Správanie psychologičky

bbbbbbbbb
5. feb 2024

Minulý rok som kvôli panickým atakom začala navštevovať psychologičku. Je to moja prvá psychologička v živote a preto by som sa chcela iba poradiť, či je chyba na mojej strane alebo nie. Už na začiatku sa mi zdalo, že príliš spomína peniaze, ale hovorila som si, že asi preháňam. Následne som po pár sedeniach, kedy jedno sedenie stojí 70€ potrebovala jedno zrušiť, pretože mi niečo do toho vošlo. Už vtedy na mňa dosť vybehla s tým, že ako je možné, že si to neviem zariadiť a že kto chce si čas nájde a tak. Proste mi to začala vyčítať a necítila som sa komfortne. Po Vianociach som prišla, sedenie prebehlo normálne a na konci sedenia sme si išli naplánovať ďalšie. Povedala som jej, že na najbližšie môžem prísť až tak za dva týždne a že asi budem nútená chodiť až každý druhý a nie každý nakoľko mi to finančne nevyjde. Predsa len 280€ dať mesačne na psychológa, keď žijem sama a platím si všetko sama plus chodím aj na vysokú, ktorú si taktiež financujem, nie je málo. Nemôžem povedať, že na mňa začala kričať, ale zvýšila o niečo hlas a začala mi vyčítať, že to hádam nemyslím vážne a že ona nevie čo mi na to má ani povedať. Vôbec nechápala, že proste tie peniaze nemám a ide najmä o moje zdravie, takže si myslím, že je na mojom rozhodnutí, či a koľko ku nej budem chodiť. Je mi jasné, že čím viac tam človek chodí, tak tým je progres lepší, ale proste mi to nevychádza. Niekoľko razy mi zopakovala, že si to mám poriadne premyslieť, že tam musím chodiť každý týždeň a tak, ale najviac ma zarazilo, keď mi pri samotnom zapísaní nového termínu povedala, že vo februári sa neuvidíme, pretože bude odcestovaná. Takže keď ja poviem, že nemôžem, tak je to problém pre moje napredovanie, ale ak sa neuvidíme mesiac, pretože ona niečo má, tak vtedy je to v poriadku? Musím sa priznať, že pri tom poslednom stretnutí som si pomýlila deň a neprišla som naň, nakoľko som si myslela, že mám termín až piatok a nie štvrtok, takže mi písala kde som a tak. Hneď ako som jej povedala, že neprídem, pretože som sa pomýlila a som momentálne v práci, tak ako prvé vytiahla to, aby som jej poslala úhradu za stretnutie, na ktoré som neprišla a rovno aj za ďalšie najneskôr do druhého dňa. Vôbec ju nezaujímalo, kedy bude to ďalšie stretnutie ani nič, len aby som jej čím skôr tie peniaze poslala. Povedala som jej, že s ďalším stretnutím sa jej ozvem a potom uhradím aj toto stretnutie, ale momentálne som v stave, kedy tam neplánujem ísť nakoľko mi to celé príde, že ju najviac zaujímajú jej peniaze, ktoré nezabudla spomenúť pri každej príležitosti a nie to pomôcť iným. Neviem sa rozhodnúť ani, či jej uhradiť to posledné stretnutie na ktorom som nebola, uvedomujem si aj, že je to jej práca a tie peniaze ju živia a mala by som, ale tak som sklamaná a nahnevaná na ten jej prístup, že som jej ich zatiaľ neposlala a najradšej by som to ani neurobila. Viem, že to nie je pekné, ale neviem čo mám robiť. Čo by ste robili vy na mojom mieste? Myslíte, že preháňam? Je toto normálne správanie u psychológa a je chyba na mojej strane alebo nie? Vôbec neodcudzujem poplatky za zrušený termín neskôr ako 24hod pred sedením alebo tak, ale táto pani psychologička sa mi s tým celým vyčítaním nepozdáva. Budem rada za každý názor.

viestta
5. feb 2024

Vymen terapeutku, nemyslim si, ze ked sa u nej necitis konfortne a nemas k nej plnu doveru je vhodne pokracovat v terapiach.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
petamich
5. feb 2024

ze mas vymenit psychologa - z toho co pises, ju evidentne zaujimaju viac peniaze ako pacient 🤷‍♀️ chodime s muzom na terapie a uz sa nam stalo, ze sme museli prehodit termin, rovnako ako musela ona, normalne sme sa dohodli a vec vybavena a ona sa pyta nas, kedy mozeme a nechava to plne na nasom rozhodnuti a teda 70€ fuha, to neplatime ani my v BA, plne sukromny terapeut a parova terapia (co je drahsia ako individualky)

pribinak
5. feb 2024

Zmeň ju. Otras

kukuk29
5. feb 2024

@bbbbbbbbb no kazdeho koho poznam ze chodi k psychologovi tak si bol u vseobecneho pre papier a ma sedenia zadarmo...tak preco platis tolko penazi ked to ide aj inak ?🤔

luteam
5. feb 2024

@bbbbbbbbb absolutne neprehanas jej spravanie je otrasne nic by som jej nedala a uz tam nikdy nesla ani sa s nou uz nebavila

koniarova
5. feb 2024

@kukuk29 pretože takí,ktorí idú aj cez poisťovňu majú termíny o pol roka.

petamich
5. feb 2024

@kukuk29 lebo ti najlepsi niekedy cez poistovnu sa ani nedaju alebo maju terminy o pol roka, kedze a necudujem sa, im uprednostnuju radsej priamu platbu 🙂 napr. to je dovod, pre ktory ja to cez poistovnu neriesim

1andrea111
5. feb 2024

@bbbbbbbbb je vôbec psychologička? Preverila si si ju? Jej správanie je neetické.

queen_mary
5. feb 2024

Total neprofesionalne. Tiez by som vymenila.

lucimax
5. feb 2024

@bbbbbbbbb Myslím že tu máš celkom peknú príležitosť ako si vyskúšať nastavenie hranice. Slusne povedat, že ste sa nedohodli na tom- ak zrušiš 1 stretnutie, že musíš ho uhradiť. A ďalšie sedenie už žiaľ vôbec neplánujem. Ďakujem za doterajšie sedenia, všetko dobre. Hlavne sa nepamotaj vo vysvetľovaní. Už teraz sa necítiš dobre v jej prítomnosti. Terapeutický vzťah je úplne narušený, bude chýbať dôvera a naopak dusno bude. Poobzeraj sa po inej terapeutke.

lonely66
5. feb 2024

vymeniť. ešte podotknem, že naozaj dobrý (myslím teraz súkromný) psychológ má tak natrieskané termíny, že ťa vezme nanajvýš raz za 6-8 týždňov a tiež berie 70-80 za sedenie (väčšinou 45-minútové). to znamená, že ak ti peniaze ona stále otrepáva o hlavu, tak áno, ide len po peniazoch a je jej fuk, či ty máš alebo nemáš nejaké napredovanie. o tom svedčí aj ten február, veľmi dobre si to pochopila. držím palce pri hľadaní nového psychológa.
@bbbbbbbbb

10zabka
5. feb 2024

platiť úhradu za sedenie, ktoré sa neuskutočnilo? To ako by si pýtal zubár peniaze za úkon, ktorý neurobil. Určite by som to neuhradila. Psychológ má hľadať riešenie psychického problému, nie naháňať klienta, aby mu zaplatil za sedenie, ktoré nebolo. Mal by byť citlivý a vnímavý, nie zvyšovať hlas. Ty jej nedôveruješ a ona si zjavne tvoju dôveru ani nezaslúži. Najprv ti tvrdí, že sedenia musia byť pravidelné, aby sa čo najskôr dostavil výsledok a potom ti oznámi, že vo februári sa neuvidíte, pretože bude odcestovaná. Dáva mi to zmysel. Naháňala sedenia kvôli peniazom, ktoré potrebovala na cestovanie. Taktne jej oznám, že za sedenie, ktoré sa neuskutočnilo nezaplatíš a o ďalšie sedenia záujem nemáš. Pohľadaj si radšej niekoho, kto bude mať ľudský prístup ku klientom a nie až tak okatý kladný vzťah k peniazom.

petamich
5. feb 2024

@10zabka tak v tomto tak uplne nemas pravdu - kam by profesie poskytujuce sluzby dosli, ak by si ludia len tak neprisli na dohodnute terminy a bez nahrady ujmy, ved ona uz ten termin nemohla nikomu ponuknut a realne prisla o peniaze

toto zrovna by som napr. ja trvala na tom, ze to zaplatim, ked to evidentne bola moja vina

deti95060810
5. feb 2024

nič by som jej neuhradila a viacej by som tam ani nešla...
napíš jej hodnotenie , nech sa hanbí ona.

koniarova
5. feb 2024

Keď to bola moja vina, zaplatila by som

10zabka
5. feb 2024

@petamich ok, ale ak sa ospravedlnila, že si pomýlila termíny, tak by to mohla psychologička vziať do úvahy. Jedná sa o jeden prípad, nie že by na dohodnuté stretnutia nechodila úmyselne.

petamich
5. feb 2024

@10zabka no minimalne sa nemala tych penazi dozadovat takymto vypalnickym sposobom, hrozne

zuzana9393
5. feb 2024

Normálne má rozčúlila krava. Aspoň to s tými atakmi pomohla?

mandzula
5. feb 2024

@10zabka nemas celkom pravdu, pretoze tym, ze neprides, oberies ju o peniaze, ktorej jej za jej cas mohol dat niekto iny. Rovnako to mas napriklad aj u niektorych zubarov - ak vcas nedas vediet, ze neprides, platis "pokutu".
@autor Odid od nej.

10zabka
5. feb 2024

@petamich práve preto by som to sedenie nezaplatila. Ak nemajú podpísanú zmluvu, v ktorej sa zaväzuje zaplatiť za každé sedenie, aj to, ktoré sa neuskutočnilo vinou klienta, nemá dôvod zaplatiť. Psychologičke išlo evidentne len o peniaze, nie o psychické zdravie klienta.

gemerka17
5. feb 2024

Vymeniť psychologa. Ak platíš za sedenia, tak psycholog musí byť 100%. Čiže zaujímať sa, milé, príjemné vystupovanie a teda dostatočný odborník, aby si napredovala v probléme a pomohol ti. Niekomu nesadne ani 5 psychológov a až 6 je ten správny.
Nič by som jej neplatila, neprišla by som a zanechala recenziu na googli, že jej ide iba o peniaze a ma nepríjemný prístup, aby si varovala ostatných pacientov. Cenu ma veľmi vysokú a služby ďaleko podpriemerné. Fakt za svoje peniažky chci len to najlepšie.

bublinka1426
5. feb 2024

@bbbbbbbbb ????? toto nemyslis vazne

10zabka
5. feb 2024

@mandzula to áno, ale ak autorka napísala pravdivo to, ako sa stalo, že na sedenie neprišla, tak nemá právo od nej žiadať plnú sumu za neuskutočnené sedenie. Možno má v cenníku "pokutu", alebo uvedené, že sedenie zrušené vinou klienta sa hradí v plnej výške. O tom však v príspevku nepísala.

petronelag
5. feb 2024

Psychologička si naobjednáva klientov napr. na každú hodinu jedného a keď nepríde, tak ona potom stratí príjem, keby zavolal aspoň deň dopredu, vedela by si to zariadiť.
Ale ak je celkove nevhodná, tak si treba radšej nájsť novú.

mandzula
5. feb 2024

@10zabka nevieme presne, ako to bolo, no cisto teoreticky mohla autorka podpisat zmluvu, ze hradi plnu cenu sedenia, ako pises aj ty.

kleopatra114
5. feb 2024

Peniaze za termín by som zaplatila ( iné by bolo , keby som jo zrusila deň predtym ) a ostatne termíny zrusila .

maranta_leuconeura
5. feb 2024

@bbbbbbbbb trvalo mi viacero psychologov, kym som nasla kompatibilneho cloveka, aby mi vyhovoval sposob akym vedie sedenia (tych terapeutickych vycvikov je totiz mnoho, takze vela pristupov) a ktory mal na mna cas (nie raz za mesiac ci dva).

U takejto ako opisujes som tiez bola, lebo mi dala termin na dalsi den, ale nastastie som hned na prvom sedeni pochopila, ze jej ide hlavne o prachy... tiez bola velmi urazena, ze si nechcem dohodnut dalsi termin, lebo som mala ist na dovolenku, podla nej som zanedbavala svoj problem a mala som prist radsej na sedenie 😄

mara66
5. feb 2024

To je čo za psychologičku? Veď ja by som z nej bola psychicky zdeptaná. Čudujem sa, že si ju toľko dotovala, aspoň ti to nejak pomohlo, tie sedenia po 70 €?

snehulak77
5. feb 2024

Keď tak čítam, tak ja som mala iné šťastie na super psychologicku. Nielenže to vedela odborne (o mojej dg) ale bola úžasná, ľudská, príjemná, normálna, skromná a vedela o čom sú vzťahy a ako v nich chodiť. Áno, aj ja som platila raz za zrušený termín, ale vedela som to dopredu, pretože mi vysvetlila dopredu podmienky terapii (ja som ich mala platené poisťovňou, ale keďže neprídem, nemôže si to vyúčtovať, to dáva zmysel, samozrejme). Nemala som problém zaplatiť. Ale takéto správanie, že uhradiť stratený termín (ok, ak ste tak boli dohodnutí) a ešte aj ďalší, ktorý sa ešte neuskutočnil. No utekaj kade ľahšie. Celé zle