Bola som na vyšetrenie u kardiológa v 10. týždni tehotenstva. Doteraz som nemala žiadne problémy s tlakom. Možno občas som mala nízky tlak sprevádzaný bolesťou hlavy a malátnosťou, ale nič strašné (ešte pred tehotenstvom). Hneď som vedela ako si ho zvýšiť na normálny.
Problém je v tom, že kardiológ mi pri vyšetrení nepovedal, že mám tachykardiu. Dozvedela som sa to až o dva týždne od sestričku u gyn. Od kardiológa som nedostala žiadne odporúčania ako sa tomu vyhnúť alebo aspoň upraviť pulz. Celé vyšetrenie som len počúvala, že v tehotenstve srdce pracuje za dvoch a že sa zväčšuje objem krvi atď. Všetko hovoril vo všeobecnosti. Mala som pocit len že má chce oboznámiť so situáciou a nie že mi oznamuje že mám tachykardiu. Nechápem, či doktor čakal, že budem čítať medzi riadkami alebo čo. Tak teraz som z toho vykoľajená.
Odkedy viem o tachykardii tak si meriam tlak, ktorý mám normálny a pulz od 66-80. Poraďte mi vy či je to vporiadku, resp. či máte aj vy skúsenosť s tachykardiou?
Ďakujem za každú odpoveď 🙂
V tehotenstve mi tiež práve pri tomto vyšetrení stanovila dr. túto diagnózu. Po pôrode som mala ísť na kontrolu, som nejak zabudla a išla asi až o dva roky a uz vtedy to bolo v pohode. Hlavne sa nestresuj, škodí vám to obom ☺️
Do 90 je v tehotenstve uplne normalny pulz. Ja som mavala 110 a nikto to neriesil. Zbytocne hladas diagnozu tam, kde nie je. Kardiolog ti nic nepovedal, lebo to je normalne. V podstate ti tym povedal akurat to, ze mas zvyseny pulz, nakolko si tehotna.
Ahoj ja som mala tachykardiu v tehotenstve. Ale moje pulzy v kľude boli 120 a vyššie. Od 25 tt som brala aj lieky, skúšali na mne všetko možné ale pomohol len pôrod. Všetko sa upravilo. Myslím, že tvoje pulzy sú ok.
Včera som mala 106, dnes po dovysavani len 89. Pred tehu bezne 85. Som v 30.tt. Dávam si magnezium. Mať tak pulz 80!
🙂 Tlak som mavala aj v netehu do 140/90. Teraz niekedy trochu viac, ale aj menej. Lieky okrem magnezka zatiaľ nemám. Snažím sa aspoň nesolit. .
Ja som mavala aj netehotna problem s tepom. Ale nahodny. Kardiolog ma ani neriesil. Povedal, ze kym nemam sustavne vysoky tep, alebo tep tusim nad 120, tak sa to neriesi. Teraz v tehotenstve idem obcas dokolien, kedze mu zvykne niekedy vybehnut na 140. Ale je to jednorazove. Potom mam zase klud a tep okolo tej 100. Tiez to nik neriesi. Jedine kedy to riesili bolo vtedy, ked som bola tehotna s prvym a aj on maval horibilny tep.
@alobalka na tlak ale pozor. Mne pri takom tlaku uz nasadili dopegyt, brala som az do konca tehu a v den, ked som rodila mi tlak zacal stupat do nebies, nakoniec musela byt akutna sekcia. Nechcem ta plasit, len by to mal vediet tvoj dr urcite, nech nic nezanedbate.
Ahoj ja som mala pred tehotenstvom pulz 70 a teraz mám v klude 120 a viac. Nijako to neriešili nechali ma tak a povedali že je to normálne. Aj keď mi dakedy ide srdce z hrude vyskočiť a je to fakt nepríjemné snažím sa na to nemyslieť. Mne dávali aj holter aj EKG. Neboj sa tvoj pulz je úplne v pohode 🙂
Ja mam tachykardiu aj mimo tehotenstva,aj v nom,neberiem nic a hlavne do 100ky v tehotenstve je uplne normalne,takze sa netrap a odychuj,porodis,bude dobre a za kontrolovanie nic nedas
@lindusss2016 a tlak pred tehu bol výrazne nižší? Mám k tomu rešpekt, ale dnes som mala tuším 125/80. ..
@alobalka pred tehu som mala vzdy ukazkovy tlak, aj pocas prveho tehu uplne super. Teraz mi to.zacalo nejak v 7.m stupat. Ale ja som mala tak, ze rano po zobudeni nizky, na obed dobry a vecer vysoky a kazdy den takto. Podla toho mi nasadili lieky, brala som len jednu tabletku na obed, aby som vecer ten tlak nemala tak vysoky.
@alobalka no ale nejak tri tyzdne pred terminom mi vecer bolo zle, tlak zas poriadne vysoky a rano som pre istotu isla na gyndu a rovno ma hospitalizovali kvoli zlemu ctg. Tyzden som lezala, sledovali mi tlak, sono a ctg niekolkokrat denne, ale uz sa to neopakovalo. Porodila som 10 dni na to a v ten den mi zas zacal tlak stupat, zrovna som mala poradnu, dr ma poriadne vyplasila, ze to je nebezpecne a vecer som uz musela odist do porodnice, kde mi v noci zacal stupat tlak z minuty na minutu, ked ma brali na salu, mala som 165/110
@lindusss2016 dik za upozornenie, budem si to sledovať. ..zatiaľ však nemám veľkú odchylku od neteho. ..
@alobalka u mna to tiez zacalo tak nenapadne. radsej upovedom dr a meraj dI aj 2-3 x denne, urcite to bude v pohode, ale musis byt pod dozorom, potom s tym vedia nieco robit.
Moj bezny tlak pred tehotenstvom byval maximalne 90/60 s pulzom cca 115-120... citila som sa vzdy dobre. Kardio vysetrenie som mala parkrat nikdy mi ziaden dr nepovedal, ze je nieco zle. Pocas tehotenstva sa moj tlak zacal mierne zvysovat a pulz mierne znizovat 110/80, 90pulz.. nemyslim si ze sa treba tak moc sledovat, kym sa clovek citi dobre a ma dobre vysledky je zbytocne stresovat sa. Hlavne ked stav srdcovy komentuje sestricka z gynekologie, miesto doktora srdciara☺
@simsalabim ja mavam v klude do 100 už tlakomer blika pri ❤️ ked je vissia
A baby mala niektora pri tej tachykardii taky pocit, ze srdce busilo nepravidelne?
Pulz 66-80 je normalny pulz. Ja mam miernu tachykardiu, pulz okolo 90 v klude. Liekmi to riesili, ked som mala v klude 120 a viac.