Ahojte, cez vikend sme boli u svokry a mala na krku vyrazky, myslela si, ze je to len nejaka alergia. Dnes bola u lekara a s placom mi volala, ze je to svrab. Mam polrocnu dcerku, ktoru mala na rukach. Mohla ju nakazit? Googlim a citam stranky, ze inkubacna doba je 2-6tyzdnov kym sa objavia nejake vyrazky. 😓 ďakujem z rady
Mohla...už len vyčkať,stalo,sa...nie náschval...
dakujem. Budem aspon viac obozretna.
Stalo sa. Mohla aj nemusela. Držím palce. Pomôžte svokre.
Leen pre zaujimavost, je to inak cistotna zena v upratanom byte, dik za info.
@ahhola ano len pracuje v detskom domove, tak je dost mozne, ze to ma odtial.
Doniesla si to z prace zial, tam bezne dostanes tieto veci
Treba to hlásiť na hygienu, kvôli deťom z detského domova, aby to neroznasali ďalej. Na sviatky sú možno s rodinou, potom pôjdu do školy. Oni už vedia aké opatrenia urobiť. Minimálne všetky kontakty infikovaných by mali o tom vedieť, pretože ta inkubačná doba je dlhá.
@namornicka ano hlasila to vedeniu.
možno mimo tému, ale však aj v DD upratujú či nie?
@deti95060810 Toto neni o tom upratovani, casto tam maju nove deti a pod. Vela z nich donesie skryte diagnozy. Baby , co ja poznam mali vsetko mozne skrz parazity
nuž takéto zvieratka môžete chytiť hocikde, lieči sa sírovou masťou, bud je na predpis infectoscab alebo na nete sa dá zohnať sirová masť, lieči sa to tak, že sa osprchujete, večer cele telo , záhyby aj medzi prstami, ponatierate cele telo tou sirovou masťou, oblečenie date do igelitového vreca, čo ste mali na sebe, ráno vyzlečiete postelne pradlo, pyžamo a date do vreca tiež, večer sa znovu osprchujete a ponatierate a všetko do vreca, toto robite tri dni po sebe, potom o týždeň znovu a o další znovu, tie veci vo vreci necháte minimalne 10 dni niekde na balkone, teraz najlepšie v mraze a tiež vankuš a paplon vymrazujte, svrab neni problem len domovoch dochodcov či detskych domovov a pod, teraz je velmi rozšírený a vyskytuje sa aj v čistotných rodinách, chytiť ho môžete v autobuse, taxiku, v obchode, všade, stačí, že si po niekom sadnete na sedadlo, chytáte v obchode rukami všetko, skúšate oblečenie.....a viete kto tam sedel pred vami, či niečo skúšal chytal? nie, tak netreba odsudzovať a hádzať vinu na domovy a iné zariadenia, lebo to vo väčšine pripadov prinesu do zariadení príbuzní, sírová masť vysušuje kožu, takže treba premasťovať najlepší je excipial, volne predajný, svrab moc svrbí a ahlavne v noci, vtedy zákožka svrabová nakladá vajíčka a lezie, vyrážky su po ošetrení ešte dlho, podstatné je potom, aby sa netvorili nové, Takže, ked sa tvoria vyrážky a je ich pár, skúste domácu liečbu, ked nepomôže a výsev sa rozširuje, tak smer kožný lekár, ktorý to vyšetrí pod mikroskopom, či sa jedná o svrab, lebo nie každá vyrážka je zasa svrab.
@charlotte911 my svrab zatial nemame, len svokra. Samozrejme uz ma mast aj informacie ako to liecit od lekarky. Svokra praveze nikde nechodi len z prace domov, nevyuziva ani taxik, ani autobus. Preto si myslime, ze to mohla doniest z prace, kedze tam velakrat pridu deti spinave, zanedbané a z osad.
autorka, to je svokra na pnke? alebo sa môže do práce...
ja som to pisala všeobecne, že to človek môže chytiť hocikde aj v obchode a tam hádam chodí svokra, nehovorim, že to nemôže dostať aj v práci, môže , ale aj tak mala by to nahlasit v práci, no predpokladám, že ked to tam už majú, tak sú v karanténe aj deti a urobili opatrenia, svokra by mala byt doma a preliečiť to ako každý jeden zamestnanec, ktorý má svrbiace vyrážky a pokial to v domove nikto nemá, tak to tam nemohla chytiť, ale je jej povinnosťou to nahlásiť, aby sa to neširilo, lebo to ide rychlo a zbavit sa toho nieje tak ľahké ked sa to rozplazi všade a mala by zostat doma a riadit sa pokynom lekára hanba nehanba, zodpovednost je prvoradá
@charlotte911 samozrejme, ze to hlasila zamestnavatelovi a je doma. V praci to maju aj dalsie dve kolegyne.
aj deti? je velmi rozšírený svrab, vlani s tým bojovali v Česku, u nás to len začínalo a toho roku sa to rozšírilo, no je to pliaga darmo, pokial neurobia opatrenia v domove sa toho len tak nezbavia, svokra nech ku vam nechodí a ako som pisala, všetko oblečenie dávať každý deň do ihelitoveho vreca, to uzavrieť, držať na balkon a drzat to tam dva tyzdne az tak oprať
@charlotte911 dakujem.
Áno, mohla ju nakaziť. Už len počkať či to dostanete aj vy, prípadne skús zavolať doktorke a poradiť sa.