Strach z alergie na uštipnutie osou

30. júl 2024

Na zaciatku leta mi zistili alergiu na osy. Po postipani fo lakta mi po pol hodine prislo nevolno, bolo mi na zvracanie. Kolega mi hned zobral k lekarovi. Pichli mi nejake dve injekcie a potom mi to preslo. Dostal som na doma tabletky prednizonu a dithiaden. Koncom aigusta mam vysetrenie u alergologa. Moj problem ale je ze sa bojim ist von ze ma zase pichni a ze ma to tentokrat uz zabije. Mali by sme ist o tyzden so snubenicou na dovolenku ale ja tam nechcem ist kvoli strachu. Mate niekto alergiu na osy? Ako to riesite?

evivb
30. júl 2024

Urcite si zaobstaraj od lekara epipen. 🙏🏻

pininka1
30. júl 2024

Aj ja mam alergiu, úspešne sa pichnutiu vyhýbam 20 rokov, určite sa nemusíš báť, ale na alergo si pytaj epicentrum ako píšu nado mnou.

autor
30. júl 2024

@evivb to vie len alergolog predpisat, takze si este pockam

autor
30. júl 2024

@pininka1 ako sa prosim ta da vyhybat pichnutiu? Ja ani neviem preco ma bodla, som len tak stal ulici a rozpraval sa s kolegom

pininka1
30. júl 2024

Tak všímať si okolie. My bývame na dedine kde mam pred domom hrušku na ktorej je každý rok milión ôs a ešte ma nepichla ani jedna, len včela a na tu niesom alergická, hlavne sa nestresuj dopredu, aj po ustipnuti to chce kľud, ver ze sú aj oveľa horšie reakcie ako si mal ty. Mam suseda, ktorý má epipen a keď ho stipla osa, do minúty mu opuchlo hrdlo a bol by sa zadu síl,keby nie toho pera. Tebe prišlo len zle a zvládol si aj ísť do nemocnice s kolegom. Ak nemáš silné opuchy, tak sa nemáš čoho báť. Mne vtedy opuchla ruka tak ze som ju nevedela ohnut a v momente som nevedela poriadne dýchať.

petuska1989
30. júl 2024

Ja som zistila, ze som alergicka na osy pred 2 tyzdnami.. tiez mi bolo na vracanie, prehanalo ma a tak mi strpla ruka, ze mi bolest vystrelovala az do srdca.. musela som ist na pohototovost, kde mi tiez pichli 2 injekcie.. ja som si fakt myslela, ze umieram.. je treba navstivit alergologa?

autor
30. júl 2024

@petuska1989 mne hned dal obvodny vymenny listok… a fungujes teraz v pohode? Nebojis sa chodit vonku?

pininka1
30. júl 2024

@petuska1989 tak bolo by dobre, mne vravela ze musí zistiť z krvi ci mam naozaj alergiu, alebo ci to bol len stres zo zlaknutia sa, lebo telo môže v strese takto reagovať, ale na druhýkrát už taka reakcia nemusí byt. Ale sranda to nieje.

autor
30. júl 2024

@pininka1 tiez byvam na dedine a vsade mame same osy. Len vyjdem na minutu na terasu, kde nemame nic co by lakalo osy a lieta ich tam cela kopa

janinah
30. júl 2024

Skus volať na alergo amb.ci ta nevedia vybaviť skôr kvôli dovolenke,nemusíš ísť len na najbližšiu amb,môžeš ísť kdekoľvek.Epipen môže predpísať aj kožný dr.

petuska1989
30. júl 2024

Tak fungujem normalne, musim.. no nie je mi je jedno, ked okolo mna nejaka kruzi, ale fobiu z toho nemam..
@pininka1 aaha, tak dobre vediet.. no sranda to teda nebola..

autor
30. júl 2024

@petuska1989 to mas moj obdiv. Ja sa naozaj bojim aj von ist a aj tu dovolenku by som najradsej zrusil

simsalabim
30. júl 2024

Na tvojom mieste volam na alergo, ze sice mas termin az XY, ale mal si reakciu anafylaktickeho typu na pichnutie osou - nepredpisala by ti dr. Epipen? Podla mna predpisu. PS Moj nosi so sebou Epipen uz 20 rokov (samozrejme, stale novy) a este ho,vdaka Bohu, nebolo treba pouzit. Preexpirovany si vzdy skusime pouzit na kartonovej skatuli,a by sme vedeli, ako ho pouzit 🙂

simsalabim
30. júl 2024

@petuska1989 urcite treba ist k aleegologovi a nosit so sebu pohotovostny balicek.

autor
30. júl 2024

@simsalabim nepredpisu, pytal som. Ze najprv musia urobit testy ci sa naozaj jedna o alergiu. Len sa ma opytali ze ci mam nejake lieky a mam sa vyhybat dalsiemu bodnutiu ak sa da. Za tych 20 rokov ho nic nestiplo, alebo stiplo a reakcia nebola taka zavazna ze by trebalo pouzit epipen?

simsalabim
30. júl 2024

Moj ma alergiu na vsetko mozne a mal 3 reakcie anafylaktickeho typu (prvu v 4. rokoch, teraz ma 23), jednu po ustipnuti - ale nebola to osa, ale nieco ine, take osovite, ale s ciernym telom, boli sme pri mori! - lahol sa na nu. A dve z niecoho ineho, asi z nejakej potraviny, ale ani velmi podrobne testy nedokazali urcit, co bolo spustacom. Nosi so sebou Epipen, kortiokoid (Medrol) a Ventolin sprej. Denne uziva antihistaminika. Ked zacala reakcia, vzdy sme mu dali dalsie antihistaminikum, nasadili do auta a sli do nemocnice - cestou Ventolin na dychanie a 4 tbl Medrolu a v ruke Epipen, ak by sa zacal dusit - no vzdy sme dorazili do nemocnice nacas, Epipen sme nepouzili a mozno by ho ani nebolo treba vobec pouzit, mozno reakcia by vobec nebola taka silna. Tam ho uz brali dnu hned prveho a rovno na infuzky, lebo ked lekarom povies "anafylaxia v anamneze" hned vsetci kmitaju. Ale ako hovorim, bola to iba silna reakcia s opuchom a nevolnostou, dychat vedel, len proste treba byt opatrny. Ak sa tych os tak bojis - co uplne rozumiem - davaj si denne antihistaminikum, zmierni reakciu - to ti predpise aj obvodna, rovnako ti vie predpisat Medrol aj Ventolin. Maj ich so sebou. Na dovolenke sa vyhybaj sladkym napojom a celkove tomu, co ich pritahuje - napr. bazen - radsej chod do mora. A ak sa ti da, skusila by som, kym cakas na termin, plateneho alegologa, co ta vezme hned a predpise ten Epipen.

petuska1989
30. júl 2024

@simsalabim 😮 aaaha, tak to som netusila.. dakujem za radu..