Stačí zavolať do ambulancie k obvodnému a vypíše mi PN?

17. apr 2024

Ahojte chcela by som sa opýtať keď som chora, či stačí zavolat do ambulancie k obvodnému a výpise pn elektronicky, alebo musim prísť osobne do čakárne ( tomu by som sa najradšej vyhla lebo vždy tam je plno ľudí a ja som naozaj v stave že nevladzem vyjsť z postele). Kamoska mi vravela že stačí zavolať že ona to tak robí a nie je s tým problém, ale neviem či to tak je všade

misulienkamisa
17. apr 2024

No niektorí doktori tí modernejší s tým problém nemajú, to máš ako aj s predpisovaním liekov online.

melanta
17. apr 2024

@misulienkamisa čiže modernejší lekári dajú lieky a PN bez toho, aby pacienta videli? Tak ja by som takého moderného lekára nechcela teda.

melanta
17. apr 2024

Autorka, každý lekár to má inak. Niekde prídeš a čakáš, niekde sa objednáva eletronicky, niekde telefonicky. Takže zariaď sa podľa toho, ako to má tvoj lekár, nie kamoškin.

klarissa25
17. apr 2024

@misulienkamisa čiže modernejší doktor sa dá kľudne o*ebat. Ze mu zavoláš zahras že si chorá a hurá pn🤣🤣🤦‍♀️🤦‍♀️

lukbe
17. apr 2024

Predpisovanie liekov je iné, ak ich človek berie dlhodobo, nemusí ho lekár vidieť.Pri chorobe ordinovanie na diaľku nechápem.

autor
17. apr 2024

@melanta Áno ale ja som pn nebola odkedy je táto nová elektronická, ja som bola pn pred x rokmi naposledy.

autor
17. apr 2024

@klarissa25 prečo by toto niekto robil a zneužíval, však ide sám proti sebe ten človek, keďže krátkodobá pn do 10 dni je úplne nahovno zaplatená…

melanta
17. apr 2024

Ale elektronická PN nemá nič spoločné s tým, že lekár ťa má vyšetriť pred tým, než zhodnotí stav. Takže platí, čo som písala. Zariaď sa podľa toho, ako to má nastavené tvoj lekár, nie kamoškin. Moja lekárka by napríklad PN nedala bez toho, aby človeka videla. Nie kvôli tomu, že čo ak by chcel človek odrbávať. Ale kvôli tomu, že je zodpovedná. Lieky nepredpisuje a nevyšetruje chorého cez telefón.

klarissa25
17. apr 2024

Sú kadejaki ľudia čo nechcem byť vulgárna ale vydrbavaju so systemom

autor
17. apr 2024

@melanta mne išlo iba o to či to je teraz nejak inak po novom, aby som jej nevolala s tým že som chora a nech má výpise pn a budem ja za sprostu že prečo neprídem osobne. Keďže predtým to fungovalo vseetko iba na osobnú návštevu, no aj po covide sa veľa zmenilo

vanilkovazmrzka
17. apr 2024

Zavolaj a uvidis

simca06022011
17. apr 2024

treba sa spytat lekara, moj je moderny, funguje online vsetko, emailami atd, ale ak chcem pn do ambulancie musim prist (ako inak by vedel co ti je, a ci si naozaj chora??). Iba cez covid fungovala aj pn iba na zavolanie...

autor
17. apr 2024

@klarissa25 tak skôr vydrbavaju so sebou podľa mna v tomto prípade

diewcatqoo
17. apr 2024

Zavisi od konkretneho lekara a aj od konkretnej situacie. Zavolaj do ordinacie a uvidis, co ti povie. Ja vzdy pred navstevou ordinacie aj volam, ci mozem prist a kedy a lekar mi vzdy da instrukcie, ako dalej postupovat. Vacsinou ma chce vidiet, ale stalo sa mi aj, ze som bola v stave, ze som nedokazala stat na nohach, tak som mu povedala, ze nie som schopna tam dojst, lebo mam vysoku horucku - tak mi dal PN a povedal, ze sa mam ukazat, ak teplota kusok klesne a budem schopna prist.

slavomira236
17. apr 2024

A ako to urci diagnozu bez vysetrenia? Co napise. Moj by nedal

13uzivatelka11
17. apr 2024

@melanta a načo sa ma človek trepať k lekárovi keď mu je zle, napríklad s chrípkou, na ktorú mu aj tak iné lieky ako tie, co si vieš kúpiť aj v lekárni alebo možno máš doma, nevie dať? Jasne ze sa nájdu aj ľudia, čo to zneuziju, ale to je už na ich svedomí. Ja som rada ze mi aj naša pediatricka vypíše oc, keď ma len dáky soplik a kašeľ, čo si vieme poriesit aj sami doma, aj bez toho, aby som sa musela s malým každý mesiac trepať do čakárne a čakať tam s nim najmenej hodinu a riskovať, že tam chytí dáky vírus iba zbytočne ďalší.

autor
17. apr 2024

@diewcatqoo áno budem tám musieť zavolať a uvidím čo mi povie

autor
17. apr 2024

@13uzivatelka11 detsky lekar je iné ako dospelý obvodný, preto som sa pýtala konkrétne na tuto situáciu, keďže má boli celé telo a kamoska mi vravela že údajne stačí iba zavolať a požiadať o pn

viestta
17. apr 2024

@melanta v Norsku roky rokuce funguje telemedicina, ked lekarovi "nestaci na vysetrenie" konferencny hovor alebo telefonat, tak pacienta objedna do ambulancie. A napriek fungujucej telemedicine maju nizsiu chorobonst a umrtnost zavinenu zanedbanym zdr. stavom ako u nas, kde chodia ludia k lekarovi aj s banalitami alebo tam musia ist aj v stave, ked nevladzu vyjst z dveri.

dennissa16
17. apr 2024

Asi si myslia,že ty dostávaš PN 400% oproti dnu,keď si v práci 😂😅
Zavolaj určite, moj lekár by ma tam s nejakou črevnou chrípkou ani netahal napr .

Skóre uzdravenie

13uzivatelka11
17. apr 2024

Každý lekar je iný a je jedno ci je detský a ci dospelacky.. Mne aj moja všeobecná vie vypísať PN len na základe mailu. Ale tiež kebyže sa jej niečo nezdá na základe príznakov co by som jej opísala, alebo by sa mi stav nezlepsoval, tak by ma zavolala na vyšetrenie. Tvoj lekár môže byt iný. Ved mu zavolaj a opýtaj sa, je to jednoduchšie ako vypisovať na koniku

melanta
17. apr 2024

@viestta ale toto môže fungovať tam, kde funguje u ľudí dôsledná prevencia a kde ľudia sú inak nastavení ako väčšina na Slovensku. U nás ľudia podceňujú preventívky, chodia do práce aj s horúčkami a ak majú krv v moči po zavedené stentu, tak sa na riešenie pýtajú na MK (viď nová diskusia vo fóre).

dennissa16
17. apr 2024

@viestta presne tak 👍🏼
Slovák vzdy vidí Slováka ako odrbavača

szuchta
17. apr 2024

Zavolaj a uvidíš, čo ti povie. Záleží od doktora, moja doktorka je radšej, keď ľudia volajú, než keď má mať plnú čakáreň.

dennissa16
17. apr 2024

@melanta pyta sa na riešenie?
Podľa mňa sa z toho snaží dostať a rovnako ako v skupine zdravotníkov je kopec rad od lekárov,veľakrát mne osobne odtiaľ pomohli aj skúsenosti iných NIEzdravotnikov. Preto asi založila diskusiu .

Co sa ti na tom nezdá,že potrebuješ danu osobu rozoberať v inom príspevku?

landsmanka
17. apr 2024

@klarissa25 nechapem preco by som chcela takto lekara klamat ved PNka nie je dobre platena by som len sebe tym zle spravila. a kto proste robit nechce tak robit nechapem. takze nechapem to hura pn.

dettilv
17. apr 2024

No ale nebolo by lepšie ozaj tam ísť osobne aby ti vedel poslať ďalej na vyšetrenie (keď treba) alebo vypísať vhodné lieky?

beckinka
17. apr 2024

ja som mala minuly rok crevnu chripku, este som aj vracala takze som mala 5 dnovu ePN. zavolala som dr a dohodli sme termin kontroly, kde mi ukoncil ePN. hotovo.

klarissa25
17. apr 2024

@landsmanka bohužiaľ ja som sa v živote stretla aj s takými ľuďmi ktorým vobec nevadí ze budu mat menej. Hlavne ze budu mat a nebudú musieť ísť do práce

candii
17. apr 2024

Čo ja viem, podľa mňa ta bude chcieť vidieť