Som závislá od alkoholu?

7. aug 2023

Ahojte. Pridávam tento príspevok ako anonym lebo sa fakt hambím za túto vec, len chcem vedieť váš názor. Idem k veci. Keď som si dala dokopy s priateľom, cez víkend vždy doniesol nejakú fľašu whisky a tak sme niekedy stiahli zopár pohárikov. Neskôr sme začali spolu bývať a snažila som sa prispôsobiť novej zmene a večer po práci sme si dali niečo alko. Postupne sme sa na to namotali a pili sme skoro každý večer niečo. Začala som cítiť, že idem do väčšieho extrému. Ešte pred ním ako som ho poznala som si niekedy dala aj sama, ale len raz za čas. No ako sme začali spolu popíjať, tak mi aj váha začala stúpať dosť výrazne "z prázdnych kalórií" a aj som zanedbala pohyb. Potom som sa rozhodla, že si idem dať detox na mesiac a skúsim schudnúť. Schudla som 5kg aj s pomocou pohybu. Zase sme sa k tomu vrátili, no už sme to obmedzili. Ale postupne sme zase začali piť po večeroch vína a bola som tam kde pred tým. Teraz sa to zase snažím obmedziť, len ani priateľ ma niekedy nepodrží, že aj on navrhne nech si dáme víno alebo je whisky v akcii tak zoberie. Chcela by som to obmedziť len príležitostne lebo chceme časom aj deti, ide to dosť do peňazí a ani na váhu to neprospieva. Len sme si zvykli s alkoholom na odreagovanie a viem, že je to zle. Myslíte si, že som závislá? Ako s tým prestať?

bibina32
7. aug 2023

Ak ti chýba alkohol, tak začínaš byť závislá. Najlepšie nekupovať žiaden, nebudeš mať nutkanie si naliať.

kvetinka75
7. aug 2023

a čo ti bráni nedať si, keď si on naleje?

lalu_sk111
7. aug 2023

nebude mat aj priatel problem s alkoholom, s ktorym uz prisiel do vztahu?

zanta3
7. aug 2023

Presne tak, ked uz pocitujes, ze ti chyba, to asi nebude uplne v poriadku. A podla toho, co pises, v tom ozaj nie si sama. Nechcem ti radit zle, ale takyto clovek ta asi v abstinovani nepodrzi, a ty praveze potrebujes presny opak.

kiwi3
7. aug 2023

ak tomu nevies povedat nie, tak asi uz ten problem mas. a ako pisu ostatni, zrejme v tom nie si sama.

lauriik
7. aug 2023

Ak vydrzis mesiac nepit bez problemov tak nie si zavysla. Ale podla mna to treba obmedzit. Ani pre zdravie to neni ok stale takto pit. Nepoviem dat si ked pride navsteva alebo ked sa ide niekam do baru si sadnut raz za cas. Ale aby dvaja dospely ludia spolu po veceroch tvrde pili je trochu divne.

vikusjk
7. aug 2023

Dobre sa zamyslas a aj spravne uvazujes, ze by si to mala obmedzit. Este k tomu pridaj zamyslenie sa nad tym, preco to priatel nechce a nevie obmedzit a co z toho po rokoch bude...

tinka_1807
7. aug 2023

Každý človek je svojím spôsobom na niečom závislý ... Niekto na alkohole, niekto na káve, niekto na čokoláde, niekto na cigaretách, niekto na športe .... Mne to príde, že akoby večer nemáte čo robiť (možno pri filme) tak si proste nalejete alkohol. Možno vám len rposte akoby chýba niečo na popíjanie. Skúste ten vecerny alkohol vymeniť za limonádu/čaj/džús/vineu. Ja som závislá na káve, ale nejde len o samotnú kávu, ale skôr o ten pocit, ze pri nej sa tak trochu "zastaví svet". Je to akoby ritual. Možno aj vy máte nejaký pocit/rituál naviazaný na ten alkohol a ak by ste to vymenili za nejaky iný nápoj tka to bude lepšie. Ja som sa kávy dokázala vzdať na rok a pol kvôli tehotenstvu a dieťatu, ale nahradila som si ten "pocit" popíjania kávy pitím čaju a centrálneho nápoja. 🙂
Takže mozno by som začala tým, že alkohol vymeníte na niečo iné. Ak to nepôjde dobre, tak áno, je tam závislosť.

ropucha6
7. aug 2023

Tak idealne, keby idete na detox obaja, aspon uvidite, kto z vas ma problem.

januska12323
7. aug 2023

Po večeroch znamená každý večer? Nájdite si iný koníček ani to nie je zdravé ani z toho nič nemáte.

ellemell
7. aug 2023

No zrejme si treba len nájsť iný koníček ako každovečerné popíjanie 🙂 Mne veľmi pomohlo, keď som začala tak viac cvičiť, celkovo ma to nabudí a hneď som šťastnejšia. Alkohol už len príležitostne ako prípitok alebo keď oslavujeme. Inak po ňom vôbec nesiahnem.

janulka1802
7. aug 2023

Si na najlepšej ceste stať sa alkoholičkou. Rázne to utni, ak sa nechceš dostať do problémov. Začína to veľmi nevinne a končí katastrofálne. Alkoholizmus u žien vzniká skôr v porovnaní s mužmi. A piť sama? To není dobré ani náhodou.

mandzula
7. aug 2023

Ty s tym evidentne nieco robit chces, to je fajn. Skor by ma tu skrel pristup partnera. Ak by nebol ochotny a schopny pitie ak nie stopnut, tak aspon obmedzit, uvazovala by som, ci a co s nim dalej. Som v tomto dost radikalna, kedze sme v rodine nadmerne pitie kedysi riesili a viem, co sa vtedy u nas dialo.

maranco
7. aug 2023

Ak potrebuješ dávku alkoholu pravidelne a bez nej si "v nepohode/nesvoja" tak si závislá. Nezáleží od druhu ani množstva.

hladamematku
7. aug 2023

ano

mirkaferko
7. aug 2023

Ak vydržíš mesiac nepiť a si v pohode, tak nie si závislá 🤦‍♀️ tak toto môže napísať len človek, čo s tým nemá skúsenosť. Môj manžel je abstinujúci alkoholik. Začínal ako ty. Po večeroch, len na odreagovanie... Napíšem len, že v najhoršom období stiahol aj dve fľaše tvrdého za deň a dopíjal to vínom... A aj v najhoršom období si vedel dať aj pol roka pauzu! Až keď si priznal, že je závislý, tak sa z toho dokázal vymaniť. Ja sa len modlím aby to už bolo nastálo. Ale nedostal sa z toho sám. Prosím ťa, zamysli sa nad tým - Prečo piješ? Čo ti to dáva? Čo ti to v živote berie/ničí? A či ti to stojí za to. Podľa mňa máš našliapnuté... Radšej z kratšej cesty späť. Držím palce ✊❤️✊

soldi
7. aug 2023

@lauriik tiez Ta opravim. Alkoholik nema problem mesiace nepit, a potom tomu zas uplne prepadnut

luccija
7. aug 2023

Áno, obidvaja.Ako skončiť?najprv vyskúšať sama si nedať..keď to nepôjde tak psychiater, ale je možné, že sa budeš musieť" zbaviť" partnera
Ženy sa skôr stanú závislé ako muži
Aj záleží ako dlho holdujete takémuto životnému štýlu pol roka, rok, roky?

soldi
7. aug 2023

Autorka, ked si predstavis, ze do konca zivota si uz nedas ani kvapku alkoholu, aky pocit to v Tebe vyvolava?

Pitie na dennej baze je cesta do pekla. Nie je ine riesenie nez ten alkohol proste nekupovat. Vobec. Ani kvapku. Ak to nedokazete, tak ste zavisli a je najvyssi cas to riesit.
Je super, ze nad tym rozmyslas, lebo priznat si problem je prvy krok k jeho vyrieseniu.
Nie je ani hanbou oslovit odbornika kvoli pomoci. Su aj online poradne zdarma

aneetra
7. aug 2023

Neviem, ci by ti nebolo lepsie samej. Ocividne ta partner taha smerom dolu, to neprospieva nikomu. Bez neho si zrejme vies aj nenaliat, ale ked si naleje aj on, tak neodolas.

vanilkovazmrzka
7. aug 2023

Ked mate potrebu mat nejaky vecerny ritual, tak pite miesto alkoholu nrejake caje ;) ved je kopa bylin, ktore pomozu zrelaxovat a su aj na lepsi spanok.

autor
7. aug 2023

@lalu_sk111 asi áno lebo aj jeho otec a brat doma pred tým ako sme začali spolu bývať popíjali "zdravotný" a nepáči sa mi ako sa v jeho rodine podporuje ten alkohol. U nás v rodine to neuznávajú a sú proti tomu a trápi ich to , že pijem

autor
7. aug 2023

@luccija rok aj štvrť ako sme spolu začali bývať. Aj on vravel, že to obmedzí, ale vydrží to chvíľu a keď on chce, tak akosi neviem povedať nie. Nepodrží má tak ako by som chcela. No je to na mne hlavne, aby som to dokázala zastaviť lebo on má takýto vzor z rodiny

autor
7. aug 2023

@aneetra áno je to žiaľ tak :(

3nikus30
7. aug 2023

@mirkaferko prosím ťa bol aj na liečení? Riešim to isté 😔

lonely66
7. aug 2023

musis zacat od seba. odopriet si jednoducho. nedat si. nekupovat. ak uz kupi on, zapriet sa a nevypit. inak to nepojde. ak to zvladnes, mozes "pomoct" aj jemu. rozhovorom, ze nech abstinuje, inak hrozi, ze o teba pride. ak ta miluje, tak to zvladne aj on. alebo to bude vediet regulovat na 1, maximalne 2 akcie mesacne (ved mozete aj spolu "akciovat"). ale denne popijanie uz nie je OK. keby ste mali 60 a viac a zrazu si takto zacnete "uzivat" dlhe vecery s tym, ze nikomu neublizite a nezryjete sa ako kone, nepoviem. ale ak ste mladi a ty chces raz rodinu....mysli aj na tie deti. nebude to dobre, ked nevydrzite (obaja) aj niekolko dni alebo tyzdnov bez. musis konat teraz a to cim skor.

mirkaferko
7. aug 2023

@3nikus30 nie na liečení nebol. Aj keď som to mnohokrát navrhla. Odmietol. Chodil k psychologičke a na stretnutia anonymných alkoholikov.

ivangeline
7. aug 2023

Najdi si zdravsie sposoby na oddych. Kniha. Film. Cvicenie. Spanok. Rozhovor. Sex. Vsetkeho vela skodi... a alkoholu duplom.

mamamasama
7. aug 2023

My s manzelom si tiez dame vecer drink. Nie kazdy, ale napriklad, ak mam otvorenu flasu vina, tak ju pijem kazdy vecer, az kym ju nevypijem. Trebars tyzden. A potom mesiac,dva nic. Kolkokrat si sadnem a poviem, ze "juj, dala by som si vino", ale tym to konci. Nechce sa mi ist kvoli tomu do obchodu. Toto nepovazujem za zavislost. Zavislost je nieco, co mas neustale v hlave. Kvoli tomu by si prekonala lenivost a vstala z gauca. Sla na cigaretu, alebo do obchodu. Ako to mas ty?

cimage
7. aug 2023

Najlepsie je nekupovat ziadny alkohol a doma ho nemat. Ty aj priatel mate problem obaja. Na odreagovanie staci prechadzka, pohyb, kniha, kino a nie alkohol. Cim skor s tym prestanete obaja, tym lepsie, hlavne ked chcete zakladat rodinu.