Ahojte,
chcela by som sa s Vami poradiť, ohľadom toho, čo momentálne prežívam, možno niektorá zažila niečo podobné a budete mi vedieť poradiť, pretože už som zúfala. Mam strach z toho, že nezaspím a v prípade, že zaspím, tak že sa skoro zobudím a nebudem vyspatá. Viem, že je to úplne iracionálny strach, avšak neviem ho zatiaľ nijako ovládať. Niečo podobné sa mi stalo pred 4 rokmi, keď som brala antibiotiká. Bolo to strašné, spánku málo, a pocity, že to už nezvládnem a že sa zbláznim a skončím na psychiatri, teraz to isté. Vtedy to prešlo postupne samo (asi 3 týždne) po vysadení antibiotík, teraz som však žiadne nebrala. Začalo to pred týždňom keď som nevedela zaspať a vedela som, že ani na druhý deň sa nevyspím, pretože som mala nabitý program. Postupne sa to vypracovalo do tohto stavu, po tom, čo som spala strašne málo (3 hodiny denne, dnes ani hodinu). Bola som u psychologičky, ale veľký úspech to nebol, povedala mi o správnom dýchaní, čo skúšam, avšak po krátkom čase mi už ubieháva myseľ. Rozmýšľala som o psychiatričke, ale tá môže až pondelok a poslala mi lexaurin, aby som sa vyspala a vedeli sme pondelok riešiť môj problém, ale strašne sa ho bojím užívať, viem, že po určitom dlhšom čase môže byť návykový a to by som nechcela a jednak mi lieky zrejme tento stav vyvolali v minulosti (aspoň tak predpokladám). Včera som si kupila persen a čaj ľubovník, ale veľmi nepomáhajú. Rozmýšľala som aj nad CBD kvapkami, vraj majú širokospektrálne blahodárne účinky, ale neviem sa rozhodnúť, či áno alebo nie... sú rôzne názory.
Vopred ďakujem za každú radu, ktorá Vám napadne
@sunny8 ďakujem ti za radu, všetko čo píšeš sa snažím robiť až na ten kúpeľ a hnedú farbu o tom som ešte nepočula. 🙂 To, že to je všetko len v hlave viem, ale zatiaľ to neviem racionálne ovládať, asi chcem, aby to rýchlo prešlo, ale také jednoduché to zrejme nebude. Neviem z čoho to pramení, keďže predtým som zaspávala ledva, čo som sa dotkla telom postele, mala som v poslednom čase strašne veľa stresu, a dohnala som si toto, keď ma to pohltí neviem sa upokojiť úzkosť ma doslova týra. K tým bleskom :D to ani nehovor, ja keď som vonku a je búrka mám strašný strach, že do u mňa udrie blesk, ale vnútri to je v pohode, čiže plne rozumiem 🙂
@zuzanita8553 držím palce 🍀 všetko je to v hlave tabletky vyriešia len dočasne. Vyskúšaj tieto tipy verím že ti to pomôže 🙂 naša myseľ je veľmi mocný nástroj a čomu uveríme tak sa stane 🙂
Tak to je podla mna uzkostny stav - vtierave myslienky. Mala som podobne stavy, ked som brala hormonalnu antikoncepciu a prezivala tazsie obdobie. Stale som sa bala jednej veci a neustale som na to myslela...uplna blbost. Uz to nechcem zazit. Preslo to po vysadeni HAK. Mozno skus inu pschologicky, ci psychiatricku.
možno rada trochu z cesty, ale sama na sebe som zistila, že ak sa bojím že nezaspím, lebo potrebujem práve byť na druhý deň vyspatá a fit, tak just nemôžem zaspať - proste to robí ten strach. Pokúsila som sa teda zmeniť prístup k tomu nespatiu, proste nebrať to tak negatívne a vystrašene ale otočiť to naopak. Ak ma prepadne to, že nemôžem zaspať, zasvietim si svetlo a prestanem sa pokúšať zaspať, naopak vymyslím si niečo čo idem robiť, niečo čo sa mi nedá počas denného frmolu, na čo väčšinou nemám cez deň čas ani kľud a doslova sa teším, že konečne mám akoby na to čas, urobila som si z toho taký "môj čas pre seba" ( to už si sama môžeš vybrať, že čo, niekto len pozerá telku, počítač, čítať knihu, štrikovať, kresliť si, maľovať si nechty, dať si masku na tvár, proste čokoľvek čo ťa baví a zabaví a "konečne máš na to čas aj kľud"). Zobrať to proste ako pozitívum, ako niečo čo mám rada a vyslovene sa z toho akoby aj poteším, že sa môžem povenovať sama sebe a svojim koníčkom a nerozmýšľať na tým ako budem zajtra vypadať keď sa nevyspím. Keď to začneš takto brať zmizne ten strach, aj keď sa tvoje zaspatie trochu oddiali ale sama pocítiš, že sa uvoľníš a potom zaspíš ľahšie, možno nasledujúce dni už to bude stále lepšie a potom zaspíš bez problémov. Hlavne musíš z hlavy dostať ten strach - to je ten najväčší nepriateľ. Treba si povedať že nič sa nedeje, na občasné nevyspatie nik ešte neumrel a aj keď nebudeš úplne fit na druhý deň nejako to prežiješ. Snaž sa aj tie dni si dopredu organizovať tak aby si nemala moc nabitý program, aby si to proste zvládala aj keby si nebola vyspatá, poprípade, keby bolo moc zle, aby si mohla ostať doma a relaxovať. Proste urobiť všetko preto aby si odstránila ten stres z toho, že: ježiš keď sa dobre nevyspím tak na druhý deň to bude neviem aká svetová katastrofa. Nebude, svet sa bude krútiť ďalej, neboj sa, svet nestojí na tom či si sa práve ty dobre vyspala alebo nie. A keby bolo už veľmi zle, tak nie je problém raz za čas si dať tú tabletku na spanie, veď keď ju neberieš pravidelne tak si neurobíš návyk. A ako záchrana v nejakých už ozaj kritických situáciách je to v pohode, mám dosť kámošiek a to aj mladých báb, čo si ju proste občas šupnú.
@miskaska áno, je to strašné a najmä večer, keď ma človek oddychovať a myšlienky nejde zastaviť, akokoľvek sa snaží.. môj snúbenec ma už miestami z toho riadne nervy, keďže mu o tom hovorím, lebo si neviem pomôcť.. ale napokon sa ma snaží podporiť a stále motivovať, avšak niekedy sa mi z toho už ťažko dostáva a najmä v noci.. preto rozmýšľam nad ďalšími možnosťami ako by sa to dalo riešiť..
@halienka tak to zvládaš úplne super, ja tú úzkosť a strach už prežívam aj cez deň a neviem sa toho vôbec zbaviť, stále nad tým premýšľam aj keď sa snažím zamestnať niečím iným, neviem čím to je, možno preto, že už som sa týždeň poriadne nevyspala a vyburcovala svoj organizmus do extrému ešte aj z toho strachu, ktorý sa potom stáva bludný kruhom, ktorý nemá koniec.. tá úzkosť je skľučujúca, doslova na zbláznenie.. preto už rozmýšľam, či zobrať tie tabletky a upokojím sa... konečne vyspím a možno všetko prestane tak ako prišlo... neviem... ďakujem za radu každopádne 🙂
@zuzanita8553 zaujimave, ze aj mne sa to uz stalo s tymi antibiotikami... nieco na tom asi bude, aj ked som o tom doteraz nepocula.
zbytocne to podla mna riesis, uz si dostala celkom dobre rady. fakt, ked sa raz nevyspis, tak sa stane jedine to, ze budes unavena. to nie je koniec sveta. je to normalna vec.
urcite este okrem magnezia (super je sprej alebo kupel), skus aj pravidelny pohyb (najlepsia je joga, kde sa aj unavis aj si das dychacie cvicenia), zmenu stravy, spat v dobre vyvetranej miestnosti, spravit si na noc tmu zatemnovacimi zavesmi.
hlavne nezacni brat tabletky, to ajtak nic v dlhodobom horizonte nevyriesi. akurat to odsunies a este si mozes vytvorit zavislost.
@zuzanita8553 určite ak si už v takomto stave tak tabletku zober, lebo presne ako píšeš, ono bohužiaľ nevyspatie samozrejme zhoršuje potom nielen fyzické sily ale aj psychika ide dole a dostávaš sa do tohto bludného kruhu, vtedy to netreba naozaj zbytočne naťahovať ale dať si tú tabletku. Tá moja metóda je fajn ale samozrejme treba to používať skôr v čase ke´d to je len občasné alebo proste pomedzi to mať to nastavenie v hlave, že to nie je nič hrozné. Ak si sa však dobre nevyspala už 2-3 noci za sebou, určite daj tabletku, aby si sa zas dostala trochu do pohody a mohla na sebe pracovať psychologicky.
@halienka ďakujem za radu, určite v návštevach psych. budem pokračovať, všetko ma svoj zmysel, ak človek chce a pevne tomu verím, že to prejde 🙂
Toto som zažila pred cca tromi rokmi... nerozumiem tomu doteraz, netuším z čoho to bolo... ale proste som nemohla spať. Bola som unavená, vyčerpaná a čím viac som bola unavená, tým menej som spala a "spať" som išla dopredu so strachom, že zase nezaspím. Fakt hrozné obdobie... po asi dvoch týždňoch som bola ako mátoha a do toho sa mi pridružil zápal priedušiek. Išla som k lekárke - s prieduškami a samozrejme som jej spomenula, že nemôžem spávať, že posledný mesiac som poriadne nespala a posledné dva týždne asi fakt hodinu v noci. Noc predtým, ako som išla k lekárke, som nespala vôbec. Musela som chlapovi povedať, nech ide so mnou, lebo som ledva nohy ťahala za sebou.
Predpísala mi nejaké lieky, už ich nemám, že nie sú návykové... po prečítaní príbalového letáku som sa ale dočítala, že teda návykové sú a to poriadne 😀
Tak som asi týždeň brala štvrťku tabletky namiesto jednej celej, lebo som sa bála, že už fakt nikdy bez toho nezaspím.
Potom ani neviem ako - proste to prešlo. Ale ja ani teraz nemám nejako extra kvalitný spánok, často sa v noci budím, mnohokrát sa zobudím úplne ako keby som ani nespala. Neviem prečo. Ani si nepamätám, kedy som sa zobudila tak, že som spala celú noc a prebudila sa úplne oddýchnutá. Asi toho mám tiež v hlave viac a podvedomie stále pracuje, neviem...
@halienka Ahoj, technika, ktoru opisujes sa vola paradoxna intencia a vytvoril ju pred vojnou viedensky psychiater Viktor E. Frankl. Pouziva sa aj dnes na liecbu mnohych uzkostnych stavov, vratane obsedantno-kompulzivnych, ide o kratkodobu liecbu s dlhodobym efektom. Tvoja rada je trefna a autorke @zuzanita8553 ju vrelo doporucujem. Nacitaj si o tom viac, resp. sa opytaj psychologicky, nech ti spravne vysvetli metodiku. Naozaj to znie az prilis jednoducho - tesit sa na to, coho sa najviac obavame - skutocne to vsak ovplyvni mozog do tej miery, ze dokaze vypnut uzkostny rezim a fungovat normalne. Este raz, vyborna rada!
@zuzanita8553 mne na toto pomaha kinedryl. Tie lieky ma doslova uspavaju za chodze. Mam rezim 22-07.00. Niekedy sa stava, ze ponocujem, nieco sa deje, a ja nespim par noci. A potom sa uz veziem aj cele tyzdne 😕 Ale no more 😀 Teraz uz viem, ze ked som v nespavej razi tak mam plan 😀 Lahnem o 22 do postele, ak do 20 minut nezaspim, tak si dam tabletku a do 10 min som mrtva. Takto to robim 2 dni po sebe, na treti zaspavam normalne. Akonahle mam naruseny spankovy rezim velmi tazko sa mi vracia spat, tak si pomaham takto. Mozes skusit, uvidis.
@zuzanita8553 keď sa prestanes toho bat budeš spať😊Robíš si to sama skús melatonín či od obvodnej lieky na ukludnenie nie na spanie.
@zuzanita8553 skus len guajacuran , alebo persen....su volnopredajne a ukludnia ta.... mala som to stale pred skuskami kedy som si povedala, ze sa musim vyspat, no a just som nespala ceku noc a poti v takomto stave robila skusky... katastrofa
@rusalinka veľmi ma potešilo, že v tom niesom sama 🙂, asi je toho na nas veľa a potom zaťažujeme hlavu viac akoby bolo správne, ďakujem ti pekne 🙂 tiež si prežívala takú úzkosť počas dňa? lebo mňa keď už strach pohltil tak prišla strašna úzkosť.. ale možno to plynie len z toho že človek je nevyspatý a na všetko reaguje neadekvátne.. a úzkosť sa ľahko rozšíri..
@mirkava presne to, čím viac nespím tým to je horšie a horšie, plne rozumiem 🙂
@zuzanita8553 k posteli caj z valeriany. Napit sa pred spanim a potom vzdy ked sa zobudis. Plus daj si par dni kludovy rezim. Pohodicku.
Kasli na psychiatricku nadopuje ta liekmi,ale pricinu neodstrani. Prezila som si nespavost a casom sa to zlepsila. Mali sme rozne problemy a vazne zdravotne problemy. V praci nezvladnutelny naval roboty a velke stresy. Bola som na pokraji zrutenia,neapavala som,v noci som myslela,ze sa zblaznim. Lebo ak zacnes v noci premyslat,tak obycajny problem sa ti zda obrovsky. Snaz sa upokojit cez den. Dolezite je,aky den prezijes od toho sa odvija noc. Dopraj si cez den oddych,nejaku cinnost,ktora ta ukludni,chod na prechadzky,proste rob nieco,aby si nemyslela na trapenie. Aj ked sa ti nechce donut sa. Vyborne su rucne prace ako psychohygiena. A ked ti zajde mysel na strach povedz si stop a okamzite zmen myslienku a ak znova pride zla myslienka znova stop a zmen myslienku. Takto to pojde dookola az sa casom naucis vytlacat zle myslienky a nespavost. Naozaj to funguje. Vsetko mame v hlave a je len na nas,ci sa chceme utrapit alebo zit spokojne. Ja som si zvolila cestu utrapenia sa,ale zbadala som sa v hodine 12 a od zblaznenia sa mi vela nechybalo. Ono to teraz asi nechapes,co hovorim,lebo nevyspaty clovek ma otupene zmysli a je natolko apaticky,ze ma problem prijat aj rady ineho. Prajem ti,aby si sa dala doporiadku. Sprav to svojou volou a nie liekmi. Psych.lieky su strasny sajrajt
Ja ked sa nevyspim cely den je v kybli...trpim unavou aj hociktory iny den.mam nejaky unavovy syndrom alebo co....poradim ti jedno.zazila som to.ked som dojcila syna 100x za noc a vedela som ze o 5tej bude syn vyspaty.cele noci nevyspata uz som nemohla dakej...pomohol mi xanax ten najslabsi iba na noc...syna som odstavila kvoli tomu ale spala som.brala som ho rok.vsetci mi vraveli ze som zavisla a ze budem mat abstak...prd...zo dna na den som ho vysadila ziadny navyk ziadny obstak bic...inak zabral mi aj sedatif pc je to homeo ale drahe na dlhodobe uzivanie
Ahoj . Nečítala som ostatné komentáre ale prešla som si veľmi podobným obdobím ako máš ty. Neskutočne veľa myšlienok, ktoré mi nedali spať, strach z toho že nasledujúci deň budem nevyspata jak mátoha . Som sama so synom potrebujem fungovať. Nebudem sa tu rozpisovať....
Až raz som prišla na riešenie. A aj keď to uz nepotrebujem , robím to dodnes lebo mi to vyhovuje a pomáha. Ľahnem si do postele a do sluchatiek si pustím audioknihu . Akúkoľvek, podľa toho čo ťa baví. Ja pocuvam harryho pottera 😄
Stačí mi 10-15 minút, uvoľnim sa, započúvam, ostatné myslienky vypnem a ani neviem ako , spím jak drevo .
Možno ti to nepomôže, možno potrebuješ nejakú odbornejšiu pomoc .
Ale ja som sa takto jednoducho zbavila problému so zaspavaním .
Držím ti palce
@zuzanita8553 úzkosť som nemala, aspoň si nespomínam... ale večer som sa vždy bála, že čo to zase bude za noc :-/
@zuzanita8553 ahoj momentálne prezivam to iste. Zacalo to ked som brala antibiotika ma kasel na pľúcne chlamydie. Uz je to ale 2 mesiace co nespim a absolutne ani cez den a noc. Pridruzil sabmi brnenie noh a tras tela a nechutenstvo. Nakoniec som skoncila u psychiatricky a nasadila mi antidepresíva. Beriem zatial len tyzden tak nemaju efekt este ale mne uz nepomahali ani lieky na spanie. Ten strach je uz neskutocny ze mam nejakh vážnu chorobu. Dnes mi akurat predpísala nejake silnejsie lieky na spanie :(
@juliet86 syn mal rok a pol. Odvahu som zbierala dlhsie.raz ked muz isiel na sluzobku na par dni som si povedala teraz. Dala som si liek o ktorom som vedela ze sa nesmie pri nom dojcit. Ako som ho prehltla bolo rozhodnute. Proste cicik nedostal. Samozrejme reval ale za tri dni bol pokoj. Potom som brala lieky na spanie od obvodaka asi rok aj daco...pomohli.pomalal aj sedativ pc homeopatikum ten som brala pocas dojcenia.zmernil to brutalne vycerpanie a zufalstvo ktorym som prechadzala. Syn sa budil aj potom po odstaveni.ale ja som dokazala zaspat medzi jeho nocnymi scenami...
@juliet86 ak si mozes dat liek a potom o 6 hodin mozes kojit tak si daj na noc.odrataj 6 hodin.pripadne si odstriekaj predtym.ja som davala aj umele niekedy ked som mala mastitidu a nemohla som kojit.alebo ked som bola na ct-cku.neboj sa toho. Babo musi mat vyspanu mamu.nespavost sa nabaluje.
@zuzanita8553 https://www.modrykonik.sk/forum/moje-zdravie/kto-trpi-naucenou-nespavostou/ Viem, že je od veci, reagovať v debatách po roku a pol...ale ak ťa ešte trápia problémy so spánkom a nedostala si správnu pomoc, prečítaj si túto vyššie uvedenú debatu. Zapojili sa hlavne ženy, ktoré riešia podstatu problému a to je strach z nespavosti a ako na to.
Si strašne rozrušená a bez dôvodu. A ak sa aj nevyspis realne sa co stane ? Budeš ďalší deň unavená. Pospi si hoci aj cez den ak sa ti dá. Pred spaním všetko povypinaj aj mobil aj wifi aj tv aj svetlo uži magnézium najlepšie magnerot 2tbl sustredene dýchaj pár minút zhlboka a pred spaním si predstavuj nejaký hnedý objekt. Hnedá farba pôsobí uspavajuco (údajne) mne to pomohlo 🙂 daj si pred spaním horúci levanduľový kúpeľ a predstavuj si niečo krasne. Strach je len pocit a ten je len v hlave. 🙂 Aj ja bojujem so strachom z búrok kdežto tu reálne môže človek zomrieť po zásahu bleskom. Naposledy keď hrmelo už so mnou necuklo. Predtým som hneď vypínala elektriku zatahovala žalúzie a pod 🤣