Strašný strach z tmy

23. dec 2023

Ahojte. Mám 18 rokov a nám strašnú paniku z tmy . Musím podotknúť že tma vonka mi nevadí. Ale iba dňa v miestnosti. Už dlhšiu dobu nezaspím bez sviečok . Alebo si nastavím telku na nejakých 15min kým nezaspím aby mi svietila . Celkom ma to trápi. Práve som sa presťahovala do vlastného bytu s priateľom. A jemu toto moje nočné ožarovanie vadí . Chcela by som. Sa toho zbaviť . Lenže moc neviem ako a ani neviem prečo mám z toho taký strach . Ďakujem za všetky odpovede.

pribinak
23. dec 2023

To máš strach od malička, alebo teraz v novom byte?

autor
23. dec 2023

@pribinak skôr tak od rannej puberty 12-13

pribinak
23. dec 2023

Niečo sa udialo?

autor
23. dec 2023

@pribinak fuu no na nič také si nespomínam úprimne. 🤔

vanilkovazmrzka
23. dec 2023

To je take zvlastne, do tych cca 12tich si zaspavala normalne v tme, zrazu mas od nejakeho momentu z toho paniku a nevies preco? Skus asi nejake sedenia u psychologa, treba najst dovod.

Zaspavat pri svieckach sa mi nezda velmi bezpecne

autor
23. dec 2023

@vanilkovazmrzka ono je pravda že som nemala ľahké detstvo ani nič. Ale nespomínam si na nič také z čoho by som mala mať traumu z tmy 🤔.

vanilkovazmrzka
23. dec 2023

No povedz viac o tom detstve 🙂

madeincssr
23. dec 2023

Mozno skus take to orientacne LED svetielko, co sa dava priamo do zásuvky, dat niekam co najdalej od priatela, aby ho to nerusilo a tebe dalo pocit, ze nie je uplna tma. A postupne ho premiestnovat dalej a dalej (resp. zatienit niecim viac a viac).

autor
23. dec 2023

@vanilkovazmrzka joj to by zabralo aj na dva samostatné príspevky. Ale mávam často nočné mory. Ale tie mávam tak rok čiže to by časovo nesedelo

autor
23. dec 2023

@madeincssr ďakujem moc za radu . Normálne mi to príde trápne toto riešiť 😅 ale určite sa na to pozriem.

monitachiara
23. dec 2023

V ikea majú také svetielko pre deti ktoré svieti 10 minút, potom sa vypne. Ja pri tom zvyknem tiež zaspávať.

heleninamama
23. dec 2023

Pozrite si spolu s priateľom film Pád do tmy. Báť sa síce neprestaneš, ale som si istá, že po tomto filme bude priateľ rád, keď budete mať v spálni zasvietené celú noc a vôbec mu nebude vadiť nejaké ožarovanie.

domkakvet
23. dec 2023

Nasteluj si svetielko tak aby co najmenej svietilo na priatela.

zuzanka.zuzu
23. dec 2023

@heleninamama pevne verím že autorka nemá doma poseru ktorého zloží jeden Bckovy horor 🙈

estellas
23. dec 2023

Ahoj, ja som sa tiež veľmi bála tmy keď som bola malá a pomohlo mi také malé svetielko na zásuvky. Také čo nesvieti príliš silno.

dominikamacakova
23. dec 2023

Ja mám stále zasvietené v obývačke. Minule došla suseda a že ty čo vysvacuješ celú noc 😂 Lebo hovno teta 😂 Strach z tmy, z výšok a z hluku je prirodzený...

autor
23. dec 2023

@dominikamacakova mne to skôr príde divné . Lebo ako malá som tmu milovala . Práveže mi ešte vadilo keď svietilo malé svetielko a nevedela som pri tom zaspať. Neviem čo sa mohlo také zmeniť . Ani kedy a ako .

danieli
23. dec 2023

Dcere som vcera kupila v action asi 15 cm jednorozca, je na malu baterku a ma jemne zlte svetlo, da sa vypnut/zapnut, beha s nim na wecko, skvela vec, stal tusim 2€ a ano chapem ta absolutne, neprezila som ziadnu traumu, ale prisaham odjakziva, ak som sama doma potme, mam bezdovodny strach, musim svietit aspon trosku

dominikamacakova
23. dec 2023

Tak potom to bude novým prostredím. Úplne normálna reakcia amygdaly.

autor
23. dec 2023

@dominikamacakova lenže ja tu bývam pár mesiacov a bojím sa tmy od 12-13 . 😩 Čiže nové prostredie asi nie . Čo sa týka môjho nočného ožarovania to robím tak dva roky .

dominikamacakova
23. dec 2023

@autor dvanásťročné deti sa dostávajú do puberty a nastávajú obrovské zmeny vo vývoji mozgu. Vtedy sa začne zvyšovať úzkosť a citlivosť. Možno si pozerala nejaký horor, alebo videla niečo čo roznietilo tvoju predstavivosť a nepamätáš si to. To je také zlomové obdobie. A aké máš pocity keď zhasneš svetlo a máš spať? Počuješ každé puknutie, máš veľkú úzkosť, stres, búši ti srdce?

autor
23. dec 2023

@dominikamacakova mám skôr pocit že tam niekto alebo niečo je a že ma to sleduje . Ja viem znie to dosť divne . A ešte mi nepridávajú nočné mory ktoré mávam .

marca12
23. dec 2023

Aj ja som mavala takyto strach. U mna je to spojene so smrtou v rodine,kedy sa mi stala taka vec,ze som presvedcena,ze ma navstivil duch a odvtedy som mala dlhe roky paniku z tmy. Pokial som s niekym,znesiem tmu,ale ked som bola sama,celu noc som mala zapnuty tv. Preslo to nejako same,ale trvalo to mozno aj 15 rokov. Bojim sa aj dnes v tme,ale uz nie tak ako pred rokmi. Vsetko to mame v hlave. Mne pomohlo aj to,ze som byvala sama a musela som dokazat byt sama aj v tme. Opakovala som si,ze sa nemam coho bat....ale stale ma vystrasi akekolvek puknutie v dome,no uz si to viem logicky vysvetlit.

minenkak
23. dec 2023

U nás sa musí permanentne svietiť,hneď ako sa trošku zotmie zasvecujem svetlo,na terase sa svieti celú noc,v kuchyni celú noc ,na chodbe do jednej v noci a potom od šiestej do siedmej ráno

dominikamacakova
23. dec 2023

@autor ja mávam to isté, neznášam tmu. Mávam zasvietené, neviem si predstaviť ísť ani v noci na záchod po tme 🫣 Teraz bývam sama s deťmi v starom strašidelnom dome. Keď fúka vietor, tak búcha celý poval, neskutočné zvuky a z postele mám priamo výhľad na dvere od povaly 😀 Teraz deti spia, sama sedím v kuchyni a všetko vysvietené celý dom.

dharmasanata
23. dec 2023

Ja len, že pozor na sviečky a otvorený oheň..v žiadnom prípade keď ideš spať.

dominikamacakova
23. dec 2023

@dharmasanata no inak toto som si nevšimla. Pane bože, v žiadnom prípade sviečky nie.... Ja radšej sviečky nezapaľujem ani cez deň nie to v noci

ivangeline
24. dec 2023

Nemusi to nijak casovo sediet. Staci podnet a pride. Nocna mora. Panika. Uzkost. Strach.

maria1989
24. dec 2023

Mne pomaha ked je doma muz, ked nebol doma, mali sme psa. Inak by som sama nezaspala a snad do rana sa motala po byte.