Už som trochu predznamenala v nadpise - každý rok pred dovolenkou mi prepne. Prosto - dva, tri týždne pred odchodom na dovolenku (len do zahraničia) začnem mať stavy úzkosti, strachu.. začnú sa mi kopiť rôzne zdravotné problémy - bolí ma brucho, hlava. Googlim diagnózy a zhromažďujem množstvá liekov na cestu “každý pripad”. Bojím sa, že niekto z rodiny ochorie, zomrie, atď. a nebudeme mocť nikam ísť. Ten dátum odjazdu nado mnou visí ako Damoklov meč. Iní ľudia sa na dovolenku tešia - ja sa bojím. To už nie je normalne. Cestovná horúčka - Ok. Ale taketo stavy? 😢
a keď si tam strach prejde?
@karinka223 no nesťažujem ani nemachrujem. Len som to potrebovala zo seba dostat. Vieš, keby bolo na mne tak si kupim dobru knihu, urobim velky džbán limonady a močím si nohy v bazéniku u našich na záhrade. Ale kvôli deťom a manželovi to vždy absolvujem.
@lucka_ke čiastočne áno
To je možno aj v poriadku, ľudia keď idú do zahraničia, by mali mať alebo si vyhľadať informácie o tejto krajine, lebo neznalosť tej krajiny, môže spôsobiť všeličo, jeden náš známy, keď išiel prvýkrát do Chorvátska, tak stupil na morského ježa, druhý známy neočakávali až také teploty, tretím sa nepáčilo, čo tam mali v menu. Ja som tiež zo začiatku chodila len do Maďarska, muž vedel rozprávať, tak sme všetko vedeli rýchlo vybaviť, do Chorvátska som išla s cestovnou kanceláriou a potom som zistila, že to nie je až tak zložité. Ale aj tak mám celkove najradšej kratšie dovolenky napr, na Moravu, kde som ako doma.
@karinka223 chápem, čo píšeš.. ale niekedy postačí si prosto vypočuť alebo prečítať, źe niekto má podobný problém a že mu pomohlo to a to. Ja nečakam odborné diagnózy. Len to už tak na mňa všetko doľahlo a je mi z toho úzko.
Urcite nie si sama. Kopec ludi preto radsej zostava doma, pretoze to je aj o strese, o neznamych okolnostiach, ktore nemozes ovplyvnit. Pocasie, ine prostredie, ine jedlo, jazyk.. prosto kopec veci, kde sa moze nieco pokazit. Takze je to normalne, co prezivas. Plus teda ist hocikam s deckami je povedzme si nie jednoduche. Na druhej strane su pozitiva cestovania, ktore netreba menovat. Ja s tym bojujem tak, ze si zapisujem co treba, mam uz zoznamy veci, podla ktorych idem a konzultujem s muzom. On ma zas na starosti ine veci. Daj si magnezko a skus sa tesit na spolocne zazitky a to pekne, co dovolenka prinasa. 🍀🍀🍀
Ako keby si mi z duse hovorila , vzdy sa na dovolenku tesim a ked sa blizi tak mam v hlave co ak... Co ak deti ochoreju , co ak ja , co ak nepojdeme , kto nezazil nepochopi .
Ja ta chápem. Hoci som bola na veľa dovolenkách, aj v zahraničí pre mňa to nie je dovolenka, je to stres. Ja mám najradšej ráno odísť a večer sa vrátiť. Neznášam balenie, vybaľovanie, plánovanie, zariaďovanie, proste brrr. Poradiť ti neviem, snáď len to, že keď to zvládnu iní, zvládnem aj ja nad veľa vecami byť ako sa povie nad vecou. Inak ja som dovolenky obmedzila. A nechýbajú mi.
@1fifinka1 presne si to pomenovala - stres. 😢 ach jaj
Čau, no ja nemám úzkosť, ale nervózna som ako pes a teraz sme týždeň pred dovolenkou a ja už som prednasratá, ako zas budem mať nervy v kýbli. A - áno, milerada by som ostala doma, ale to znamená, že so mnou ostane celá rodina, lebo muž to podľa jeho vlastných slov "sám nedá". Takže sa vždy prekonám, vnútri sa to tlakuje a keď mi niekto povie, že ako si dobre oddýchnem na dovolenke, tak len predýchavam, že tagurčiteeeeeee. A keď som znovu v robote, tak si vydýchnem, že už je to za mnou.
Nestresuj. Je mnoho ľudí, ktorí proste nemajú dovolenky radí, len sa k tomu verejne nepriznávajú, lebo pre mnohých, čo sa na dovolenku celý rok tešia, je to nepochopiteľné. Ja tento blázinec tiež pravidelne absolvujem len z povinnosti voči deťom, aby mali rozhľad a o čom rozprávať v septembri v škole. Ale zas nemám také príznaky ako Ty - ja to beriem ako fakt a celú dovolenku prežijem to tak ako mnohé iné udalostí, ktoré proste musím prežiť ako napr. prehliadku u zubára, rodinnú svadbu/pohreb, maľovanie bytu či sťahovanie... Neteší má ti, ale keď to treba, tak to absolvujem.
Mám to podobne. Síce nie až také fyzické stavy, no tiež stresujem a vytváram rôzne katastrofické scenáre. Dva mesiace pred dovolenkou si ti predstavujem ako z rozprávky, mesiac pred už začnú stresy...
mne to pride logicke, zila som dlhe roky vonku, cestujeme casto, stale...pred dovolenkou i tak mam preddovolenkovu uzkost, neznamena to, ze sa netesim, zemi nebude dobre, ze tam nemam ist...proste som taka povaha
Aj ja tak mam a potom sa rochnim v teplučkom 🌊⛱️🌞
mori a hovorím si, oplatí sa vyjsť zo svojej komfortnej zóny...