Som v psychickej nerovnováhe najmä počas PMS

23. sep 2020

Dievčatá potrebujem pomôcť, určite mi všetky napíšete, že mám navštíviť psychiatra,ale ja sa bojím.
Môj problém sa najviac zhorší keď mám pms, vtedy som ako človek s inou tvarov.Okrem toho že som nervózna ako besny pes,som aj náladova, nespím,revem, kričím po dieťati, mužovi, psychicky som vyčerpaná, nebaví ma život, potom ľutujem, že ako sa správam, zasa revem, skrátka nebaví ma ani žiť vtedy.Nikdy som tieto pocity nemala, neviem či je to preto, že som brala roky hak.Ale po pôrode ju už nechcem užívať. Som na neskutočnej hojdačke. V mužovi mám veľkú oporu našťastie,ale nechcem takto žiť. Niekedy chytám neskutočné hysaky a začnem sa všetkého báť. Najme ide o zdravie dietata ale aj o naše, o rodinu.V hlave mám strašidelné scenáre o chorobách ,smrti a neskutočne sa trápim a revem ako besna.Fakt už nevládzem.Existuju nejaké lieky,na úpravu pms, alebo fakt už len ten psychiater?Alebo mám zasa začať brať hak na úpravu hormónov? Neviem,čo mám robiť.Dakujem ak mi vie niekto poradiť.

nyusika
23. sep 2020

ja neviem, mas nejaky konicek ?
ci je zmyslom tvojho zivota zaoberat sa len sama sebou ?
PMS ma vacsina zien, ale asi nemaju vsetky tolko casu, aby sa tym az takto zaoberali,

radim v dobrom - najdi si cas iba na SEBA, NAPRIKLAD ZACNI BEHAT.

ekyna
23. sep 2020

na začiatok, neskúšala si magnézium doplniť ? prípadne nejaké iné vitamíny ? Ja som bola pred koncom materskej tesne pred vyhorením a vtedy som sa dozvedela o bunkových soliach, ktoré predávajú v lekárni Vicky Wall pri Poluse, pokiaľ si z BA a tam som vtedy vošla a predavačka hneď vo dverách na mňa, že vy ste mamička na materskej 🙂 dala mi jedny zo železom, keďže som nedoplnila železo po pôrode a potom jedny, čo sa volajú Kali Phos a sú vyslovene pre vystresovaných ľudí, managerov, mamičky na materskej. Mne to veľmi pomohlo, doslova ma to zachránilo

lenuliatko84
23. sep 2020

Skus magne b6 balance,alebo zacni sportovat,behat,je to lepšie ako psycholog

bublinka1426
23. sep 2020

zacala som sa hybat, sporotovat, nasla si cas len pre seba. mam toto iste co ty

danim
23. sep 2020

A štítna žľaza je všetko Ok? Ta zodpovedá, za hormóny...( a potom + ešte vykyv, ale to bežný mesačný pri ostatnom Ok zdraví nemôže mat až take dôsledky )

bublinka1426
23. sep 2020

@danim vooobec nemusia byt hormony, niekedy to tak proste je. dokonca - zevraj urcite jedla mozu riadne zatriast so psychikou.

eleanor13
23. sep 2020

Ahoj.Nie psychiatra ale endokrinologa by som poradila.Mozno mas nejaku hormonalnu nerovnovahu.Ak sa to vyluci, tak az potom psycholog.Niesi jedina ca ma tieto zachvaty hnevu.Ja ich potlacam v hlave a niekedy ma az pot zaleje od nervov a pritom odpovedam kludne.Neviem ako dlho to tak vydrzim🤣viem len ze idem coskoro k endokrinologovi.

kubkovamama
23. sep 2020

Si doma alebo pracuješ?Skús si najprv pomôcť sama,ak si ešte nič neskúšala.Ak si doma-najdi si nejakú činnosť,záľubu okrem dieťaťa a domácnosti.Nie nadarmo každý psychológ radi mať čas na seba a odreagovať sa.Najdi si hocičo čo ti robí radosť.Ako baby píšu,behaj,sportuj,sama do lesa,čítaj,ručne práce,záhrada..je toho strašne veľa.mas v mužovi oporu,to je super,postráži kým ty si to svoje.Pred spaním skús medovku,v dm sú tablety na upokojenie z valerianou-mne to pomohlo v čase rozvodu a strašných stresov,tiež som nechcela ísť k psychológovi,ako až posledná možnosť.Persen kúpiš v lekárni,Guajacuran,magnezko.Ono pohyb ti upraví trošku aj hormonálnu hladinu spolu so stravou,celkovo sa zacni o seba starať.Nepojde to hneď,ale časom sa budeš cítiť lepšie.A ešte spomeniem Gynex,síce je to propagované na gynekologické problémy,mňa to ale celkovo zrovnalo a čo je dôležité,upravuje činnosť žliaz=hormóny.

danim
23. sep 2020

@bublinka1426 ak dlhodobo chýbajú niektoré minerály- môže to mat vplyv. Ale to čo opisuje autorka je extrem. Hormóny sa menia a preto sú PMS. Preto tie základne treba kontrolu, či je to Ok. Koľkokrát sa ľudia liečia u psych. na depresie a pritom maju zlu funkčnost štítnej zlazy, a to je príčina. Preto treba tieto veci skontrolovať.

bublinka1426
23. sep 2020

@danim viem ze to nemusia byt hormony, mam presne toto iste a stitna je ukazkova. krv ukazkova jedine ze mam kys mocovu vyssiu. preto pisem ze toto iste mavam a som zdrava podla testov. je to haluz. ale je to tak..mineraly doplnam jem vela ovocia zeleniny bveriem tablety..

bublinka1426
23. sep 2020

@danim ale ok jasne treba vsetko vysetrit, aj ja som sla na test stitnej preto chapem co pises

evik159
23. sep 2020

poporodna depresia? smer psychiater kvoli liekom. drzim palce

ertlovik18
23. sep 2020

Mozno by stacilo doplnit nejake vitaminy a mat konicek, mne aj joga pomohla aby som pms prekonala aby som to tolko neriesila 🙂

millky
23. sep 2020

Skôr to vyzerá len na hormonálnu poruchu. Porozprávala by som to najprv gynekológovi, on ti odporučí vyšetrenia. Psychiater ani psychológ zatiaľ nie sú nutný, keďže problém si uvedomujes. Treba najprv nájsť príčinu problému až potom môžeš niečo liečiť alebo odstraňovať. Ak máš hormóny v nerovnováhe, treba ich upraviť. Ale nie HAK, to sa neboj.

autor
23. sep 2020

@nyusika je pravda,že pred tehu,som športovala,ale teraz sa mi nejako nechce, čas by som aj možno našla,inak koníček žiaden, najhoršie je že bývam na dedine,kde nič nie je a nemám ani vodičák.

autor
23. sep 2020

@ekyna toto sa mi pozdáva, len niesom z BA, ani okolia, iba ak by sa dalo objednať cez net.Tiez sa cítim ako vyhorena.Totalna troska.Psychycky narušená alebo čo. Magnézium som si nasadila ešte len predvčerom,kludnejsia možno trochu som,ale žiaden zázrak,v zime minulý rok som užívala pupalku,ale nula bodov.

danim
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
23. sep 2020

@lenuliatko84 áno asi máš pravdu,mala by som začať , voľakedy som cvičila.

autor
23. sep 2020

@danim vôbec neviem, nikdy som na štítnej nebola.

danim
23. sep 2020

Držím palce, aby bola Ok. Ale treba to vylúčiť. Ak to bude Ok a zároveň máš zdravé stravovanie, tak sa obávam, že rozhodeny organizmus kvôli dlhoročnému užív HAK. Isto navštív gynek a endokrinológ. Pomozu isto. Drž sa.

danim
23. sep 2020

Magnezium sa tak rýchlo nevstrebe, to bude chciet dlhodobé užívanie.

nyusika
23. sep 2020

tak porozmysla, co by ta tak nejak nakoplo, sprav si vodicak - hned mas mysel zamestnanu 🙂
ako vyssie kocky pisu - bicykel, beh, hocico, co bude iba tvoja aktivita.
Inak uplne scvoknes 🙂

autor
23. sep 2020

@eleanor13 tak to ja určite nemám také mierne ako ty,ja nedokážem byť kľudná, neviem svoj stav ani opísať.Som totálne na zrútenie,z neustáleho strachu,potom z vytocenia čohokoľvek, psychickej únavy atď.Niekedy keď tu na mi čítam takéto články v diskusii,tak ženy píšu, že už sa nevládzu ani s postele postaviť ráno, bojím sa že to dojde tak ďaleko.Toto fakt nechcem.

autor
23. sep 2020

@millky ani ma nenapadlo to riešiť s gynekológom, skôr mi kamarátka dala číslo na ženu čo prečisťuje čakry.No neviem či má týmto toho zbaví, neviem či tomuto veriť.Ze nejako očistí moju psychiku.

danim
23. sep 2020

A treba sa porozprávať aj s psychiatrom. ( keď bude štítna žľaza Ok ). Pomôže ti. Nezahadzuj tuto šancu. Je dobre, že si uvedomuješ nepohodu a chceš to vyriesit. Vies keď ta boli zub,riešiš zubára. Keď cítiš vnútorný nepokoj, tiež to rieš. Vyriesit sa to isto da.

Reagujem na to čo si napísala 15:28 , určite vyhľadaj tohto lekára. A nemaj predsudky, Pomôžeš sebe.

autor
23. sep 2020

A ešte, nechcem si sama dávať diagnózu,ale myslím si, že mám tetaniu, nečítala som si o tej chorobe ešte nič, len tiež tu na mk jednu diskusiu a pani opisovala že má slabosť v nohách,ja ju tiež pociťujem,asi tento rok mi to tsk začalo, ale to je len moja domnienka.

nyusika
23. sep 2020

tetania zacina v hlave, fakt, najksor skus zmernit fungiovanie - cas pre seba si najdi.

danim
23. sep 2020

To vyšetruje neurológ ( tetaniu ). Ale to čo opisuješ môže byt aj psychika - napr z dlhodobého stresu ( v práci napr ).

lenuliatko84
23. sep 2020

Ja som zacala behat cez koronu v apríli. Pri behu myslum len na to aby som spracne dychala a kolko chcem dnes zabehnut.nikdy som nechapala ako to niekoho moze baviť a teraz mam nadchu som smutna ked bezat nejdem.naizaj zacni,je to uzasna psychohygiena

eleanor13
23. sep 2020

Rozumiem.Mozem ti zazelat aby ti bolo lepsie, aj zelam, avsak asi bude fakt najrozumnejsie ist k obvodnej a povedat co sa deje, ta uz ta nasmeruje.Ries to, nieje dovod preco by si sa mala trapit ked su odbornici ktori ti budu vediet pomoct.Drzim ti palce