Strach a úzkosti z cestovania

anna883
18. aug 2021

Ahojte,.. už vyše roka trpím strachom z cestovania, bojím sa ísť niekam aj len 10km. Neskutočne ma to obmedzuje.
Už neviem, či robiť :( chodím ku psychologické, no mám pocit, že to nepomáha. Najmä mám strach ísť dopravným prostriedkom väčšiu vzdialenosť. Dnes som mala ísť z domu asi 50 km, no asi to opäť nezvládnem,.. už neviem, čo s tým, neviem, či by mi na to pomohli antidepresíva :(
Nie je tu niekto, kto sa z toho dostal? Alebo nemáte nejaké tipy, ako proste sa to dá vyliečiť?
Pozerala som nejaké videá, čítala knihy, no keď mám niekam ísť, tak si poviem, že veď to nič nie je, ale potom prídu úzkosti, myšlienky a nakoniec nejdem.
Dneska som sa chcela prekonať, ale nezvládnem to :( najradšej by som si dala lexaurin,.. ten si dávam tak trikrát do roka možno, keď mám silnú úzkosť,..

ivkazba
18. aug 2021

Ako dlho chodíš k psychologičke? Ak dlhšie, tak zrejme bude treba viac ako psychológa a mala ťa odporučiť na psychiatra. Na niektoré veci je psychológ proste slabý. Píšeš, že mávaš úzkosti, tak to je len ďalší dôvod presunúť sa k vyššiemu odborníkovi.

matus7030
18. aug 2021

@anna883 viem ako sa cítiš. Zažila som si to tiež. Ale všetko je to len v tvojej hlave! Nikdy sa to nezlepší, kým to neskúsiš, neprekonáš sa. Potrebuješ (tvoja hlava) aspoň raz zistit, že to zvládneš, musíš si to zažiť. Prekonaj sa, najlepšie by bolo keby nejdeš sama, ale s niekým kto o tvojom strachu vie. Cestu ak sa dá si spríjemni obľubenou aktivitou - čítaj, počúvaj hudbu, spi, lúšti krížovky, chatuj na nete...to je jedno, proste si zamestnaj mysel. Nenávidela som autobus, neskôr som sa aj šoférovaniu vyhýbala, o letisku a lietadle ani nehovorím. Teraz to už ide 🙂 Ale ver mi, budeš na seba veľmi hrdá ak to dáš. Držím palce!

allie458
18. aug 2021

Mozno treba zmenit psychologa. Nie vzdy ten prvy ku ktoremu clovek ide zapasuje a niekedy treba skusit iny pristup idealne takeho ktory by sa zameriaval specificky na zdroj tvojej uzkosti. Troska mi to pripomina aj agorafobiu. Uz som tu viac krat pisala aky mam nazor na predpisovanie benzodiazepanov a to ze sa pouzivaju az prilis casto. Tiez by som ti chcela povedat ze je velmi super ze sa to snazis prekonat, aj ked to nevyjde tak sa musis pochvalit ze si to aspon skusila a skusat nadalej. Ja viem ze to je tazke a demotivujuce ale ERP - Exposure Response Prevention je velmi ucinna (to je ked sa vystavujes svojmu strachu a postupne si telo uvedomi ze nie je coho sa bat) ale ako hovorim je lepsie ked ta v tom vedie odbornik.

0silvia0
18. aug 2021

@anna883 a keby si isla s niekym a nie sama? Nepomoze to?

nikita606nns
18. aug 2021

@anna883 ja som veľa cestovala s autom. Až doteraz keď mi nezistili panicku poruchu veľmi ma to obmedzuje

matus7030
18. aug 2021

@nikita606nns a nechodis preto ze mas strach, alebo len preto ze vies ze mas psychicky problem?

anna883
autor
18. aug 2021

@nikita606nns a berieš antidepresíva alebo ako to riešiš?

anna883
autor
18. aug 2021

@0silvia0 áno, to mi pomáha,.. lenže nie vždy to ide, aby šiel niekto so mnou,. Keď idem napríklad do práce, k lekárovi,..

anna883
autor
18. aug 2021

@matus7030 ja to práveže ani neviem opísať,.. proste dostanem sa do bodu, kedy hlava rezignuje, že tam nemám ísť, lebo sa niečo stane,. Tak automaticky nejdem

nikita606nns
18. aug 2021

@matus7030 mám strach. Mne to začalo len teraz lebo som veľa cestovala. A mala som pocity úzkosti veľmi som sa bála a tak mi to začalo. Takže neberiem na to ešte nič 😒 až keď prídem na svk navštívim odborníka

anna883
autor
18. aug 2021

@ivkazba to je už moja tretia psychologicka,. Bola som aj u psychiatra, ktorý mi len dal lieky,.. no nezačala som ich brať, bojím sa ich,. Ale už som v takom štádiu zúfalstva, že ich začať brať.

anna883
autor
18. aug 2021

@matus7030 a brala si lieky alebo bola si u psychologicky? Alebo si sa proste len prekonávala

anna883
autor
18. aug 2021

@nikita606nns a len strach či aj proste rôzne nepríjemné myšlienky?
Ja chcem práveže cestovať,.. ísť hocikam, lenže proste mi to strach nedovolí.

matus7030
18. aug 2021

@anna883 bola som aj na psychiaterii 1x, lieky som nebrala nikdy. Psychológovi som chodila opakovane asi rok. Ak sa mi to opäť vráti niekedy, nebudem váhať a pôjdem opäť. Mne pomohli rôzne videa, čitala som rozne knihy a samozrejme som s tym bojovala aj tak, ze som sa prekonavala. Pomohol mi velmi aj manzel🙏