Ahojte Dnes má poskriabala macka v turecku bojím sa ze by som mohla odnej dostať besnotu domov prídem zajtra bude v pohode keď sa dám zajtra cca o 10 zaočkovať vakcínou proti besnote ?
Tak Mozno si dala besnotu ty macke 😀ty si Isla za nou ona len chcela mat pokoj .. besna macka by sla za tebou a mala penu na papuli.,
Vydefinkovať, a nemaj obavy,,, už by si mala horúčku, triašku... Preto nosím na dovolenky laliu v liehu aj Drags Imun z ENERGY, Aj keď sa na pláži o niečo poškriabe, potrieť 2x/D a v pohode, nič nebude... aj alpou môžeš potrieť
Injekcii proti besnote sa dava tusim 12 do brucha a su menej prijemne ako besnota.
@miadi ja mám informáciu, že 3 dávky, nie 12. a besnota je nie že príjemná alebo nepríjemná, hlavne je smrteľná
@alzbeta44 pri poškriabaní je minimálna, prakticky žiadna možnosť, žeby si sa nakazila besnotou. musela by ťa uhryznúť. neviem, ako dlho tam ešte budete, ale ak ešte aspoň týždeň, pozeraj, či mačku uvidíš a ako sa správa. ak bude pokojná a v pohode, tak už vôbec nebude priestor na obavy. ak sa totiž zvieraťu prejaví besnota, tak sa to rýchlo stupňuje, zviera je nervózne, hryzie, umiera do 14 dní.... čiže muselo by sa to u nej fakt do týždňa dosť vystupňovať.
ale pochopila som, že asi sa vraciate domov, keď sa pýtaš na zajtrajšie očkovanie. áno, stačí to. ono keby sa besnota preniesla zo zvieraťa na človeka, tak môže trvať až 2 roky (ale aj dva dni), kým sa prejaví. tá inkubačná doba je veľmi rôznorodá. kým sa besnota v človeku "neprebudí", tak má ešte čas na injekcie. takto podrobne mi to vyrozprávali na infekčnom, keď dcéru chňapol do ruky pes....
@panelacikova No Dnes večer odchádzam zajtra budem doma
A Tu je veľmi veľa tých mačiek a jak som sa k nej priblížila ma hneď poskriabala a pre istotu je asi lepšie no neviem preto som sa pýtala skôr doktorovi nemôžem ísť ale hneď zajtra ráno budem volať a pôjdem
@panelacikova moze byt Mne to vravela mama velmi davno ze 12.. neoverovala som.. pisala som ze je to neprijemnejsie ako “ besnota” ktoru Podla mna nema .. Lebo skrabancom je minimalna sanca sa nakazit, Dr moze riesit aj na recepcii hotela. Ale ked sa boji tak isto nech ide k svojej dr. Nie je vobec iste ze jej dake injekcie da.
Besnota sa prenáša slinami, škrabanec sa ti maximálne zapáli
besnota sa prenasa slinami, uhryznutim, so skrabacami isto nie. Takze si ranu vydezinfikuj, aby sa ti to nezapalilo.
Ako pisu vyzsie, besnota sa siri kusnutim a slinami. A besne zviera fakt velmi lahko spoznas, lebo ako si sama pisala, je to pekelna choroba. Zvierata su vystrasene a paranoidne, vyslovene kusu a trhaju, vsetko, co sa mihne, vratane vlastneho chvostu.
Tiez som nasla toto na ukludnenie nervov:
"out of all 21 rabies cases in Turkey documented between 2000 and 2014 none were through a contact between cats and humans."
Pre slovakov ako repa: od 2000 do 2014 bolo zdokumentovanych iba 21 pripadov besnoty a ani neden nebol z macky.
Ja som skor prekvapena ze tam besnota este je, kedze vacsina statov divu zver oralne ockuje (rozhadzuju sa navnady s ockovacou latkou) a napriklad na slovensku uz roky ziadny pripad nebol.
Kludne zbehni lekarovy, ale nemyslim ze sa musis nejako extra stresovat 🙂
@alzbeta44 od skrabance len tak besnotu nedostanes, kolko krat ma uz macka poskrabala a nikdy nic mi nebolo..ked tak skor toxoplazmozu dostanes ked si este nemala ale to uz skoro kazdy z nas mal, ked sme sa hrali v pieskovisku ako deti..
Besne zviera vyzera aj chore to by si urcite nesla do blizkosti takej mačky.
Besnota sa prenáša pohryzenim alebo posilnením čerstvej rany. Ak ta poskriabala pazúrom tak pochybujem že normálny dr bude ockovat besnotu. Inak je to 5 davok, prvý, tretí, siedmy,štrnásty a tridsiaty deň. Dávajú sa do ramena. Ale teda mne to odpálilo zdravie na trvalo. Veľmi sa mi zhoršila jedna choroba, ktorú mám. Mala som po posledných dvoch škaredu reakciu. Ale hold mna pokusalo divozijuce zviera. Takze stále lepšie ako umriet na besnotu
@lucia147852 Ja Mam veľmi starostlivo lekárku
Keď Sa jej opýtam po telefóne dúfam ze mi povie ze bude všetko okej takto v lietadle musím rozmýšľať
@lucia147852 A Pokolko ste sa dali zaočkovať okamžite ako vás pokusalo?
@alzbeta44 držím palce, nech všetko dopadne dobre 😌
@alzbeta44 tiež sme boli na dovolenke, už si nepamätám koľko dni to bolo kým sme prišli. Ale malo by sa do 48 hodín. Niektorí dr hovoria, že kým sú neni príznaky sa stále môže a pomôže
Nehysterci, stačí dezinfikovať, viac x