Správa z magnetickej rezonancie kolena

xlucia
18. jan 2013

prosim o vysvetlenie nalezu, ak niekto tomu rozumie

kostna struktura skeletu je zachovana bez loz. a traum. zmien.
medialny, lateralny kolateralny vaz, patell. ligementum a LCP su primeranej sirky a signalu bez lezie
LCA vyssieho signalu, v dist. polovici ciastocne rozvláknenej struktury v.s st. p. distenzii
oba menisky su prim. velkosti a signalu bez zn. lezie
fokalny defekt chrupavky vahonosnej casti med. kondylu femuru velk. 7 mm aj so subchondr. reakciou
bez zmnozenia tekutiny intraartikularne a v suprapatell. burse
ZAVER. v.s st. p distenzii LCA
fokalna chondromaalacia IV. st. med. kondylu femuru
je nutna operacia????

zuzulica
18. jan 2013

@xlucia čauko a čo ti povedal ortopéd?Nie som ortopéd, zaléží na miere poškodenia, distenzia LCA vzniká väčšinou pri lyžovaní a podobnom pohybe. Chondromalacia t.j. mäknutie chrupavky sa dá pri nižších stupňoch poškodenia liečiť aj rehabilitáciou, nasledujú injekčná liečba do kolena a naposledy je artroskopia kolena. Máš tam toho viac, to už ortopéd uzná, čo je potrebné na tvoj stupeň poškodenie, ale väčšinou to aj tak skončí pri tej artroskopii, to nieje až taký hrozný zásah. Ak máš pochybnosti o rozhodnutí ortópeda poraď sa s ďalším.

xlucia
autor
18. jan 2013

@zuzulica nic, navsteva ortopeda bude az o par dni, zial. preto som hlada co to presne znamena. hlavne ci je nutna operacia, povodne bola MR robena pre podozrenie na prasknuty meniskus, ale myslim ze sprava toto vylucuje
tie pojmy co hovoris poznam, uvidim ake bude celkove zhodnotenie

zuzik307
18. jan 2013

všetky väzy v kolene máš v poriadku, okrem predného skríženého- je tam rozvláknenie po natiahnutí...menisky v poriadku, akurát je defekt na chrupavke stehennej kosti /vnútorná strana kolena/, IV. stupeň je maximum- chrupavka je v podstate "vyšúchaná" až na kosť...pokiaľ ti to robí ťažkosti, vyzerá to na artroskopiu...

xlucia
autor
18. jan 2013

@zuzik307 hm. a ako sa operuje takto zodrana chrupavka? cca k tomuto som prisla aj ja. ale neviem si predstavit, co to realne obnasa.

zuzik307
18. jan 2013

@xlucia cez 3 dierky v kolene sa na to celé pozrú🙂 chrupavka sa zahladí, lebo keď je poškodená, vyzerá tak rozstrapkane...prípadne ak tam máš nejaké voľné časti, tie sa odstránia...bohužiaľ, chrupavka nemá veľmi schopnosť sa regenerovať, čiže nová tam už nenarastie...ale od bolesti by to malo uľaviť...celá operácia trvá maximálne polhodku, šikovnejším aj 15 minút...🙂

xlucia
autor
18. jan 2013

@zuzik307 viem ze chrupavka sa neda regenerovat, a obavam sa ze tam uz ani ziadna nie je 😒 , ale dakujem

simivaneska
7. sep 2013

@zuzik307 skusim sa opýtať aj ja, v pondelok idem na artroskopiu ramena a z papiera neviem vyčitať z čoho mam tie bolesti.Tak teda: MRI pr.ramena- subAC hraničnej širky, šľ. M.SSP- známky tenosynovitidy
palpačná citlivosťSA burzy
Badukcia do 40 st anteflexia do 50 st rotacie obmedzené o 1/2

Možno pomôže, že som po operacii krčnej chrbtice, menili mi C-5/6

Vopred dakujem za vysvetlenie

yvkay
14. júl 2019

@xlucia ahoj. Môžem sa opýtať ako si to riešila s ortopedom a akú liečbu si podstúpila? Mam chondropatiu kolená 3-4stupen.

kaki221
24. nov 2023

Dobrý večer. Vedel by mi niekto vysvetliť tento nález? Ďakujem

120898ka
11. jan 2024

@xlucia Dobrý deň ako vam liečili tu distenziu lca lebo mam to iste ale doktor to nechal tak aj keď
mam bolesti ?Ďakujem