Ahojte. Na sone mi zistili začínajúcu autoimunitnú chorobu štítnej žlazy (hasimotova choroba). Na endokrinológiu som objednaná až 2.11. Na internete som sa dočítala, že pri tejto chorobe by sa mal obmedzit lepok a laktóza. Máte tu niektorá túto chorobu prosím? Čo vám pomáha? A aké máte tažkosti? Ďakujem veľmi pekne 💛
@xnatalkax treba to spomenut endokrinologicke, ja mam znizenu funkciu stitnej zlazy a tiez sa nam dlho nedarilo, upravila mi davkovanie liekov, lebo ak chces otehotniet potrebujes mat inu hladinu ako by ti inak mohla stacit...co sa tyka tvojej otazky..ja nemam ani celiakiu ani problemy s laktozou...ani som netusila ze by to mohlo mat suvis..
@xnatalkax je to v podstate celoživotná diagnóza, v úvode ochorenia ešte príznaky ani nemusia byť, môžu sa pri tomto ochorení vyskytnúť obdobia s prejavmi hyper a neskôr hypofunkcie čože zvýšenej a zníženej funkcie štítnej žľazy. Pri Hasimotovi je častejší výskyt celiakie. Ale
Celiakia je daná viac menej ako genetická predispozícia, takže už tam buď ten predpoklad na rozvinutie ochorenia v génoch zapisaný možno je. Tým že sa zníži prísun lepku sa to neporieši, skôr racionálne sa stravovať. Ja celiakiu nemám, čo sa týka tipov tak mne moja endokrinologička odporučila selén, konkrétne prípravok Syrel, že znižuje tvorbu protilátok proti štítnej žľaze. Pozor pri tehotenstve môže urobiť problém táto diagnóza, no je to individuálne, radšej veľmi neodkladať tehotenstvo, lebo k 35-40 sa vie viac toto ochorenie prejaviť.