Starká po porážke s demenciou

katarina19970
26. nov 2024

Dobry deň.
Chcela by som sa s vami poradiť ohľadne starej mami .
Ma 68 rokov pred vyše 23 rokmi mala srdcový infarkt a teraz ho prekonala zas, robili jej zákrok cez ruku koli rozsireniu cievy. Zostala ležiaca ale dr. Vraví že stav je stabilizovaný a všetko sa podarilo zvrátiť. Teraz ju po 5 dňoch previezli na ODCH s tým ze by tam mala sa doliečiť a najmä rehabilitovat aby ju rozchodili . Lenže kvôli tomu že bola nervózna , v strese a vystrašená tak nespolupracovala a tak jej začali podávať lieky na ukludnenie . Neurol a diazepam. Celý deň je omráčená a dezorientovaná . 10 dní by mala zostať na ODCH a potom by ju pustili domov chcem vás poprosiť o radu co ďalej by som mohla urobiť aby sme ju nejak z toho dostali . A tiež ako a kde vybaviť všetky pomôcky ktoré bude potrebovať na domov . Za každú radu, skúsenosť vopred veľká vďaka.

aniele
26. nov 2024

No, konkrétne s tými pomôckami ti neporadím, ale možno trochu povzbudím. V lete prívalové dažde cez kanalizáciu vytopili byt mojich rodičov (91, 88 rokov, ja som len o tri roky mladšia od tvojej starej mamy). Mama síce chcela byť pri upratovaní aktívna, ale videli sme, že je dosť dezorientovaná. Postupne, v priebehu ďalších týždňov, sme začali mať obavy, či u nej nenastupuje starecká demencia. Zabúdanie, agresívne reakcie, zbytočné hádky s otcom... Potom však u mňa strávila zhruba dva týždne. A ja som úplne zmenila názor. V pokojnom prostredí začala normálne fungovať v mojej domácnosti, naučila sa nové pravidlá, prečítala hádam päť kníh, lúštila krížovky... Ja som zistila, že sa s ňou pri jej nahluchlosti musím rozprávať jasne, stručne, aby mi rozumela. Hnev vzniká aj z pocitu bezmocnosti, že nerozumie, čo od nej chcú. Obvodný lekár jej nasadil Tebokan (gingko). Veselo komunikovala (a k veci) s mojimi návštevami. Takže ju asi budem občas brávať "na prázdniny".
Takže u nás pomohlo pokojné domáce prostredie. Nechala som ju robiť všetko, čo zvládla, pocit samostatnosti je dôležitý. A rokmi som pre ňu autoritou, takže sa spoľahla na moje rady. Vychádzala som jej v ústrety, ale nenechala som sa sekírovať. To nepomôže nikomu. Opatrovanému ani opatrujúcemu.
Tak neviem, čo (a či vôbec) ti niečo z mojich skúseností pomôže. Inak, podobný zákrok ako tvojej starej mame robili môjmu otcovi asi pred piatimi rokmi. Mala si vidieť, ako fungoval pri tom vytopení! Naplno.
Veľa šťastia.

dadis
26. nov 2024

@aniele Presne to mi napadlo, ze demenciu v takom "mladom" veku este asi mat nebude. Asi ani leziaca by nemala ostat. Tie lieky ma silne, preto je otapena. K vam sa ako predtym spravala?

janinah
26. nov 2024

Môžeme len hádať v akom stave starkú prepustia.Treba rozprávať s jej lekárom aj ohľadom toho.ci liekov na tlmenie nie je priveľa.Idealne mať nachystané veci už keď príde domov.nie až potom hľadať čo kde.Tiez sa už teraz pýtať na postup pri zabezpečení pomôcok.Ak sú peniaze tak kúpiť hoc z druhej ruky chodítko.wc stoličku.madla na chytanie sa vo wc a v kúpeľni.ak tam neskôr bude vládať zájsť.Keby niekto vedel požičať polohovaciu postel bolo by to super pre opatrovateľky.Je vyššia a treba ju umiestniť tak.aby bol prístup z oboch strán.samozrejme aj bočnice.Cim dlhšie bude ležať v nemocnici tým viac roboty bude s tým ju postaviť na nohy.cez obv.dr.sa nakontaktujte aj na ADOS.

katarina19970
autor
26. nov 2024

@dadis no vraj ma demenciu nakoľko ma zúžené cievy v hlave a nejaké male zrazeniny...ze sa to nemuselo prejavovať doma len pri zmene prostredia a šoku zo zmeny prostredia a samotného zákroku.. správala sa úplne normálne. Je pravda ze bola niekedy podrazdenejsia ale inak úplne v pohode lustila krížovky strážila deti keď ostali doma zo škôlky nakoľko bývame spolu.

katarina19970
autor
26. nov 2024

@katarina19970 ďakujem krásne a prajem vela zdravicka

katarina19970
autor
26. nov 2024

@janinah tohoto sa bojím ze bude ležať 2 týždne a svalstvo jej začne ochabovat a naozaj sa nepostavi..Ona sa postaví zájde a potom sa jej roztrasu nohy ma ich vraj slabe vravi...je smutná plakala veľa a nechcela spolupracovať a preto ju tlmia ale mne sa to veľmi nepáči lebo je slabá...ale lekárom nemôžem rozkázat aby jej to nedávali.. och neviem ako bude...

betulinka1
26. nov 2024

@katarina19970 doma ju rozchodis. Ideálne nejake kupele, trosku bude medzi ludmi. Samozrejme len ked bude chiet. Musi opadnúť ten stres z nej a strach. Neboj vsetko bude dobre.