Súhlasili by ste s prítomnosťou medikov pri zdravotných úkonoch?

nafka0483
10. júl 2020

Ahojte, na zaklade dnesnej diskusie a skusenosti pribuzneho ma zaujimaju vase nazory na pritomnost medikov pri roznych zdravotnych ukonoch (nie len pri veciach spojenych s tehotenstvom a porodom, ale vseobecne u akehokolvek lekara). Suhlasili by ste s tym, aby bol medik pritomny, pripadne aby cerstvy absolvent sa "zaucal" a vykonal niektore ukony namiesto vasho lekara (pod jeho dohladom)?
V pripade, ze nie, tak zmenili by ste nazor ak by to fungovala tak, ze ti, ktori dovolia pritomnost medikov budu osetreni takymi lekarmi, ktori mali moznost "vyskusat" si jednotlive ukony uz pocas studia a praxe a ti pacienti, ktori nesuhlasia budu osetreni lekarom, ktory nikdy nemal moznost vyskusat si to, lebo kazdy to odmietal a teda ma iba teoreticke vedomosti?
Odpoviem hned aj za seba: S pritomnostou medikov by som suhlasila, pretoze si myslim, ze je dolezite, aby mali co najviac realnych skusenosti. Neberiem to tak, ze sa na mne ucia, su pod dohladom lekara a keby sa nikto nedal vysetrit mladym zacinajucim lekarom/medikom, tak by nemali odkial nabrat skusenosti. Samozrejme nehovorim o tom, ze by tazku neurochirurgicku, srdcovu ale inu zavaznu operaciu mal urobit niekto bez skusenosti, ale bavime sa o beznych zdravtnych ukonoch a vysetreniach.

tanisha
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
suzitok
10. júl 2020

Viackrát sa mi to stalo, neodmietla som ich...do vysetrenia nezasahovali, stali, alebo sedeli ďalej odomna a počúvali, zapisovali si .... nijako to nenarusalo priebeh vysetreni

lucka_ke
10. júl 2020

áno, súhlasila som, mala som aj pri predpôrodnom vyšetrení medičky, aj pri pôrode, aj v ambulancii na endokrinológii, nemám s tým vôbec problém, potrebujú mať čo najviac reálnych skúseností

lubka73
10. júl 2020

raz som mala pri odstranovani vyrastku na clenku, bola som u znameho co mi to robil, len sa pozerali, neodmietla som

sunny8
10. júl 2020

Keď som išla na prvý pôrod postavilo sa ich tam rovno desať a nikto sa nepýtal či sa mi to páči či nie. Pokiaľ len pozerajú tak je to ok ale ak by mal do mňa niektorý z nich šupať tak to nie ďakujem. Videla som pár pokusov na mojej babke z obyčajného odberu krvi prišla akoby ju zmlátili

nelca0510
10. júl 2020

Nebolo to u lekara,ale u dentalnej hygienicky. Nemala som ziaden problem,aby sa dievca pozeralo. Nemala by som problem asi ani u ineho lekara.

nafka0483
autor
10. júl 2020

A keby sa nemali iba pozerat, ale mali by vykonat nejake vysetrenie (alebo jeho cast), pripadne nejaky iny ukon?

lucka_ke
10. júl 2020

mne robili predpôrodné skoro celé medičky

tripetta
10. júl 2020

Nie.

majah212
10. júl 2020

Suhlasila som, pamatam si ako mi stredoskolacka (ziacka) brala krv a chudatko tak sa strasne bala ale.zvladla to na 1. Aj po porode ma "osetrovala" studentka.
Ale zas keby mi ma operovat mozog nejaky student, tak by som si to rozmyslela asi. Zavisi to od ukonu

nafka0483
autor
10. júl 2020

@tanisha
@sunny8
@tripetta
A suhlasili by ste aby vas osetril lekar, ktory nema ziadne prakticke skusenosti? Ze ako medika ho kazdy odmietal, u niektorych sa mohol pozerat, ale nikto nesuhlasil s tym, aby si to vyskusal.

sisa_s
10. júl 2020

@nafka0483 a ty ako vies, ze lekar, ktory ta osetruje, ci ako medik robil ten vykon 20x, alebo vobec?

nafka0483
autor
10. júl 2020

@majah212 Ano, to som pisala hned v uvode, ze nemyslim taketo narocne zakroky a operacie, ktore si vyzaduju prax, ale bezne ukony a vysetrenia v ramci diagnostiky.

sunny8
10. júl 2020

@nafka0483 😁 ja si vždy vyberám lekára buď starého so skúsenosťami alebo najlepšieho podľa recenzií 😁😁😁

nafka0483
autor
10. júl 2020

@sisa_s ;) presne na to sa snazim poukazat. Ze vela ludi co mam skusenost odmieta medikov, max. nech sa pozru, ale nech v ziadnom pripade nic nerobia. Ale zaroven ocakavaju kvalitne zdravotnictvo a skuseneho lekara. Ale kazdy ten skuseny lekar zacinal ako medik, vzdy je niekto ten prvy pacient, druhy, treti...
Bezne v ambulancii, v nemocnici to nevies. Rovnako tak to nevies ked k tebe pride sanitka, zachranar. Ale vtedy to ludia neriesia, je to lekar - doveruju. Medikovi neveria, aj ked na poslednej praxi a o mesiac-dva uz nastupi na oddelenie a zrazu pre nich bude pan doktor, lebo netusia ci dany ukon robi 5ty alebo 1000ci raz.

nafka0483
autor
10. júl 2020

@sunny8 pri akutnej starostlivosti si nevyberies - pohotovost, uraz, prichod sanitky ;) a aj ten skuseny lekar nejako zacinal a niekto mu musel dovolit urobit vysetrenie, inak by mohol mat aj 50 rokov a stale by cakal na toho prveho pacienta, ktory mu to dovoli.
Kazdy by chcel skuseneho a najlepsieho lekara, ale malokto dovoli, umozni a prispeje k tomu, aby sa takym lekarom mlady zacinajuci lekar/medik mohol stat.

sisa_s
10. júl 2020

@nafka0483 ja som sa moc nestretla s tym, ze nas medikov odmietaju, samozrejme, na gynde najcastejsie, ale to zase chapem 🙂 no podla mna kto chce robit dany odbor, tak sa prihlasi aj na dobrovolne praxe a tam naberie skusenosti 🙂 a zase medici nerobia zlozite vykony, odbery, ekg, vysetrenie interne, asistuju pri operaciach, ale ked je pacient uspaty, nezaujima ho, kto bol pri operacii 🙂 ja sama ako medicka by som sa nedala vysetrit v buducnosti 10timi medikmi v miestnosti 🙂 ak by prisla jedna slecna, ze ma zaujem byt gynekologickou a poprosila ma, ci moze ma vysetrit, tak to uz ano 🙂 zase kazdy pacient je iny a treba ho respektovat 🙂 niektoreho denne vysetri 20medikov a on je spokojny, ze sa ma s kym porozpravat, iny ich nechce ani vidiet 🙂

andrejka19
10. júl 2020

Ja som mala tiez pri prvom porode pred 23rokmi studentov, na zaciatku sa opytali ci mozu byt pritomni, ja ze ano. Davali nejake otazky, merali brucho, potom si pamatam uz len na konci ked sa porod skomplikoval a museli narychlo vytiahnut syna s vakuovym pristrojom, tak sa moj doktor pytal jedneho ktory tam zostal, ze zvladli by ste to aj vy tak, vsak? Chudak mal vsetky farby ani nedychal. Ja som tiez mala dost vtedy tak mi to manzel hovoril neskor,ktory bol pri porode. A ked som cakala pred par rokmi druheho a lezala na gynekologii, tam bezne chodili merat tlak, brat krv, musia sa niekde naucit. Ked ich bude kazdy odmietat kde sa naucia?

luzzia
10. júl 2020

ako, nechala by som ich aj byt tam, pozerat sa, pocuvat, aj by som sa nechala osetrit, aj vby som ich nechala na mne robit nejake zakroky samozrejme pod dohladom ineho lekara, ale to uz oni vedia, kedy moze lekar alebo medik veci riesit sam, ze ma dostatok skusenosti na dany ukon/vysetreniea kedy ho kontroluje a dohliada starsi kolega atd.
mala som priatela chirurga, tiez musel nejak zacat, poznam to aj z tej druhej strany, proste musel vela vidiet, vela skusat, robil vela ciastkovych ukonov, vysvetloval mi to, ze stal pri nom iny lekar a bol pripraveny ho stopnut/zasiahnut kedykolvek by sa len moj priatel chystal alebo pokusil urobit cokolvek nevhodne/nespravne. a vacsinou teda fungovali aj pri prvych operaciach tak, ze moj priatel isiel operovat napriklad slepe ctrevo a dopredu musel nahlas povedat - teraz idem urobit toto, teraz sa chystam urobit tamto.. a stali pri nom ostatni pripraveni v sekunde zasiahnut , aj keby s anieco skomplikovalo, pripadne nenechat ho urobit blbost. aj najlepsi spickovy neurochirirg sa to predsa musel nejak naucit a bola doba, ked po xy rokoch asistencie a pozorovania isiel prvykrat sam operovat..

h_petra
10. júl 2020

Ano, suhlasila. Tiez som chodila do skolu a tiez som sa ucila na realnych ľudoch.

najk
10. júl 2020

@nafka0483 a Ty si myslis, ze sa naozaj dostane do praxe lekar bez praktickych skusenosti?

nafka0483
autor
10. júl 2020

@sisa_s Jej tak pohlad priamo od medicky. Dakujem 🙂 Ja som sa s tym stretla u rodiny, kamaratov, znamych... ze joj nie, len nech mi nic nerobi, ved ja nechcem byt pokusny kralik. Ale potom ocakavaju ze nejaky zazrakom to potom zrazu budu vediet - ze akonahle je z neho lekar, tak mu presli rukami stovky pacientov. Taky paradox.
Ja by som sa nechala kdekolvek vysetrit aj osetrit medikom, aj na gynekologii. Neviem ci sa este deje take, ze su tam 10 naraz. Ale ak by boli 1-2, tak by som nechala nech si skusi aj jeden aj druhy. Povazujem za velmi dolezite aby nemali len teoreticke vedomosti a len sa prizerali, ale aby pod dohladom skuseneho lekara mohli naberat skusenosti aj oni.
A svojim sposobm ma vedia obavit taki, co ma znamy skusenost - studuje za zachranara a prax vykonava tak, ze je ho prijali do RZP. Davaju mu vykonavat vsetky ukony, ktore robit moze - pacienti su uneseni, samozrejme vsetko dovolia, oslovuju pan doktor. Akonahle ich prevezu do nemocnice a odovzdavaju na prislusne oddelenie a su tam medici, tak uz vykrikuju, ze nie, ziadne take, ze chcu poriadneho lekara.

nafka0483
autor
10. júl 2020

@najk Nie ;) trosku to prehanam, lebo ma zaujima ako to ludia vnimaju - ze na sebe si nenechaju robit nic, ale potom chcu aby lekari odniekial (neviem odkial) mali plno skusenosti a boli dobri.

A tiez taka sialena myslienka, ze ako by sa zachovali v pripade, ze ak odmietnu aby sa "na nich niekto ucil", tak dostanu lekara, ktory sa nemal na kom ucit. Lebo vsetci sa zachovali rovnako a nedovolili, cize mame lekarov cisto teoretikov bez akejkolvek praxe. Akoze sa im to vrati, ze kazdy sa sprava rovnako a teda nemaju sa to ako naucit. Ano, absurdne a sialene, ale mozno to niektorym otvori oci 🙂

sono2
10. júl 2020

@nafka0483 Tak áno, pretože by mal atestaciu a tým by bol schopný ošetrovať a vedel presne o čo ide. Medik je medik. Ja nie.

nafka0483
autor
10. júl 2020

@sono2 A ako sa medik stane lekarom? Ako lekar ziska atestaciu? Len tak, ze ma za sebou aj prax a teda ze mu niekto musi dovolit aby sa to naucil.

nice202
10. júl 2020

Ako inak sa majú naučiť? Teória nestačí. Mne by to nevadilo.

sono2
10. júl 2020

@nafka0483 No veď na tých dobrovoľných praxach nie?

pupavka89
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tripetta
10. júl 2020

@nafka0483 Môžu študovať a pozorovať iks ďalších ľudí.😉

nafka0483
autor
10. júl 2020

@sono2 No ved ak sa kazdy na tych dobrovolnych praxach k tomu postavi tak, ze nedovoli, tak odkila naberie tie skusenosti?

@tripetta Cize chces skuseneho lekara, ale nech sa "obetuje" niekto iny na to aby sa to lekar naucil. Aj iks dalsich ludi povie tak isto nie?