Štítna žľaza - TSH 4,8

16. apr 2024

Ahojte, z krvi mi vyšla hodnota TSH 4,8. Poslala ma na USG vyšetrenie štítnej žľazy. Ako sa to berie, to je znížená alebo zvýšená funkcia štítnej žľazy ? A liečba máte skúsenosť?

mamina7070
16. apr 2024

znizena funkcia ale velmi zlahka nad normu ak ti krv bral obvodny objednas sa na endokrinologiu pockas par mesiacov na teřin urobia znovu odber apodla toho moze ani nemusi nastavit liecbu (ta hodnota sa meni v case)
sono rieis ine veci ci je zvacsena atd

autor
16. apr 2024

@mamina7070 ďakujem ti, len nechápem teda načo ma poslala na sono

mamina7070
16. apr 2024

vzdy sa posiela aj na sono ked sa kontroluje stitka

nevenka
16. apr 2024

Podla toho, ako su nastavene referencne hodnoty v konkretnom labaku, ale vacsinou je norma do 5,2. Mna ani neriesili, ked som mala 4,9.
Sono zistuje aj AIT poskodenie, ak tam je, mne robia aj kvoli hypertyrroze, ci je tam prietok krvi normalny alrbo zvyseny. Vedia vidiet aj zhrubnutie a aku ma strukturu.
Skor by som vzala krv na ATG, aTPO a fT4, fT3. Aby sa vylucila/potvrdila autoimunitna hypotyreoza. Zvysene TSH je zakladny ukazovatel, ale nemusi to znamenat hned, ze bude aj liecba. Ak sa potvrdi autoimunita, s tym lekari nevedia aj tak nic spravit, ak nie je pritomna hypotyrroza, tak len sleduju. Ak by si chcela otehotniet, tak je dobre mat TSH do 2 tusim, tak by pridali Euthyrox, tym sa znizi TSH. Je to take hranicne, no. Pomaly to bude mat uz kazda zena, bud hypo, hyper...uzly...😪

autor
17. apr 2024

@nevenka ďakujem

majamat
17. apr 2024

nemas referencne hodnoty?
videla som uz rozne, u nas boli 5,4,. ale videla som aj asi okolo 4,8.

si tak na hranici, nic tragicke, ale je lepsie, ak sa TSH pohybuje v nizsich hodnotach,obzvlas napr pre otehotnenie.

je mozne, ze sa ti hypofunkcia stitky len rozbieha. brali ti v odberoch este nieco ine? neviem teda kto to dal vysetrit, obvodak toho moc nemoze, ale ak endokrinolog, ten zvykne brat aj autoprotilatky.

autor
17. apr 2024

@majamat obvodná pri preventívnej prehliadke, ona je aj internistka, pravdupovediac sa v tom nevyznám, preto som písala nech viem trošku viac 😉 ona mi hovorila, že max. TSH je 4,3 a že ja mám 4,8

majamat
17. apr 2024

tak mas zrejme znizenu funkciu. pravdepodobne ti po sone nasadi lieky, priapdne este pocka, kym sa ot zdihne viac.

dr maju rozne praktiky. ak stupa TSH, stitna zlaza este uvolnuje rezervy, preto mas hormonov stitnej zlazy dost. TSH sa sice k nim radi, ale tvori sa v mozgu-hypofyze a slusi na regulaciu stitnej zlazy. ak stupa, stitka dostava informaciu, ze ma tvorit viac hormonov. ak ot nezvlada, vypusta tie rezervy.
kedysi sa cakalo, kym sa znizi tvorba T3,T4, ale teraz sa casto nasadia lieky v case, ked su este v norme.

zoeyoga
Odpoveď bola odstránená
Zobraz