Svrab v domácnosti - Ivermektin

mfilkova
20. máj 2022

Ahojte,

1x sa u nás v rodine vyskytol SVRAB. Máme pre 3 členov v domácnosti INFECTOSCAB a IVERMEKTIN.

Mám pár otázok pre tie, ktoré to už zažili:

Užívali ste IVERMEKTIN? Ak áno, koľko tabliet to cca bolo?
Kontaktovali ste okolie, s ktorým ste boli v styku?
Boli ste doma, kým sa to nepreliečilo?
Čo Vám osobne pomohlo? (rady, tipy)

kiki68
20. máj 2022

@mfilkova kamos to drapil v USA na dovci a bral toto , ale kolko presne neviem. Ale uz sa to nevratilo. Vsetko dodrziaval tie pokyny od lekara.

lujza10
20. máj 2022

Moja mama to doniesla z banky ... peniaze..klucka...ale dostali sme vsetci sirovu mast a tou sme sa mastili 😆😆 ...smrdeli sme ako petardy. 3dni sa neumyvas a potom hubkou dobre vysuchas odumrete casti pokozky a s tym aj tie neplechy! Ta pomohla! Ale nasi vymenili vsetky uteraky...paplony v com spali. Vsetko dezinfikovali! Ziadne ine lieky nebrali. Ja som to nechytila ani brat. Nebyvame s nasimi ale presne vtedy sme boli u nich. Drzim palce. Inak mamu svrbelo brucho, vnutorne stehna...otca hrud...a hlavne v noci! Tieto neplechy v noci ozivaju a šantia. Drzte sa! ❤

majamat
20. máj 2022

Ivermektin sa pouziva na svrab skor u zvierat. u ludi sa pouziva Infektocab,a lebo sirova ( sirna) mast.

dolezite je zlikvidovat svrab aj v prostredi. svrab likviduje vysoka teplota - pranie na vysokych teplotach, zehlenie, susenie v susicke. tento roztoc nevydrzi dlho bez hostitela, preto je moznost dat veci vyvetrat na tyzden. mylim, ze je vyhoda nizka teplota, co teraz nemame. no v sak presnejsie info sa najdu na nete.

majamat
20. máj 2022

inak ja som matrace striekala biolitom,a le napr, an veterine davaju taku ampluku, z ktorej sa urobi roztok an vystriekanie priestoru pre zviera.

mogaa
21. máj 2022

Ivermektím ti na svrab nepomôže......požíva sa taký krém ktorým sa celá natrieš alebo sírová masť, umývaš sa sírovým mydlom....ale nie je to len o svrabe ktorý máš na tele ty, treba riešiť celú domácnosť, všetko poprať na 60stupňov.....lebo svrab na tele sa dá zlikvidovať pomerne ľahko, dokonca niektorí ak nemajú doma masť, chodia pár dní do solárka a doma na len umyjú sírovým mydlom, to dobre napenia a nechajú zaschnúť na tele.....dostať to môžeš ľahko, ak si napr. v obchode skúšaš veci....

lujza10
21. máj 2022

@mogaa presne ako pises. Ja som potom k nasim ani nechodila. Aby som to nerozniesla. Nasi prali a dezinfikovali vsetko co sa len dalo. Uteraky prali denne po kazdom pouziti. Ale "sranda" je ze ked to u mamy zacalo kazdy Dr. Ze to alergia na laktozu,lepok a ine .... potom ked to uz mal aj otec, tak jemu zobrali ster a z toho sa vyklul svrabík. 🤮🤮

mfilkova
autor
30. máj 2022

@mogaa a ako človek zistí, že sa toho už zbavil? Kontrola opäť u kožného?

majamat
31. máj 2022

@mfilkova nebudes mat priznaky. ono sa to uplne overit neda. moze ti zobrat vzorku, ale dokonca aj pri neleiceni svrabu sa vo vzorke nemusi nic najst, ak sa roztoc zavrta hlbsie. to sa stava hlavne u ludi, ktori dodrziavaju hygienu.

ak ma neikto priznaky, vyseti sa, zoberie sa vzorka, predpise sa mast. ktor as apouzje podla navodu a to vsetkymi clenmi domacnosti. ak je moznost nakazenia aj neikoho ineho, tak aj ten moze zajst na kozne.
vsetko rpadlo treba oprat a nejakym sposobom osetrit na vysokej teplote - susicka, zehlenie, pranie na vysokej teplote. ak sa inak neda, da sa ostriekat biolitom a nechat vetrat tyzden, lebo roztoc mimo hostitela preziva kratko.

a to je vsetko. je mozne asi o 2 tyzdne opat pouzit mast, pre pripad, ze sa nevyhubi uplne.

majamat
31. máj 2022

ja som svrab zrejme dostala v praci. zrejme dlho nebol odhaleny. 1/2 kolektivu sme mali priznaky v podobe vysypu, ale bolo to vlemi nenapadne, vsetky sme mali na tele len tak po 5 pupakov, kazdy an inej casti tlea. malokedy boli vobec 2 pri sebe, ale mali sme vlemi neprijemne svrbenie tela. v tom obdobi som bola tehu a koncilo to ako MA. upozornila som na to v nemocke a poslali ma na kozne. dr to uzavrela ako tehu vysyp, hoci som jej hovorila, ze to maju aj moje kolegyne. dobrypolrok som sa rano budila s neprijemnym svrbenim pod prsiami a na bruchu. tusim v teple je svrab aktivnejsi.
potom to neikomu diagnostikovali a tak som zasla na kozne. dr mi brala vzorku,a le nic sa nenaslo, no tym, ez som bola v kontakte a aj moje kolegyne, vsetci sme sa natierali Infektoscabom,a lebo sirovou amstou. ja som mala tu sirovu mast. ozaj a medzitym to chytili aj moja dcera a mm. samozrejme pranie, zehlenie susenie v novej susickopracke., isla na plne obratky. mam klasicku zehlicku,a ktora ale nehreje na moc vysoku teplotu. ja som tou zehlickou prechadzala este aj po caluneni, po matraci a pod.

po liecbe mozu byt zbytky mrtveho roztoca v kozi a preto svrbenie este nejaky cas moze pretrvavat. ak tam je podozrenie, treba osetrenie mastami opakovat po 2t.
ja som sa tusim uz tou sirovou nenatierala, ale asi po polroku, mozno aj po roku ( fakt uz neviem ) som sa natrela Infektoscabom, lebo sa mi zdalo, ze ma stale svrbi koza viac, ako by to bolo dobre. a zda sa mi, ze aj mm a dcera sa natreli. chodila som stale na kozne, lebo po sirovej masti sa mi rozbehol skaredy ekzem. fakt skaredy. horela mi koza, strasne palila. mala som ekzem minimalne na polovici tela. bolo to hrozne. mala som vtedy aj nedostatok vit.D, tak koza bola zrejme citlivejsia, ako bolo potrebne.

a teda po tom Infektoskabe to ustupilo. dr. mi hovorila, ze roztocov je velke mnozstvo.

zaujimave je, ze sme si pred tristvrte rokom kupili morca. stale saskrabalo. boli sme u veterinara u nas, ale on je nejaky posahany a teda odflakol to. potoms me boli asi o 2m v karantene koli kovidu a morca sa neskutocne skrabalo, malo an sebe nepekne obrovske chrasty. tak sme zasli na veterinarnu kliniku a potvrdilo sa, co som tusila - svrab. tam mu nasadili spravniu liecbu, dali nam ampulku na roztok na ystriekanie klietky a teda svrabu u morcata sme sa zbavili.
co je zaujimave, ze hoci sme boli v kontakte s morcatom, my sme svrab nedostali.

ppalenka
5. jan 2023

Baby prosím vás nájde sa tu nejaká ktorá mala svraba a odpovedala mi na par otazok ohľadom toho. Najradšej zavolať neliekomu co mu dá rady🙏🙏🙏

cecilia29
5. jan 2023

@majamat zvieraci svrab neprejde na ľudí.

ppalenka
5. jan 2023

@mfilkova ahoj prosím ta u nás to mame teraz tiež. Nemohla by som ti zavolat a popytat sa o rady? Veľmi by som ti bola vďačná keďže vidím ze ste to prekonali v maji

loliki
5. jan 2023

@ppalenka
@ppalenka Veď treba ísť ku kožnému, predpíše a vysvetlí, čo treba. Natierať sa, prať, žehliť, ak máš miesto v mrazničke- hodiť tam zabalené oblečenie na 1 deň, aby vymrzli.

majamat
5. jan 2023

@cecilia29 viem. uz som zistila.

schreiberka89
14. jan 2024

@ppalenka ja ti viem odpovedať 😉

enka25
13. mar 2024

@schreiberka89 pozdravujem mali ste s tym skusenosti, ka mam tiez vyrazky vacsinou dve vedla seba, bola som aj u koznej dokonca u dvoch a vraveli mi ze mam tyzden vydrzat a uvodi sa . Dalo mi belogent ue si mam potoerat tie pupence a antohistamonika. Vratilo sme sa z dovolenky tak kazdy ma odbije tym ze sme nieco doniesli so sebou a ze mam vydenzkfiovat dom, vsetko som irobila dokonca aj deratizator bol u nas ale mne sa to nerobi len v noci v posteli ale aj cez den. Na dva dni som isla spat inde a aj tak som dostipana, ka si myslim ze to nude svrab ale musim cakaz tyzden, nechapem preco mi neurobili ster hned . Keby som vedela mieco preventivne kupit bez lekarskeho predpisu bola by som rada za kazdu radu. Dakujem som uz z toho zufala

schreiberka89
13. mar 2024

@enka25 jedine sirová masť dá sa kúpiť aj cez internet a 3.dni v kuse sa tým natierať,vtedy sa nesprchovat az keď to dáte zo seba dole je dobre začať dezinfikovať domácnosť

miria_18
17. jún 2024

Ahojte , prosim Vas ma niekto skúsenosť. Boli sme v priamom kontakte s mamou ( nakazená osoba), ktorá u nás v čase svrabu žila , myslela si , že ide o alergiu, než jej identifikovali svrab , ktorý dostala pri návšteve v dome seniorov. Mala to už dosť zlé kym na to prišli. Aktuálne už podstupuje liečbu naordinovanú kožným lekárom , zdá, sa že zaberá. Mama už 2 týž u nás nebýva, nakolko sa lieči u seba doma. Avšak môj syn s ňou spal u nás v jednej postli v čase ked už to mala dosť zlé a my sme tu tiež s ňou fungovali . My sme sa mali preventívne preliečiť infectoscabom čo sme aj urobili plus samozrejme všetko prezliecť, vydezinfikovať, mraziť , žehliť, to všetko robím dokola už druhý týždeň.
Myslíte , že by sa to ešte u nás mohlo prejaviť ? Zatial sme bez príznakov ale bojím, sa o 2 týž ideme na dovolenku.
Máte niekto takúto skúsenosť, že vám stačila prevencia a nedostali ste to ?
Dakujem

schreiberka89
17. jún 2024

@miria_18 mali sme ja dokonca v tehotenstve a prežili sme ale odporúčam po 2.tt zase sa ponatierat lebo sa to zvykne vrátiť infectoscrab veľmi dobre zaberá ja ako tehotná som nemohla a manžel tiež mal aj nejaké lieky ale teda mal to snáď horšie ako ja.takze sme si užili mesiac so svrabom. Dôležité je to dostať zo seba až potom dezinfikovať domácnosť