Štúdium medicíny a epilepsia

8. júl 2022

Dobry den. Je tu niekto s touto diagnozou, kto studuje medicinu? Dalo sa popri tejto dg zvladat studium a nasledne pracu? Vyhoveju vam, ked poviete, ze mate epilepsiu a nesmiete mat nocne sluzby alebo je to problem? Poprosim len tych, ktori maju osobnu skusenost. Dakujem.🙂

jonki
8. júl 2022

Základ je potvrdenie o zdrav spôsobilosti od tvojej dr. Bez ohladu kto ti co napise na MK.

lusyc
8. júl 2022

Nie, myslim si, ze s nočnými nevyhovejú.
Nie je to vhodné ani štúdium ani práca pre epileptika.

autor
8. júl 2022

@jonki praveze mne to moj neurolog potvrdil, ze som sposobila, nakolko mam epi, kde zachvat dostanem len bezprostredne po spanku, ked som v noci spala malo, inak pocas dna nie. No sama neviem, aka je realita a ci takym ludom urobia ustupky s tymi nocnymi alebo maju smolu. Proste aby som vedela, ci ma zmysel medicinu kvoli tomuto vobec riesit..

autor
8. júl 2022

@lusyc a na zaklade coho si to myslis? Mas skusenost, poznas niekohi takeho alebo tebe samej nevyhoveli?

evica17
8. júl 2022

a keby si vyberie staky odbor, kde nemusis robit nocne ? kozne , ocne a ine ? ci do atestacie sa musi robit na oddeleni niekde ?

kvetinka75
8. júl 2022

a čo psychická záťaž? Tú ako zvládaš? Lebo medicína je ťažký odbor.

kacena4
8. júl 2022

nam nedovolili ist ani na strednu zdravotnu, skola ju jednoznacne odmietla, ze to nema buducnost a musela menit uplne zmyslanie kedze chcela pracovat v zdravotnictve

autor
8. júl 2022

@evica17 toto mi presne hovoria lekari, aj obvodna.. ze nevidia problem, ale ze neodporucaju odbory ako napr. chirurgia…

autor
8. júl 2022

@kvetinka75 mam stabilnu povahu, len tak nieco ma nerozhodi a ked, snazim sa veci riesit s chladnou hlavou.. skor ma ale zaujima cisto stranka epilepsie a skusenost niekoho.

autor
8. júl 2022

@kacena4 dakujem. No mne zatial lekari povedali inak, ze by to slo bez tych nocnych, len sama mam troska obavy.. lebo by som musela tiez komplet zmenit zmyslanie, co sa tyka profesie.

jonki
8. júl 2022

Ak ti su ochotní potvrdiť prihlasku, kontultuj to este so študijným oddelením. Ako je to s klinikou-ci su povinne nocne. A potom proste nejaka ambulancia bez sluzieb.
Ale ak mas ine pridruzene dg ( ak to nie si ty-vcera tu bola debata - VS osetrivatelstvo-s epi/SM) tak potom velmi zvaz-je to velmi narocna skola a studovat to a potom nemôcť robit by bola ozaj skoda.

sazumak
8. júl 2022

Ja neodporúčam, som zdravotná sestra a robila som len pred deťmi. Potom sa mi zhoršil stav a som bez práce, nakoľko tiež mávam po prebudení záchvaty. Pracovala som predtým na oddelení, je to záťaž, určite by som si vybrala omnoho kľudnejšie povolanie a hlavne také, čo sa dá robiť aj z domu.

lusyc
8. júl 2022

Nemám osobnú skúsenosť, len z okolia. Už len samotné štúdium sa nedá stihnúť počas dňa, treba sa učiť aj v noci a dlhodobo. Nočné musia slúžiť aj matky s deťmi, pokiaľ nie sú na výchovu samé, takže musel by byť veľmi zhovievavý nadriadený. Do atestácie ( t.j. minimálne 3 roky podla odboru) treba prejsť rôznymi cirkuláciami. Častokrát je to práca v nevhodných podmienkach, zlý vzduch, príliš teplo, príliš zima, umelé svetlo, buď príliš silné, alebo práca v prítmí. To podľa mňa nie je vhodné. Slúži sa aj na kožnom a očnom.

lusyc
8. júl 2022

Nehovoriac o nikdy nekončiacom strese.

aamaria9
8. júl 2022

prosim Ta, len sa tu nedaj odradit ludmi, co nemaju osobnu skusenost...ja taku poznam...nocne nema, nebol problem jej vyhoviet a zvlada to dobre...je neurologicka..

jonki
8. júl 2022

Teraz premýšľam ze moja zubarka bola epilepticka. No neviem kedy jej bola epi duagnostikovana.

jaga18
8. júl 2022

Ahoj, nám neurologicka povedala, že žiadny problém. Vraj počas štúdia bude epilepsia (liečena pod kontrolou) jeho najmenším problémom. Ešte synovi aj pomáhala s prípravou na prijímačky. Učí sa veľa, často aj po nociach, spí málo, ale epilepsia je pod kontrolou, žiaden záchvat... keď ti neurológ povie, že je to OK, tak počúvaj jeho, nie odborníkov z koňa.

baskac
8. júl 2022

Mám kolegyne a kolegov, ktorí priniesli papier, že nie sú spôsobilí na nočné služby a normálne im vyšli v ústrety. Nevidím problém, keby si v budúcnosti pôsobila na odbornej ambulancii alebo aj v nemocnici, kde by si nevykonávala prácu-zákroky, pri ktorých by si mohla ohroziť pacienta. Skôr vidím problém v samotnom štúdiu a predatestačnej príprave - je to veľmi náročné, sama som sa často učievala po nociach. Ako matka nemusíš slúžiť nočné tuším do 5.roka dieťaťa, možno aj viac, ale vek teraz neviem presne. Mám kolegyne, ktoré aj toto využívajú. Držím palce k správnemu rozhodnutiu!

sasa1983
8. júl 2022

@lusyc to je hlúposť. Som dr, normálna práca ako iná. Zas netreba preháňať. Baba nech ide študovať. Je to ochorenie, na ktoré sú lieky, žiadna katastrofa sa zase nekoná..

taktotedanie
8. júl 2022

@evica17 musi sa niekde zacat, po absolvovani skoly sa nedostanete hned na ambulanciu a robite od 07:00-15:00hod.. ocne aj kozne oddelenia/kliniky robia aj v noci
Skor je problem, ze ja som casto studovala dlho aj po nociach, casto nevyspata, o strese ani nehovorim..

sasa1983
8. júl 2022

@taktotedanie normálne dá neurológ papier a služby mať baba nebude. To nie je žiadny problém.

taktotedanie
8. júl 2022

@sasa1983 ano budu vsetci na oddeleni “nadseni” , ze prisiel clovek robit a nebudu sa dat nocne, zazila som si a dakujem za taku skusenost :D

sasa1983
8. júl 2022

@taktotedanie nejde o to, či budú nadšení, to nie je vôbec dôležité . Bude mať papier, že nebude robiť nočné..rovnako, ako keď žena do tuším 10r dieťaťa nemusí robiť nočné, rodič s dieťaťom do 12r (ak s akými v čísle, tak ma opravte) má nárok na očr, aj keď sa zamestnávateľ na hlavu postaví..a sama ako dr viem, že stret je taký, aký si ho nastaviš. Netreba sa zblázniť . Dá sa robiť aj normálne.

taktotedanie
8. júl 2022

@sasa1983 to som len poznamenala, tiez som lekar

sasa1983
8. júl 2022

@taktotedanie tak potom iste vieš, že nerobiť nočné je pre niekoho nevýhoda, pre iného výhoda (niekde aj dr radi službám, čo sa financií týka ).

taktotedanie
8. júl 2022

@sasa1983 nocne uz neriesim, len som si s tym zazila svoje a napisala svoj postreh, pretoze su ludia a ludia a v takejto situacii sa tak spravaju a o studiu si takisto myslim, ze to je o dlhom uceni, snazeni a strese a jednoducho to tak je a clovek sa moze neviem ako nastavit stres tam je stale
Pekny vecer

evica17
8. júl 2022

@taktotedanie som nevedela ze su aj ocne a kozne oddelenia, jaze tito lekari uz rovno idu do ambulancii.cize kazdy lekar zacina na oddeleni nejakom a az po atestacii moze mat vlastnu ambulanciu ?

taktotedanie
8. júl 2022

@evica17 samozrejme, ze az po atestacii.. dovtedy je sekundarny lekar bez atestacie zaradeny do specializacneho programu

lapersefona
17. feb 2024

Ako si sa rozhodla

madeline1
17. feb 2024

Ako lekarka nemusis mat nocne sluzby, ak budes mat ambulanciu. Ak zvladnes studovat tak tazky odbor, tak do toho