Štítna žľaza - hypothyreóza

lapla
11. mar 2021

Ahojte, rok beriem lieky eutyrox, už som na 112. Nepociťujem žiadne zmeny, ani pred zistením, ani pocas užívania lieku. Prišla mi ne to lekárka úplne náhodou. Mam pocit, že ich užívam úplne zbytočné, najradšej by som ich vysadila. Pribrala som 4kg. Ináč sa cítim úplne rovnako, nič sa nezlepsilo ani nezhoršilo. K akej zmene došlo u vás po roku užívania liekov?

unicornlady
11. mar 2021

A tie hodnoty, čo ti dr. zistila, boli dosť mimo "limit" (teda hodnoty, kedy sa to ráta, akože je štítna v poriadku)?
Lebo ja štítnu žľazu už nemám a užívam 112 euthyrox.
A ty si vraj nemala problémy, ani nepocituješ zmenu a tiež užívaš 112-tku.

A "náhodou" ti zistili z krvi u obvodnej? Lebo tabletky predpisuje endokrinologička. A ak si bola u endokrinologičky, tak asi na to bol nejaký dôvod, nejaké problémy..., nie?

marci77
11. mar 2021

aj mne prisli na to uplne nahodou ......z krvi som mala vzdy dobre vysledky .....az som zmenila obvodnu lekarku a v ramci preventivky mi pohmatom zistila, ze SZ sa jej nezda a poslala ma na sono, potom endokrinologiu
v mi zistili autoimunitne ochorenie SZ a kazdy kvartal alebo teda aspon pol rok by som v ramci endokrinologie mala chodit na krv.....a podla toho mi nasadia lieky, ja by som ani nepotrebovala, ale pani doktorka sa ma kadeco pytala ....a napriklad, ked zistila, ze by som chcela otehotniet tak mi preventivne predpisala euthyrox 25, v tehotenstve potom zvysila na 50 .....vsetko dobre dopadlo
takze mali by ste tiez chodit na pravidelne odbery na endokrinologiu a podla toho sa poradit s pani doktorkou, ci dana davku euthyroxu je OK
citala som viackrat diskusie, ze z euthyroxu nepriberali baby....takze priberanie moze ale nemusi byt z toho
je tu aj skupinka Stitna zlaza, skuste sa pripadne aj tam spytat
https://www.modrykonik.sk/group/2168/

sonetta
11. mar 2021

@lapla ja beriem 18r tabletky. Začínala som s 25mg,teraz beriem 150 a 2x do týždňa 175mg.
Neviem,akú zmenu by som mala pociťovať resp. čo by sa dialo, keby ich vysadim. Ani som nad tým nikdy nerozmýšľala. Nemyslím, že ich užívam zbytočne. Ja som si sama dala vyšetriť sz lebo sa mi veľmi potili ruky a potia sa aj naďalej.

alfged
11. mar 2021

Ja som sa postupne dopracovala k 100ke 6x tyzdenne, tiez mi na to prisli nahodou. Asi dva roky spatne som na sebe spravila pokus, kedy som ho cca pat mesiacov nebrala vobec. Pocitovo rozdiel ziadny, ziadna unava, priberanie, sucha koza, busenie srdca a pod. Aaaale zhodou okolnosti som mala preventivku u mojej dr a pravidelnu kontrolu u kardiologa kvoli inemu problemu. A tam bum vysoky cholesterol (nic na strave a zivotnom style som nemenila ) a na holteri vyskocili nejake epizody, ktore kardiolog pripisal prave tomuto mojmu experimentu. Potom som opat nabehla na pravidelne uzivanie a pol roka neskor boli vysledky ukazkove. Ak ale neveris svojmu dr tak asi by som popozerala po nejakom inom.

paskolinka
11. mar 2021

ja som si kedysi o tomto dost studovala, ja mam hodnoty v poriadku, len ked som chcela otehotniet, tak mi gynekolog dal euthyrox, lebo tam je pristup trochu iny. ale tiez som sa necitila nijako inak, vobec nie lepsie, tiez som z toho priberala (kazdy mesiac 1kg). pritom tieto lieky by mali zvysovat cinnost šž a clovek by mal skor chudnut ako priberat. ale je vela pripadov, kedy ludia priberu fakt vela a je to tym, ze nie kazdemu euthyrox dobre ucinkuje. zjednodusene, hormon, ktory prijimas v tabletke nie je aktivny, v tvojom tele sa ma akoby premenit, aby robil, co treba, vplyvom ale roznych okolnosti to nie u kazdeho dobre funguje a moze to mat aj opacny efekt.

mpg
11. mar 2021

@lapla Ak to predpísala endokrinologička na základe hodnôt z rozboru krvi, tak to sa nemôže prestať brať. Ak nie sú žiadne problémy, ani zmeny tak to je dobre, ale keby ste prestali brať mohlo by sa to ukázať. Horšie by bolo, keby ste mala nejaké nežiadúce vedľajšie účinky. Treba chodiť pravidelne na kontroly a na základe výsledkov z krvi sa zistí, či je táto dávka dobrá.

lapla
autor
11. mar 2021

@unicornlady prišiel mi na to lekár na preventívke, kde chodíme z prace(Ružomberok)iba pohľadom na krk a kázal, aby mi všeobecná vzala krv. Po výsledkoch som išla k endokrinologicke.

lapla
autor
11. mar 2021

@alfged no ved toto... Ci som ich brala alebo nie, stále mi je rovnako, okrem tých kíl navyše. Stravujem sa striedmo, cvičím 30min.kazdy deň, mastné nejem, ale sladkosť si dám a priberam podľa mňa dost(4kg za rok)

lapla
autor
11. mar 2021

@unicornlady asi jej zavolám, lebo neviem koľko je limit a koľko je moja odchylka

majamat
11. mar 2021

@lapla predpokladam, ze ti davku zvysuje postupne.

je tu moznost, ez ti to zistili nahodne, ked este funkcia nebola znizena velmi, tak ti nasadila lieky, potom pri kontrolach sa ti vysledky zhorsovali,t ak ti zvysovala davku. tym, ze to malo pomalu postupnust a dochadzalo vzdy len k malemu a postupnemu zhorsovaniu, tak je tu moznost, ze si to ani nepostrehla, ze tvoje telo este nefungovalo az tak velmi zle. pri tak vysokej davke liekov je moznost, ze ti stitka zrejme nepracuje vobec, co sa stava pri autoimunnom ochoreni. postupne ti proste "odisla".

pri hypofunkcii stitnej zlazy to funuje tak, ze ak stitna zlaza nestiha, hypofyza ( podmozgova zlaza ) zvysi produkciu hormonu TSH a tym dava prikaz stitke, aby produkovala viac hormonu T3,T4. cize v tejto zaciatocnej faze ochorenia sa zvysuje v krvi TSH, co sa poklada za hormon stitnej zlazy, hoci v skutocnosti ho stitka vobec neprodukuje. stitna zlaza zareaguje tak, ze ak nestaci tvorit hormon, zacne uvolnovat svoje rezervy. cize v T3 a T4 su este v norme. to su tie hormony, ktorych nedostatok sposobuje problemy. no v zaciatocnych stadiach hypothyreozy vdaka prechodnemu dostatku ( koli rezervam hormonom v stitke ) sa este znizena funkcia nemusi prejavovat.
cize toto sa mohlo stat u teba. nasli zvysene hodnoty TSH,a le ostatok bol v norme. kedysi sa v takom pripade este lieky nepredpisovali, ale teraz je trend uz v tomto stadiu lieky predpisat, aby sa nevycerpali rezervy. ak teda ti hned predpisali lieky, rezervy zostali. dali nizsuz davku,a le stitka postupne znizovala funkiu a lieky nestacili, ale opat tvoje telo mozno zakazdym este dokazalo fungovat an rezervach a hodnoty este neboli tak zle.

a teda aj prejavy poruchy stitnej zlazy, pokial sa vyvijaju pomaly, mozu byt velmi vseobecne a nenapadne. priberanie je prejav znizenej funkcie.

lapla
autor
11. mar 2021

@majamat fuuha, tak to je vyčerpávajúce odpoveď, ďakujem pekne. Tak to by vysvetľovali, prečo na sebe nebadam žiadne zmeny, len zvýšenú váhu.