Ahojte už som raz sem písala. Ma niekto taký problém ako ja že ma 30 rokov a už mu chyba polovica zubov a tie zvyšné sa kazia aj pri poriadnom čistení hygiene ? Veľa ľudí to môže zvaliť na hygienu a stravu .. každý večer si ich umývam napriek tomu moja sklovina je katastrofa zubárovi chodím pravidelne, keď ľudia v mojom okoli vôbec neriešia zuby neumývajú a majú všetky a bez kazov .. Mám už z toho depresie čo budem robiť keď aj zvyšné stratím časom. Ako keby nestačilo že nemám predné a hanbím sa chodiť von a protéza mi vôbec nepasuje neviem si na ňu zvyknúť šušlem v nej. Viete mi prosím poradiť ako sa cez toto preniesť ? Implantáty su riešenie ale je to veľmi drahé tak to nezvažujem (zatiaľ na ne nemám). Veľmi pekne ďakujem ak poradíte.
setrila by som na tie implantaty, aspon par a zvysok mostik.
Nájdi poriadneho zubára, protéza ti má sedieť.
@miskajerry zubár nevie. Od veľmi mladého veku som chodila po zubároch stále vŕtanie plombovanie ale očividne sa to nedá zastaviť. Otec prišiel tiež takto o zuby veľmi skoro
Ja mam podobny maler, sice vacsinu zubov mam, ale je to staly servis. Napriek tomu ako ich cistim. Mne zubari povedali, ze zial u mna genetika. Ze niekto ma proste napr rakovinu v 30tke a niekto ma take zuby. Tiez chod na gastro, mozes mat tichy reflux. To mam Ja a to nici tie zuby podstatne. A setrit na tie implantaty
@kiki68 keby tie implantáty nestali majland a na materskej sa veľmi ťažko šetrí :/
Umavaj si zuby po každom jedle, nie len večer. Ja si dávam teraz robiť implantát, budem platiť 1000€, čo zase nie je také hrozné... Nemôžeš chodiť bez zubov, veď tá nikde nezamestnaju.
Ako casto chodis na dentalnu hygienu? Mne sa rychlo tvori kamen, chodim preto 4x rocne. Mam slabu tvorbu slin (od detstva, viac pit nepomaha), tak preto.
Zeny vraj maju ine ph v ustach ako muzi a vraj maju preto sklon k vacsej kazivosti zubov. Mozno by si mohla skusit aspon xylitolove zuvacky na vyrovnania ph v ustach
https://www.bipo.sk/zuvacky/1270--zuvacka-spear...
@salome123 za 1 zub to nie je také hrozne ale ja ich potrebujem oveľa viac.
Na protézu si musíš zvyknúť to nie je za 2 dní
Hlavu hore,to čím som si prešla ja neprajem ani nepriateľovi .... myslela som že mi končí život.... toľko peňazí a času čo som ja vrazila do zubov a nič s toho....teraz mám 33 a v ústach posledné 2 zuby...a vieš čo? Dá sa aj tak žiť....len musíš mať dobre urobenú protézu... desím sa dňa kedy prídem o spodné a dolná ťažko bude držať ale .... radšej sa pasovať s týmto problemom....a ďakovať že sú to len zuby....a nie niečo vážnejšie..... celý príbeh ti písať nebudem....možno aj niekde nájdeš ešte moje príspevky... Takto pred dvomi rokmi som bezhlavo aj ja hľadala niekde útechu a krivdilo sa mi....a bola som v depkách a doma s novorodencom ešte k tomu.... nájdi si dobrého zubného technika a poctivo nos protézu... začiatky sú ťažké a dlho trvá si zvykať.... základ je nevyberať a nevzdávať sa...dnes mám protézu 7 mesiac a už bez nej neviem žiť... držím palce a ver že všetko sa dá 🫶 a ešte dodám že ja implantáty nemôžem mať aj keby som na ne mala peniaze
@sonka333 ďakujem ti. Dala si mi nádej že môžem aj takto žiť a zvyknúť si na protézu
Moja teta nema ziadne zuby od 27 rokov, odvtedy nosi protezu (teraz ma 52)… nenormalna kocka je, vzdy bola, v zivote by nikto nepovedal, ze ma protezu. Cize najdi si zubara, co protezy vie upravovat. Inak na protezy sa udajne zvyka tolko tyzdnov, kolko mas dekad. Cize ak mas 30, tak 3 tyzdne a podobne
urcite nos protezu tvoj jazyk a oromotorika si zvykli fungovat bez zubov a teraz ti chvilu bude trvat zasa sa prisposobit tomu mat nieco v ustach. chce to cas. ja som si teraz davala robit korunku na 6 zubov co sa mi 2 do mesiaca zlomili a 3 bol vytrhnuty. pozormyslaj aj nad tym je to dost drahe ale lacnejsie ako nastrelovanie a kedze je to nalepene drzi to super a nemusis sa bat ako pri vytahovacej proteze. drzim palceky
Mimochodom dnes su aj protezy, ktore sa daju uchytit o mini sruby v kosti - nie su to klasicke implantaty. Proste navrta sa par mini srub dopredu hore aj dole a proteza, ktora sa pripravi, bude na to usposobena, aby do nich zapasovala. Moja stara zubarka taku mala a vyborne to vyzeralo. Je to sice drahsie ako klasicka proteza, ale urcite to stoji menej ako mostik. Kebyze som v tvojej situacii, urcite idem do tohto riesenia.
Implantáty sa nerobia ze sa nahrádza každý zub. Ale keď ti chýbajú 4 vedľa seba, dajú sa dva na kraje a spoja sa a nahradia sa tým zuby. Ak proteza netlačí, treba ju nosiť a nosiť veľa rozprávať nahlas a cmulat cukríky. Umývať po každom jedle je hovadina. Trvá 30 minút kým sa po jedle opäť vráti pH zubov na svoju hodnotu a dovtedy sú oslabené a keď sa použije kefka, brúsi sklovinu. Môže byť problém aj so slinami. Ak sú husté, nespĺňajú svoju funkciu a aj vtedy je viac kazivy chrup. Môže byť problém genetika ale len v tom ze je tensia sklovina, čiže skôr prenikne kaz do mäkkej časti zuba. Umývať ráno a večer. Večer jednozvazkova kefka, kde sa dá medzizubne kefky a niť. Raz za týždeň elmex gelee, hygiena aspoň raz za 3 mesiace ale treba mat naozaj super hygienicku a ona tiež nafluoriduje a piť čistú vodu. Po každom jedle vyplachnut ústa čistou vodou, to urýchli vyrovnanie pH q malo by pomôcť od kazov. Moja rada je našetriť na pár implantátov aj s mostikmi a dat si spraviť dole ked chýbajú. Vysvetlím prečo dole a nie hore. Dole sa kosť keď zmizne lebo nie je zaťažená vyrovná skoro dorovna a je veľmi ťažké ju tam doplniť. Je to drahšie a zdlhavejsie. Len raz sme to robili chýbali na jednej strane dole a bral sa step kosti, dopĺňali sa to tam kde to chyba a nie je to so zaručeným výsledkom. Hore je to na dopĺňanie kosti ľahšie. Aj s lepšími výsledkami. A skvelý zubar je základ. Aby zachránil co sa da a netahal. Ja viem ze vytiahnuť zub je lacnejšie ako ho zachrániť ale nie vždy je to cesta.
A zubár čo hovorí, že z čoho to môže byť? Paradentóza? Skús jesť syry, zinok, kalcium