Stŕpnuté prsty na rukách stále aj po narodení dieťaťa

romino
6. jan 2013

ahojte, to ze zeny mavaju strpnute prsty na rukach v tehotenstve, viem ze je bezne. Kedy to ale prejde ? Kolko tyzdnov, mesiacov po narodeni dietata a kedy to uz normalne nie je a bolo by dobre navstivit lekara ? Skusenosti ? dik

zvedavamt
6. jan 2013

Ak su aj studene ruky/ nohy, tak je husta, často prekyslena krv. Treba si dat pozor hlavne na pitny rezim ale aj na prekyslujuce potraviny.
Zatial sa da pomoct upravou stravovania, pitim pohankoveho caju. Po skonceni kojenia su aj ine moznosti.
Drzim palce ....aby sa prekrvili

romino
autor
6. jan 2013

co mozu byt tie bezne "prekyslujuce" potraviny ?

zvedavamt
6. jan 2013

@romino
Hlavne cukor, v akejkolvek forme. Vsecky umelo vytvorene potraviny.
Kyslé potraviny :

Mäso
Bravčovina, jahňacina, teľacina, hydina, morčacina, kôrovce, morské tvory (okrem olejovitých rýb ako napr. losos, ale to tiež nie často).

Mliečne výrobky
Mlieko, vajcia, smotana, syr, jogurt, zmrzlina, vajcia.

Nápoje
Bublinkové nápoje, káva, čaj, pivo, alkohol, ovocné šťavy, mlieko.

Predpripravené jedlá
Sladkosti, čokoláda, “mikrovlnkové” jedlá, konzervované jedlá, jedlá v prášku, instantné jedlá, fast food.
Tuky a oleje
Nasýtené tuky, margarín (je horší ako maslo), slnečnicový olej, rastlinný olej, kukuričný olej, hydrogenované oleje.

Ovocie
Všetko ovocie mimo tých uvedených medzi alkalickými.

Semená a orechy
Arašidy, pistácie, kešu orechy.

Ostatné
Ocot, biele cestoviny, biely chlieb, celozrnný chlieb, keksíky (biscuit), sójová omáčka, kečup, majonéza, umelé sladidlá, med.
Netreba sa zbavit vseckeho, ale zvysit prijem toho lepsieho , živeho, zeleneho...

Zlaté pravidlá dobrého zdravia:

pravidelne odkysľovať organizmus a následne ho remineralizovať,
piť dostatok tekutín (2-3 litre denne) : čistú neznehodnotenú vodu bez bubliniek, zelený čaj,
prijímať zásaditú stravu, denne čerstvú zeleninu a ovocie,
konzumovať čo najviac čerstvých potravín,
obmedziť v potrave nadmerný príjem bielkovín (mäso), znížiť príjem cukru, soli, bielej múky, vylúčiť toxíny (alkohol, nikotín),
jesť v kľude a každé sústo dôkladne požuť,
nejedávať po 18. hodine,
príležitostne sa postiť,
udržiavať si ideálnu hmotnosť,
dostatočný denný prísun antioxidantov a vitamínu C spolu s jeho dôležitým kofaktorom – OPC, ktoré spolu chránia kolagén a elastín a udržujú pokožku elastickú a hladkú,
po 40. roku života dodávať telu koenzým Q10 ako doplnok výživy,
pravidelný pobyt na čerstvom vzduchu spolu s pohybom (nordic walking, bicyklovanie, plávanie, lyžovanie, turistika, tanec, skákanie na trampolíne, atď.),
prirodzene a zhlboka dýchať,
používať doma, na pracovisku, v aute ionizátor ovzdušia, ktorý produkuje vitálne ióny aktívneho kyslíka,
vyhýbať sa stresom, snažiť sa pozitívne myslieť,
dopriať si pravidelne zásaditý kúpeľ spolu so zásaditou starostlivosťou o pokožku.

na nete je toho kopec

oskorusa
6. jan 2013

@romino nepíšeš koľko mesiacov po pôrode - môže ísť aj o poruchu štítnej žľazy alebo problémy s krčnou chrbticou - ideálne navštíviť ambulanciu rehabilitačného lekára alebo fyziatra

felixa
6. jan 2013

@romino
Moze ist popr. aj o syndrom karpalneho tunela. Tiez doporucujem navstevu neurologa, ortopeda a nasledne podla problemu rehabilitacneho lekara.
Btw: pri syndrome karpalneho tunela velmi pomaha pouzivanie ortez na ruky, pocas spanku aj cez den pri praci, a uzivanie vitaminu B6.

petronelka77
6. jan 2013

mne v tehotenstve (od 5eho mesiaca az do 9teho) trpla lava cast tela, resp. pod lavym prsnikom az po lave stehno. Gynekolog hovoril, ze je to bezne a po porode sa to upravi. Upravilo sa to cca 2 mesiace po porode.

karmelka77
6. jan 2013

@romino mne tymto sposobom zistili poruchu stitnej zlazy tak ako pise @oskorusa. A mozem povedat ze sa mi to potvrdilo aj teraz pri druhom...pri prvom mi trpli ruky uz od 20tt a neskutocne krce a bolesti som mavala v noci...samozrejme kazdy lekar to hodil na chrbticu, az som nasla jednu neurologicku a ta mi diganostikovala syndrom karpalneho tunela...s tym ze musim vydrzat ale ze porod mi nezaruci ze to tak rychlo prejde...mala pravdu, tak som asi 4 mes. po porode zacala behat znovu po lekaroch lebo som mala stale take bolesti ze som z nicoho nic pustala veci z ruk dokonca raz aj maleho ale zachytila som ho za chrbatik chvalabohu...uz mi aj vypisovali papiere na operaciu obidvoch ruk lebo vysetrenim na jednom pristroji zistili ze ide o ten karpany tunel a v stadiu kedy ho treba operovat...ale kedze bol maly este moc maly isla som za tou neurologickou este raz a ona povedala ze existuje teoria podla ktorej to moze suvisiet so stitnou zlazou, ze si ju mam dat prekontrolovat...a naozaj, vysledky stitnej som mala velmi zle...po nasadeni liekov bolesti zazracne prestali a mala som odvtedy pokoj, stitna sa vratila do normalu a nemusela som nic brat...a doslo toto tehu a trpnutie ruk zacalo zas...ale az tak cca 26tt. ale uz som bola aj sledovana na andokrinologii a zhruba za 2 tyzdne zistili zas problemy so stitnou, nasadili mi lieky a krce prestali, ruky sice trpnu este ale nie az tak...

maser
6. jan 2013

@romino Čo vás očistí od kyslosti Vám prezradí táto kniha. http://zdravinadlani.cz/obrazky/download/walker...

maser
6. jan 2013

Inak za trpnutim môže byt stuhlosť krčnej chrbtice alebo aj posuny stavcov a platničiek. Samozrejme tiež ten spomenutý karpálny tunel. Ale častejšie to býva s tej krčnej.Takže skúsiť dobre pouvoľnovať krčnú chrbticu čo to spraví...

romino
autor
7. jan 2013

ahojte, dakujem za odpovede, je to zatial len 2 tyzdne po porode, nie je to nic dramaticke, ide skor o strpnute konceky prstov (uvadzam prsty v zadani temy, nie cele ruky a tak). Nastastie bolesti a krce ako niektori uvadzate nie su. Len je to trocha, nazvime to, "otravne" a znepokojujuce, ci a kedy to prejde.
Ale v kazdom pripade teda budeme mat na pamati, ze zbytocne dlho neodkladat ak by sa to nezlepsovalo a prip. navstivit neurologa a pod. Dakujem.
@zvedavamt - vieme ze by clovek mal jest co najcerstvejsie veci, co najmenej alebo ziadne umele prisady a modifikacie potravin, naco pit kadejake sladene napoje a tak, ale ten tvoj zoznam je troska prilis obsiahly, az sa mi zda ze vela toho v kategorii "mozem kludne jest" nezostava 😝

inac mas tam napr. kategoriu "ostatne" a tam celozrnny chlieb, med ... to tiez akoze nekonzumovat ? Zase inde bezne citat ako prave tieto veci patria medzi top zdraviu prospesne potraviny 😀
ale to je asi ako s mliekom, milion ludi povie ze bezpodmienecne pit mlieko, hned dalsich milion bude tvrdit ze urcite nie mlieko ...

zvedavamt
8. jan 2013

@romino
Med by sa mal pouzivat ako liek, nie na bezne sladenie caju. A myslim tym MED ozajstny od vcelara, ktory neprikrmuje na zimu vcely cukrom,ale ich vlastnym medom. Inak to s medom moc spolocne nema.
Celozrnny chlieb je naj urobeny doma, lebo te prifarbene vyrobky v obchode so zdravim tes moc nemaju. Ja som si pytala v miestnej predajni pekarne zoznam vyrobkov a prestudovala som si zlozenie peciva, ktore sme kupovali, teras uz vyberam opatrnejsie. Kazdy ma na to pravo,vediet za co plati a co potom zje, je len na vas ci ho aj vyuzijete.
Tolko k potravinam.
Na nezaplatenie je vidiet svoju kvapku krvi pod mikroskopom, tam clovek nazivo vidi ako jeho telo hospodari s tym,co mu clovek denne dava,alebo nedava.
A ked uz sa clovek nespravnym stravovanim dopracuje k chorobe, tak si moc nenavybera co moze a co nie. Telo si povie,kedy ma dost. Ties som kedysi bola salamova, parkova, pesticky, sunky ale uz si nedam, bolest nedovoli. A ta zmena stoji za to, ked uz clovek nebyva unaveny , prejedeny, podchvilou chory. Moje vysledky hovoria o tom,ze to ozaj funguje. Vsak ktora z vas sa moze pochvalit, ze nepotrebovala lekara viac ako 4roky? Predtym som chodila aj 3x do tyzdna po kontrolach.
Vyskusajte, uvidite.

felixa
9. jan 2013

@romino
Moze is aj o poruchu stitnej zlazy ako tu niektore spominali. Stitna zlaza je potvorka, hormony ju v tehotenstve nicia u viac pacientiek, ako si lekari mysleli kedysi, valakrat sa az po desatrociach zisti jej ochorenie, ked uz narobila viac skody v organizme.

Jeden velmi dobry gynekolog hovoril, ze naozaj zdrava zena nema ziadne potiaze ani pocas tehotenstva ani po porode. Ak sa pejavi nejaky problem, zvycajne za tym nieco je, a moze sa na to prist az po rokoch, ak sa to nevysetruje.

romino
autor
5. feb 2013

nastastie nic z horeuvedeneho sa nepotrvrdilo, to trpnutie prstov postupne pominulo, stacilo nimi cvicit, stlacat lopticky a pod.

m_lucia
14. apr 2019

@romino ahoj ako to nakoniec dopadlo s trpnutim tvojich ruk. Mam ten isty problem. Som 5 dni po porode a trapi ma, kedy trpnutie ustupi.

mary841
20. sep 2019

@m_lucia ahoj, chcem sa spytat, prešlo ti to? Ja som cez dva mesiace po porode a zacalo to cca max tri tyzdne dozadu, cakam ze to prejde, obcas je to lepsie, ale v pondelok to idem riest uz asi po lekaroch... Dakujem za odpoved.

m_lucia
20. sep 2019

@mary841 hned po sestonedeli to preslo. Dostala som zapal prsnika, dala som si ibalgin, riadne vypotila a presiel aj zapal aj moje ruky....

mary841
25. sep 2019

@m_lucia dakujem za odpoved. Ja som to dostala po sestonedeli... A mala si anestezu? Lebo ja áno.

m_lucia
25. sep 2019

@mary841 nie, nemala. Mne to zacalo z cista jasna niekedy v siedmom mesiaci tehu. Mala som podozrenie na opuch karpalnych tunelov, ale nedala som si to vysetrit.