Suchý kašeľ a dusenie

zdrsjsjiwwi
7. dec 2020

Dobrý večer. Sestra (37) má už 11 dní suchý dráždivý kašeľ. Nemá horúčku, ani nie je zahlienena. Ale pri tom kašli sa jej tvorí aj sopel. Niekedy dostane taký záchvat kašla až sa nevie pár sekúnd nadýchnuť, je to až hrozivé, je celá červená. Pije čaje, stodal, dnes bola u lekára a dostala Codein no moc nepomáha. Mali ste toto niekto? Ďakujem.

tenerifka
7. dec 2020

@zdrsjsjiwwi robili jej CRP na bakterialnu infekciu?
Robili jej aj test na covid?

tenerifka
7. dec 2020

@zdrsjsjiwwi moja dcera takto mala pred romi zapal pluc bez teploty, dokonca ten kasel nebol taky hrozny,musela brat 14 dni atb

zdrsjsjiwwi
autor
7. dec 2020

@tenerifka crp jej nerobili a na test ide v stredu. No dúfam že to nebude zápal pľúc. Lekár povedal že veľa ľudí máva v zime zúžené cievy, ale neviem.

simca06022011
7. dec 2020

Stodal smarte do kosa a nabuduce kupte riadny sirup od kaslu. Lieky jej nezaberu hned a zaraz. Mne na suchy kasel takyto pomohla kombinacia sirupu na suchy kasel s kaloba kvapkami. Moze to mat aj zo sucheho vzduchu, ale ak jej to neprejde, pytala by som sa po teste na plucne..

zdrsjsjiwwi
autor
7. dec 2020

@simca06022011 Ďakujem.

katulienkat
7. dec 2020

Ja som takto vo februari skoncila na plucnom.. suchy kasel, bez teploty...dva balenia antibiotik a codein.. podozrenie na suchy zapal pluc...robili CRP a rontgen..

petamich
7. dec 2020

@katulienkat ja som mala takyto kasel zopar mesiacov - suchy, drazdivy, vsetky testy negativne az to boli plucne chlamydie :( ak by to neprechadzalo, nech si pripadne poprosi spravit testy aj na to

simca06022011
7. dec 2020

A inak ano.. k tym odberom.. moj lekar ked 2t trva kasel tak vzdy berie odbery komplet s chlamydiami, mycoplazmami atd...

janinah
7. dec 2020

To nie sú zúžene cievy to čo za lekára má? Poriadne ju treba vyšetriť urobiť odbery.covid test už mala mať aspoň pred týždňom.zbytocne dá vysiluje organizmus pre nesprávnu dg a liečbu

zdrsjsjiwwi
autor
7. dec 2020

@janinah vraj sa trochu zužujú v zimnom období trochu cievy. Ešte k tomu je sestra fajčiar

sona96
7. dec 2020

@zdrsjsjiwwi Stodal treba vymeniť za naozajstný sirup od kašľa

zdrsjsjiwwi
autor
7. dec 2020

@sona96 ale za aký?

majamat
7. dec 2020

@zdrsjsjiwwi takyto kasel moze byt aj prieduskovy. ma zrejme infekciu, ci uz bakerialnu,a lebo virovu. pri postihnuti priedusiek, aj pri covide moze kasel pretrvavat dlhsiu dobu. niekedy aj mesiace. 11 dni je naozaj malo. takto bezne prebiehaju infekcie.
CRP jej urobit mohli,a by sa vylucila, pripadne potvrdila bakterialna infekcia. ak by ju mala, potrebovala by ATB.
bolo by dobre, keby uziva aj antihistaminika, su to leiky, ktore sa predpisuju pri alergiach. nech si dava aj kvapky do nosa. zatekanie hlienov tiez moze drazdit na kasel.

a tie chlamydie a mykoplazmy by bolo dobre tiez vysetrit.

ja mam chronicky kasel a takyto zachvatovy kasel obcas mavam, na zaciatku som ho mala castejsie, teraz mam take obdobia, ked je chladni a vlhko a lavne rano, ked nei som vlemi rozdychana. pri akutnej ifekcii sa moze vyskytovat aj v noci.

unicornlady
8. dec 2020

Ja keď som sa tak pred 2 rokmi nevedela zbaviť kašľa vyše mesiaca, až ma pichalo v rebrách aj pri dýchaní, tak mi dr. dala akurát tak antibiotiká na zápal horných dýchacích ciest a taký sirup na upokojenie, aby sa mi večer dalo zaspať

Inak mi zvyčajne stačí Stopkašeľ, potom pastilky tej značky herbal med, je to dobré aj na imunitu.
Zázvorový čaj, mätový a materina dúška je dobrá na kašeľ.

ibrunova
8. dec 2020

@zdrsjsjiwwi Ak sa tvorí hlien, treba Sinupret, Solmucol, Ambrobene,Mucosolvan- niečo z toho.Nie lieky na zastavenie kašľa, lebo hlien ostane v prieduškách a akurát chytíí zápal pľúc.

zdrsjsjiwwi
autor
8. dec 2020

@ibrunova on sa práveže tvorí z toho kašla. Ale lieky si nemôže ordinovať sama.

ibrunova
8. dec 2020

@zdrsjsjiwwi Však práve.

majamat
8. dec 2020

@zdrsjsjiwwi hlieny sa netvoria z kasla. hlieny sa tvoria v dychacich cestach a kasel sluzi na vycistenie dychacich ciest, cize na vykaslanie hlienov, hlieny su zivnou podov pre bakterie. preto je vhodne uzivat lieky, ktore ich lepsie skvapalnuju a podoruju vykasliavanie. vecer je vhodnejsie neuzivat ich neskoro, lebo kaslanie pred spanim, ci po ulozeni sa na spanok je neprijemne a stazuje zaspavanie. nam jedna pediatricka odporucila poobede najneskor o 16hod. u dospelych to moze byt samozrejme neskor.

simca06022011
8. dec 2020

@ibrunova no ale napr. suchy kasel a hlieny mozu byt spolu... lebo ten hlien moze mat z hornych dychacich ciest... a suchy kasel z priedusiek a tak.
U mna bezna kombinacia. Ono ale bez vysetrenia a toho , ze naozaj vie ona co jej je, sa neda liecba radit. Ale taky sinupret nikdy neuskodi podla mna :D

majamat
8. dec 2020

@simca06022011 to sa moze stat, ale ak sa hovori o kasli, tak sa nesmu spajat hlieny s kaslom. zatekanie hlienov vie dospely clovek rozoznat. hlieny sa tvoria v mnohych castiach tela. lieky na kasel, ktore pomahaju hlieny vylucovat by sa mali uzivat, len pri vlhkom kasli. no pri infekciach ej tu pravdepodobnost prave vlhkeho kasla. suchy kasel byva prave na zaciatku infekcie, pripadne skor pri alergickych prejavoch pri infekcnom ochoreni. moze to prejst do astmatickeho kasla.

no kazdopadne by bolo dobre zistit, ci sa jedna o infekciu, resp. aku infekciu. na to je vhodne to CRP. aj ked to moze pro dlhsie prebiehajucej infekcii klesat. tiez si overit, ci sa nekona o Chlamidie. pripadne nasadit ATB a skusit preliecit, aj keby su vysledky negativne. a teda vysetrt covid.

ja som mala na jar najskor suchy kasel asi tyzden. potom tyzden vlhky kasel, ale nic ine. ani unavena som nebola. potom nadcha a bolest hrdla, len slabo a uz to prechadzalo a potom znovu. ten 4t som nemohla k dr a az ten 5t co ma to drzalo som zasla. este som citila pach v nose a stratila cuch. konecne soms a dostala na ORL (mam polyp v prinosnej dutine ) a dr nic nenasla, ale necitila soms a dobre, tak mi dala ATB. odporucila mi skontrolovat protilatky na chlamidie a CRP. a to bolo v norme. na ORL som bola v utorok a aj som brala ATB a odber krvi v stvrtok ( 3 den ATB ). chlamidie vraj zabudli urobit. no uz stvrtok som poobede citila, ze nemam stale upchaty nos, pach v nose povolil. a postupne to odislo, cize lieky zabrali.

zdrsjsjiwwi
autor
8. dec 2020

@majamat lekár povedal že nech sestra počká do stredy a ak to nebude lepšie, tak uvidí či jej spraví vyšetrenie. A vraj to na antibiotiká nieje, takže tak o tom lekárovi.

ibrunova
8. dec 2020

@zdrsjsjiwwi U nás na 99 percent býva takýto priebeh: Na začiatku choroby je kašeľ akoby dusivý, vtedy dávame Calcium, možno 2 dni, potom trochu zvlhne, tak nasadíme niečo z toho, čo som písala vyššie, z toho bude kašľať, ale produktívne, hlien pôjde von. Ale pozor, mukolytiká sa nemajú dávať na noc, poslednú dávku dávam možno o 17.30, na noc max. Calcium. Takto fungujeme asi týždeň, niekedy kašeľ prejde úplne a niekedy potom zmeníme za kvapky na dusivý kašeľ, kým úplne prejde.

majamat
8. dec 2020

@ibrunova vacsinou to tak byva. suchy kasel byva skor taky akoby alergicky prejav. moze tam byt zapal spojeny so zvysenou citlivostou na nieco v ovzdusi a preto pretrvava drazdivy kasel. takyto aksel moze dlho pretrvavat.

zdrsjsjiwwi
autor
8. dec 2020

Sestra už kašle menej, dnes nemala až také dusenie ako predošlé dni. Ale cíti ťažobu na plúcach a to u mňa vyvolalo strach. Bojí sa že môže mať vodu v plúcach ako mal náš otec.

qwert87
8. dec 2020

@zdrsjsjiwwi no mne to z tvojho popisu príde ako covid. Presne tento príznak okrem iných ostatných som mala aj ja, suchý dráždivý kašeľ, až som sa z tých záchvatov dovracala a akoby mi niekto sedel na hrudníku, taký pocit sťaženého dýchania.

zdrsjsjiwwi
autor
8. dec 2020

@qwert87 pôjde v stredu prevdepodobne na test

majamat
8. dec 2020

@zdrsjsjiwwi veru aj mne to pripomina covid. ja som to mala tiez, paradoxne najvyraznejsi priznak bol u mna horucka a bolest svalv a klbov. nekaslala som. po tdni zacal aj kasel, taky ten moj chornicky, ale vyraznejsi ako obvykle. a tiez pocit, akoby mi sedelo neico na hrudniku. a toto popisuje vela ludi, co prekonali covid.

majamat
8. dec 2020

a teda cich som tiez nemala, ale je to smiesne, ze mam chornicky kasel 25r, ktory je niekedy lvemi mierny, skor pri namahe, v klude moc nie, ale pri covide som nekaslala. az po tyzdni. a to som predpokladala, ze lked sa nakazim, kaslu sa nevyhnem.

zdrsjsjiwwi
autor
9. dec 2020

Bola už na testovaní, je negativna. Lekar jej dal aj antibiotika, tak uvidíme.

majamat
9. dec 2020

@zdrsjsjiwwi a na akom testovani? PCR, alebop antigen?