Ahojte, chcela by som sa opýtať.... stále cítim v hrdle cudzie teleso, keď ráno vstanem akoby som to mala nalepené na hrdle, niekde vzadu na podnebí... môže to byť struma? Niekedy , hlavne pred menzesom, ma stoho zničoho nic párkrát, až dvíha na vracanie, nevyzvraciam nič, len sa mi párkrát dvihne žalúdok, hlavne toto ma štve, ze ja to tam naozaj cítim. A neviem sa toho zbaviť. Pred spanim vecer stále chrapcim, počujem samu seba, chrapcit, mam problém aj so spanim, zaspím, a o 20 min som zas hore. Dakujem za každú radu. Ak by ste vedeli poradiť dobrého Endokrinologa budem vďačná. Štítnu mám nefunkcnu.
@mamina7070 áno bola
Stitnu zlazu skor citit na krku ako na podnebi. Chodis na kontroly?
@katrin2015 a robili ti aj sono? ak ano tak strumu by videl
@simsalabim ja to cítim niekde v zadu, tak cudne sa mi aj prehlta, preto si myslím, že by to mohla byť struma
a teda dcera ma strumu od 10 rokov aj berie lieky a bolo to proste viditelne pri zaklone hlavy, mne zasa objavili nahodne vacsi uzol
vzadu na podnebi a pri prehltani necitime nic ani jedna
@mamina7070 on ju tam videl, mam ísť na nejaký odber
@katrin2015 a co videl? aky odber pises uplne nejasne
@mamina7070 tak toľko mi povedal, že tam mám nejakú hrčku, a ze to z nejakou ihlou mi odoberie vzorku
@katrin2015 tak to mas uzlik ano robia sa take vzorky treba na to ist a pockat na vysledok tiez sme si tym presli
@mamina7070 a tiež ste cítila akoby ste mala niečo v hrdle?
@katrin2015 struma je zvacsenei stitnej zlazy, uzlik je neico ine, keby plosne vysetrili ludi, asi by nasli vela uzlikov. nemusia a mozu sposobovat nejake zmeny.
a nefunkcna stitna zlaza sa diagnostikuje hlavne vysetrenim odberov krvi,pises ze ides na odber. ak si este nebola, potom nemozes vediet, ci ams,a lebo nemas nefunkcnu.
navyse slovo nefunkcna by som moc nepouzivala, lebo aj ludia ktori lieky uzivaju mozu mat len znizenu funkciu, nemusi byt uplne nefunkcna.
co sa tyka neprijemnych pocitov zo stitky, ako bolo napisane nie je to na podnebi, stitka je na spodnej casti krku, az v mieste kde je v strede krku, medzi lucnymi kostami priehlbina a tiahne sa dohora. siaha az niekde mozno do stredu krku. je daleko od podnebia.
ak mas tieto pocity vyssie, to bude krcny problem. nie so stitkou.
pozri ako vyzera struma. niekde siaha aj pomerne vysoko, ale to sa jedna fakt uz o velke zvacsenie stitky https://www.google.com/search?q=stitna+zlaza+st...
@katrin2015 ja som necitila mne to objavili nahodne mam tiez hypofunkciu dcera ma strumu ale ona nema uzliky ma hashimoto a hypofunkciu
Už niekedy mi je Stoho až do placu možno budem vyzerať smiešne, ale dosť ma to dava dole, sucha pokožka, vlasy vypadávajú, bojím sa kde sa pred ľuďmi poryham, menzes mam neskutočný. Neviem spat medzitým deti, práca už som rozmyslala nad liekmi na upokojenie. Odber som myslela, že stej hračky mi chce zobrať vzorku, na krvné odbery som bola a je to znížená funkčnosť, aspoň tak mi to lekár povedal, veľmi tomu nerozumiem, a zas sa nechcem vystresovat článkami z Google
@majamat
@katrin2015 tie hrcky su bezne. a ake mas vysledky?
zbytocne sa stresujes. vzorky sa beru bezne, trba skontrolovat tu stitku. casto su to len uzliky, ktore sa sleduju. co sa tyka znizenej funkcie, dasa liecit.
co satyka priznakov - sucha pokozka a vypadavanie vlasov, to mam aj ja a stitku mam ok.
jedno obdobie tu bolo dost rpispevkov o suchej pokozke, tiez su tu o vypadavani vlasov. aj ked toto moze stitka spobovat, netreba to zas tak trafgicky brat, ved to ma mnoho ludi a pricinu nevedia. mozno je to uple bezny jav, len to berieme moc patologicky. a teda cim je clovek starsi, tym sa toto vsetko moze prejavvat viac a viac.
rz jedna psychologicka v TV povedala, ze ludia ziskali nerimerany pocit, ze sa musia mat stale dobre. sice myslela na psychiku, ale toto plati aj pre telesne pocity. ked tot vidim, ake orgie sa neikedy robia koli malym problemom a hned sa vsetko tiesi, priapdne hned y sa chceli ludia napchavat liekmi, tak mam dost.
ako som pisala, ak mas znizenu funkciu, tak ti moze nasadit lieky, ak uz nemas.
a co znamena - poryham
Štítna žľaza ovplyvňuje aj psychiku a vie spôsobovať úzkosti (lebo napr. ovplyvňuje tlak, tep, tlkot srdca atd..)
Keď máš zníženú, berieš Euthyrox?
Áno, vlasy aj suchá pokožka býva pri problémoch so štítnou žľazou.
To, čo ti chcú robiť, sa volá biopsia štítnej žľazy.
V témach tu síce občas spomínajú problémy s prehĺtaním, ale ty spomínaš "pocit cudzieho telesa" hore
Keď budeš chcieť, tu je priamo skupina o štítnej žľaze, kam sa môžeš pridať
https://www.modrykonik.sk/group/2168/
@katrin2015 Nemala si nedavno stresove obdobie? Pocit niecoho v hrdle byva aj pri tetanii. To sa da riesit dobre branim.magnezia, Dvitaminu...
@majamat pardon pozvraciam
@katrin2015 to moze vyvolavat ten pocit v krku. na ORL si bola? nemusi to byt vyslovene stitka.
Keď cítiš niečo akoby vzadu v hrdle hore, určite to nebude štítna žľaza, ktorá je na krku dole vpredu... Skôr mi napadlo, či nemáš zväčšené nosné mandle, k tomu by sedel aj ten chrapot v noci...šla by som na ORL
@magimi ja ani neviem niekedy to pominie, vtedy mi je fajn ale niekedy to mam az take, ze sa mi stoho dviha zaludok, nevyvraciam sa, ale 3 az 4 krat sa mi dvihne a potom je to uz ok bud si musim dat zuvacku, alebo cukrik. Aby som nechodila ako dajaka vracajuca pipka
Rozmyslala som aj nadtim ci to nie je koli hormonom, ale ja to tam naozaj citim. Alebo, koli stresu. A ano stale mam taky zachripnuty hlas. Chcela som uz vyskusat nejaky liek na uvolnenie svalstva, mozno ze by mi to pomohlo
a bola si niekedy u endokrinologa ked vravis ze ju mas nefunkcnu ? robil ti sono?