Ahojte,na štítnu žľazu sa liečim cca 10r.V piatok som bola na kontrole u endokrinologa.Ktory mi povedal či chcem zomrieť lebo vitamín D mám 38,62 a malo by byť 200.Vigantol kvapky som mala brať po 30kvapiek zapiť s mliekom Lenže lekárnička mi poradila radšej s olivovým olejom,že má lepšiu vstrebatelnnost.Mlieko má určité percento tuku.Mate niekto taký istý problém?Ďakujem
ist na gastro a dat sa vysetrit , ci je vsetko ok
@paprska vit. D je rozpustny v tukoch, preto je lepsie olivovy olej, ktory je cisty tuk oproti mlieku, ktore ma max. 3,5% tuku. moze sa aj po mastnejsom jedle, kedze je jedno aky je to tuk. ja si napr. drvim tabletku vit. D na lyzicke, zalejem olivovym olejom a tak beriem. Generica vyraba kvapky, kde je D3 v olivovom oleji uz. dolezite je brat s vit. D aj K2, aby sa vapnik ukladal tam, kde ma a nie kade tade po tele
@misickaa4 bežná odporúčaná dávka pre človeka je 1000-2000iu. To sú 2-4 kvapky vigantolu. Z čoho usudzujete, že Vigantol je "slabý"? Vysoké dávky treba brať krátkodobo, na základe odporúčania doktora (napríklad v prípade silného nedostatku, ako je to u autorky), lebo brať len tak 10000 iu denne tiež nie je úplne ok... 10000 iu je 20 kvapiek vigantolu, čo mi nepríde taká katastrofa a fľaštička s objemom 10ml vydrží pri takomto užívaní 20 dní. V lekárni zaplatíte za ňu pár centov, samozrejme je to na predpis, lebo vitamínom d sa dá aj predávkovať. Na rozdiel od drahých voľnopredajných doplnkov, pri ktorých nikto nezaručí, že to čo sa píše na obale je aj reálne v tej tabletke (potravinové doplnky nemusia podliehať takým kontrolám ako lieky, stačí že spĺňajú štandardy potravín, a tieto štandardy sú oveľa voľnejšie. Veľa výrobcov to zneužíva, napríklad že deklaruje oveľa vyššie hodnoty minerálov či vitamínov, ako v prípravku skutočne sú, lebo vedia, že reálne nemá nikto oprávnenie to kontrolovať).
@misickaa4 lenze ma pravdu, vigantol je jedine Dcko na predpis, lebo ma pri spravnom davkovani ako jediny liek zarucene mnozstvo vit. D... ostatne kvapky su len doplnky stravy... pri prechodnych stavoch nedostatku sa vigantol berie nie 1-2kvapky, ale kratkodobo aj 10 kvapiek
@mikadooo presne tak!
@mikadooo ďakujem veľmi pekne,že ste mi to tak rozsiahlo rozpisala.Problem prečo som nepila Vigantol?Brala som iný D vitamín,lebo sme sa s priateľom snažili o bábo.Vigantol mi zakázal piť môj gynekológ.No v septembri som mala biochemické tehu.Boli sme už objednaný do reprodukčného centra kde je problém,že neviem otehotnieť.No,osud sa somnou zahral.Priatel mi zomrel na covid....Čiže beriem zasa Vigantol.Jedenkrat týždeň 40kvapiek a ako mi odporučila lekárnička s olivovým olejom.Vazim si každý komentár radu dievčatá
@zuzuliennka1 ja som neodporucala kvapky, ale vit d v tobolkach...ja sa nejdem hadat, mne je uplne jedno, comu vy alebo niekto iny veri..ja som len napisala vlastnu skusenost/nazor
@misickaa4 tvoja vlastna skusenost/nazor je ale nespravny, pretoze vigantol je jedine registrovane liecivo - vitamin D.. a vobec nie je slaby a nema ho preco zmenit... odporucat nieco ohladom zdravia/lieku a zavadzat pri tom, je dokonca trestne
@zuzuliennka1 asi si uznam ja, aky moj nazor/skusenost je spravny, ok
A nevyhrazajte sa mi, dobre?
Vit D nema hranicu 200, ale cca 40. Mozno ma dr. ine referencne hodnoty,alebo sa pomylil.
@paprska to nebolo myslené na Vás... Ak lekár Vigantol zakáže, samozrejme nie je o čom 🙂. Je však veľa ľudí, ktorí Vigantol apriori odmietajú, bez akéhokoľvek racionálneho dôvodu a radšej si kúpia výživový doplnok za ťažké peniaze, v ktorom jednak poriadne nevedia čo je a druhak to ani nekonzultujú s vlastným lekárom... 🤔. Skôr ma prekvapila tá informácia od misicky 4, že Vigantol je "slabý"...
@stanulienkat závisí od jednotiek. Dčko sa meria aj v mikrogramoch aj v jednotkách "iU". (Normálna hladina vitamínu D je v rozmedzí od 30-80 mikrogramov / l alebo 75-200 nanomol/l). Čiže ak autorka má 38 nanomol/l, je to veľmi málo. Ak sú to však mikrogramy, tak to má umretie nevyzerá 🙂.
@misickaa4 ale kliidek, nikto sa nevyhraza, len ta informujem pre tvoje dobro, aby si si overila, co tvrdis 😉😉😉
jedine registrovane liecivo, ktore naozaj obsahuje vit. D v takom pomere, aky sa uvadza na flaske - je vigantol.. to, co odporucas ty, je obycajny doplnok stravy a vit. D tamm nemusi realne byt ani tretina
@mikadooo diky za info
@zuzuliennka1 ja som kludna, ale mam pravo na vlastny nazor, najma ked je zalozeny na realnej skusenosti...to, ze nieco je registrovane a nieco nie, este neznamena, ze to nepomaha
@misickaa4 no ked myslis 😁🤷🏼♀️
@zuzuliennka1 nemyslim, viem 🙂