Stav po porážke

eva097
11. mar 2015

Dobrý deň,
moja mamina dostala 31.1.2015 krvácanie do mozgu od 2.3.2015 je doma z nemocnice si priniesla chrípku ktorú sme už prekonali zaroven berie silne lieky na tlak. Stále je unavená spáva aj 2x do dňa cíti sa slabá a bolieva ju brucho je to normálne??

michele11
11. mar 2015

Ahoj, neviem, co sa tyka bolesti brucha, to sme nezazili, ale ospalost ano, moja nevlastna mamka spavala aj cele dni a noci, vraj sa v spanku telo lepsie regeneruje, cize ja by som ju urcite nechala oddychovat. Teraz je aj take obdobie, kedy su ludia casto unaveni, skus ju nadopovat vitaminmi, ked sa da, nech je na slniecku, ale nech oddychuje, pre organizmus je to strasny sok. Drzim palce.

womankc
11. mar 2015

je to možné, môže byť ospalejšia, ale to bolenie brucha skôr z liekov, treba dať pozor , aby nemala nejaký zápal tam. Ospalá po porážke môže byť, treba si uvedomiť , že je moc krátko ešte po a do toho chrípka , čo v jej stave je dosť zaťažujúce , skúste jej nasadiť vitamíny a probiotiká , ak je unavená nech si oddýchne, nezabudnúť ale rehabilitovať doma. pravidelnosť je dôležitá . Bolenie brucha by mohlo byť aj z psychiky ... Je moc možností, porážka je vážna vec radšej by som skočila k lekárke

womankc
11. mar 2015

odporúčam kúpiť od jamieson / sú najčistejšie / vitamín c taký silnejší a nebáť sa dať jej aspoň tisícku denne pár dní. to ju vzpruží alebo vybaviť u obvodného vitamín C do žily , čo je úplne najsuper, len sú drahé jedna kúra , čo sú cca 4 ampulky stojí okolo 100E

rokka
11. mar 2015

inak chripka je hnusoba...moze to mat este z toho. Kolegyna je uz tak 4 tyzden doma co je hotova so silami...mala silnu chripku. A nema mamina cukrovku? Mojej mame sa prejavila cukrovka tym ze stale bola ospala.

hradnapani
11. mar 2015

@eva097 z klasickej chripky sa dlho spamatava aj "zdravy" clovek, nieto este takto oslabeny. Plus este aj lieky robia svoje. Hlavne nech vela odpociva, vitaminy... bude dobre, len nechcite zazraky rychlo a hned. Aj nastavenie spravnych liekov moze par mesiacov potrvat, kym najdu take, ktore jej sedia. S tym tiez pocitajte, ze moze mat este rozne vykyvy.

gaby21
11. mar 2015

@eva097 Ahoj, aj moja mama je ležiaca, okrem iného prekonala porážku a možem ti povedať, že toto obdobie je pre nu hrozné furt dačo, či kašel, a kedže je ochrnutá od hrudníka dole, nevie poriadne odkašlať, potom zasa infekcia do pusy, no nech už je tu jar, lebo je to hroza, ale tiež strašne vela spí, ja jej v tom samozrejme nebránim, snažím sa variť naozaj plnohodnotne, čiže špenát, ryby, cviklu, atd, vitamíny dávam céčko od jamiesona, je skvelý...

jurly
11. mar 2015

moja svokra bude mat 80r. a mala ich uz niekolko. plus ma aj cukrovku, ale neberie inzulin. zvykla po prichode z nemocnice zvracat. hovorila, ze jej nerobi dobre nemocnicna strava a ze to co podavaju na geriatrii sa ani jedlom nazvat neda. zrejme preto tie zaludocne problemy. mozno to bol aj vas pripad...
@eva097

eva097
autor
11. mar 2015

@gaby21 ja presne to iste snažím sa len hodnotne veci variť a vela vitamínov určite vyskúšam to céčko hneď som pokojnejšie keď viem že to je normálne že tak veľa spí Ďakujem

eva097
autor
11. mar 2015

@michele11
Ďakujem za reakcie hned som pokojnejšia kde viem že je to po takejto komplikácii bežné

natalym
11. mar 2015

@eva097 To je ešte skoro. Niektorí sa regenerujú aj roky. Držím palce.

eva097
autor
11. mar 2015

@womankc určite vyskúšam a skúsim sa informovať aj u lekára na to do žýl

michele11
11. mar 2015

Ono je to asi dost individualne, ak mas pochybnosti, porozpravaj sa s lekarom, ale o tej unave nam hovorili, ze telo sa musi vysporiadat aj s psychickym sokom a aj s fyzickou bolestou a ze to sa spankom lieci. A ked citam, ze sa to stalo len nedavno, fakt je este skoro na nejake uzavery, u nas sa to stalo v juli minuleho roka a liecba trva doteraz, cize sa netrap, mesiac po tom je este velmi skoro, treba jej dopriat vela casu na liecenie.

womankc
12. mar 2015

@eva097 určite a nedajte sa odbyť, je to dobrá vec. Moji rodičia boli obaja po ťažkých porážkach každý po 10 rokov ešte žili. Tá únava zo začiatku je , to bude ešte dlho , treba si uvedomiť, že je to vážne zlyhanie organizmu, u maminy Vašej záleží, aký je typ, moja mama bola rehabilitačná sestra a teda ona bola disciplinovaná, každé ráno sa snažila cvičiť a hýbať aj lepšie znášala chorobu, ženy sa akosi lepšie vedia vysporiadať i keď mala ťažké postihnutie , otec to znášal ťažko, nevedel sa zmieriť s tým. Po čase sme sa naučili fungovať. Ale skutočne to chce čas, kľudné reakcie / je to strašne ťažké niekedy / a pravidelnosť cvičenia . Trošku treba zmeniť aj životosprávu, to robí hrozne veľa

danula2
23. apr 2017

ahojte
moja krsna mama je po tazkej mozgovej porazke, lezi v TT nemocnici, prosim nepoznate nejaku rehabilitacnu setru /zamestnanci Ados a pod/ ktora by si chcela privirobit a chodila na hodinku denne k nej
rehabilitovat postupne, masaze proti prelezaninam, a pod. ...
ak by ste niekeho takeho poznali prosim poslite mi kontakt do IP
dakuje
@womankc
@gaby21

womankc
24. apr 2017

@danula2 žiaľ nepoznám nikoho takého , možno treba skočiť k Vám na rehabilitáciu niekam do nemocnice a skúsiť sa spýtať .....

muruska
24. apr 2017

@danula2 ahoj, ak sa da treba sa poinformovat aj na liečenie, my sme mali takto starku po ťažkej porážke- rovno z nemocnice šla do doliecovacieho zariadenia- tam ju v podstate postavili na nohy- z ležiacej sa stala chodiacou a rovno odtiaľ šla do NRC Kovacova- a to naozaj odporúčam ak sa da vybaviť, to velmi pomohlo, stav po tej porážke bol ozaj vážny, postihnuté rečové centrum, ochrnutá na pol tela, tesne pred porážkou zlomená noha,..... v NRC s ňou denne rehabilitovali, ozaj možem len odporučiť

mimatomo
26. jún 2017

@muruska ahoj ☺ako velmi sa starkej podarilo zlepsit stav po ncmp? Otec prekonal v marci, chodi zle, ruka prava nshybna, v stredu nastupuje do NRC, zaujima ma kazda skusenost 🙂 dakujem

muruska
27. jún 2017

@mimatomo ahoj, ruka aj starkej ostala naďalej nehybná, chodiť ju rozchodili, reč sa trosku zlepšila ale tak o nejakej plynulej komunikácii nemohla byt ani reč, oni v tom NRC učia tých pacientov aj samostatnosti- ako sa obliecť iba jednou rukou, ako sa najesť iba jednou rukou, ako sa pohybovať na invalid vozíku bez pomocí rúk atd atd, jej stav po odchode dom bol o dosť lepší ako keď tam šla ale zas nebolo to už take že by sa mohla vrátiť naspäť do svojho bytu a fungovať v ňom samostatne tak ako predtým......ťažko to porovnávať, záleží aj od veku veľa podľa mna, naša mala v tej dobe keď sa to stalo 74 rokov a ozaj to bola vážna porážka, nikto neveril že sa z toho vystrabi, každopádne treba veriť, na Kovacke sú ozaj špičkoví v rekonvalescencii pacientov, takze ísť tam je ozaj dobrá voľba 😉, držím palce ocinovi

mimatomo
27. jún 2017

@muruska dakujem ☺ som zvedava... otec ma 73...no mame v plane este hyperbaricku oxygenoterapiu ak by bolo treba a uvidime...kolko po porazke bola starka v nrc? Otec je 4mesiace...najviac nas trapi ta ruka a to ze nevie kontrolovat mocenie...

muruska
27. jún 2017

@mimatomo nejaké 2-3 mesiace po tam bola....už si to celkom nepamätám, bolo to už pred 9 rokmi, ale porážku dostala v máji a nejaký júl/august tam bola, inak ostala tiež inkontinentna