Obraciam sa na vás mamičky s prosbou o pomoc pre moju 18 ročnú dcéru,ktorá už rok nemá menštruáciu...riešil to niekto z vás?Gynekologička jej odporúčala brať Inofolic,ale po piatich mesiacoch nič...má mierne zvýšený testosterón,ale lekárka tvrdí,že to nie je žiadna alarmujúca hodnota...Je dosť chudá,váži 49 kíl,ale je všetko bez obmedzenia.Endokrinológické hormóny má v poriadku.Neviem,kam sa uberať,či meniť lekárku,žiadať iné vyšetrenia alebo čakať???Dcéra sa veľmi trápi,že nebude môcť mať deti.Vôbec tomu nechápem,ako sa jej tá menštruácia mohla len tak stratiť...Za každú skúsenosť budem vďačná!
@julinka322 moja kolegyna toto riesila s dcerou v podobnom veku. Az po mnohych vysetreniach urcili ako pricinu nezistenu celiakiu. Po cca 3 mesiacoch bezlepkovej diety sa jej menstruacia vratila. Bola som velmi prekvapena, nevedela dom, ze aj toto moze celiakia sposobit.
@mogaa necvičí priveľa,je až veľa,ale nepriberá,hormonálny profil jej robili,písala som,že má mierne zvýšený testosterón...
@simsalabim tak to je zaujímavá skúsenosť...už som premýšľala aj nad gastrom,ďakujem za tip!určite budem žiadať sj takéto vyšetrenie.
@veronika4495 antikoncepcia nerieši takéto problémy,ona potrebuje ovulovať,nemusí mať pravidelný cyklus,podstatná je ovulácia,ale ďakujem!
ja som mala tieto problémy po psych. traume.... neprežila niečo čo s ňou psych. otriaslo?
@deti95060810 nie,ale ona sa stresuje často hlavne kvôli škole...ale teraz je 3 mesiace doma,sama na sebe vidí,že je v pohode a nič...
Ja mam 45kg od svojich 18rokov, teraz mam 36 rokov a stale 45kg..tento problém som mala v 20 - tke, moj gynekológ do mna pchal 4mesiace tie inekcie co maju spustit menzes a nepomohlo, prešla som inemu a zistili mi minimálne hodnoty prolaktinu.. 2roky som uzivala tabletky kym sa všetko upravilo..
49kg pri 150cm alebo 185 cm? Nech si vieme predstaviť, či to môže byť tým...
@bluka2 dcéra má 49 kg a 167cm
@julia204 ďakujem za skúsenosť!
@julinka322 a nemá dcéra syndróm polycistickych vaječníkov? Mne to zistili až okolo 26 r. A menzes som nemala ako je rok dlhý.
49 kg je relativne, mohla by to byt pricina, ak by schudla, povedzme ak mala pred tym o par kil viac a potom z nejakeho dovodu schudla a telo uz to vnima ako riziko a prestane ovulovat. mne sa toto stalo pri 172 cm a vahe cca 54 kg, proste uz to bolo na mna primalo, pritom su baby, co maju pri takej vyske aj menej a nie je problem.
@paskolinka pri strate menzesu vaha nie je az taka smerodajna. Ak by to bolo rapidnym schudnutim alebo vahou,uz by na to poukazal aj gynekolog. 49kg v tomto veku na jej vysku je normalna vaha. Ja som mavala 45kg a pravidelnu menstruaciu. Problem bude niekde inde
@123369 už som na to myslela...akými vyšetreniami ti to zistili?a dostala si sa z toho?
@julinka322 nechodí do fitka? Či neberie nejaké svinstvo - prášky z fitka...
@marca12 to je tvoja skusenost, moja je taka, ze ked som schudla z 57 na 54, tak som stratila ms, co nebolo rapidne schudnutie, ale aj tak to bola pricina, preto pisem, ze 49 je relativne, pre niekoho dost, pre niekoho uz malo.
@julinka322 Ahoj, ja som mala ten istý problém... stalo sa mi to 2x, najskôr som nemala menštruácie trištvrte roka, potom mi nabehla na pár mesiacov a znovu prestala... u mňa bol ten problém že som veľa cvičila a málo jedla, jediná možnosť je viac oddychovať a pribrať.... ja som mala tiež váhu 49kg na 170cm, musela som pribrať na 60kg, potom som znovu začala viac cvičiť a menej jesť a menštruácia znovu nikde ☹ , my ženy musíme mať na sebe trochu tuku aby sme správne fungovali
Ja som mala toto iste a zistili mi policysticke vaječníky otehotnenie bolo ťažšie ale podarilo sa 🙏🏼
@julinka322 klasika u dr.na sone, nechápem prečo mi to povedali až tak neskoro,na ginekologiu som chodila od 18 tky.No ja som užívala antikoncepciu,aby som mala ms,a keď som si robila pauzi medzi bránim hak vždy tak pól roka- rok tak som ju vôbec nedostala.Hak som užívala aj 12 rokov. Všetko sa mi upravilo po pôrode, už hak nechcem nasadiť a ms mám celkom pravidelnú deň hore dole.A otehotnela som na prvý šup.Hned ako som vysadila hak.
@123369 dcére sono robila,tvrdí,že tam nie je patologický nález,má veľa vajíčok,ale neuvoľňujú sa a preto neovuluje...o týždeň máme kontrolu,tak som zvedavá,ktorým smerom sa to bude uberať...
@hettinka nie,nechodí,ani nič neberie...
@julinka322 ja len, ked má aj zvýšený testosterón, dala by som vyšetriť hormony podrobnejšie, aj testy na štítnu žľazu. Určite ako dievčatá radia, spraviť testy, sono ... je to mladé dievča, nie je normálne, že nemá ms.
@julinka322 skús sa dr.na to aspoň spýtať. Čo vám povie.Drzim palce.
@julinka322 neje primálo? alebo naopak necvičí priveľa? určite to treba riešiť, hormonálny profil jej robila?