Ahojte, chcela by som sa poradiť, mam strumu na ľavej strane štítnej žľazy, na základe čoho som už dlhšie sledovaná na endokrinológii, štítna žľaza funguje v poriadku funkcia nieje ani zvýšená ani znížená, len je teda zväčšená. Keď bolo na mne nebol dôvod operatívne si ju odstrániť aj keď mi to bolo odporúčané z dôvodu" že čo ak bude rast" a z dôvodu " že nevedia ako budú moje hormóny reagovať v tehotenstve"... Keďže som už vo veku keď rozmýšľam na dieťaťom chcem sa opýtať ci struma môže tehotenstvo negatívne ovplyvniť? ak štítna žľaza funguje ako má pripadne ci sa tie neočakávané zmeny nedajú korigovať hormónmi vo forme liekov? ... Nerada by som si nechala vybrať zdravý orgán a nahradila ho chémiou do konca života s ktorou si myslím ze tiež nemôžu vedieť ako bude na to organizmus v tehotenstve.
Vopred ďakujem za každú radu ak máte niekto podobnú skusenost
nemam sice strumu, ale autoimunitne ochorenie st.zlazy a znizenu funkciu ...v tehotenstve iba som mala iba zvysenu davku liekov podla krvnych testov, ktore sa robia minimalne 2krat v tehotenstve ....a vsetko bolo v poriadku, mam 2deti
Mne v 18r zistili zvacsenu stitnu zlazu, zvacsenie bolo dost viditelne, lekarka mi nasadila liecbu ale ja som ju po roku prerusila..po dvoch porodoch bola stitna v remisii uz bez zvacsenia..po tretom porode (34r) lekarka povedala, ze pomaly sa mi zacne znizovat funkcia stitnej..na kontroly chodim sporadicky, tak raz za 2r, lieky zatial neberiem ziadne..otehotnela som bez problemov a aj pocas tehu som ziadne problemy nemala
Pri stitnej zlaze sa sleduju hormony T3, T4 (tyroxin) a hypofyza a jej hormon Ths a to ci nerobi protilatky proti stitnej zlaze. V tehotenstve sa sleduje hlavne hladina T4, ci ho je dostatok, jeho nedostatok moze sposobit nespravny vyvin plodu. Inak by nemali byt problemy.
Mne bola zistená na začiatku tehotenstva znížená činnosť šž,nasadené lieky a všetko v poriadku,chvalabohu....dodnes chodím na kontroly aj beriem lieky.
Ďakujem Vám veľmi pekne, ze ste sa mnou podelili o skúsenosti 😊 na jednej strane chápem aj doktorov, že chcú mať istotu aby sa počas tehotenstva nič nekomplikovalo a ze mladší organizmus sa z operácie ľahšie dostáva ale na druhú stranu rada by som si svoju relatívne zdravú štítnu žľazu ponechala kým nerobí žiadnu neplechu 😊
Ja sa roky liečim na strumu. V tehotenstve mi endokrinologička zvýšila dávku lieku a po pôrode upravila na pôvodnú. Kontroly som mala častejšie. Struma ostala rovnako veľká, žiadne zhoršenie, bábätko je tiež v úplnom poriadku. Pri ďalšom tehotenstve bude rovnaký postup. Operáciu mi nikdy nenavrhovali.
@ankaevka Zdravim,prosim ako ste matom teraz zo štítnou? Dakujem
Ahoj, ja mam tiez strumu a som sledovana, je pravda, ze som uz nebola 3 roky na kontrole, ale naposledy ked som bola, tak bolo vsetko v poriadku, nerastie ani sa nezmensuje, na zakrok ma neposielali, len ju treba sledovat. Mam dve deti, v tehotenstve bolo vsetko ok.