Ahojte, prosim poradte niekoho, kto riesi v SR ludske prava pacientov. Nasa mama sa dostala do nemocnice s diagnozou, ktora bola zazehnana v zakladoch, no na oddeleni sa chybou lekara dostala do kritickeho stavu a bojovala o zivot mesiac , 2tyzdne z toho v umelom spanku. Teraz je uz v nemocnici 5.tyzden, stale bojuje a za cely cas ju nepolohuju (resp. polohovali len antidekub. matracom) a zaroven priputavaju ruky, lebo : "pacienti si zvyknu vyberat kanyly". Dlho som sa snazila presadit to, aby ju na ARE odputali aspon na par hodin cez den, ked ju vidia a je pri vedomi a ked ich mala volne, nic si nevyberala. Teraz je na JIS a lekarka sa drzi toho isteho, nechce o odputani ani pocut. Mama ma z toho uz samozrejme stres a mozno aj uzkosti, lezat tak dlho v jednej polohe a priputana by nezvladol nikto! K tomu nemoze hovorit kvoli kanyle v krku, takze je odkazana na ich milost - nemilost. Chcem jej pomoct a neviem ako. K tomu je v meste, ktore je od nas vzdialene 3hod. cesty autom a lekarka nevidi dovod na prevoz do blizsej nemocnice. Pocas prazdnin sme sa snazili byt v okoli cely cas, aby sme mohli za nou chodit, kym nezavreli nemocnice, no teraz ako je dcera v skole a my tak daleko, je to hrozne narocne az nemozne chodit za nou cez tyzden. Pritom, ona nas velmi v tomto stave potrebuje. Prosim,poradte nejaku instituciu, ktora toto riesi. Som zufala. ...Dakujem
Je tu skupina právnikov aj zdravotníkov. Skús sa im ozvať
@flower24 to znie hrozne, chuda mama :-/ zial neviem dobre poradit, napadol ma len urad pre dohlad nad zdrav. starostlivostou, ale to by bolo asi nadlho .. rychlejsie bude asi skusit najprv cez vedenie nemocnice
http://www.udzs-sk.sk/prava-pacientov-podla-eur...
Keď som pred pár rokmi nastúpila na plánovanú hospitalizáciu pred pôrodom, akurát sa chúďatko taky starký musel vyzliecť donaha pred sestrickami, a ľahnúť na tu mobilnú posteľ, viezli ho na operáciu. Dvere do tej miestnosti boli otvorené, deduska ani neprikryli až neskôr cez neho hodili plachtu😭 videla som, ako plakal, aj ten posledný kúsok dôstojnosti mu vzali. Ja som na prijme mala už také kontrakcie, že až, inak by som ich rozdrapla jak Handry.
To budeš musieť asi nejako cez kontakty vybaviť... Zháňaj cez známych známych, niekoho, kto tam ma nejaké slovo. Poraď sa s inými doktormi, čo sa dá robiť a aké páky na nich fungujú! Hrozne sa to už len číta. Poraď sa aj v skupine toho mesta tu na MK, možno tam niekoho nájdeš. Možno na Facebooku sú nejaké skupiny
Pracovala som na úrazovom oddelení a áno, žiaľ bolo treba fixovať končatinu, ak dochádzalo k opätovnému vyťahovaniu kanyly. Nepochopí ten čo nezažije, keď si klient dokola vytiahne, potom už pomaly nie je ani kam pichnúť ďalšiu. ( A sestra nemôže nad matkou stáť a sliediť, či ju zas nevytiahla, a nenašli ju v kope krvi). Samozrejme človek vidí len to zlé, ale ta fixacia je vlastne kvôli klientovi, ktorý je zrejme odkázaný na dlhodobý venozny prijem. Alebo chcete aby sa potom dotyčným podavali tekutiny priamo do brucha, pod kožu? Žiaľ aj k takým technikám sa muselo prikročiť.
Ak je matka dezorientovaná, dementná, personál je nemôže celý čas držať ruky.
Treba sa pozhovárať aj s rodičom, nech tam nevystraja, pokiaľ je to možné.
@flower24 skúste sa s lekárkou poradiť, či je nevyhnutná venozna liečba, či nemôžu prejsť na tabletkovu formu a kanyly zrušiť, tým pádom by fixacia nemusela byť nutná.
Neverili by ste, čo som tam zažila ako 20 sopla, keď nám doniesli podnikateľov, začali delirovať, správali sa ako zvery... všetci boli fixovaný, ruky, nohy, lebo jedným kopom by ma vykopol z celého oddelenia a nie len z izby. A ešte sa mi jeden prevrátil aj s posteľou a rehotal do xichtu, ty vole horšie ako psychiatria a to som robila na úrazovom...alebo nahý behali po chodbe s nožmi, ten personál určite nefixuje len tak z nudy a nič nerobenia. A darmo sa aj primár sťažoval, pacientov v deliriu sme jednoducho prepustiť nemohli a tiež museli chrániť ďalších ľudí...
@vilma7 Mama nie je dezorientovana, ani dementna! Ma len 65r. , rozum jej sluzi velmi dobre, je to inteligentna zena a vie, co sa okolo nej dej. Teda, ak jej to povieme my pribuzni, kedze personal sa neunuval jej ani vysvetlit, co s nou robia, co sa stalo, ked sa prebrala z umeleho spanku. A najma, do situacie preco tam lezi ju dostal prave personal!! Zavodnit pacienta infuziami tak, ze dostane edem pluc a z toho silny obojstranny zapal pluc, ze kapacita klesne na 50% a este si to ani nevsimnut, je vrchol! Za toto ich mozme my ako rodina zalovat. Moja mama nerobila ziadne problemy, ked jej na moju opakovanu ziadost na ARE po prebudeni par dni pred prevozom na JISku ruky odputali. Nic si nevytahovala, nebola agresivna, prave naopak. Rozpravala som aj s primarom psychiatrom a prednostom oddelenia a obaja nezavsile od seba vraveli, ze bola pokojna, vobec nie nervzona a komunikativna v ramci moznosti. Nechapali preco si svojvolne nasadili na ARE antidepresiva. Odovodnenim lekara na ARE bolo, ze sa "mrvila" na posteli. Tak aby bola kludna. Kludnejsia ako kludna?! Viem, sestram jej jednoduchsie, nech pacient lezi bez pohybu aj 2mesiace a ani sa nepohne. No to kde zijeme, v ktorom storoci?! Chcela by som vidiet jedineho pacienta, ktory vydrzi tak dlho lezat bez pohybu. Zacala sa trochu hybat ramenami, lebo jej to rehabilitacny pracovnik povedal, nech sa hybe kolko vladze, pretoze jej vdaka nepolohovaniu (!) a priputaniu (!) atrofovalo svalstvo. Neobhajujte personal a neodovodnujte to pacientmi, ktori su agresivni, ked neviete vsetky suvislosti.
@vilma7 To, ze ste to vy nezazili, neznamena, ze to tak nie je!! Vcera sa ma jedna sestricka snazila presvedcit, ze mama si vytrhla kanylu a pritom, ked som sa na to spytala lekarky, ktora prave sluzila + inej sestry mimo tej prvej, povedali, ze nic si nevytrhla. Chcela by som vidiet, ci by ste rovnako reagovali, keby dostali do tohto stavu vasu mamu...
@ivetka_kamo Ano, skusim vsetko. Aj asociacu na ochranu prav pacienta. Nemam problem oslovit aj riaditela nemocnice a ak to nepomoze, pojdem s tym kludne aj do medii. Nenecham si z mamy spravit fyzicku aj psychicku trosku tam, kde jej maju pomoct.
@flower24 neviem ako ti pomôcť ale ja by som to medializovala.. Skus sa porozprávať s nejakým Dr co nepracuje v tej nemocnici o tom ako sa čo má aby to malo celé hlavu aj pätu.. Možno aspoň docielis že ti mamu prevezu bližšie a bude aj iný prístup.. Nedaj sa.. Držím palce
@ivetka_kamo Presne, ziadna ludskost. Vsetko je to o ludoch, ktori tam pracuju.
@zuzana212722 Dakujem. Nevzdam to. Keby som vzdala, mame by sme pred 5tyzdnami robili pohreb...Nedokazala uz pre zavodnenie pluc ani rozpravat a perosnal tvrdil, ze je to normalne! Az na moje naliehanie jej spravili rontgen a dalsie potrebne vysetrenia a zistili zapal pluc a nasledne zlyhavanie obliciek. Chore, aby nezdravotnik musel hovorit lekarom, co maju robit! Inak by sa v tie dni zapisalo dalsie cislo umrtia...
Neviem či je to možné, ale nedá sa kontaktovať inú nemocnicu (bližšie k vám) a spýtať sa, či by maminu neprijali tam a v tejto nemocnici podpísať reverz? Teda ja osobne si neviem predstaviť, že by som ostala (prípadne nechala príbuzného) v nemocnici, kde už raz život ohrozili ich chybou.
@flower24 aky je stav mamky momentalne.? Je este stale nevyhnutna hospitalizacia? Skusila by som nejaky doliecovak alebo domov dochodcov na doliecenie. Skuste obvolat nejake zariadenia na okoli ci vam ju nevezmu
Drzim palce nwch je cim skor prec z oddelenia. Zial na peaxi na internom som to ako studentka zazivala casto.niektore sestry. Sanitari a lekari zabudli na ludsku dostojnost. Jediny x kedy by som priviazala ruky ak by pacient ohrozoval seba aj inych. Aj to len na nevyhnutny cas.
Nech mi niekto vysvetlí, ako dokážu v iných krajinách zvládnuť pacientov bez uväzovania! Hnus je často to naše zdravotníctvo a takým ho robí personál.
Práve teraz toto rieši kamarátka. Kvôli Covidu zatvoria nemocnice a k ľuďom sa chovajú ako k dobytku a kontrola vlastne nemožná, nikto sa na oddelenie nedostane.
Táto kamarátka našli otca priviazaného, dehydrovaní, vychladnutého, zaplienkovaneho. Okamžite ho brali domov. Ak by nemali v nemocnici známosti, otca by mi vrátili po pár dňoch už len v čiernom vreci. Takto sa v niektorých nemocniciach starajú o pacientov.
A ešte budú svoje konanie obhajovať a cítiť sa dotknutí, keď to rodina rieši.
Choďte za riaditeľom nemocnice, kontaktujte zriaďovateľa, zistíte si možnosti prekladu do inej nemocnice. Nenechajte tam takto maminku. Ani si to je nechcem predstaviť.
@abbey1 Presne ako píšete. Aj tam zavreli oddelenie kvoli Covid a 2tyzdne sme ju nevideli. Ako ho vzali domov, na reverz? Zistovala som uz v nemocnici v danom meste, kde ju chceme dat previezt, aj u reviznej lekarky maminej zdravotnej poisťovne moznosti. Prevezu ju vraj vtedy, keď to vybaví lekar nemocnice, v ktorej je hospitalizovana. To znamená, stačí telefonát a ked majú volne lozko, mozu ju previezt. Vraj rodina to nemôže vybavit. Pritom do tej, kde je, sme vybavili my, kedze sa vraj špecializujú na jej prvotný problém, ktorý napokon ustupil. Len tam, kde ju chceme previezt, nemáme žiadnu známosť. Žiaľ, takto to tu funguje. Bez znamosti sa v zdravotníctve nepohnete 😬 Budem sa snažiť, ako sa len da, bojujem ďalej. Uz 5.tyzden, kazdy den bojujem za jej práva.
Riešili sme smrť mamy cez túto adv. kanc. Judr. Brosman a Judr. Palkovič - Trnava
zavolaj, uvidíš čo ti povedia....
Ešte skús Váš prípad medializovať ..... nový čas - typ od Vás
alebo relácia Občan za dverami na jednotke
Ja by som s tým šla normálne do televízie. Boha, normálne som vytočená dobiela. Nech si nikdy netrúfnu toto spraviť mojim rodičom, to ma ešte nepoznajú! Biela mafia je to!!!
@flower24 obráťte sa na Úrad na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou....ale poviem úprimne, skôr budú riešiť či zdravotný postup(liečba)spôsobili kritický stav - antidekubitný matrac je práve proti preležaninám a ak je na JIS tak je možné že inak ani polohovaná nemôže byť, čo sa týka pripútaných rúk(môžte si to ofotiť ako dôkaz) ale z našej skúsenosti ano pacientom sa ruky privezujú kvôli tým kanilám, dokonca mame ju priviazali kvôi tomu aby si nevybrala infúziu, my sme jej ruky odviazali hneď ako sme tam prišli, kedže dávno jej žiadna infúzia netiekla...s tými priviazanými rukami sa skôr obráťte na primára oddelenie - sestry si zľahčujú robotu aby nemuseli byť pri danom pacientovi , je možné že raz si ju mama vytiahla a zľahčili si robotu aby na ňu nemuseli dávať pozor....z našej skúsenosti to bola vždy chyba sestier, oni majú pacienta polohovať(pokiaľ ae nemá preležaniny - neuspejete)...nám sa dokonca stalo že sestra zamenila lieky a ked som za ňou išla tak mi na drzovku povedala že v ten deň sa menili lieky - na druhý už mala mama svoje staré lieky....detto strava, mama mála problém s hybnosťou - veľa krát jej nechali jedlo na stole, keď sme prišli my - jej večera na stole a už ostatným odnášali jedlo, alebo tanier s mslom a chlebom na stolíku(mama s ho nevedela ani dočiahnuť, ani rozotrieť maslo).....lekárske postupy hodnotiť neviem ale čo sa týka niektorých sestier , je to v nemocniciach katastrofa.....chápem že ich je málo ale nesmie to byť na zanedbaní pacienta.....
@vilma7 píše ze mama si kanyly nevyberá..
@flower24 skúsila by som dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, určite tam, kam inam 🤷♀️, samozrejme sťažnosť na vedenie nemocnice, nech konajú. Toto je hrozne. Akože nemôžu previezť do bkizsej nemocnice? Veď pacientt ma pravo si vybrať, kde chce byť hospitalizovany, otras tento system