Svrbenie kože

andreadca
25. mar 2024

Skúsite mi, prosím poradiť? Neskutočne ma svrbí pokožka...zvyčajne v období zima/jar, hlavne na píšťalách, rebrách, lopatkách...ako keby na miestach kde nie je tuk. Priznám, že na kožnom som ešte nebola. Poskúšala som krémy, mlieka, morskú soľ, rôzne mydlá...pečeňové testy sú v norme.
Už som z toho na prášky, keď si nedám pozor škriabem sa do krvi. Experimentovala som aj bez sprchovania (vydržala som 3 dni umývať len to čo "bolo treba" 🙂, nepomohlo.

slnkojezivotabudic
25. mar 2024

vitmin D jeho nedostatok sposobuje kozne problemy vratane svrbenia (odporucam znacku viridian 2000 iu brat kazde 2 dni).. a mne pomaha bambucke maslo, ma vysoky obsah vitaminu E

tanyan
25. mar 2024

Správny pitný režim je tiež dôležitý.

slnkojezivotabudic
25. mar 2024

mozno skus aj prirodnejsie mydla ako je alverde (tekute), alebo tuhe ako ponio,naturinka...aj pracie prostriedky, pouzivam soaphoroa s mydlovymi orechmi a naadherne vonia.. 🙂 alebo niekedy aj znacku tierra verde 🙂

andreadca
autor
25. mar 2024

@tanyan práveže v poslednom čase (dajme tomu 1/2 roka) prísne dbám na to, aby som mala správny pitný režim, lebo je pravda, že som bola schopná nevypiť ani pohár vody za celý deň, ale zatiaľ bez zmeny.

andreadca
autor
25. mar 2024

@slnkojezivotabudic skúsim, určite neuškodí 🙂

andreadca
autor
25. mar 2024

@slnkojezivotabudic snažím sa celkovo orientovať na prírodné, ekologickejšie prostriedky a napadá mi, že keby to súviselo s týmto tak ma asi koža svrbí celý rok, nie len takto sezónne.

tanyan
25. mar 2024

@andreadca Nie všetci dobre znášajú tie "prírodné" a "ekologickejšie" prostriedky a potraviny. Možno ti niečo v tele reaguje negatívne na niektorú z "prírodných" zložiek, prípadne ten prechod telo spracúva ako šok a bráni sa.

andreadca
autor
25. mar 2024

@tanyan je to možné, ale mňa kože svrbí dlhé roky...a mám aj odpoveď na otázku prečo som to neriešila už dávno, takú alibistickú. Mama má ten istý problém a tá pochodila hádam všetkých Dr a v lekárni asi nemajú nič čo by neskúsila a tiež s tým má stále problém.

tanyan
25. mar 2024

@andreadca Možno máte nejakú formu alergie. Žiaľ, alergologické analýzy sú dosť zastaralé a obzvlášť pri kombinovaných alergiách si to skôr pacient odsleduje sám (napríklad eliminačnou metódou).
Dcére napríklad v zime vyschnú a popraskajú zápästia a ruky. Beriem to ako jeden z prejavov atopického ekzému, pričom znížené teploty sú spúšťačom. Niekedy môžem krémovať od rána do večera a aj tak jej to popraská do krvi. Dobré skúsenosti mám s krémom Imunoglukán, ale tiež nezaberie v každom štádiu.

andreadca
autor
25. mar 2024

@tanyan no nič...poskúšam postupne (aby som vedela čo zabralo) to čo ste mi poradili. Niekedy v júni by som mala ísť na preventívku, tak to spomeniem a uvidím či sa to niekam pohne. Ďakujem pekne 🙂

slnkojezivotabudic
25. mar 2024

@andreadca ja som mala problemy so svrbenm koze a teraz sa podrz , celkove asi z mliecnych produktov.. maala som ekzemy a pod.. ako som vyradila, vsetko ok ... 🙂

andreadca
autor
26. mar 2024

@slnkojezivotabudic s mliekom a celkovo mliečnymi výrobkami nie som kamarátka od detstva, ale už 20r mám pravidelne na raňajky 1 jogurt s nejakými vločkami, alebo semienkami.

andreadca
autor
26. mar 2024

Včera som sa po sprche natrela nejakým novým krémom z lekárne a pokožka citeľne menej svrbela. Uvidím či to nebol len placebo efekt🙂

andreadca
autor
26. mar 2024

@tanyan
@slnkojezivotabudic
Dievčatá ďakujem za váš čas a ochotu podeliť sa 🙂

brloh
26. mar 2024

Skús sledovať vlhkosť vzduchu v byte. Pri zmene klímy vonku sa mení klíma aj vo vnútri keď začína/prestáva vykurovacie obdobie. Suchý vzduch môže vysušovat pokožku a tá potom svrbí.

andreadca
autor
26. mar 2024

@brloh môže byť aj to...v dome máme veľmi sucho, vlhkosť málokedy presiahne 40%...vidíš, nikdy mi nenapadlo, že to môže súvisieť, lebo aj v byte bolo sucho.