Ahojte,
V podstate ako hovori nadpis. Pravidelne, v jedno-dvoj tyzdnovych intervaloch mam problemy s travenim, nevolnost na zvracanie, bolesti brucha. Pred par mesiacmi som z tohto titulu bola na vysetreni (po tom, co som sa pogrcala pri mitingu v praci...), robili mi velky krvny obraz vratane biochemie, alergie, zapaly, endokrinologiu, pecenove testy, analyzu stolice, atd. - vsetko v poriadku. Vylucili mi aj syndrom drazdiveho creva. Teraz zase od vcera vecera ma nafukuje a je mi zle na zvracanie, pritom som jedla len kuracie prsia so zeleninou a zemiakmi, a dnes na obed salat s vajcom a jogurtovym dressingom - veci, co jem normalne a bez problemov. Stravujem sa priblizne takto - maso, zelenina, nejem vyprazane, ani mastne jedla. Trochu sa mi ulavi po feniklovom caji, ale len na chvilu.
Mali ste to niektora? Co to moze byt?
@guudy Ved pisem, ze to som mala vsetko v poriadku
Moze to byt psychicke od stresu.
@maminkadeticiek Mas pravdu, v praci to teraz nie je 2x sranda, ale co s tym? Cvicim, snazim sa dodrziavat spankovu hygienu, zdravo jest...Dnes som si dala na cely den home office a mam bolesti brucha pri kazdom nadychnuti
@stanielka17 Tazko povedat.Nie som odbornik.Ale tak intuitivne by som sa v prvom rade zamyslela nad tym ako sa stravujem,zaradila viac zeleniny,ovocia,nahradila tym nejake tazsie jedla.Nasla by som si nejaku fyzicku aktivitu,pohyb je najlepsi pomocnik pri psychickom pretazeni.Fitko,beh,cokovek.Skusila by som si najst info k meditaciam,mozno joge,dychanie v tichu na anjelsku hudbu (na youtube).To su take veci,ktore by som intuitivne vyhladavala.
Nehovorim ze to musi byt psychicke,len by som uvazovala aj o tomto.Na sone brucha si bola?
@maminkadeticiek Jejda, ty citas vobec? Ved pisem, ze chude maso a zelenina je zaklad mojho jealnicka, a vyprazane a mastne nejem vobec.
@stanielka17 ahoj, robili ti aj test na HIT a na intolerancie?
@stanielka17 z toho co si napisala to nevyplyva 🙂
Ale ok.
@stanielka17 psychické to môže byť... Lebo keď píšeš, ze máš urobene vyšetrenia a všetko je v poriadku, tam by som šla aj touto cestou. Psychosonaticke ochorenia sú veľmi časté..
@alexnina777 Co je HIT? A ano, intolerancie a alergie mi robili
@stanielka17 HIT je histaminova intolerancia, to si ale nemyslim, že máte, ale za vyšetrenie nič nedáte. Ja som mala toto isté a po 8rokoch po tom čo mi zobrali na biopsiu kusok žaludka zistili alergiu na maso. Ale nemyslim si že to bude vaš prípad, ja som to mala od malička a až v 18 na to prišli. Pokiaľ u vas nie su financie problem, pozrite si v medirexe vyšetrenie a zoberte na odber najdrahšší za 400e skúma vyše 200 látok.
Vajcia, jogurtovy dresing nemôžeš mať podráždený žlčník?aj HIT ...a, keď je všetko v poriadku aj psychika ťažoba na žalúdku môže byť x toho.Probiotika berieš?
Inak aj SiBo test si pozri
@tinka2233 Fuha, tak toto neviem, ci mi robili, ale zajtra sa opytam u obvodnej na to. Dakujem!
Z toho co pises nevyznieva ze by si bola na gastroskopii. Toto Ti bolo robene?
Posledné, čo ma napadá, je problém so žĺčníkom.
Edit: Teda ak si v tom "atď" zahrnula endoskopiu a kolonoskopiu.
@luccija Probiotika raz po antibiotikach, ale bolo mi z nich tazko a mala som nonstop hnacku, tak som to vysadila
Každý deň zjedz niečo fermentované kefír, kvasenú zeleninu ... obsahujú tráviace Enzýmy a Probiotiká, ozdraví ti to črevnú mikrofloru. Môže pomôcť aj Magnézium citrate a B komplex.
@stanielka17 hit?
@stanielka17 tak si kúp probiotiká hnačku si mohla mať z ATB .z probiotík by ti nemalo byť prečo zle.Nejes narazavo?kúp si aj vlákninu v lekárni.
Napadla mi histaminova intolerancia, ta sa moze prejavovat v roznych fazach cyklu reakciami na rozne potraviny. Tj pred menstruaciou ti nieco moze skodit, ale po uz je to v pohode. A tiez zavazi aj psychicka stranka.
Ak sa nenajde zdravotny problem pri vysetreniach. Skus vysadzovat rovnaky druh potravin, napr.mliecne na tyzden, uvidis, ci sa Ti ulavi. Nekombinij vela zeleniny naraz, to tiez nemusi robit dobre. Pripadne, ci Ti nerobi zle ovocie.
U mna je problem smotana, dresingy, jogurty- to nemozem, ale acidko, kefir- mozem. Nemozem kyslu kapustu so smotanou, ale cerstvu kyslu kapustu mozem.
Treba to vzdy skusatbpar dni, aby si sa naucila, co Ti vadi.
A stres- to je najvacsi spustac takychto stavov.
tiez sa priklanam k stresu, mala som to podobne... potom sa v praci zmenila situacia a zazrakom ustupili vsetky trav. problemy
pouvazuj aspon nad dovolenkou ak sa da a uvidis ci bude lepsie
@stanielka17 ja mam hit a abkm a tiwz som zvracala prirom ale mna atipal aj jazyk
Môže to byt aj helicobakter
Skôr si myslím, že sa ti tvorí málo kyseliny v žalúdku, jedlo tam zostáva nestrávené a to ťa nafukuje. Nejedz ak si v strese, vtedy žalúdok netrávi.
Skús jesť menšie porcie a spomínané kyslé fermentované potraviny, stačí len trošku s každým jedlom.
psychika... nervy?
skús si dať magnézium či ti troška neprejde...
čaj palina - na trávenie, kúpiš v lekárni
Ja len dodam, ze ak ma nahodou HIT, tak fermentovane potraviny jej uskodia ;)
Podobne prejavy moze mat depresia, uzkost, vysoky stres - aj nepriznany, tj. navonok sa tvaris, ze si v pohode a vsetko zvladas, ale telo vysiela signal, ze v skutocnosti je pod tlakom a trpi...
Treba ist na gastro, mozes mat cokolvek so zaludkom, reflux, bakterie, zapal…