Spánok po pôrode

nikasekese
27. aug 2022

Ahojte. Počas tehotenstva som trpela nespavosťou, začalo mi to prekonaním covidu v 20 tt, odvtedy až do pôrodu som spavala veľmi zle, ak vôbec. Po pôrode však situácia pretrváva. Večer zaspim, v noci sa mala kojí a potom sa mi už nedá zaspať. Som strašne unavena, padá mi hlava, akonáhle vypnem svetlo, spánku je koniec podvedomie pracuje a ja nezaspim. Až nad ránom, keď začína svitať. Stretli ste sa s niečim podobným? Prejde to po šestonedelí? Nasadila som magnerot a vitamín B - oba vitamíny beriem vecer pred spaním

endzi83
27. aug 2022

@nikasekese ahojky mne sa to stalo až po pôrode dovtedy som dobre spávala. A je dobre, že sa tým zaoberaš aby to neprešlo do psychických problémov. Neviem aký máš cez deň režim či aj niečo aktívne alebo pobyt vonku na čerstvom vzduchu. Skús si spraviť zo spánku rituál napr.ak môžeš chod večer na prechádzku alebo daj si vaňu, poriadne vyvetraj izbu kde spíte, môžeš nastrieľať levanduľu na vankúš sú prírodné tabletky na spánok myslím Persen, ja som sa až neskôr dostala k relaxinu. Relaxačná hudba, prítmie - žiadne veľké svetlá posvietene. Ak Ta niečo trápi vypíš sa na papier. A uvidíš či sa Ti bude lepšie zaspávať. Držím palce 🍀

nina0412
27. aug 2022

@nikasekese skus si večer spraviť horúce mlieko s medom mne to pomohlo keď som mala nespavosť ale vypi ho tesne pred spánkom a predtým ešte teplý kúpeľ ale keďže si po porode tak ten kúpeľ vlastne nie skus to mliecko 😇

nicole003
27. aug 2022

@nikasekese ahoj, mozes skusit este medovkovy caj. Mne vzdy pomohol so spankom. Len teraz v tehotenstve mam smolu lebo z cajov mam kyselinu. Ak mas moznost tak sypany si zarabaj.

nikasekese
autor
27. aug 2022

@endzi83 počas šestonedelia si mala problémy so spánkom? Zmizli počas trvania tohto obdobia?

majlo1234
27. aug 2022

Moja osobna skusenost-nedalo sa mi soat, pokial bolo babatko pri mne v izbe. Bola som ako na ihlach a tie male deti furt divne dychaju, mrncia a vydavaju pre mna nepochopitelne zvuky. Nakoniec som ho musela premiestnit na par tyzdnov do jeho izbicky aspon na pevu cast noci, kedy som si pospala bez tych zvukov a chodila som ho kojit, ked plakal. Nekonvencne riesenie, ale zachranilo mi asi psychiku.

nikasekese
autor
28. aug 2022

@majlo1234 určite to ma niečo do seba. Ja kým zaspim 20 krát malú skontrolujem

nikasekese
autor
29. aug 2022

@nina0412 myslíš že mlieko pomôže na to, že sa prebudim v noci a nedá sa mi zaspať? 😔

lily246
29. aug 2022

@nikasekese ahoj, myslím, že nakoľko sa ti problém objavil počas tehotenstva a pretrváva po pôrode, súvisí s rozhodenými hormónmi a snáď zmizne, keď sa telo dá naspať do hormonálnej rovnováhy. Poradila by som sa s lekárom.

endzi83
29. aug 2022

@nikasekese samo od seba to nezmizlo, nepripisovala som tomu veľký význam až kým z toho nebola depresia 😔 takže buď si začneš pomáhať sama kým si to uvedomujes alebo vyhľadaš odbornú pomoc. Niekedy to prejde a niekedy to môže prerásť do popôrodnej depresie.

nikasekese
autor
29. aug 2022

@lily246 gynekológ má odbil, že to nie je jeho problém a obvodna doktorka nevie čo s tým, pretože sa s tým nikdy nestretla… 😔

nikasekese
autor
29. aug 2022

@endzi83 ako to prebiehalo u teba? Ak chceš kľudne správa

lily246
29. aug 2022

@nikasekese skús si prečítať, možno pomôžu v spánkovom laboratóriu:
https://slovenskypacient.sk/spankove-laboratori...

nikasekese
autor
3. sep 2022

@lily246 ďakujem, dobrý článok. Poznáš niekoho kto má skúsenosti?

beliskova
22. nov 2022

@nikasekese ahoj preslo ta to? Ja som po porode a tiez nemozem spat

nikasekese
autor
22. nov 2022

@beliskova ahoj áno prešlo. Postupne som zaspala aj medzi kojeniami a teraz už nemám problém (klop, klop). Ty si ako na tom?