Pred 19 dňami som rodila akutnou sekciou kvôli preeklampsii. Vysoké tlaky, opuchy, bielkoviny v moči. Dnes som bola u kardiológa zložil mi holter, tlak mám stále vyšší a čo ma trápi je vysoký pulz. Vravel že mi na to nevie dať nič lebo tie lieky idú do mlieka. Chcem sa opýtať vás, či ste mali podobný problém a ako dlho sa to u vás po pôrode prejavovalo
@katka5161 ale mala si ak ten tep vysoký?
ano
Vys o kúpu tep je aký vysoký
Kym sa lekari nenaucia pouzivat databazy liekov vhodnych pri dojceni a budu sa donekonecna riadit len pribalivym letakom, tak to bude takto vyzerat. Existuje viacero liekov, ktore su urcene na tvoj problem a su UPLNE BEZPECNE pri dojceni. Odporucam doktorovi rozsirit obzory, staci jedna jedina databaza napr. e-lactancia.org
@anavixy ja beriem na tlak dopegyt, dávkovanie mi nasadil pol tabletky denne, čo neviem či má nejaký účinok :/ a na spomalenie tepu nedal nič lebo že to ide do mlieka a spomalí to tep aj bábätku
Tak ja sa roky liečim na tachykardiu,roky pred tehu, po tehu, cez dojčenie a dokonca dodnes. Vždy som užívala lieky a ani mi ich nemal v pláne meniť kôli tehotenstvu...
@fiafia hm super tak teraz neviem čo robiť :/ bojím sa toho zvýšeného tepu veľmi
Základnú liečbu môže stanoviť aj obvodný lekár. Konzultovala by som s ním. Mňa teraz po xy rokoch vyradili z interného a lieky mi už predpisuje obvodná ...
Otázka je čo je to "zvýšený tep"
90 v kľude
To mam beBe q a ani som nerobila pokiaľ viem normálny tep u dospelého je 60 as 100 podla mňa to ani riešiť nebude vygooglite si to a po 2 bola som na preoperacnom a tam som mala tep 87 a v poriadku
@tinulqa googlila som a píšu že v kľude je normálny teo do 70.
Ukludni sa hlavne. 90 v klude nie je ziadna tragedia,ani na lieky to nie je. Treba dat telu sancu na zotavenie. Teraz su v tom este aj hormony. Skus pockat aspon mesiac, hlavne aby bol tlak pod kontrolou. Liecim sa na vysoky pulz roky,aj pocas tehotenstiev,aj po nom.
No neviem kde lebo co som ha googlilq bola tam tabuľka a presne toto tam bolo písané co som napisala
A internista sa povedal ze je to v pohode
90 je v poriadku, plus zmeny po pôrode, treba dať telu čas. Ja som si myslela,že sa myslia hodnoty 120 a vyššie. Ja som bežné mávala aj 150
Podla mna 90 nie je vela, ak ti to nerobi vyslovene nejake neprijemne pocity… a co sa tych liekov tyka, tak ako som pisala, je to hlupost. V pribalovom letaku sa takmer vzdy pise ze sa nesmie uzivat pocas dojcenia, pretoze firmy, ktore lieky vyrabaju zvacsa nerobia studie na tehotnych a dojciacich, ale tie studie existuju a vysledky su popisane napr na tej e-lactancii, kde ked zadas ucinnu latku, tak tam najdes ci je uzivanie lieku bezpecne alebo nie a doslova napisane ake mnozstvo latky sa vylucuje do mlieka, co je vacsinou zanedbatelne mnozstvo. Bohuzial naozaj vacsina lekarov bud nepozna databazy alebo ich to nezaujima a odpisu dojciacu zenu s tym, ze nic nemoze, tak je to aj pri atb aj ori analgetikach (tiez vacsinou si zeny myslia ze mozu max paralen pritom mozu az ibalgin a dokonca aj flector). Na tvojom mieste by som este tomu dala cas a ak sa to neupravi, bud sa s lekarom porozpravaj (neviem ako otvoreny je takejto konverzacii) alebo hadaj ineho (lieky na tlak nemoze predpisovat k obvodny lekar?) 🍀
Na 90 v klude sa ani lieky nedavaju. Ja mam 100 a nemam na to nic. Mam cvicit kardio
Zvyseny tep moze byt reakcia na fyzicku, psychicku zataz - to vsetko porod cisarskym splna + zvyseny stres - narodenie dietata, moze byt dosledkom anemie - opat porod.... Dolezita okrem frekvencie je aj kvalita a pravidelnost pulzu - ci nemas arytmie, pocit busenia srdca. Ak sa okrem vyssich nameranych hodnot citis dobre, skus dat tomu cas - pories, ci nemas anemiu, zarad prechadzky s kocikom (nie take suchtave, ale aby si sla sviznejsim tempom, ale zas tak, aby ti to pri vyssom pulze bolo stale prijemne), skus sprchovanie v chladnejsej vode, dychove cvicenia (meditacie - proste skludnit sa).
Ja som mala akútnu sekciu a predčasný pôrod, dieťatko nemám doma ald v inkubátore v meste vzdialenom 70km. Chodíme tam každý druhý deň. Narodil sa v 32 tt kvôli preeklampsii. Myslíte že podvedome je to stres a z toho ten pulz? Lebo ja si hovorievam že všetko bude dobre a snažím sa si ten stres nepripúšťať
@autorka V takychto podmienkach by mala asi stres a nasledne vyssi pulz kazda. Kazdopadne by som pozrela tu anemiu, mozno skontrolovala stitnu zlazu (aj zvysena fcia moze byt pricinou vyssieho pulzu, v tehotenstve je to normalne a ked bolo tehotenstvo ukoncene nahle, organizmus sa este nespamatal) a dala tomu cas.
Tep do 120 v kľude sa nerieši ani...
Čiže tých 90 je viac,aké je to ešte v norme...nie kazdy na pulz 70...sú ľudia čo majú 50 a sú č msju 100 a je to ok...dôležité je,či je srdce ôk.. ak áno, príčina môže byť stres unava atď...
Kvôli 90 stresujes... 17 rokov mi vyletel tep aj 5x do mesiaca 250 a vyššie - trvalo to aj hodinu v kuse aj počas tehotenstva . 2x pôrod prirodzene a nikto to nikdy neriešil. Bola som pri piatich kardiológoch... V 32 rokoch má konečne poslali na katetrovu abláciu srdca... Ako neviem aký by si chcela mať tep po pôrode... 0???
@irusa 0?? Toto bolo dosť cez čiaru.
Nie nebolo... Treba to brať s nadhľadom... Aj to, že vkuse si ten tep kontrolujes, tak ho samozrejme musíš mat vyšší z toho stresu.... Skus sa menej kontrolovať... Viem o čom píšem
to nie jenzvyseny tep zbytocna liecba mas stresove obdobie napor na psychiku riesila by som to skor
a menej sa sledovat
Musím sa sledovať keďže podľa toho beriem lieky. Nemeriam si tlak 20x do dňa ale občas premeriam a sám kardiológ povedal že ten tep je vyšší, ak by som nekojila dal by mi na to lieky na sponalenje tepu
ano mala som..trvalo to cca 2 tyždne...potom sa tlak znormalizoval...ale lieky som uzivala, kedze som nedojcila. ale len take hormonalne, nie vyslovene na tlak.neviem to popisat. proste nieco slabsie