Strach zo zubára

vikinka128
2. aug 2021

Ahojte.. mám taký problém, po poslednej skúsenosti u zubára.
- mala som kaz, ktorý bol až pri koreňoch zubu, tým pádom mi lekár musel dať viac anestézy - pri poslednej dávke sa mi príšerne zatočila hlava, síce len na sekundu maximálne ale bola to fakt sila.. následne som bola tak umŕtvená, že som nevedela hltať.
Od tejto chvíle chytám u zubára úplnú paniku.
Horšie je, že bez príznakov sa mi tvoril silný kaz na zadnom zube a je to fakt zlé - dnes som si to našla. A ja sa neviem odhodlať k zubárovi :(
Ako prekonať tento strach ?

martinajurkechova
2. aug 2021

Proste prídi tam, sadni si do kresla a skús rozmýšľať nad niečím iným. K zubárovi sa musí ísť, či chces, alebo nie. Normálne mu povedz čo sa ti minule stalo a že máš z toho obavy.

pavla013
2. aug 2021

@vikinka128 ano súhlasím s @martinajurkechova povedať čo na naposledy stalo, môže to byť len psychika, alebo môže to byť aj nežiaduci účinok, alebo liečite sa na niečo? Mohla ste byť v tom čase nejak oslabená, možno ste bola hladna, alebo ste malo pila aj z toho to mohlo byť že prišlo nevoľno.

lenuska9999
2. aug 2021

Treba zubárovi stále povedať ci neberieme nejaké lieky alebo sa na niečo neliečite. On by sa to mal samozrejme opýtať pred tým, než vám dá anestezu. Ja som napr naposledy mala na sebe ekg holter co som bola u zubára a mávam búšenie srdca a arytmie. Tým pádom povedal, že mi dá anestezu , ktorá pôsobí kratšie, lebo v ostatných je adrenalín a ten mi veľmi kvôli srdcu dat nechce.. samozrejme aj strach robí veľa a možno práve preto Vám musel toľko anestezy dopichovat...
Išla by som tam a povedala mu aká vec sa vám minule stala a určite nájdete riešenie. Návštevu u zubára by som ale neodkladala..

vikinka128
autor
2. aug 2021

@pavla013
@martinajurkechova
@lenuska9999
V tej dobe som brala hormonálnu antikoncepciu. Neviem či anesteza v kombinacii s antikoncepciou mohla spôsobiť problém 🥴 ale najlepšie riešenie bude povedať na rovinu aký je problém.. musim si dať dokopy zub

whatever1
2. aug 2021

@vikinka128 Zle ti mohlo prísť z čohokoľvek, nemuselo to byť z injekcie. V každom prípade o tom informuj zubára, možno ti dá menšiu dávku, alebo tu setrnejsiu pre kardiakov.

erikaa09
3. aug 2021

Ja som u zubarky odpadla na par sekund. Ale nie z injekcie alebo zeby som sa bala. Babätko tak tlačilo ma chrbticu a proste nejaky nerv zablokovalo akurat vo chvili ked som lezala ( zubarka si tak upravuje kreslo) od vtedy som bola vzdy v pol ľahu a už sa to neopakovalo.

kittykat22
3. aug 2021

@vikinka128 skus poziadat kamaratku alebo inu blizku osobu ku ktorej mas doveru, nech ta pocka v cakarni. Mozno pocit toho, ze keby ti nieco bolo, tak blizka osoba je od teba na skok by pomohla. Rozptylit sa pred osetrenim niecim pozitivnym nemoze byt na skodu. Ja si u zubara vzdy hovorim ze je to trva kratko. Vzdy pocitam stvorce na stene pocas osetrenia 🙈😅