Suché lôžko po extrakcii zuba múdrosti

chlebnik
12. feb 2024

Suché lôžko po extrakcii zuba múdrosti (dolnej 8čky)

Bola som trhať osmičku, zubár mi do rany napchal takú mentolovo jodovú vatu, ktorá o deň musela ísť von pretože som chytila silnú alergickú reakciu, medzi tým sa na mieste spravilo suché lôžko. Ďalší deň ma zobral pohotovostný zubár, ten vatu odstránil a ranu rozkrvavil, opätovne sa vytvorilo suché ložko.

Ani pri vytiahnutí zuba ani pri rozkrvavení netiekla ani len kvapka krvi, akoby bolo to miesto úplne mŕtve. Opuch zmizol (octanova mať a heparoid), bolesti riešil Paralen a zápal Dalacin (teraz som na druhej krabičke).
Pôvodne chcel prvý zubár do diery dať drenáž avšak nebolo by možné ju meniť každý deň, pretože môj zubár robil len raz v týždni, preto mi tam dal na pár dní Socketol, ten sa už dávno vyplavil.
Teraz je to už skoro dva týždne a diera zostala, nezmenšila sa, kosť stále vidieť.
Najbližšiu prehliadku mám v marci.

Vyhojí sa to samé? Ako dlho asi trvá kým sa zahojí diera po zube?
Bol to naozaj "macko" takže diera je ešte aj po dvoch týždňoch stále rovnako veľká asi tak ako stolička. Je absolútne nemožné aby sa do nej nedostalo jedlo takže mám na doma striekačku so zahnutou ihlou a povedané že to mám každé 2-3 dni vyplachovať 3% peroxidom. Prvý zápal prešiel s antibiotikami avšak tie prestávam brať za 4 dni a už teraz vidím že je to miesto opäť zapálené a začína nanovo bolieť, dokonca sa mi vracia opuch. Čaká ma ešte trhanie ďalšej osmičky, ktoré ale musím preložiť pretože ak budem mať diery na oboch stranách, nebudem mať ako jesť. (Chudnúť už fakt nemám z čoho, pred trhaním som bola v podvýžive, teraz sa už radšej ani nestaviam na váhu.)

msnesquik
12. feb 2024

@chlebnik mne sa ta diera zatahovala dva mesiace..ale ak ta to zas boli, tak k lekarovi, zrejme tam stale nie je zrazenina

chlebnik
autor
12. feb 2024

@msnesquik Dva mesiace? No do...fuha. Akože s tou zrazeninou vraj ani nemám počítať, jednoducho sa tam absolútne do toho miesta nedostáva žiadna krv takže je stále rovnako odhalené ako po vytrhnutí. Mala som lieky na otváranie ciev, na riedenie krvi a stále nič. Ak ma niečo podobné ešte ide čakať aj s druhým zubom, tak ľutujem že som išla trhať...

barbora0308
12. feb 2024

@msnesquik Mne sa zatahovala tiez cca. 2 mesiace a az po stvrt roku som si konecne povedala, ze uz nemam bolesti ani ine problemy, ktore mi vznikli po trhani dolnej osmicky 😮‍💨. Ja som ale mala velmi narocny zakrok, ktory trval skoro 2 hodiny, zub bol blizsko nervu, stale sa lamal, isiel von iba po kuskoch...no asi najhorsi zazitok v mojom zivote.

maribell
12. feb 2024

Diera sa bude zaťahovať dlho bez ohľadu na to, či sa to hojí pekne, alebo sa spravilo suché lôžko.
Mne keď sa spravilo suché lôžko, tak mi to zubar nerozkrvavil, ale každý druhý deň som chodila na výplň a dával mi tam nejakú hojivú emulziu. Mne do týždňa prešla bolesť a aj keď tam bola diera ešte dlho, tak to bolo pekne zahojené.

chlebnik
autor
12. feb 2024

@maribell No pekne :D Som sa upokojovala po ťahaní že tfuj tfuj tfuj dobre, že zub vyšiel celý napriek tomu ako sa mu vôbec nechcelo. Nedal sa ani puknúť, bol obrovský, polka z neho ešte zarastená ďasnom. Ťahali ho kliešťami asi 20 minút v kuse, zubár aj zdravotníci ktorí sa striedali pri tom ako mi držali hlavu spotení ako z bazéna. Nakoniec povolil tesne predtým ako mi vyprchalo umrtvenie (dosť au) a tri odporne hrubé korene boli vlnené. rozčapené do všetkých strán, dokonca jeden sa hral na skrutkovač, všetky veľmi veľmi hlboko v kosti, no vyšli naraz. Na rontgene bolo vidieť len dva, a to nie ten zatočený čo bol najhlbšie, takmer prerastal cez sánku. Ale celé trhanie a ešte aj okolie zuba a korene boli úplne biele, bez akejkoľvek krvi, ani len v okolí pri vpichoch z ihly na injekcii nešla z 3 vpichov, len z jedného fakt iba zanedbateľnú trošku. Pri rozkrvavovaní nešla vôbec, ani len pri vpichoch. Vidím, že ten druhý zub na ktorý mi povedali, že pôjde ešte horšie (3 alebo 4 korene) musím preložiť aspoň na máj a nie na koniec februára, ďakujem Vám všetkým za odpovede. <333 Snáď niečo potiahne aj Milgamma M. Držím palce každému čo nájde túto tému a bude si prechádzať niečim podobným.

mamickalisticka
12. feb 2024

Mne ju zašil a o týždeň na kontrole vybral štichy a povedal, že je to zahojene. Teraz mi pred dvomi týždňami trhali 7ku a už to mam tiež zahojene 😨 necítim žiadnu bolesť pri jedeni našťastie už.

msnesquik
12. feb 2024

@chlebnik fiha, to je zvlastne, ze to vobec netieklo..mne z toho valilo ako z prasata s prepacenim, este vecer som vypluvala krv a hladala, ci je mozne, ze to tak dlho presakuje...ale ta diera nebola taka obrovska cely cas, ja som to vyplachovala asi 2-3 tyzdne, ptm uz nie, ta diera sa zatahuje odspodu, takze tak skoro neuvidis nic...nez sa to vytvoei cele, tak to trochu trva, mne teda ten zub museli rozpilit, ale rekonvalescencia bola v pohode

biankaaaa
12. feb 2024

Ani mne sa po zákroku nevytvorila zrazenina. Bolesti ma po troch dňoch doviedli naspäť, znova mi to stomatochirurg rozšprtal, ale stále ani kvapka krvi. Chodila som týždeň každý deň na drenáž, nepomohlo. Nakoniec mi tam začal vkladať nejakú zmes riasy a koloidného striebra, asi 5krát som bola na výmenu a konečne ustúpili bolesti. Diera sa zatvorila asi po mesiaci a pol.
Dúfam, že čoskoro prestaneš mať aj ty bolesti. Ja som až plakala, mohla som vtedy len Ibalgin, nakoľko som kojila. Bolo to strašné. Po 6 dňoch som už malého musela odstaviť a brala som nalgesin s.
Skoré zahájenie prajem ❤️

chlebnik
autor
12. feb 2024

@msnesquik @biankaaaa Mne tam napchali rovno po extrakcii na lepšie hojenie akurát nejaký Alveogyl a do rána som mala zapálené úplne celé hrdlo, zapuchnuté celé ucho, zapálenú hornú aj dolnú sánku až do trištvrte úst, lymfatickou uzlinou ako tenisová loptička, popraskané tkanivo, afty pod ostatnými zubami, popraskaný jazyk a hnis až v rane...jedným slovom katastrofa. V živote som predtým nemala reakciu na jód takže sa tomu nedalo predísť a hento Alveo-čudo muselo ísť von po 36 hodinách.
Pohotovnostný zubár nevedel či to obsahuje jód alebo nie, avšak vraj to bola priam vyšitá zlá reakcia na niektorú látku. Po tomto opuchu, ktorý mi pulzoval až v spánkovej kosti aj tak po pokuse rozkrvavenia stále nič nešlo, stláčal to fakt aj prstami a absolútne nič. Prišla som domov, po niekoľkých hodinách vypľula tampón a bol úplne biely, maximálne len oslintaný. Dva dni opakovanej anestézy na priemernú váhu možno tak 60 kíl s tým že ja mám (mala som) doslova 44 kíl s topánkami a zvracala som celý prvý deň, no tak po pohotovosti som rovno odpadla asi na pol hodinu.

zltalienka
12. feb 2024

@chlebnik absolvovala som extrakciu osmičky (už dávnejšie) zrazenina sa vyplavila. Vzniklo suché lôžko, bolesť neskutočná. Na pohotovosti (cez víkend) mi to len rozšprtali a dali drenáž. Potom ten lekár, čo mi ťahal zub mi tam vložil nejakú tmavo červenú zmes a tá sa v diere udržala a postupne sa to zacelilo. Len netuším, čo za zázračnú zmes mi tam dal.

chlebnik
autor
12. feb 2024

@zltalienka Stavím na Alveogyl, chutil trpko a vyzeral hnedo-červeno ako Betadine :D

biankaaaa
12. feb 2024

Teraz som si vygooglila ten alveogyl a práve on bol tá moja záchrana. Doteraz si viem predstaviť jeho chuť 😄 mrzí ma, že tebe nepomohol

zltalienka
12. feb 2024

@chlebnik asi to bude ono. Už som guglila Alveogel.
Ja by som na Tvojom mieste išla opäť k zubárovi, ak sa to začína opäť zapaľovať a opúcha to. Nečakaj do marca, to je strašne ďaleko. Ak ten Tvoj robí len raz do týždňa, nech Ti povie kam máš chodiť, ak Tvoj stav potrebuje každodenný odborný zásah.

chlebnik
autor
12. feb 2024

@zltalienka Údajne na pohotovosť (z tej ma poslali naspäť k môjmu takže začarovaný kruh), prestupujem od neho k tomu čo ma zobral ako akútny prípad pomedzi svojich pacientov, tiež mám u nich termín až v marci, ale ak by niečo, stačí zavolať. Ak by sa to zhoršilo výraznejšie alebo neprešlo to, určite sa tam dotrepem zasa, zatiaľ ešte deň - dva skúsim či niečo nepotiahne Paralen a octanová masť. Naozaj diki za odpovede, ide o prvé trhanie zuba a neviem ako sa čo "patrí" :D

ronie338
12. feb 2024

A prečo nezasil ranu keď je tam veľká diera? Dolné osmičky sa všeobecne horšie hoja, nakoľko tam môže aj strava sa dostať a gravitácia tomu nepomáha. Keď sa spravilo suché lôžko a nepomohol vyskrab dava sa alveogyl ale každý deň, pripadne dren aby sa ta rana hojila. Pripadne aj iné už si nespomeniem co všetko sme robili ale pri dolných osmickach ak bol problém vytiahnuť, väčšinou sme pre istotu aspoň jeden steh robili a lepšie sa to hojilo. A je alergia na penicilin? Lepši by možno bol augmentin, on je silnejší ako dalacin ale augmentin je z penicilinovej rady. Pripadne výplach rany aspoň 3 dní za sebou keď nie je alergia na jód tak betadine a peroxid vodíka 3%. Ja by som určite išla k doktorovi. A rana po trhani sa hojí dlho, najmä keď je problém, zväčša mesiac až dva do zhojenia sliznice, kosť pol roka až rok

chlebnik
autor
12. feb 2024

@ronie338 Augmentin 1g som užívala ešte v decembri na zápal priedušiek a nemala som negatívnu reakciu. Tieto antibiotiká mi úprimne napísala obvodná, keď som jej popísala čo sa deje, ani jeden zo zubárov.
Keď som im povedala, že mám predpísaný Dalacin 300, všetci súhlasili, že nemuselo ale môže byť. Sama neviem prečo tam nedali steh, len nemohli dávať drenáž lebo by ju nemal každý deň kto meniť.
Reakcia na jód sa u mňa prejavila prvý krát takže Betadine ide stranou.
Zatiaľ mám len domáce peroxidové výplachy, od zubára som do marca dostala striekačku a zahnutú ihlu s radou kúpiť v lekárni bežný 3% peroxid, ale riedim to 1 : 1 s filtrovanou vodou pretože len sám peroxid to začal "vyžierať" ešte horšie a to je tak všetko.
Zvyšné zuby čistím normálne najmäkšou kefkou, stranu na ktorej rana nie je vyplachujem Lacalut Aktiv a Parodontax Extra ústnymi vodami nech držím ústa čím najčistejšie.
Akože určite sa k nemu vrátim pred termínom, alebo zájdem naspäť na stomato-chirurgiu kde ten zákrok robili, len mi to je kvalitne od ruky čo sa cestovania týka.

Ďakujem veľmi za informácie, fakt som o možnosti stehov a čase hojenia nemala ani poňatia.

ronie338
13. feb 2024

@chlebnik ved dren mohli aj na pohotovosti vymeniť, stačili napísať na výmenný lístok je to tak na minútu robota. Ja niektorých zubárov nepochopím dá sa to všelijak riešiť len treba trochu viac chcieť. Ja som robila so stomatochirurgom niekoľko rokov a nie s jedným ale s viacerými a viem ze je to o prístupe. Minúta navyše pri trhani a mohlo to byť bez problémov

fazula1
13. feb 2024

@chlebnik ranu treba čím skôr zošiť Ja som mala ten istý problém... Moj zubár odišiel na dovolenku a nechal ma tak, keď som sa opýtala kedy sa to konečne zahojí a prestane bolieť, tak mi povedal, že to je na dlho. Navštívila som iného zubára, musela som zaplatiť za to, že tam nepatrím k nim Ale prvé čo povedal že sa to musí zošiť....na druhý deň mi to zošili a prvýkrát po troch týždňoch som si nemusela dať liek od bolesti🙈