Stres pred prezentáciou

20. nov 2023

Ahojte, potrebujem od vás radu..už som fakt zúfalá a snažím sa. Ide o to, že nemám problém sa rozprávať s cudzími ľuďmi ale akonáhle mám niečo prezentovať pred viacerými ľuďmi aj keď ich poznám, tak zostanem jak uplne vymenená. Dnes som mala strašný deň. Som na vysokej a prezentovala som prezentáciu. Všetko by bolo fajn, vedela som o čom mám hovoriť a mala som aj pomocný papier keby niečo. Netušila som ale, že z toho čo som vedela som zo stresu uplne zabudla o čom mám hovoriť, uplne vyschnuté ústa, srdce mi bilo o 106 triasli sa mi ruky. Ani neviem, kedy naposledy som bola takto vystresovaná. Ani na maturite som nebola takto vystresovaná. Dopadlo to tak, že som si to sama posrala a dostala som Céčko čo ma teraz neskutočne štve a hnevám sa sama na seba, čo som si to spravila. Prosím poraďte mi čo mám robiť alebo nejakel doplnkové vitamíny…fakt ale overené…

pribinak
20. nov 2023

Vitamíny asi že nie, to vieš aj sama. Skôr potrebuješ terapeuta

egonsk
20. nov 2023

zacni tocit tiktok videa, alebo nejake YT videa, mozno to z teba casom opadne a budes medialnou hviezdou i pred skolskym publikom.

isis234
20. nov 2023

Sústreď sa na danú oblasť.. nie na ľudí.. Predstav si, že sú tam všetko tvoji kamaráti.

lelelienka
20. nov 2023

Vitaminy ti nepomozu, ale co by pomoct mohlo, je naucit sa prezentovat a trenovat a trenovat. Ponukni sa trebars nieco odprezentovat aj ked nemusis, cim viac budes trenovat, tym prirodzenejsie ti to pojde.
Vacsinou pomaha, ked sa dokonale pripravis. Excelentny vizual prezentacie je samozrejmostou, je milion navodov ako vytvorit dobru prezentaciu. Pozor ale, v ziadnom pripade to neznamena naucit sa prezentaciu odrapkat naspamat, to je prave kontraproduktivne, pretoze ked vtedy zabudnes nieco povedat, uplne ta to vyvedie z miery.
Skus si prezentaciu doma predniest hocikomu ochotnemu pocuvat, alebo aj “neviditelnym posluchacom”. Niekolkokrat. Pocas prezentacie naostro sa potom zameraj na jedneho cloveka v hladisku, najlepsie toho, ktory ta najsustredenejsie pocuva a hovor to akoby jemu. Ostatnych si nevsimaj, alebo len tak “prelet” pohladom.

seahorse27
20. nov 2023

Tu pomoze len trening - rozpravaj o nejakej teme kamaratom, rodine a pod. V skole este budes prezentovat vela prezentacii, kazdou dalsou to snad bude lepsie a lepsie

zeldia
20. nov 2023

Nic ti nepomoze🙂 prednášam dvadsať rokov vzdy mám pocit ze z toho raz dostanem infarkt stale si vravím že nie je to dôležité, každému som ukradnutá, a je to jedno aj tak sa vzdy pomaly zrutim, trasie sa mi hlas a strašne sa bojim ani neviem čoho. Trochu pomáha dôkladná príprava hovoriť si stokrát text pred zrkadlom nahlas, skúšať dýchacie cviky z jogy, pekne sa upraviť a zamerať sa na to aká ja som “herečka pekna” ale najmä sa pripraviť a veriť tomu čo hovoríš.

simsalabim
20. nov 2023

Naozaj dokladna priprava od vyberu temy, sktruktury prezentacie, pripravy slidov (ziadne kvanta textu), text prezentacie jednoduchou nekomplikovanou recou (treba si uvedomit, ze ustny stul- prezentacia - je ina od pisombeho vedeckeho textu). Obsahovo povedat menej, ale do hlbky, nezatazit seba aj obecenstvo kvantami nezapamatatelnych faktov. No a trening doma opakovane zas a znova, aby si text vedela odpredu odzadu, s dodrzanim casu. V ruke nie papiere - podrzat ta maju slidy a nacvik - a ak treba, v ruke emocionalnu barlicku v podobe pera. Kontakt s obecenstvom udrziavat letmy, bez pohladu do oci.
A uvedomit si, ze malokto sa vyziva, ked musi prezentovat…

rusalinka
21. nov 2023

1. Základom je dôkladná príprava, ak vieš, o čom hovoríš, tak je to polovica úspechu.
2. Tréning a tréning a ešte raz tréning - pred zrkadlom, pred kamošmi, pred kýmkoľvek.
3. Hlboký nádych - zadrž na 5 sekúnd dych, a pomalý výdych.
4. Pokojne priznaj trému, odľahčíš tým situáciu a tebe sa uľaví 🙂
5. To dáš, musíš si veriť!

zeldia
21. nov 2023

@rusalinka 4) nepriznávat trému, nikdy nehovoriť moja angličtina je zlá prepacte, nezhadzovat sa lebo to nikoho nezaujíma je to potom jediná informácia ktorú si poslúchač zapamätá. Ostatné body sú super. Bod 3 skúsim aj ja😉

kris_tin257
21. nov 2023

Čo mne vždy pomáhalo bolo nebrať veci príliš vážne, obzvlášť na výške, aj keby som dostala E tak čo nikoho nikdy nebude zaujímať tá známka v živote a nič to neovplyvní, hlúpa predpokladám že nebudeš čiže prejsť prejdes 😊 akonáhle som prestala maličkosti brat vážne a stresovať sa nimi mala som lepšie výsledky 😊

rusalinka
21. nov 2023

@zeldia priznať trému a priznať nedostatok vedomostí sú ale dve odlišné veci 🙂

betulinka1
21. nov 2023

Su nejake homeopatiká na ukludnenie. Neviem ako sa volaju ale vyskusaj ako barličku. Ja milujem prednášať a skoliť. Takze viem ti iba poradit ako to robim ja. V prvom rade som si ista témou a svojou prípravou. Cize viem, ze idem ludom nieco ponuknut. Zakomponujem k teme aj nejake pikošky, ktore nie su uplne známe. Predstavujem si, ze tym ludom teraz pomozem pochopit nieco, comu nerozumejú a idem im pomoct. Cize vnutorne tam nejdem s tym, ze iba nieco poviem ale idem tam s tym, ze vas nieco naučím a pomozem. Kludne na zaciatku povedz aj pred ludmi, som trosku nervozna a bucha mi srdce s toho aby som vas zaujala a nieco ste si zo skolenia odniesli. Ked to povies nahlas, tvoj mozog to prijime. To ze sa ti rozbucha srdce a zacnu triasť ruky je v poriadku, povedz si to aj v hlave, príjmy to ale potom sa uz len sustred na ludi. Nadväzuj ocny konktak a uplne sa daj do temy, ze teraz si ty ten profesor pre nich. Ked nieco popleties nezasekni sa. Pokračuj aj keby si nejaku pripravenú pasáž mala vynechať. Doma si to priprav, to znamena postav sa a povedz nahlas celu prezentáciu. Prezentácia je ako hra.

nataly420
21. nov 2023

Ja mám to iste sociálna fobia … rozmýšľam ako to riešiť. Možno psychológ ??

simsalabim
22. nov 2023

@nataly420 nemyslim si, ze stres pred prezentaciou je socialna fobia... myslim, ze malokto nepocituje stres pred prezentaciou. Je to normalne, len sa clovek s tym musi naucit pracovat.

zeldia
22. nov 2023

@betulinka1 posledná veta prezentacia je ako hra myslíš ako? Zaujalo ma to.

betulinka1
22. nov 2023

@zeldia prezentácia ma byt hra s ludmi, ktory ta počúvajú aby si mala interakciu. Ty ako prednášajúci vidis vacsinou rec tela. Musia nevedome kývať hlavou na znak súhlasu. Vtedy vies, ze si ich zaujala a počúvajú ta. Ak vidis, ze nemas reakcie tela od pocuvajucih, treba sa zastavit a bud im das moznost nieco sa spytat alebo ty sa spytas ich. Realne ich treba dostat spat k počúvanie. Ak vidis negativne kývanie hlavou, znamena, ze tvoja teória sa nezhoduje s ich praxou. Opat sa treba spytat danej osoby, preco nesuhlasi alebo ci ma inu skusenost. Dalsia hra s pocuvajucimi stoji na zmene intonácie tvojho hlasu. Cize zvysujes a znižujes hlas. Raz som mala vedúcich zamestnancov prevádzok z celeho Sk. Bolo ich tam asi 150, na zaciatku sa polovica bavila medzi sebou, telefony v ruke a pod.. Predo mnou mali BOZP, takze boli unudeni. Za 20 minut boli vsetci mojej teme, iba jednoduchou zmenou z mojej strany a to, ze som zastavila teoretickú prezentáciu a zacala som riesit príklady z praxe z mojho uhla pohladu. Potom sa chytili a riesili, co nie je mozne z ich strany aplikovat a pytali sa. K praktickej otazke z ich strany som presne vedela prejst do teórie a vysvetlit im, preco to musia robit takto a takto. Uz nikto nemal telefon, nikto neodchádzal zo sály 😉. Ak by som sa s nimi nezahrala a isla si len svoje, nic by si z toho nezobrali. Mam rada aj praktické hry ak su mozne, podla temy.

nataly420
22. nov 2023

@simsalabim môže nemusí 🙂 a nie je stres ako stres pretože samozrejme každý má trému ale niekto sa cíti ako pred kolapsom.