Stresová inkontinencia a behanie

3. máj 2023

Ahojte dievčatá. Je tu niektorá s diagnózou Stresová inkontinencia 1.stupňa a napriek tomu sa nevie vzdať behania? Ide o to, že som po sekcii už 2 roky ale nepomáhajú mi ani cviky, občas je to lepšie, občas horšie. No mam nadváhu a jedine co ma vždy vie dat do laty je beh, fitko ma nebaví a diéty nevydržím držať. A strasne mi chýba beh. Môj relax, vypnutie, načerpanie sily...fyzioterapeutka mi odporučila beh vynechať, kým sa inkontinencie nezbavím, ale je to niekoľko mesiacov, ona ostáva a moje kilá detto. Povedzte mi, tie co sa s tým trapite, ako si pomôcť, zbavím sa jej vôbec, alebo kašľať už na to a začať behať.

heidy222
3. máj 2023

A s urológom si sa poradila? Lebo ja som lekárka a o tomto som ešte nepočula (ale nie som urológ) podľa toho čo viem je zníženie hmotnosti pre inkontinenciu dôležité, na čo je beh super plus napr. Také skákanie na trampolíne sa na tréning panvového dna odporúča, čiže nevidim dôvod prečo by beh sa nemal

autor
3. máj 2023

@heidy222 práveže radila, bola som v januári pri dr. Karisnej v ZA, ona je odborník v oblasti urogynekologie a tiež mi povedala, že beh a skákanie sa neodporúča. Ale mne ten beh chyba, ja sa inak neviem prinútiť zhodiť kila. Viem, bude chyba na mojej strane, len som chcela vedieť či aj iné ženy sa vzdali behu...

trgypadl
3. máj 2023

Ahoj, citis, ze Ti moc unika pri behu? Ja mam pokles panvoveho dna, unik mocu a vyslovene sa vyhybam nadmernému skakaniu, alebo intenzivnemu behu.. Pocitovo je to velmi neprijemne, a citim, ze mi to neprospieva....

autor
3. máj 2023

@trgypadl mne moc uniká permanentne, a naposledy som si bola zabehať v januári, tak neviem. Používam intimky always na inkontinenciu, čiže a keďže je to len I. 1.stupna, nie je to veľké množstvo, na leginach to nevidieť ze by som sa pocikala...ja len ze ci sa to tým behom zhoršuje naozaj, či to mám riskovať. Momentálne cvičím s fyzioterapeutkou a každý deň si zapisujem ci som odcvicila, plus si značím stupeň Inkontinencie na skale od 1-10 (10 je najviac). Cvičím 3.mesiac a lepšie ako 7.som nemala. Ja neviem už, objednala som si venusine gulicky tak uvidím co s nimi, uvažujem nad nejakým vyzivovym doplnkom, ale moja fyzio mi povedala ze to sú vyhodené peniaze, keďže panvové dno je sval...ty sa s tým dlho trápis? Zlepšuje sa to?

panonia
3. máj 2023

Ja by som išla na operáciu ako sa by som sa mala takto trápiť. Lekár Ti to neodporučil?

autor
3. máj 2023

@panonia nie, povedala mi ze to by som na tom musela byt veľmi zle, ja sa nepocikavam, mne proste unikne 1-2 kvapky keď už mi treba cikat. Ale ten pocit na cikanie mam často, asi je to ten hyperaktivny moc.mechur.
Ty si bola na operácii? Odporucas?

trgypadl
3. máj 2023

Ani mne neunika permanentne, ale ked mam trosku plnsi mocovy mechur, alebo ak zacnem skákať tak citim, ze mi unikol, nie je to vela ale je. Takze zbytocne moj mocovy zvierac, nepretazujem.... niekedy dostava zabrat pri bežných cinnostiach.. Ak cvicis poctivo kazdy den, ja by som zbytocne neriskovala... Mne sa to objavilo po 1 porode, ale teraz po druhom sa to velmi zhorsilo....uz to budú 2 roky od pôrodu, mozno minimalne zlepšenie tam je, ale nic vyrazne, nad operaciou neuvazujem

autor
3. máj 2023

@trgypadl keby som nutné nepotrebovala zhodiť aspon 5-6 kg, tak by som ho ani ja nezatazovala, ale potrebujem.
Tebe cvičenie pomaha? Bola si s tým aj pri Dr? Ja mam za sebou 2 vyšetrenia po roku, pri 2 rôznych odborníkoch a oba závery také ze inkontinencia 1.stupna, cviky na panvove dno, to sa vylieči. Jasne ze necvicim každý deň, ale snažím sa najpravidelnejsie. No zlepšenie absolútne nebadam.

trgypadl
3. máj 2023

Ja som tiez chcela schudnut, ale zamerala som sa na cvicenie, kde sa vela neskace alebo nebeha., plus som upravila stravu. Pri Dr som bola dávno, uzivala som aj nejake lieky, uz si nepamatam nazov.... Tiez cviky na panvove dno... Ale zmena je a bola naozaj minimálna .. Cize ja som sa uz naucila nejak s tym fungovat....nejaku velmi vyraznu zmenu uz neocakavam

autor
3. máj 2023

@trgypadl a podarilo sa ti schudnúť? U mňa je problém ten, že ja potrebujem aspon na polhodinu vypnúť hlavu a cvičenie je pre mňa stres navyše- musím rátať opakovania, rozmyslat ci cvičím dobre.. k tomu sa jednoducho nedokopem.
Idem 10.5.k fyzio, skúsim s nou ešte doladiť tieto detaily. Ja som z toho nešťastná, nemám v svojom okolí absolútne žiadnu kamošku, ktorá by mala rovnaký problém, preto neviem co a ako a reálne tiež na základe skúseností neverím tomu, že sa mi to zlepší/ strati. A to chcem ešte jedno dieťa, potom budem asi plienky nosiť isto.

ocicko89
3. máj 2023

@heidy222 skákanie na trampolíne je absolútne najhoršia vec na panvové dno , poznám x žien ktoré mali práve z trampolín a cvičenia na nich inktontinencie

kornelies
3. máj 2023

Nadvaha a beh, skakanie je najhorsia vec na klby plus na inkontonencou. Idealne plavanie, bicyklovanie, kde najmenej zatazujes pohybovy aparat.

elmivelmi
4. máj 2023

ja neviem skus este pocvixit kehelove cbiky radsej ,zacni menej jest lebo ved chudnutie je o jedeni,nie sporte.Ja by som sa bala zeby som si bebom poskosila.Si este mlada?Co ak sa to bude stupnovat,nevadi ti to ze ti unika moc?Ja by som si asi to vyriesioa a ak bude ok zacni s behom.Zatial naozaj zacni menej jest a sxhudnes aj bez behu.Pri behunsa az tak nevhudne,len si v kondicii.

trgypadl
4. máj 2023

Ano podarilo sa mi schudnut😉tak si skus najst alternatívu, kde nemusis nic pocitat. Napr jogu, bicykel, plavanie, rychla chodza atd. Chapem, ze si z tohe nestastna, je to urcity diskomfort, obmedzenie. Zial ja som sa naucila s tym nejak fungovat,pokial je to len stresova inkontinencia. Rozmyslala som aj nad operaciou, ale nik mi nezaruci, ze to bude lepšie. Naozaj je dobre vyhladat odbornika, ktory ma za sebou xy takych operacii... A bojim sa, aby po ooeracii nebola nejaka komplikacia. Pokecajns fyzio, drzim prsty

dupinka
4. máj 2023

Daj si predpísať inkontinenčné vložky, máš na ne nárok. Prepisuje aj gynekológ. Čo sa týka behania, fakt sa to neodporúča. Možno ešte keď, tak zvoliť kvalitné tenisky, ktoré tlmia náraz. Ale skôr skús plávanie, cyklistiku. A aj cvičenie s vlastnou váhou je fajn - počítanie opakovaní a ostatné nechaj na aplikáciu 😉

livuska124
4. máj 2023

Ahoj, síce problém s inkontnenciou nemám, ale poradím aspoň k tomu schudnutiu. Základ je strava. To je 80% úspechu. Cvičenie je samozrejme výborný doplnok, keďže tvaruje postavu a samozrejme prospieva zdravotnému stavu. Ak sa však beh pri tomto probléme neodporúča, asi by som na tvojom mieste hľadala inú alternatívu, ktorá ťa bude baviť, aby sa ti tá inkontinencia nezhoršovala. Čo tak skúsiť nejaké videá na youtube? Nemusíš rátať opakovania, cvičíš iba podľa cvičiteľa. Mnohé videá sú už také, že sa ani cviky neopakujú, čiže každý cvik vo videu je iný, aby si sa nenudila. Vieš si vyhľadať aj videá bez skákania. Na začiatok by som ti napríklad odporúčala na youtube videá od Hasfit - majú rôzne náročnosti a čo sa mne páči, cvičí to manželský pár - muž robí ťažšiu verziu cviku, žena ľahšiu verziu, čiže si môžeš vybrať, na čo sa cítiš, ktorú verziu zvládneš. Ak ťa nebaví cvičiť podľa videí, možno by som miesto behu skúsila len dlhšie prechádzky rýchlochôdzou, aby si si vyčistila hlavu, ak to potrebuješ a zamerať sa na stravu a ešte raz stravu.

panonia
4. máj 2023

Ja nie ale bratrancova žena bola v Malackách a nej to pomohlo ma 45 rokov. Tiež potrebovala schudnúť ale sa nedarilo jej . Jej gynekolog je jej kamarat/ spoluziak možno jej to vybavil lebo tiež sa nepocikavala len sem tam par kvapiek.

heidy222
4. máj 2023

@ocicko89 niekde som to čítala, tiež sa mi to zdalo čudné

nsplv
11. júl 2024

Chcela by som poprosiť dámy, žijúce na Slovensku vo veku 18 rokov a viac, trpiace inkontinenciou moču o vyplnenie dotazníka k mojej diplomovej práci s témou Vplyv močovej inkontinencie na kvalitu života žien.

Veľmi pekne ďakujem za vašu ochotu i čas

https://forms.gle/tcwgDnN4tmfDcLHc8