Ťažkosti s chrbátom, chrbticou a krčnou chrbticou

michaela1986
30. máj 2014

ahojte, chcem sa tu s vami podelit o vase skusenosti. ja uz si obcas myslim ze som vazne blazon , ako sa citim zle :( a ze ozaj zato moze nieco bloknute alebo co na chrbtici ... ake mate skusenosti vy ? ake mate tazkosti ? do akej miery dokaze chrbtica zneprijemnit zivot ?
co je a co nie je uz normalne ? :(
mne sa napriklad toci hlava , opat raz, dost neprijemne ... skoro stale ... a to pijem litre vody , beriem magne b6 ... boli ma krcna chrbtica ledva dam hlavu dopredu ... bolest mi vystreluje az pod prsia , rebra a konci v tom trojuholniku , nervozna som ako pes z toho ! chystam sa na masaz , dufam ze to ozaj trosku pomoze !
dakujem za vsetky postrehy , rady a tak
vasa furt vecne nieco Miska 😀

jamelia
30. máj 2014

Ahoj - ja si tiez "uzivam" chrbat, po druhom porode ma casto "sekne" v hrudnej chrbtici, muzovi som hovorila, ze je to horsia bolest ako samotny porod, pretoze to boli stale - vtedy mam zovrety zaludok, az vraciam od bolesti, je mi na odpadnutie, trasie ma a pod. Bola som u lekarky - len skonstatovala, ze to mam z kojenia - zle drzanie tela. Toto sa mi opakovalo aj kazdy tyzden. Bola som niekolkokrat na masazi, ale aj tak sa to znova vratilo, len uz to bolo postupne coraz menej casto - teraz je to tak raz za 3 mesiace - ako kedy. Ale zistila som, ze je to vzdy, ked robim nieco nove - ako mladsi syn rastie - napr. ked zacal lozit, musela som ho viac nosit, potom zasa ked chcel chodit a teraz ked chodi, zasa sa k nemu sklanat a ked chce ist "hopa" ani nehovorim. Je uz pre mna dost tazky. V prvom rade sa treba stale vystierat, vzdy ked ta to napadne vystriet chrbat. Jedna maserka mi poradila, ked ma sekne, aby som si lahla na chrbat a dala pod seba nejaku tvrdu lopticku a tym to rozmasirovala, tam kde to najviac boli este zatlacila. Tak som sa nemusela dopovat tabletkami od bolesti, ale stacilo rozmasirovat a po dvoch hodinach to preslo. Teraz som si kupila aj vankusik do mikrovlnky - suche teplo, tak aj to dost pomaha, ked ma boli chrbat, zohrejem a lahnem nan 🙂 Je to tym, ze vela sedime, hrbime sa, zatazujeme staticke svaly viac ako tie dynamicke a potom sa skracuju. Treba ich cvicenim natahovat a drzat chrbat rovno. Takze asi tak moje postrehy 🙂

lenbea
30. máj 2014

@michaela1986 neviem, či to bude učinne, ale mne na kosti a klby pomaha kostihoj. kupila som si v lekarni koren kostihoja a lieh a namočila ho don. je to take čudne, trochu slizske, ale pomaha. možno aj na tu chrbticu by to mohlo. mama si s tym vyliečila nohy, mala ist na operaciu haluxu a klenby a normalne nemusela. tak možno za skusenie to stoji. neviem.

darka2001
30. máj 2014

no to by som vedela rozpravať..............moja prvá skusenosť bola asi 8 rokov dozadu,tiež sa mi začala točiť hlava,tak som viac pila,že malo tekutin anizky tlak,ale nepomahalo a stale sa to zhoršovalo,chodila som ako opita,bleda,žaludok ako na vode a takto sa to striedalo obden,obehla som lekarov,ale rehabka bola oničom a až som sa nahodou dostala k jednej pani do BA ktora mi spravila reflexnu masaž chodidiel,bankovanie a masaž,domov som išla s plačom a celý chrbat modry ale pomohlo,hned na druhy den bolo o.k
no a takto 3 roky dozadu to začalo aj s križovou častou a neskutočna bolesť noh až som padala na zadok,nevladala som už doobedu,obehla som všetko možne aj nemožne,človek si pripada už ako hypochonder a znova som skončila na masaži ,teraz to sice trvalo asi pol roka kým ma dali dokopy,ale už aspon fungujem🙂
takže nie je každa masaž rovnaka a dovolim si tvrdiť,že som v tom už odbornik🙂

domin85
30. máj 2014

Ak je problem s krcnou chrbticou ta naozaj dokaze narobit paseku ☹ Horne segmenty vedia sposobit zavraty, hucanie v usiach a bolesti hlavy az migreny, nizsie zase trpnutie ruk a v kombinacii s nedobrym zamestnanim az bolesti ako pri karpalnom tuneli. Masaz je sice fajn, lebo uvolni napatie vo svaloch, ale nie je riesenim problemu. Odporucam vyhladat rehabilitacne oddelenie, kde lekar moze okrem masazi predpisat aj nejaku formu fyzikalnej terapie na uvolnenie svalov (co do domaceho pouzitia fantasticke je suche teplo- infra lampa alebo obycajny fen..) a zaroven by ta mal poslat za fyzioterapeutom, ktory nauci niekolko cvikov na udrziavanie svalovej harmonie. Ono totiz zakladny problem je zle drzanie tela ci uz v stoji, pri chodzi, ale za PC v praci ked sa niektore svalove skupiny "vypnu" a oslabnu na ukor tych sa ine pretazia, pricom jednak samotne vysoke napatie svalu je bolestive, druhak tento disbalanc taha chrbticu do neprirodzenej polohy a moze dojst k utlaku na nervovy koren co vlastne sposobuje bolest az vystrelujucu- zalezi od segmentu ktory je najpretazenejsi..
Co sa masazi tyka, moja skusenost je idealne na zaciatok aspon dva tri krat do tyzdna povedzme pocas dvoch tyzdnov (cca 5-7 navstev), potom sa ukazat po dvoch tyzdnoch a nakoniec sa ukazat raz za mesiac na "udrziavanie stavu" 😉

kubankakubanka
31. máj 2014

jednoznačne rehabilitácia ja má teraz 2 seriu a ešte ma čaka a je to lepšie ,,,, a pozri skolachrbta.sk

zita19
31. máj 2014

@michaela1986 ja by som najprv zasla bud za neurologom alebo ortopedom, az tak na masaz. Ak mas nejake patologicke zmeny na chrbtici (a asi mas, ked mas take zavraty) tak to treba najprvy diagnostikovat, potom liecit. Podla tvojho stavu lekar rozhodne o postupe liecby. Ked budes aspon trosku v poriadku mohla by si zacat cvicit. Bud podla odpurucania fyzioterapeuta alebo ak mas moznost vo svojom okoli najst cvicenie SpinGym. Je to specialne cvicenie zamerane na svaly okolo chrbtice, na uvolnenie tych, ktore maju byt uvolnene, posilnenie tych co mame zmlandravene v dosledku zleho sedenia, lezania, zohybania sa...

shrekula
31. máj 2014

ja sa trápim s chrbticou už takých 16 rokov. vyskúšala som všetko čo sa vyskúšať dá,suché teplo, akupunktúru, liečbu v pyramíde, pilates, rehabilitácie, masáže, fyzioterapeut, bola som aj za všelijakými liečiteľmi a všetko bolo dočasu aj napriek mojej snahe. taktiež som mávala závraty, cítila som sa ako v cudzom tele, ako opitá, stále zle, hory tabletiek som pojedla. a nakoniec som začala cvičiť kalanetiku, nehovorím, že vždy, ale už mám nejaké tie cviky zažité a keď sa cítim zle zacvičím si, ponaťahujem si svaly a toto jediné mi pomáha.a používam polar ice, mne pomáha zimný gel konečne môžem chodiťaj do práce, síce šetrím sa, ale dá sa........ a treba sa vždy vystierať. a ešte jedna taká rada, ak ma začne príšerne pichať niekde v hrudnej chrbtici začnem sa šúchať o zárubňu, no špica úľava 😀

lucia1974
1. jan 2015

@darka2001 nemohla by som poprosit o kontakt na doktorku ?dakujem

manzanillaa
1. jan 2015

Ja mám od 18 rokov diagnostikovanú skoliózu(teraz mám 31), ale ani som nevedela, že ju mám, kým som neporodila...okolo 20tky som prestala s cvičením, inak som chodievala na aerobik, taebo, proste ako mladá baba som mala veľa energie, ako sa mi narodil malý, štyri mesiace som nemohla spať na chrbte, inak som nevedela vstať, kojenie ani nevravím, potom nosenie na rukách, neskôr skláňanie sa, keď začal chodiť...fakt to už bolo na nevydržanie, cítila som mravčenie a tŕpnutie medzi lopatkami...bývalo mi zle, šla som na neurológiu a odtiaľ ma poslali na rehabilitáciu...tam som si pocvičila,naučili ma nejaké cviky a mala by som posilniť a spevniť svaly chrbta a tiež brušné..ale mne sa to veru nechce☹ Iba keď ma moc bolí, tak sa prinútim, uľavuje mi aj ponaťahovanie sa na fit lopte. Inak, mám len jedno dieťa a neskutočne sa bojím mať druhé...na rehabilitácii mi povedala lekárka, že by som pravdepodobne skončila ako invalidná (s chrbtom☹

darka2001
1. jan 2015

@lucia1974 no v Ba to nebola doktorka,ale pani ktora Sa zaobera alternativ sposobom liecby- masaz,bankovanie,,reflexna masaz,caje,joga....ale pomohlo a naozaj vie co robi
Yvetta Ledvenyiova 0905 988 899
drzim palce nech pomoze

lucia1974
1. jan 2015

@darka2001 dakujem skusim to .

puklica13
1. jan 2015

cvicit, cvicit, cvicit....ked mas slabe chrbtove svalstvo co neudrzi stavce na mieste, ziadne masaze ati dlhodobo nepomozu....

peterjakubik
30. mar 2016

@michaela1986
Bolesti ktore popisujes mozu a vysokopravdepodobne pochadzaju od problemov s chrbticou. Pre nazornu ukazku prikladam jeden obrazok z netu, ktory demonstruje, kam zvycajne bolest od chrbtice vyraza. Tym mozes aspon priblizne identifikovat o ktore stavce sa jedna.
Masaz pomoze ale nie je vseliek. Treba najst pricinu co to sposobuje - napriklad stereotypna praca, zle drzanie tela, nevhodna stolicka, zle navrhnuty pracovny priestor... Niekedy stacia aj male zmeny ale vy sledok vie byt vyrazny. Mamicky s malimi detmi, skuste porozmyslat napriklad ako velmi zatazujete jednu stranu svojho tela tym ze dvihate a nosite dieta, ostatne damy ako jednostranne zatazujete telo pri noseni velkych kabeliek... XY moznosti ktore nerovnomerne zatazuju iste casti tela a ani si to neuvedomujete /je to proste fakt/

@jamelia
Suche teplo je tiez fajn prva pomoc. Ci uz sa jedna o hrejive termonaplate, vankusiky alebo prinajhorsom, ked nic z toho nemas, tak vyhriat uterak a ten si prilozit na bolave miesto. Dolezite je, aby bolo naozaj suche teplo, nie horuca voda ani horuce mokre uteraky.

@all
Prosim uvedomte si, ze cim viac zanedbavate starostlivost o chrbat, rozhanate to tabletkami proti bolesti... tak tym je potom dlhsi navrat do "normalneho stavu". Podla toho sa planuje terapia, napriklad niekolko masazi v kratsom casovom slede /3-4 masaze v rozsahu1x tyzdenne/ nasledne sa podla vyvoja casovy rozdiel predlzuje. Udrziavaci rezim postaci aj 1x mesacne, ak popri tom venujete aj inym aktivitam. Tabletky proti bolesti prinesu rychlu ulavu, avsak za cenu toho, z evam iba vypnu senzor bolesti ale neodstrania pricinu. Co vo finale moze narobit este viac skody, pretoze bolestou vam dava telo najavo, ze nieco nie je v poriadku a pozaduje zmenu. Dobre je pokial si viete vypestovat navyky, napriklad na pravidelne aspon kratke 10-15 minut denne cvicenie, ked nic ine skuste 5 tibetanov.

Par videi s cvicenim najdete na tejto linke: http://www.mojamasaz.sk/blog/ostatne/5-tibetano...

Ale su aj ine alternativy, vela ludi si pochvaluje SM system - par info najdete tu:
http://www.mojamasaz.sk/blog/ostatne/sm-system-...

A hlavne!!! nevykaslite sa na tieto aktivity hned potom ako bolesti prestanu, dolezita je aj prevencia.

U niekoho zabera taka ci onaka kombinacia, takto urcit diagnozu a navrhnut terapie sarealne neda + kazdy organizmus je jedinecny a podla toho treba nasledne navrhnut zmeny aby bola vyssia efektivita.

@lenbea
tu sa pravdepodobne nejedna o problem kosti ako takych, v tomto nevidim prilis vyznam

@puklica13
Medzi ine aktivity ako pisem vyssie patri aj cvicenie, plavanie... presne kvoli tomu, aby sa spevnilo svalstvo okolo chrbtice /nezabudat aj na brusne svaly/

+ @michaela1986 vidim ze ste z Topolcian, casto chodievam do Chynorian a Partizanskeho. V pripade potreby a zaujmu vieme poriesit aj masaz priamo doma. Moje referencie najdete tu: http://www.mojamasaz.sk/referencie-masaze
nejakeho kolegu z TO Vam bohuzial neviem odporucit, u nikoho som tam zatial nebol, kedze tam chodievam zvycajne cez vikendy.

vykupovac
19. apr 2021

Zdravim vás.tak 2 mesiace mám problém s tlakom.to ako tak vyrovnavam.vravia že to je s krčnej chrbtici ktorá má aj bolí.chodim na rehabilitáciu a masáže.mate stým skúsenosti.teraz my dosť často idú tlaky do hlavy a mám ju teplú.dakujem