Ahojte. Mam pocit, ze od momentu ked som nastupila po skole do prace a zacala manazovat vlastnu domacnost, stratila som zivotnu energiu. Predtym som sa neustale niecomu venovala, behala do prirody, venovala sa umeniu, dobrovolnicila, cvicila a teraz mam pocit, ze ma len umytie riadu stoji polku zivota. Kupili sme si s partnerom dom, po com som tuzila, cakame babatko, po com som tuzila tiez, no uvedomila som si, ze moja zivotna energia akoby nema ziadny zdroj, nic ma netaha, nenaplna a neviem, vo s tym. Je to asi komplexnejsi problem ale za kazdy vhlad budem velmi vdacna 🙂.
@zuzanapjat Ja som ocakavala, ze sa to uz stane aj s domom a vytuzenou zahradou. Je mi jasne, ze dieta ma vycvici, lebo proste budem musiet, otazne je, co to so mnou urobi. Snad len to najlepsie 🙂.
@zuzanapjat nezmeni
Tak ste ma povzbudili dievcence :D.
@dorotik podľa mňa si iba dospela🙂z dieťaťa, slečny čo si iba užíva a robí veci, ktoré ju bavia na dospelaka, ktorý pracuje, má povinnosti...s dieťaťom sa Ti život zmení, naplní Ta, ale pozor budeš už stále k dispozícii a dosť ešte do úzadia ustúpi to, čo chces ty.Ale snáď nájdeš rovnovahu🙂
@dorotik a čo chces počuť🙂)veď budeš variť, prať, kojit, po nociach nespavat, hádať sa s mužom kvôli výchove, kto čo spraví...ale neboj dieťa Ti dá taký nový pohlad, budeš ho chcieť niečo naučiť, všetko mu ukázať, budeš mať radosť, ale keď už teraz máš pocit, že nestíhaš poviem Ti bude to horšie, ale zase vyvážené láskou od dietata.
Naplanuj si uz teraz aj cas pre seba, na cas ked uz budes mat babatko. Napriklad ze v sobotu sa stara muzicek na dve hodky a ty si vtedy zajdes niekam, co mas rada - niekto kadernicku, pedikuru, niekto fitko, niekto prechadzku po meste, vystavu - nieco tvoje, pre teba. Ja som to neurobila a prvy cas, ktory som si nieco dopriala pre seba a neobetovavala sa vzdy v prospech dietata alebo rodiny bol po siedmych rokoch. A bolo to malo 🙂 Kamoska od malickeho mala svojej dcerky ma doobedie v sobotu pre seba. A veru som ju za to obdivovala a videla som to ako velmi uzitocne pre utuzovanie vztahu k sebe, vztahu k dietatu k muzovi, funguje im to, aj muz ma lepsi vztah k detom, ked je od malicka s nimi...
@dorotik ak budeš môcť byť na materskej a užívať si ju s dieťatkom, tak napr. v nosiči znova môžeš chodiť do prírody apd. Na začiatok stačí "vymeniť vzduch" napr. vypadnuť na predlženy vikend s mužom a načerpať energiu
@zuzanapjat No presne v toto dufam. Les a luky mam par metrov od domu a malinke budem urcite vencit. Prirodne prostredie da vzdy cloveku novu perspektivu, tak len nechapem sama seba, preco sa neviem dokopat k tomu, aby som tam sla uz teraz.
@dorotik ja som taka ista.... našťastie spravil to pes, tak som chodila do prirody kvoli nemu, neskor s dieťaťom v nosiči. Sama som chodila, len keď na byliny, aby ma pes neotravoval pri zbere. Niekedy aj na huby sama. Teraz chodím na byliny s 3ročným.
@dorotik partner ako? Vie ťa nabiť energiou? Rozosmeje? Podporí v aktivitách? Ale tiež si myslím, že bábätko prinesie zmenu 🙂 je to taký malý zázrak
@chrumka333 Priatel je zlaticko, podpori ma vo vsetkom na svete, polubi, rozosmeje ale je to nieco vo mne, co akoby trosku pridochlo a zas sa musi rozduchat. Od neho to neziadam 🙂.
Mozno su to len hormony. Ale odsledu si par tyzdnov po porode, ci tieto pocity zmizli. Ak nie, vyhladaj radsej pomoc.
@dorotik a k tej zahradke... tiež ma to nebavilo.... myslim si ze je to preto, ze som potrebovala pri všetkom akoby spoločnosť. Teraz som o dosť viac na dvore a rada, pretože mi spoločnosť robí 3 ročný. On ma ťahá na dvor atď. Ja si myslím, že pôrode ťa to prejde a hlavne čím bude dieťatko staršie.... tým to bude lepšie.
@majkapatko Mozno ano, len tieto pocity som mala uz davno pred tehotenstvom. Ktovie, mozno je to nejaka light forma depresie a mozno nie.
Stereotyp ta ubija, jasne, ze sa to zmeni
@zuzanapjat No pevne verim, ako si pisala, budem s dietatkom objavovat svet nanovo a verim, ze to prevetra kus hlavu 🙂.
@dorotik mozno si len vo faze : dospelosti:....cize,mozno pomoze zmenit seba,prisposobit svoje sny
ak si citala Annu zo Zeleneho domu...tiez dosla k zamysleniu:....vzdy som si myslela,ze svet dava idealy,sny....ale nie,ved idealy a sny davame svetu my
dietatom sa zivot zacina od zaciatku....neznamena,ze bude horsi,lepsie,krajsi,skardsi.....skratka zacina odznova.....
@dorotik ahoj vobec nic si z toho nerob. Podla mna si nestratila zivotnu energiu len nemas za cim ist a naco aa tesit. Chcela si dom mas ho, chcela si babo si v ocakavani, z toho co pises mas aj dobreho partnera. Proste nemas ciel za cim by si isla. Poznam to sama som taka ako nahle pride to co chcem citim sa byt prazdna a bez energie nic ma nebavi no akonahle najdem nieco co by ma vedelo naplnit idem za tym a zrazu som plna energie a sama sebe sa divim ze kde sa to vo mne bere. Takze moja rada znie daj si novy ciel. Napriklad ako chces aby vyzerala tvoja zahra co vsetko v nej bolo ake stromy, kvety pripadne mala zahradka kde si budes nieco pestovat. ☺
@dorotik cítila som sa podobne, trvalo to pár rokov....potom po materskej sa aktivita aj energia vrátila ( možno jej mám aj viac) ale už nieje priestor venovať ju svojim záľubám, takmer celá mimo práce ide do rodiny. A možnože je tvoj stav prirodzený, podvedomie ťa pripravuje že to najdôležitejšie v živote ešte len príde a už sa nemáš rozptyľovať inými aktivitami 😁😁
@dorotik to len počkaj keď porodiš. Som myslela, že ideš písať o nejakej rutine s minimalne dvojročným dieťaťom. Daj sa dokopy, lebo keď príde poporodna depka budeš hotová, plus to že dieťa ťa bude potrebovať na tisíc percent. Možno treba zabudnúť na to, čo bolo, ale žiť, to čo je. Nájsť v tom to pekne. Nechápem, niečo sa muselo stať, lebo prečo ti robí problém umyť riady a nebaví ťa život?
tazko poradit na zaklade zopar sprav, ale pokusim sa. to co popisujes a stav “mimo flow” sa zda byt klasicke vyhorenie. Skus si precitat knizku Konec prokrastinace od Petra Ludwiga. Kratka a naozaj perfektna knizka, kde je vela popisane o tom ako realne zatocit s prokrastinaciou a zacat naplnat svoje plany. V skratke: davaj si ulohy, ktore budes plnit kazdy den a pravidelne aby sa z toho stal navyk. Tie ulohy musia byt naozaj jednoduche aby to pre teba nabolo problemom splnit. Ak napr chces zacat behat zacni s tym, ze sa len oblecies do sportoveho atd neskor zacnes aj behat napr 500m tyzden, neskor 1 km a pod. Takto si bez namahy navyknes robit pozitivne veci co ta budu naplnat a dostanes sa aj do flow. Babatko bude super, urcite si raz za cas sprav priestor aj pre seba, tak ako ti radia vyssie. Je to dolezite.
Zmeni sa vela na zachode uz nebudes nikdy sama a budes mat cloviecika ktory ta bude milovat ako este nikto.
A chod umyt ten riad ty trubka 😘😘😘😘😘
po pôrode sa to zmení