Svokra začala rozprávať hatlaninou

1. apr 2024

Ahojte, svokra začala rozprávať úplne odveci, vytvára si vlastné slová, mohlo jej prepnúť alebo sa len nudí na dôchodku?
Boli sviatky, boli sme na návšteve a svokra mi hovorí podaj mi vajušušku pozerám na ňu že čo? No šak vajušušku hovorím že jej nerozumiem len prekrútila očami bože varechu. Išli sme obedovať a hneď "varilikovala som poluvučku, rezuše, šatatat a udinečko" (varila polievku, rezne, šalát a údené).
Vadí nám že sa s nami dospelými rozpráva ako keby sme retardovaní.
Pri odchode sa pýtala či sme balinkaní (zbalení)
Najhoršie je že to nechce po sebe ani prekladať, pri otázke prečo tak hovorí niečo síce odpovedala ale nerozumeli sme jej. Svokor hovoril že to trvá dlhšie, minule že jej bolo zle a dve hodiny nevedel prísť nato čo jej je lebo opakovala že ju bebinka havinka (bolí hlava)
Proste začala rozprávať svojou hatlaninou, jediné keď sa baví s dcérou tak občas povie niečo normálne ale väčšinou sa vždy opraví.
Toto jej inak muž veľmi zakazoval, dcéra má rok a nikto nepotrebuje aby sa učila rozprávať takúto hatlaninu, odpovedala niečo ale nikto nevie čo niekedy sa to fakt nedá preložiť.
Čo s ňou? Dostať ju k doktorovi nejako? Aj svokor je zúfalý lebo jej poriadne nič nerozumie

pribinak
1. apr 2024

Toto môže byt porážka. Čím skôr k lekárovi. AA čudujem že svokor cely spkojny sedí a nezobral svokru k lekárovi

autor
1. apr 2024

@pribinak porážka aj keď to robí naročky?

autor
1. apr 2024

@pribinak ona ísť nechce, nasilu ju tam nedostane

reanda
1. apr 2024

@pribinak keby to bol dosledok porazky, tak sa nevie po sebe opravit

pribinak
1. apr 2024

@pribinak náročky? Veď píšeš že svokor hovoril že minule jej bolo zle ….

autor
1. apr 2024

@pribinak áno bolela ju hlava a hovorila to vo svojej hatlanine, normálne mu to nepovedala
Akonáhle napríklad niekto zavolá do telefónu hovorí normálne

reanda
1. apr 2024

tam bude iny problem.. cele to znie divne.. ze svokor nevedel dve hodiny prist na to, preco jej je zle, lebo ju 'bebinkala havinka'? tak za prve, ja som to pochopila hned, co ju bebinkalo, za druhe, preco musi svokor vediet, ze ju boli hlava? a dalsie - ak by ozaj chcela, aby to vedel, lebo potrebuje pomoc, tak mu to povie normalne - kedze to dokaze.. tam budete mat bordel vo vztahoch

pribinak
1. apr 2024

Tak potom nič.

vanilkovazmrzka
1. apr 2024

A kde beries istotu ze to robi narocky? Ak je to neurologicky problem, v jej hlave moze rozpravat uplne normalne, len von vychadzaju hatlaniny. K lekarovi, urcite to nie je v poriadku.

autor
1. apr 2024

@reanda bordel vo vzťahoch? Žiadny nieje
Super že si to pochopila on teda hovoril že nie, niekedy naozaj tak povie slovo že nikto nevie čo chce
@vanilkovazmrzka keď s niekým telefonuje rozpráva normálne, keď príde návšteva tiež, aplikuje to doma na svokra, švagrinu s rodinou a nás

reanda
1. apr 2024

@vanilkovazmrzka ak by svokra vo svojej hlave pocula varecha a z ust jej vychadzalo vajususka, tak by na tretikrat neodpovedala "boze varechu", ale "boze vajususku", lebo by si neuvedomovakla, ze hovori ine, ako mysli

vanilkovazmrzka
1. apr 2024

Tak mozog ma vela temnych a nepreskumanych zakuti. Mozno nejaka demencia, alebo co ja viem ake zvyknu byt tieto ochorenia na stare kolena… stale to moze mozog nejako podvedome selektovat, kedy funguje normalne a kedy nie.

januska12323
1. apr 2024

Ak vie hovoriť aj normálne tak nič, len sa hrá s jazykom.

vanilkovazmrzka
1. apr 2024

@reanda jaj tak potom nic, kaslite na nu a nechajte ju bez pomoci, urcite je uplne fit 🙂

reanda
1. apr 2024

no to je velmi sebaista odpoved, ze nie je ziadny bordel vo vztahoch, vzhladom na to, ako sa svokra chova 😀 ale ok, ako myslis .. aj to, ze svokre 'zakazujete' sa nejak bavit s vasou dcerou, je uplne ok vec v dobrom vztahu

thereisabear
1. apr 2024

Tiež si myslím, že to môže byť zdravotný problém. Aj keď vie hovoriť normálne.

pribinak
1. apr 2024

Tak či tak by ju mal vyšetriť neurológ. Ja by som aj nahrala na mobil ako rozpráva

Aj na silu. Snáď od toho má manžela že keď vidí že niečo nie je ok, tak ju naložím do autá aj v pýtame a ideme

autor
1. apr 2024

@vanilkovazmrzka a kto hovorí že ju necháme len tak??
@reanda tak asi viem aké máme vzťahy nemyslíš? Žiadny problém nebol nikdy hádka ani nič podobné, pravidelne návštevy. V období keď je dieťa ako špongia nieje na mieste aby sa s ňou takto bavila, môže si osvojiť také tvary slov ako ona hovorí

autor
1. apr 2024

@pribinak keď ju vtedy bolela hlava a bolo jej zle boli aj na pohotovosti a všetko okej
K ďalším doktorom odmieta ísť

lelelienka
1. apr 2024

Jednoznacne lekar, silne pochybujem ze to robi vedome narocky, ja by som tipla najskor porazku, ale ked sa to opakuje, tak asi skor neurologicky problem typu nejaka nastupujuca demencia alebo co.

refly
1. apr 2024

No teda :D
Tiež ma napadla porážka alebo nejaký iný neuvovogický problémočočok.
Ak by som si bola istá že má havinku určite ok a fakt to robí lebo chce, tak by som na to nereagovala. Zomknúť sa ako rodina a odmietať s ňou takto rozprávať. Pokiaľ sa nevyjadrí normálne, tak tvrdý ignor, akoby bola vzduch. Možno sa chytí a odnaučí.
Ale fakt sa najprv uistiť že je ok, lebo fakt to smrdí demenciou.

lucia13022023
1. apr 2024

Za mňa tiež lekár. Aj keby to nič nebolo a robila by to narocky, myslím ze by ju mal vidieť.
Ako ju tam dostať to už neporadím, ale nepríde mi to ok

lelelienka
1. apr 2024

@reanda pokojne moze na tretikrat odpovedat “boze varechu”, lebo mozno sa jej prave vyjasnilo v tej chvili, ktovie, ja by som to rozhodne nezlahcovala. Nasa babka mala alzheimera asi aj v kombinacii s nejakym inym typom demencie a keby si videla ako to nenapadne zacinalo…clovek si to uvedomil az spatne niektore veci. Netvrdim ze to je to co ma autorkina babka, ale riesila by som to.

reanda
1. apr 2024

ja si myslim, ze keby ste mali normalne vztahy, tak si toto uz davno vyriesite v rodine a nepytas sa tu fore.. lebo taketo chovanie je dost divne na to, aby sa to len tak prehliadalo.. ja osobne si neviem predstavit, keby sa takto choval partner, s ktorym mam dobry vztah, ze by som to len tak nechala.. snazila by som sa od neho zistit, co tym mysli, co je vo veci a keby som videla, ze je mimo, tak by som to isto riesila s lekarmi, aj ked by to odmietal.. z toho opisu mi to proste pride cele divne, nielen, ako sa chova svokra, ale aj vy

autor
1. apr 2024

@lelelienka všade dokáže normálne fungovať, byť sama ísť do mesta, do obchodu, má úrad poštu a všade rozprávať normálne len doma začne s týmto preto si myslíme že náročky
Keď jej prišla záchranka ešte bola taká že a načo keď ju len hlava bolí a rozprávala úplne k veci
@lucia13022023 jasne chápeme že to není ok ale odmieta ísť niekam lebo je normálna ( to vie aj normálne povedať)
@lelelienka snažíme sa to riešiť ale ako píšem robí to len doma a pritom funguje úplne bežné, keď sú není celý deň doma tak celý deň rozpráva normálne, to má akože veľkú svetlú chvíľu?

miskakyska
1. apr 2024

..tak no...na pohotovosti berú všetko s nadhľadom... dávnejšie mamina kolegyňa na Štedrý deň prišla s infarktom... vyšetrená medzi dverami,toľko čo za sebou zavrela dvere,odpadla v čakarni a už jej nebolo pomoci😟

.. žeby svokra mala druhé JA?🙃koľko má rokov?.. možno nejaký druh demencie začína mať,si to nemusí uvedomovať

vanilkovazmrzka
1. apr 2024

@autorka to bola reakcia na to, ze to je podla niekoho v pohode, ked dokaze povedat aj normalne slovo.

Ono uz aj keby naschval hovorila tie hatlaniny, uz to podla mna nie je normalne, ked nedokaze pochopit, ze sa rozprava s dospelymi ludmi a nie s detmi.

autor
1. apr 2024

@reanda prosím ťa a ako si prišla na to že to neriešime? 100 pokusov na rozhovor a ona hovorí po svojom a smeje sa
Prehliada to niekto??? Nie rieši sa to. Keby nemáme ok vzťahy tak sereme na to ale zjavne si si vymyslela k tomu svoje pozadie a pracuješ s ním
@miskakyska bola tam dva dni a robili sa jej aj vyšetrenia

autor
1. apr 2024

@miskakyska má 65 rokov

reanda
1. apr 2024

@lelelienka ja by som to tiez riesila.. urcite to nie je v poriadku.. prave mi pride, ze tuna autorka a jej rodina to beru az prilis laxne.. na mna to posobi, akoby tym svokra chcela nejakym sposobom uputat pozornost na to, co ju trapi, ale nejak si to nikto nevsima.. len rozmyslaju, ci sa 'nenudi na dochodku' .. ale tak z tak kratkeho opisu tazko posudit