Som unavená, nevyspatá a vyčerpaná

milka1988
7. okt 2023

Ahojte prosím povedzte mi že nie som jediná ktorá si ani po roku a pol "nezvykla" na tú únavu z dieťaťa. Všetci mi vraveli neboj to si zvykneš časom na ten nedostatok spánku, zvykneš si uvidíš, všetci ma presviedčali že to si telo dokáže na to zvyknúť ale malý má rok a pol a čím ďalej tým viac ráno trpím ako pes. Tak by som si chcela pospať ale malý je hore už o 6:30. Pre niekoho možno v pohode čas pre mňa neskutočne skoro. Ako keby bolo iba 4:30. Vždy som bola viac večer/ noc aktívna a ráno dlhšie spala ale na toto si nedokážem nijak raz zvyknúť vôbec to nie je môj čas na vstávanie a ráno mi je už do revu z toho.
Snažím sa si občas ľahnúť s ním na obed ale ta hodina/ hodina a pol je pre mňa ako studená sprcha 😭 nestačí mi to
Vkuse 24/7 365 , som s malým len ja, muž v práci živnostník takže veľa pracuje aj sviatky aj soboty, starý rodičia tiež pracujú, kamošky majú svoje deti nebudem im pridávať. Keby aspoň v noci spal, ale zobudí na sa mlieko 2-3x a ten spánok je samozrejme pre mňa masaker. Neexistuje niečo ráno na povzbudenie na prebratie? Už som fakt zúfalo unavená až mi je zle na zvracanie. Keby spal aspoň do 8-9 to by bolo pre mňa ideá.
Je tu ešte iba mamička v podobnej situácii? Ako to riešiť? 🙏🏻🙏🏻🙏🏻

lily246
7. okt 2023

@milka1988 o koľkej chodíš večer spať? Musíš ísť skôr. Moje dieťa odjakživa vstávalo o 5tej a v noci hore 6-8x, v najhorších obdobiach ešte viac a s vreskotom. Fyzicky a zdravotne sa už asi nikdy nebudem cítiť ako predtým. Tak to je s deťmi. :(

milka1988
autor
7. okt 2023

@lily246 lenže večer obriadujem ešte domácnosť, a kym dám malého spať a porobim to je 23 hodín
varim, poriadky, zvieratá, pradlo atď keďže cez deň ešte popri malom pracujem aby som čo to zarobila popri rodicaku :/

aurora33
7. okt 2023

@milka1988 manzel si nemôže sem tam zobrať deň dva voľno aby ti pomohol? Ved je to aj jeho dieta.

0silvia0
7. okt 2023

@milka1988 mas idealne dieta, idealne casy, myslim ze kazdy ti bude pisat ze co viac by si chcela, ze idealnejsie to uz nemoze byt. A ked si chodila do prace, neverim, ze si si mohla pospat do 8, 9 tej.
Teraz citam, ze este pracujes popri rodicaku, tak to by som zrusila.

milka1988
autor
7. okt 2023

@0silvia0 pracovala som z domu takze ano spala som uplne bežné každý deň aj do 10-11 pre mna je toto odjakživa čas na vstávanie. Už do školy som mala veľký problém vstať o 6 ajked som si šla ľahnúť skôr..proste môj biorytmus je večerný nie ranný.

tosomja
7. okt 2023

@milka1988 tak choď spať s ním večer.
Mne nikto nehovoril, že si zvyknem, ale že sa prispôsobím. A áno, prispôsobila som sa. Keď viem, že vstávajú o 6tej, tak idem spať do 22hod, aby som sa vyspala.
Variť, prať, upratovať môžeš aj pri ročnom dieťati, už nepotrebuje aby si sedela pri ňom nonstop. A zase neverím, že muž je nonstop preč. Choď si ľahnúť do obývačky a nech muž spí s ním v spálni. Alebo jeden deň v týždni nech sa stará on, ty si daj štuple a spí dokedy potrebuješ.
Ja som 3 týždne sama s deťmi, ale máme režim, keď nevládzem, proste sa vykaslem na upratovanie, varenie, a spím s nimi aj poobede, aj večer o 19.30hod idem ľahnúť a spím asi skôr ako oni 😃
Mne pomohlo chodiť hneď po raňajkách vonku. Či už len prechádzka do obchodu alebo aspoň na dvor.

zuzap33
7. okt 2023

@milka1988 ked si chodila do prace, kedy si vstavala? Neviem ci do nejakej sa vstava o 8, 9. Aj ked bude dieta chodit do skolky, treba ho tam dat do 8.

milka1988
autor
7. okt 2023

@aurora33 nema kedy si brať voľno pracuje vkuse lebo majú vela roboty ( stavby) ludia chcu všetko hneď mať tak ho vela krát tlačia aby to urobil čím skôr, on potom ťahá vkuse aby to stíhal s kolegom a ja som tým pádom sama s malým. Este aj soboty robí

milka1988
autor
7. okt 2023

@tosomja lenze je píšem vyššie že ja cez deň pri ňom neupratujem ale pracujem aby som zarobila aj ja čo to navyše k rodicaku. Čiže aj ked si to prehodím/ cez den s nik budem upratovať variť atď pracovať musím večer tým pádom

dominikamacakova
7. okt 2023

Ja ti ešte raz poviem, že si zvykneš. Pol roka je málo. Zober si, že ja som porodila druhé dieťa keď malo prvé rok a štyri mesiace. To ešte len bol masaker... som spomínala na staré dobré časy s jedným dieťaťom. Ja som žila na káve ... my matky to musíme vydržať proste, nič iné neostáva 🤷

0silvia0
7. okt 2023

@milka1988 myslim, ze nemas vela moznosti, len sa prisposobit. Casom ti dieta bude chodit do skolky, do skoly, a tam treba byt cca o 7,30. Cize skor ci neskor si budes musiet biorytmus poupravit.

milka1988
autor
7. okt 2023

@dominikamacakova rok a pol nie pol roka

milka1988
autor
7. okt 2023

@dominikamacakova a to je dôvod prečo ja si druhé dieťa neviem predstaviť presne pre to že ťa únava bude ešte horšia a to skončím na ad nedajbože

tosomja
7. okt 2023

@milka1988 tak nemôžeš mať všetko. Aj peniaze, aj popratane, aj muža. Muž musí zarobiť cez 3000e keď robí nonstop, tak sa treba uskromniť, alebo si vybrať čo je pre vás dôležitejšie. Či peniaze, či spánok a ty sama na všetko.
Všetko len v rámci možností, zdá sa, že to nezvládaš, tak potrebuješ z niečoho ubrať.

lily246
7. okt 2023

@milka1988 je nutné aby si pracovala popri rodičáku?

dominikamacakova
7. okt 2023

@milka1988 aha, no tak stále si na tom lepšie ako ja, ktorá mala v tej dobe dve. Ale ja som zásadne neupratovala keď spali.A už vôbec nie do 23:00, veď o takej dobe je už organizmus úplne vyčerpaný...To bol môj čas na oddych proste. Aj keď bol doma totálny bordel....

dominikamacakova
7. okt 2023

@milka1988 ja by som si druhé tiež nerobila dobrovoľne tak skoro. Nie som masochistka 😆

aurora33
7. okt 2023

@milka1988 tak ja ti potom poradiť neviem, ale je to smutne, že ti manžel nevie pomôcť. Zase odtiaľ potial. Vlastne preňho to tiež nie je dobre makať 6 dni v týždni.

h2
7. okt 2023

@milka1988 Dohodni sa s mužom, že nedeľné rána budú tvoje. Že k malému vstane on a teba nechajú vyspať. Podľa toho, čo píšeš, robíš, ako kôň. Si s dieťaťom, k tomu máš celú domácnosť na krku a ešte aj robíš veci do práce... Zaslúžiš si jediný deň v týždni mať aspoň ráno tie 2-3 hodiny pre seba.

milka1988
autor
7. okt 2023

@tosomja 3000€ zarobia muži mozno na západe ale nie na východe. Uskromniť. No máme hypotéku nakoľko chceme vlastné bývanie, tým pádom bývame v podnajme a podnajmy su dnes všetci vieme drahšie ako samotná hypotéka, mame auto na lízing, pretože sme uz po 10 rokoch odmietli kupovať jazdené autá za par eur a vrazali sme do ich oprav stovky €. A po narodení malého sme nemali ani bezpečné auto keďže malo už vyše 15 rokov. Čiže rie výdavky máme vysoké. Ale manžel určite nezarobí tak aby všetko mohol ťahať sám a ešte aj nás. Tak aspoň ja sa snažím čo to naviac zarobiť a teda pracujem samozrejme buď cez deň kým malý spí, kým sa hrá, kým pozerá tv, ale samozrejme treba chodiť aj von, aj sa mu venovať a tým pádom všetko stojí. A večer to dobieham. Ale na to aby som ráno vstala vyspatá o 6:30 by som ja musela ísť spať už o 9 tej. Neraz tak idem že kašlem na všetko a idem si skôr ľahnúť ale jeden dva dni do týždňa je nič
Niekomu stačí spánok 6 hodín a cíti sa fresh a niekomu treba proste viac aj 10 hodín. A tých 10 nenaskrabem ani keby čo

tosomja
7. okt 2023

@dominikamacakova ja mám rok a dva mesiace rozdiel medzi deťmi. Nonstop refluxove, syn ešte na rok a pol zvracal. Dcéra do roka v nosiči, všetko s nimi. Dávať pozor, či sa nedusia atď. Keď zaspali o 19tej, tak som vedela, že každé dve hodiny hodiny budú hore, lebo potrebovali odgrgnúť. Spali pri mne v posteli, aby som nemusela vstávať. Lebo by som sa úplne prebrala.
Pratala som počas pooobedneho spánku, varila ráno popri raňajkách. Proste som dala do vajíčka, stoličky, na zem, hocikde a varila. Medzitým som si aj vypila kávu, potom sa obliekli, išli von, tam som vypla. Nadýchala sa. A poobede spali, vtedy som popratala. Keby muž nerobil vonku na turnusoch. Ešte by som uvažovala o práci na privyrobenie, aby sme sa striedali. Ale keďže je preč, tak aj zarobí aby som ja nemusela. A mohla sa starať o domácnosť a deti.

tosomja
7. okt 2023

@milka1988 ja nepíšem, že zarobí 3000e, ale keď robí ako kôň a nikdy nie je doma, tak počítam, že zarobí aspoň 3000e. Môj robí na kamióne, lebo povedal, že keby bol doma, tak by musel robiť nonstop aby zarobil toľko. A tiež by nikdy nebol doma.
Tiež sme v podnájme, tiež máme aj iné výdavky, tiež žijem na východe a všetko sa dá.
Ako píšem, nemôžeš mať všetko. Buď spánok, alebo ostatné. Energetaky, ani káva či iné dopingy nepomôžu, len nastavenie v hlave a určiť priority.

dominikamacakova
7. okt 2023

@tosomja moje sa tiež stále budili a spia so mnou doteraz. Ja som všetko robila popri nich keď boli hore a fakt keď spali tak som si ľahla na gauč a úplné vypnutie. Chlap tiež robil každý deň od nevidím do nevidím... ale zase večer aj upratal kuchyňu, niečo navaril, robil nákupy. A ešte spomínam, že sme bývali na štvrtom poschodí bez výťahu a to bol masaker. Jedno dieťa, ktoré nevedelo chodiť po schodoch a druhé bábo a nosiť ich hore -dole a po cisárskom... to boli fakt zlé časy pre mňa 🥲

lily246
7. okt 2023

@milka1988 chcieť spať 10 hodín je utópia, keď sa človek rozhodne pre rodinu, s tým sa proste rozlúč, ďalších x rokov bude chodiť dieťa do škôlky a školy ráno na ôsmu. Ja vidím, že si neodhadla, do čoho ideš. Nabrali ste si toho na seba priveľa. Lepšie by bolo najprv si zabezpečiť hypo a bývanie, keď boli ešte aj lepšie podmienky na trhu pred 2 rokmi, potom dieťa, to už teraz vieš aj sama. Musíš z niečoho upustiť, zrejme prestať pracovať popri rodičáku, žiť zatiaľ v podnájme, aj tak nie je vhodná doba na bratie hypo a kúpu nehnuteľnosti, všetko porobiť cez deň popri dieťati a každý večer ísť skoro spať.

aurora33
7. okt 2023

@milka1988 tak čím viac píšeš tým viac nechápem.

akbara77
7. okt 2023

@milka1988 muž je nonstop v práci, tak nech zarába iba on....alebo si a par hodín zaplať opatrovateľku, keď chcete zarábať obaja. Dieťa je obrovská zmena...nič nie je a nebude ako predtym, čím skôr si to uvedomíš, tým lepšie pre teba
P.s. muž je tiež rodič.. vyhovárať sa na prácu je veľmi egoisticke

gelifil
7. okt 2023

nemozes stihat vsetko, to je jasne a uz vobec nie spat tolko hodin..zabudni...su deti, ktore su hore od 4., 5., a v noci hore xkrat...zakazdym, ked maly spi, lahni si tiez a na poriadok sa vykasli, ked uz musis pracovat, tak vecer, ked maly zaspi a ty este aj tak nespis

trinityf
7. okt 2023

Na to sa neda zvyknut, ale casom ako bude rast, to bude lepsie.

letfenixa
7. okt 2023

Čiže spis od 23 do pol 7 a je ti malo ???

janewithane
7. okt 2023

Pises, ze sa ti zle vstava tak skoro, mozno by ti pomohlo prestavenie cirkadialneho rytmu - napr Huberman lab (ma ig aj podcasty) vela hovori o dolezitosti pre telo aj psychiku ze proste rano po zobudeni cim skor ides von a nechas na seba bez slnecnych okuliarov posobit slnecne luce, nemusis priamo pozerat do slnka ale ideal je byt otocena tym smerom, este dolezitejsie je to ked je zamracene.. tak isto aj chvilu vecer ked slnko zapada.. + odlozit kavu co najneskor po zobudeni.
Asi ta to nespasi ale ako taky typ.

Inak suhlasim, ze mate toho na sebe extremne vela a snazila by som sa tvoju pracu vypustit a tym padom skorej spat + aspon raz za cas nech je rano muz s dietatom a ty stuple. Aj keby vam to odsunulo hypoteku o rok, stalo by mi to za to.