Maminky,chcem sa opýtať,v nomebri som bola u gynekologa,bral mi ster z krčka a poevdal,že keď sa mi nikto do 6tich týždňov neozve je to o.k.A dnes mi volal môj gynekolog aby som sa zastavila na buduci týždeň vraj sa nič nedeje ale aby sme po pol roku zopakovali ster.....je to normalny postup?nezda sa mi....snažíma sa aj o druhe babo a nedarí sa nam,môže to byť príčina? ☹
@simsalabim ďakuejm,teraz som si našla o tom článok,píšu že rakovina krčka maternice sa vyvíja 10rokov,na prehliadky chodím každe dva roky,výdy mi bral ster ale potom sa už neozval,tak preto som sa zľakla....uvidíme v pondelok sa chystám k doktorovi.
@lusia28 vobec sa nemusis hned obavat. Po pol roku sa zvykne ster opakovat vtedy, ked sa tam zistia nejake anomalie (napr. vplyvom nelieceneho zapalu). U vacsiny zien sa tieto anomalie same stratia, ster sa opakuje pre istotu. Aj mne s to uz raz stalo 😉 Opakovany ster uz potom bol OK. Ak sa obavas rakoviny krka maternice, tak prave pravidelna cytologia dokaze vcas zachytit vsetky zmeny. Niekde som citala, ze rakovina krcka maternice sa vyvija roky, 5-10 rokov, takze pravidelna cytologia odhali vcas vsetky potencionalne nebezpecne zmeny a da sa to riesit este pred tym, ako sa bunky vobec zmenia na rakovinove. Takze sa neboj 😉
No a myslim, ze toto vobec nema vplyv na moznost otehotnenia....