Dobry den. Je tu niekto s touto diagnozou, kto studuje medicinu? Dalo sa popri tejto dg zvladat studium a nasledne pracu? Vyhoveju vam, ked poviete, ze mate epilepsiu a nesmiete mat nocne sluzby alebo je to problem? Poprosim len tych, ktori maju osobnu skusenost. Dakujem.🙂
Nie, myslim si, ze s nočnými nevyhovejú.
Nie je to vhodné ani štúdium ani práca pre epileptika.
@jonki praveze mne to moj neurolog potvrdil, ze som sposobila, nakolko mam epi, kde zachvat dostanem len bezprostredne po spanku, ked som v noci spala malo, inak pocas dna nie. No sama neviem, aka je realita a ci takym ludom urobia ustupky s tymi nocnymi alebo maju smolu. Proste aby som vedela, ci ma zmysel medicinu kvoli tomuto vobec riesit..
@lusyc a na zaklade coho si to myslis? Mas skusenost, poznas niekohi takeho alebo tebe samej nevyhoveli?
a keby si vyberie staky odbor, kde nemusis robit nocne ? kozne , ocne a ine ? ci do atestacie sa musi robit na oddeleni niekde ?
a čo psychická záťaž? Tú ako zvládaš? Lebo medicína je ťažký odbor.
nam nedovolili ist ani na strednu zdravotnu, skola ju jednoznacne odmietla, ze to nema buducnost a musela menit uplne zmyslanie kedze chcela pracovat v zdravotnictve
@evica17 toto mi presne hovoria lekari, aj obvodna.. ze nevidia problem, ale ze neodporucaju odbory ako napr. chirurgia…
@kvetinka75 mam stabilnu povahu, len tak nieco ma nerozhodi a ked, snazim sa veci riesit s chladnou hlavou.. skor ma ale zaujima cisto stranka epilepsie a skusenost niekoho.
@kacena4 dakujem. No mne zatial lekari povedali inak, ze by to slo bez tych nocnych, len sama mam troska obavy.. lebo by som musela tiez komplet zmenit zmyslanie, co sa tyka profesie.
Ak ti su ochotní potvrdiť prihlasku, kontultuj to este so študijným oddelením. Ako je to s klinikou-ci su povinne nocne. A potom proste nejaka ambulancia bez sluzieb.
Ale ak mas ine pridruzene dg ( ak to nie si ty-vcera tu bola debata - VS osetrivatelstvo-s epi/SM) tak potom velmi zvaz-je to velmi narocna skola a studovat to a potom nemôcť robit by bola ozaj skoda.
Ja neodporúčam, som zdravotná sestra a robila som len pred deťmi. Potom sa mi zhoršil stav a som bez práce, nakoľko tiež mávam po prebudení záchvaty. Pracovala som predtým na oddelení, je to záťaž, určite by som si vybrala omnoho kľudnejšie povolanie a hlavne také, čo sa dá robiť aj z domu.
Nemám osobnú skúsenosť, len z okolia. Už len samotné štúdium sa nedá stihnúť počas dňa, treba sa učiť aj v noci a dlhodobo. Nočné musia slúžiť aj matky s deťmi, pokiaľ nie sú na výchovu samé, takže musel by byť veľmi zhovievavý nadriadený. Do atestácie ( t.j. minimálne 3 roky podla odboru) treba prejsť rôznymi cirkuláciami. Častokrát je to práca v nevhodných podmienkach, zlý vzduch, príliš teplo, príliš zima, umelé svetlo, buď príliš silné, alebo práca v prítmí. To podľa mňa nie je vhodné. Slúži sa aj na kožnom a očnom.
Nehovoriac o nikdy nekončiacom strese.
prosim Ta, len sa tu nedaj odradit ludmi, co nemaju osobnu skusenost...ja taku poznam...nocne nema, nebol problem jej vyhoviet a zvlada to dobre...je neurologicka..
Teraz premýšľam ze moja zubarka bola epilepticka. No neviem kedy jej bola epi duagnostikovana.
Ahoj, nám neurologicka povedala, že žiadny problém. Vraj počas štúdia bude epilepsia (liečena pod kontrolou) jeho najmenším problémom. Ešte synovi aj pomáhala s prípravou na prijímačky. Učí sa veľa, často aj po nociach, spí málo, ale epilepsia je pod kontrolou, žiaden záchvat... keď ti neurológ povie, že je to OK, tak počúvaj jeho, nie odborníkov z koňa.
Mám kolegyne a kolegov, ktorí priniesli papier, že nie sú spôsobilí na nočné služby a normálne im vyšli v ústrety. Nevidím problém, keby si v budúcnosti pôsobila na odbornej ambulancii alebo aj v nemocnici, kde by si nevykonávala prácu-zákroky, pri ktorých by si mohla ohroziť pacienta. Skôr vidím problém v samotnom štúdiu a predatestačnej príprave - je to veľmi náročné, sama som sa často učievala po nociach. Ako matka nemusíš slúžiť nočné tuším do 5.roka dieťaťa, možno aj viac, ale vek teraz neviem presne. Mám kolegyne, ktoré aj toto využívajú. Držím palce k správnemu rozhodnutiu!
@evica17 musi sa niekde zacat, po absolvovani skoly sa nedostanete hned na ambulanciu a robite od 07:00-15:00hod.. ocne aj kozne oddelenia/kliniky robia aj v noci
Skor je problem, ze ja som casto studovala dlho aj po nociach, casto nevyspata, o strese ani nehovorim..
@taktotedanie normálne dá neurológ papier a služby mať baba nebude. To nie je žiadny problém.
@sasa1983 ano budu vsetci na oddeleni “nadseni” , ze prisiel clovek robit a nebudu sa dat nocne, zazila som si a dakujem za taku skusenost :D
@taktotedanie nejde o to, či budú nadšení, to nie je vôbec dôležité . Bude mať papier, že nebude robiť nočné..rovnako, ako keď žena do tuším 10r dieťaťa nemusí robiť nočné, rodič s dieťaťom do 12r (ak s akými v čísle, tak ma opravte) má nárok na očr, aj keď sa zamestnávateľ na hlavu postaví..a sama ako dr viem, že stret je taký, aký si ho nastaviš. Netreba sa zblázniť . Dá sa robiť aj normálne.
@sasa1983 to som len poznamenala, tiez som lekar
@taktotedanie tak potom iste vieš, že nerobiť nočné je pre niekoho nevýhoda, pre iného výhoda (niekde aj dr radi službám, čo sa financií týka ).
@sasa1983 nocne uz neriesim, len som si s tym zazila svoje a napisala svoj postreh, pretoze su ludia a ludia a v takejto situacii sa tak spravaju a o studiu si takisto myslim, ze to je o dlhom uceni, snazeni a strese a jednoducho to tak je a clovek sa moze neviem ako nastavit stres tam je stale
Pekny vecer
@taktotedanie som nevedela ze su aj ocne a kozne oddelenia, jaze tito lekari uz rovno idu do ambulancii.cize kazdy lekar zacina na oddeleni nejakom a az po atestacii moze mat vlastnu ambulanciu ?
@evica17 samozrejme, ze az po atestacii.. dovtedy je sekundarny lekar bez atestacie zaradeny do specializacneho programu
Ako si sa rozhodla
Ako lekarka nemusis mat nocne sluzby, ak budes mat ambulanciu. Ak zvladnes studovat tak tazky odbor, tak do toho
Základ je potvrdenie o zdrav spôsobilosti od tvojej dr. Bez ohladu kto ti co napise na MK.