Strach zo zubného ošetrenia

27. sep 2023

Ahojte baby ani neviem ako začať a ani neviem čo očakám od tohto príspevku, hádam nejakú podporu alebo vašu skúsenosť?! Celý život mam paniku zo zubara, doma kym som bola dieta sa tomu nejak neprikladal doraz, par krat som bola ale teda az ked ma bolel zub, preventivky vybavila mamina cez telefon a teda nikdy som nemala nejake vacsie problemy a nic som ani neriesila. Ked som mala 16-17 ma rozbolel zub, bala som sa ale premohla som sa a sla som tam, zub vytrhol a jeden vedla zaplomboval, ok prezila som. Teraz spatne nechapem ako sa to podarilo bez vacsej paniky. Roky isli ja som na preventivky nechodila a prisiel minuly rok …. Zacali sa mi tlacit osmicky a do toho boliet ten plombovany zub, dalsie 2 a takto dalej. Stale som to nejako na liekoch predychala. Ale teraz aktualne ma stale nejaky boli kazdy jeden den. Nie moc zeby som nevedela vydrzat ale pichne,zaboli a takto to so mnou ide. Neviem ako sa mam premoct, ta panika ktoru v sebe mam je neskutocna…neviem si ani len predstavit sediet v kresle. Strachujem sa ze sa mi to zapali a budem prezivat muky. Bojim sa ze to u toho zubara neprezijem. Prosim poradte mi tie ktore to vedia pochopit a presli si tym. Zuby mam zazltnute,par pokazenych a mam este prilis malo rokov nato aby som o ne prisla :( ale teda nicoho sa v zivote nebojim tak ako tohoto. Uz som sa aj objednala asi 6x a stale par dni pred terminom som to zrusila :( neviem ako dalej riesit situaciu… dakujem

luccija
27. sep 2023

Toľko x si to vydržala a teraz taký strach?asi za to, že si tam dlho nebola.Daj si liek, povedz lekárovi, že sa bojíš veď dnes už dajú injekciu vyšetrenie nemusí bolieť.Skor by som išla najprv na dentálnu hygienu mozes mať aj ďasná zapálené, zubný kameň ...choď, lebo budeš platiť veľké peniaze za implantaty

ajdika
27. sep 2023

Ahoj. V niektorych ambulanciach robia aj zakroky v narkoze. Len treba ratat, ze je to financne narocne, pretoze sa uz snazia urobit vsetko, ked sa uspava.
Ale v dnesnej dobe sa zuby daju uz robit uplne bezbolestne, mozno by stacilo ist na to postupne, najprv preventivka, potom trebars hygiena a nasledne riesit postupne kazy. Treba si najst odbornika, ktory je zaroven empaticky a ma aj nejake to vybavenie ambulancie 🙂. Drzim palce.

struhanka
27. sep 2023

Nájsť si ambulanciu, kde už vo vstupe budete mať pocit pohody a pokoja. Mnohí zubári majú teraz čakárne, že sa tam človek cíti ako v obývačke - je tam pekný nábytok, pohodlná sedačka, hrá príjemná hudba a okrem vás tam čaká možno jeden - dvaja ľudia. Prvotne treba ísť na preventívku a na dentálnu hygienu. Ak máte strach z bolesti, pri každom kaze si zaplaťte injekciu na umŕtvenie.

walentina7
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
citron25
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
janka1011
27. sep 2023

Počkaj ešte pár týždňov a bolesť sa môže tak vystupňovať, že budeš prosiť zubára, aby ťa zobral. Tvoj strach už potom nebude podstatný.
Nemáš 5 rokov, aby si sa nedokázala prekonať, keď vieš, že aj tak sa tomu nevyhneš a odkladaním to bude len horšie.

stannkal
27. sep 2023

No musíš to prekusnut a ísť. Ak to naozaj nezvladas tak vyhľadaj pomoc psychológa. S týmto nie je sranda. Keď sa ti zuby pokazia a budú musieť polku vytrhnúť, čo budeš potom robiť - dávať implantáty je oveľa náročnejšia a drahšia procedúra než ošetriť kazy. Sprav prvý krok a chod na preventivku, tam ti ešte nič nebudú robiť. Potom sa rozhodneš. Ak toho bude viac môžeš pouvažovať nad narkózou. Nájdi si dobrého zubára podľa recenzií a hneď na začiatku mu povedz ze máš strach a paniku.

estellas
27. sep 2023

Ahoj, väčšina zubárov v dnešnej dobe dáva automaticky pred ošetrením anestéziu, takže počas zákroku nič necítiš. Ak tvoja zubárka nedáva, tak jej navrhni aby ti dala. S anestéziou sa to dá v pohode zvládnuť. Ak budeš mať velký strach tak vyhľadaj psychológa, čítala som, že mal niekto strach a veľmi mu pomohol psychológ. Je ešte možno celkovej anestézie ale je to drahšie.

gemerka17
27. sep 2023

Si mladá a bezzuba chodiť ďalších 60 rokov nechceš. Čiže odpoveď je jasna. Hlavne chod ku kvalitnemu a plne vybavenemu zubarovi (hľadaj kliniku). Tvoje zuby budú potrebovať technologie, ak nechceš o ne prísť. Vyzerá to, že budeš potrebovať ošetrenie korenovych kanalikov a to musí byť pod mikroskopom, ak nechceš o neho prísť, lebo on skôr či neskôr bolieť začne z dôvodu nekvalitnej prace. Takíto zubári majú aj dostatok času na teba a lepší prístup. Pochopia tvoj strach a na klinikach sa väčšina pacientov zbavia strachu z dôvodu pristupu personálu aj zubara. Je to aj preto, lebo mu v čakárni nestepuje ďalších XY nervoznych pacientov na ktorých je sám. Cenovo to bude náročnejšie. Oplatí sa urobiť tu prvotnú investiciu. Mne to veľmi pomohlo, keď som sa dostala do ambulancie s pristupom 21 storočia.

trema
27. sep 2023

A coho sa bojis, bolesti? Teraz davaju uz take injekcie, ze fakt nic necitis. Mne trhali osmicky a nic, vobec nic som necitila. Vrata som si davala bez injekcie, ale naposledy mi ju zubarka pichla a uplna pohoda, vedela by som tam sediet aj cely den 😀 fakt sa nemas coho bat.

laurikalalinka
27. sep 2023

Na biele zuby,zmiesat kusok strúhaného zázvoru,pasta a pol citróna,dnes sú zuby ako dovolenka v Dubaji,ja mám tiež stále strach ani sama neviem prečo,osmičky dopadli tak,že vznikol zápal a n pohotovosti sa báli do toho pustiť,ostali len korene,noo keď dajú lokálnu anestéziu,už necítim nič a potom môžu robiť ako včeličky