Štítna žľaza po pôrode

17. sep 2023

Stretli ste sa už niekto s problémom so štítnou žľazou po pôrode ?
Zväčšená štítna žľaza a pocit tlaku v krku ?

deedol
17. sep 2023

ano, ale nie zvacsena ani pocit tlaku, len sa mi skratka prejavila hypotyreoza po porode. pribrala som 10 kg (viac ako v tehotenstve) a sla som k endokrino, kde mi to zistili. pritom pocas tehotenstva bolo vsetko ok. zial, nie je to nic zriedkave.

kikuska166
17. sep 2023

Ahoj, mne tiez po porode vyskocila hypothyreoza... Pred porodom som nemala problem so stitnou zlazou ani v rodine nikto nema. Bola som len stale strasne unavena, spravili mi podrobny krvny obraz a potom kvoli zlym vysledkom ma poslali na endokrinologiu...

autor
17. sep 2023

@deedol Ja som začala mat hrozný tlak v krku, pred 10 rokmi mi vybrali lávu stranu a som sledovaná bez liekov, bola soˇ cez týždeň na krv a vo štvrtok mi volala Dr že mám zajtra prist tak soˇ z toho dosť nervózna, nemám žiadne iné príznaky len ten tlak

nevenka
17. sep 2023

Mne po druhom a kazdom dalsom zvysena cinnnost. Je to celkom normalne v dnesnej dobe, bohuzial...☹.
Je to autoimunitna porucha...

plamienka555
18. sep 2023

Pred pôrodom som problém so štítnou žľazou nemala. Asi 4 mesiace po pôrode som si na krku objavila obrovský opuch, tiahol sa mi pomaly k uchu. Nebolel, len tlačil, až som mala občas problém s dýchaním.
Obvodná mi zobrala krv kvôli hormónu TSH, horná hranica je okolo 4.2, mne prekročila 30.
K endokrinologičke som sa dostala po mesiaci (a so 4 kg navyše), teraz majú kapacitné problémy. Opuch dovtedy zmizol, ostala len viditeľná zväčšená štítna žľaza. Vidí to na Hashimotovu chorobu (nešetrila slovami a povedala mi, že mám mŕtvu štítnu žľazu). Celkový objem štítnej žľazy je okolo 17 ml, moja pravá strana mala 18 ml, ľavá 17 ml. Nasadila mi euthyrox s tým, že našim cieľom nie je zmenšiť zväčšenú štítnu žľazu. Beriem ho viac ako 2 mesiace, čakám na ďalšie výsledky. Únava je stále veľká. Ráno sa neviem naštartovať, večer zaspávam s malou, pričom v noci neregistrujem jej plač. Bez zmeny stravovania som schudla 2 pribraté kilá a bádam jej jemné zmenšenie. Podľa lekárky budem na liekoch už do konca života.