Cawte zeny. Nazov hovori za vsetko...Presne tak sa posledne dni citim. Po tom co napisem ma vsetky poslete do riti ale nech ked sa vam ulavi, mne sa zase ulavi ked sa ,,vypisem,,. Ale ked sa nahodou niektora zlutuje a napise mi ako to prekonat....budem rada🙂
Takze...mam 25rokov a 3,5mes dcerku, ktoru zboznujem, je krasna, zdrava, proste uzasna. Od 5tyzdna mi prespi celu noc, teraz sa zacina mrvit tak okolo tej 4:30-5:30 a dudlom ju uchlacholim este tak do tej 6:00-6:30. Podotykam ze zaspava najneskor o 21. Cez den mi toho moc nenaspi, doobeda potiahne take 2-4hodky pocas ktorych stiham upratat.navarit...proste domace prace a co treba. Namalujem sa,urobim zo seba cloveka...a tak. No a poobede az do vecera mam kvazi len na to aby som sa venovala malej..doma mi nechce spat,max 30min ale niekedy nedosiahnem ani to, najviac na nu zabera nosenie a kocikovanie. Lenze mne sa nechce. Bolia ma nohy, chrbat, najmä krize jak fras...uz sme vymenili aj matrace a nic. V noci sa 180krat zobudim, vsetko ma boli a proste nevladzem chodit. nic nevladzem. som znechutena sama zo seba. No a jasne ze ked malu odmietnem vozit,mixovat ju v kociku na balkone alebo nosit a prechadzat sa-sedet nemozem lebo reve...tak je nevyspata a len mrnci...kazdy den je rovnaky,nebavi ma to.cele tehu som bola doma zavreta cize uz som skoro rok doma a paradne mi to zacina liezt na city. ked vidim muza ako pri mne spi so stuplami v usiach mam chut ho z tej postele skopnut. vlastne mam chut zabit vsetkych ktory spia,oddychuju,proste si uzivaju. a ked mi este cez den povie (muz), ze je unaveny...koncim s nervami. nevravim dost aj pomoze...vlastne pomaha mi aj mama.hocikedy si zmyslim malu jej mozem doniest,ona vsetko odlozi nabok...brava mi ju aj na vikendy sem-tam..nemam sa fakt na co stazovat. ale zas ju nechcem vyuzivat. ja chcem vsetko zvladat sama,byt zasluzila matka a chvalit sa ako si uzivam materstvo. neviem ci som este nedospela alebo cim to je...no mala nebola nahoda. mali sme ju lebo sme ju chceli. som vydata, s muzom sme 7 rokov...takze ziadna nerozvaznost.
kym sa dostanem na koniec tak pochopim ze mi ozaj hrabe...🙂mam rada tuto stranku.hehe.
no, som len proste unavena...asi.je to pre mna vsetko nove.starat sa o niekoho ineho ako o seba.rozmyslam nad kupou psa...nejake rozptylenie.ale asi to neni dobry napad.ci?
Myslím si, že ten kto materskú nazval materskou dovolenkou bol riadny....Každému to občas doma prerastá cez hlavu, je normál že sa cítiš unavená.V prvom rade by si mala riešiť zdravotný problém s chrbticou.Píšeš, že mamina ti malú postráži, tak choď na neurológiu,pomohli by i dáke rehabilitácie a i domáce cvičenie.Chrbtica vie riadne potrápiť, takže sa nečudujem, že potom ledva nohy vláčiš za sebou a netúžiš po prechádzkach.A čo sa týka psa? Je to úžasný tvor, no s ním musíš chodiť von aspoň 3-4 krát denne, tak to odlož na neskôr.Rieš radšej tú chrbticu, keď sa budeš cítiť fyzicky dobre, i duša pookreje.
... toto tiez poznam, az na to ze este k tomu som v noci 5-10 x kojila a cez den nehrozil dlhsi ako 1 hodinovy spanok ... a mama nemohla pomoct... mne pomohlo napr. chodit do materskeho centra- sice som sa tam nevyspala 🙂 ale aspon som mala s kym pokecat... a rok a pol po porode som zistila , ze mi nefunguje stitna zlaza tak ako ma ( po porode sa to moze stat) - a potom co som zacala brat lieky, som mala aj viac energie... ale hlavu hore, ide leto , malej sa snad skoro upravi rezim, slniecko doda energiu 🙂 ... dieta je pre nas mamicky vacsia zmena ako pre nasich partnerov
@zszudorova Ahoj, je to normalne, vela zien ma sok z materstva, z tej zmeny, malo spanku, spolocenska izolacia 🙂 poznam maminy, ktore su starsie od teba, o babo sa dlhe roky snazili a po porode prvych par mesiacov preplakali zufalstvom. Zvyknes si, najdes si s derkou svoj rytmus a namiesto psa odporucam najst si v okoli maminy s priblizne rovnako starymi detmi, s tymi si pokecas lepsie ako so psom a nepredstavuju dalsiu zataz na tvoj aj tak otraseny system 😉 ak mas mamu, ktora ti pomoze, nehanbi sa to vyuzit a za ten cas si najdi nieco pre seba - fitko, kozmetiku, knihu, kavu s kamoskou...trochu prepnes a vas s dcerkou si potom lepsie uzijes. Cim bude vacsia, tym to bude lepsie a materstvo si zacnes naozaj uzivat.
Aj dokonale zasluzile matky mavaju svoje krizy 😉
A muzi? Moj nepotrebuje ani stuple do usi. Dcerka dnes od stvrtej rana buntosi, ani sa len nezamrvil 😉 za polhodinku vstane a povie mi, ze aka super noc a ja zatnem zuby a paste a radsej sa vzdialim od ostrych predmetov 😀
Ak by sa to vsak nezlepsovalo, zajdi za psychologm. Poporodna depresia je vazna vec, aj ked to podla tvojich riadkov nevyzera tak zle, radsej nic nepodcenit.
@zszudorova nie si sibnuta, len unavena a ak si spoločenska, tak pobyt doma "len" s dietatom je tiez psychicka zataz. Neboj, ono sa to zlepsi, ja som po narodeni prveho syna, prezivala podobne pocity, po sekcii, nevyspata, decko malo prve tri mesiace koliky no ja tense pred zrutenim. A potom sa to vsetko akosi utriaslo. Aj hormony robia svoje, co si budeme hovorit, treba si zvyknut na novu situaciu. Pokial ide o chrbat, tak uricte ries s neurologom, fyzioterapeutom. A toho psa si dobre rozmysli, to je akoby si si zadovazila dalsie dieta, treba sa o neho starat, vencit (ak byvas v panelaku), a tiez vychovat.
@zszudorova strasne zlaty prispevok 🙂 joj, ale vobec nie si sibnuta, to, ako sa citis je celkom normalne a v podstate jedina rada je, vydrz to, mala ti spinka krasne (to, ze sa v noci mrvi, moze znamenat, ze pomalicky idu zubky) ... ale mala by si sa trosku setrit, ked ta vsetko boli, znamena to, ze by si mala trosku vypnut, lebo materska "dovolenka" este chvilu potrva a ty sa nemozes zoslahat hned na zaciatku... tak si skus navarit tak, aby bolo na dva dni (alebo nech navari muz), na upratovanie sa sem-tam vykasli a pospi si doobeda tie 2-4hodinky s malou, velmi dobre ti to padne 😉 a poobede budes mat energiu ist s nou von...a straaasne ti zavidim, ze mas maminu na blizku (ja to stastie nemam), vobec to neber tak, ze ju vyuzivas, alebo to nezvladas, ver mi, ze je stastna, ked je s vnuckou 😉 , tak jej ju nechaj a skoc s kamoskami na kavicku, alebo ked ta boli chrbat skus masaz, alebo nieco ine, co ta potesi...neboj, zvladnes to ako kazda ina mamina 😉
uplne v skratke - vidím to na popôrodnú depresiu navštív psychologa alebo psychiatra - nech to neprerastie do psychozy
a k druhej veci - psa si nekupuj vraviš že si unavená a starať sa ešte o psa to nie je take jednoduché ako sa to zdá
To je normalne. Hormony, totalna zmena zivotneho stylu, zrazu sa treba o niekoho 24/7 starat, okliestena sloboda, atd. To dostane nejednu z nas. Po chvili sa to znormalizuje a zacnes si to uzivat. Ale najdi si nejake kamosky s detmi aby si sa mohla vykecat, prehadzat a kocikovat s nimi semtam, ist na nastevu nech sa deti zacnu vnimat. Ak mas mamu co pomaha super, nie je nic zle na tom poprosit ju. Nechaj ju uzivat si babkovanie a ty oddychuj. V noci ta nezastupi. 🙂
@zszudorova, a teraz si skus predstavit, ze ti nikto nepomoze, si chora, nevladzes, lebo mas nato diagnozu, dieta ma silny reflux a spi ti 30 minut za 24 hodin a stale place a ty ho nonstop nosis na rukach a niekedy zufalo places s nim. Casom to prejde, no prve prespate noci pridu ked ma 2, 3 roky, aj to len nahodne, inak sa budi viackrat za noc, casto je v noci hore aj hodinu, dve a s dietatom ti nikto okrem manzela nikdy nepomoze. Narocne dieta, s kt. sa neda ist kam chces ty, kedy chces ty a jedine co si prajes je spanok. 🙂 Kazdy ti povie, neboj, to prejde. A to iste ti poviem aj ja, hoci som to tak neznasala, ked mi to vraveli, ale je to pravda, ajked sa ti teraz tie dni zdaju ako vecnost, napriek tomu zrazu ubehnu roky a vsetko je ine. Nastupis do prace, do kt. si sa velmi tesila a uz prvy den sa pytas, co bolo lepsie, kde si sa citila lepsie a mas uplne iny pohlad na vsetko a je ti aj za tym blaznincom, kt. ti tak strasne liezol na nervy smutno.
🙂ste super zeny. inak este som zabudla dopisat...ked mi aj niekto malu zoberie neviem nic robit. spat?nehrozi.lahnem si a za 5min mam nervy ze stracam cas...tak vstanem.mam upratane,navarene...vsetko porobene. tak bud to zacnem robit znova alebo chodim po byte ako lev klietke a hladam do coho by som pichla. neviem oddychovat ale zas ked cely den nieco robim a som na nohach tak kto by sa cudoval ze vecer som uz sialena od unavy...ja proste neviem co so mnou je. taktiez sa snazim robit si program, fakt zajdem k mame, k svokre, mame zahradku taku na relax, tam idem...vymyslam aby som sa nenudila. ja proste neviem co so sebou! som otrasna viem. muza terorizujem, ked je doma on najradsej by som bola keby mal malu iba on...no on ma tiez rad svoje pohodlie. a taaaaaaaak...stale si vravim nech uz mala chodi, nech hento, nech tamto...pritom si myslim ze potom budem unavena ovela viac. proste som vecne nespokojna! je mi do revu zo vsetkeho ale HLAVNE zo seba.
@zszudorova
Pekne si to napísala, je to úplne normálne, ja snívam o tom, že si raz ľahnem a nevyjdem z postele 2 dni, tak počítam o tri roky že to bude.. 😅 😅
Máš super aspoň to, že ti malú zoberú na víkend, má 3,5 mesiaca? tak už asi nedojčíš, ja som staršiu dojčila 34 mesiacov, tak prvý víkend mimo domu bol keď som bola v pôrodnici s druhým... 😀 a teraz ani nehovorím.. som tu len preto, lebo muž so staršou išli na prechádzku a malý sa hrá na puzzloch... 😎
A čo sa týka materskej - omyl - JE TO dovolenka, ja som išla do práce keď mala dcéra 2 roky, a potom som pochopila, že to bola ozaj dovolenka, uvedomte si, že keď pôjdete do práce, tak budete musieť po návrate z práce stihnúť to, na čo ste mali celý deň.... 😀
a ešte jednu vec chce to vyjsť si s kamoškou kamoškami von na par hodin, pokecať vyžalovať sa, možno si aj nejaky drink dať - mna toto drží pri živote - prespata noc teda neviem čo je už dlho
ahoj to ako by som citala o sebe. len s tym rozdielom ze maly mi v noci nespi a cez den toho tiez vela nenaspi..ale zhruba ked asi 4 mesiace tak som mala podobnee stavy... vsetko mi liezlo na nervy, nevedela som co so sebou, maly len na rukach alebo v kociku a kolisat...mne zas pomaha velmi svokra a samozrejme ze aj manzeel 🙂 ale tak az vecer cez den je v práci...uz keedd som videla ze je zle tak som poprosila svokru ci by mi nepostrazila maleho aspon na 2 hodinky ked bude spinkat, ze musim ist aspon trocha von s kamoskou leebo mi svihnee...neuveris ako mi to velmi pomohlo ze som mohla nachvilu von zo stereotypu...pokecat len tak...🙂 doma by som neobsedela potrebovala som trocha zmenu aspon na 2 hodky...prisla som ako vymenený clovek...ked sa maly narodil mala som 24 a bol planovany...tehotenstvo som si veelmi neuzila chodila som do skoly a teraz akurat koncim..takze potreebujem aspon raz za cas sa vykecat..skus mozno to pomoze aj tebe ist pokym malinka bude spinkat a bude pri nej babka ist vonku s kamoskou posediete 🙂
@zszudorova psa nekupuj. 😉 Najskor by som zacala riesit zdravotne problemy, behni k dr, alebo na masaz, nech mas chrbat v poriadku, budes ho najblizsich xx rokov veeelmi potrebovat. Potom by som skusila nejaku psychologicku, prip. podobne "postihnutu" kamosku, aby si sa mohla vyrozpravat niekomu, kto tomu bud rozumie, alebo je plateny za to, ze ta vypocuje.. ak by problemy neprestavali, tak naozaj odbornik, lebo psychika je krehka... ked ti niekto vezme malu von, tak behni na plavaren, do fitka, kadernicke, na kozmetiku alebo len tak von si sadni do parku... ak rodinny rozpocet dovoli, behni raz za cas si nieco pre seba kupit.... a uvedom si, ze si jedna uzasna zienka, ktora prividla na svet to najkrajsie babatko na svete a vsetci ta miluju. 🙂 🙂 ja mam doma tri taketo najkrajsie deti a dala by som neviem co za to, aby som mala chvilku kludu... upratany dom sme nemali posledne 4 roky a zijeme. 😀 😀
@zszudorova Ani neviem, čo ti mám na to napísať 🙂 Jednoducho z toho všetkého mi vychádza akurát to, že sa proste doma na materskej nudíš...všetko čo si písala o dcérke a manželovi by ti veľa žien, ktoré tu píšu mohlo závidieť 🙂 Jediný tvoj vážny problém sú asi tie zdravotné problémy s chrbticou a pod. čo tu píšeš...tak si skôr obehni lekárov a daj sa zdravotne dokopy. Možno potom sa celá tá tvoja spomínaná "šibnutosť" stratí 🙂 Držím palce 🙂 A ešte k tomu psovi - myslím, že je to tá posledná vec, ktorá ti momentálne chýba ... pes znamená kopu ďalších povinností, nehľadiac od častého venčenia a podobne...takže moja rada - psíka nateraz určite nie.
to ako sa citiš je normálne. mat babo je riadna zmena, človek si psychicky nevydychne ani na chviľku, vlastne 24 hod. denne mame dieťa na mysli či je poriadku, či spi, či nie je hladné, či je zdravé. a ked sme bez neho tak si pripadáme ako bez ruky a bez nohy 😀 mne strasne pomáhalo ked som začala chodiť na zumbu, nešlo mi o chudnutie ale o aktivny relax, byť medzi luďmi zamestnať hlavu niečim inym. zo začiatku som myslela,že vypustím dušu z cvičenia, kondička nulová, este som bola unavená z malého. ale po tej hodinke zumby som mala super naladu, priam som sa smiala ako šiši 😀 cestou domov. viem, že je to tažké ale skus robiť niečo popri materskej čo ťa teší kde dokazeš zrelaxovať.
@zszudorova a na ten chrbát pomáha cvicenie aj ked iba doma par minut denne ale pomoze to. treba posilnit svaly, ktore su zmenené tehotenstvom a bolesti sa ti stratia zaručene 😉 veľa šťastia a veľa prijemnych chvil stavenych s rodinkou ti prajem. 🙂
V prvom rade treba riesit zdravotne problemy s chrbticou - lekari, fyzioterapeut. Moj ujo mal dlhorocne problemy a silne bolesti v chbtici, isiel k odbornej fyzioterapeutke, napravila ho, doma cvici odporucane cviky a je ako vymeneny. Takze nepodcenovat to. A zajst aj k psychologovi sa poradit. Ked som mala cca 22 rokov, tiez som k nemu isla aspon na jednu konzultaciu. Nemala som sice dieta, ale tiez sa na mna vsetko valilo - vela stresov v praci, kvantum ucenia sa na VS, problemy doma,... a nevedela som co so sebou. A pomohlo mi to. Drzim palce, vela sily a odvahy to riesit, pripustit si, ze nie sme superzeny, ze vsetko musi byt na 1000 percent, vypustit povinnosti, ktore sa daju a v ramci moznosti oddychovat a dopriat si male radosti - cokolvek, co ta potesi, stretnutia s kamoskami a spriaznenymi dusami, ....
Premena zeny v matku je postupny proces, ktory neprecvakne porodenim dietata. Prvy rok, prve roky zzivania su o tomto. Na to ako ruzovo sa to popisuje je realita tvrdsia. Len trochu narocnejsie dieta dokaze mamu poriadne potrapit, hlavne ked je prve a mama slobodomyslna, predtym zvyknuta na iny zivot. Skutocne sa to vyvrbi samo casom. Psa by som momentalne skor neodporucala, je to starost naviac, ako pomaly dalsie decko, hlavne ked predtym nie su skusenosti s chovom. Teraz je dieta este leziacik, ale o par mesiacov uz zacne chodit, reagovat, uz sa bude dat zajist na piesok, do MCcka, hodit rec s inymi maminami, pozorovat dieta v interakciach s inymi detmi, to uz bude dalsi posun. Iste, pribudnu ine typy "problemov" a monotonnost rezimu doma nezmizne, ale uz to samo bude pomaly s nim(dietatom) "ako s (narocnejsim) psikom" 🙂.
Casom po rokoch na to zle zabudnes a neviem, ale skratka budes si najskor na toto peklo spominat este ako na najkrajsie obdobie zivota. Potom to totiz bude este tazsie, robota a sice uz starsie ale stale dieta a priviazanost nan, na domacnost, na pracu...Ta narocnost zivota sa zvykne stuponovat.
Ako prioritu by som riesila bolesti chrbta, nejake rehabilitacie, alebo napr. joga ma velmi dobre vysledky s tymto, teda joga specialne zamerana na chrbat. Su to lahke cvicenia, vacsinou v lahu na zemi, prerucanie, natacanie tela ako pre dochodcov ale skutocne ucinok byva vyrazny. Riadit sa vlastnymi pocitmi skusit viac veci napr. aj plavenie a vybrat si to pri com sa uprimne citis ze ta relaxuje.
Nejake extra rychle riesenie ale nie je, hormony su stale este vychylene a unava z prechodu na inu zivotnu rolu bude najskor pretrvavat. Hovor si ze vacsina to takto ma, malo to povedia na plne usta ako ty. Hladaj si postupne vychytavky ako aj sebe urobit co najviac dobre. Ono ta "zasluzila matka ktora si uziva materstvo" ktoru spominas v uvodnom prispevku ze by si nou chcela byt, to je dlha cesta a nie kazdemu je dane ju dosiahnut bez tvrdej prace. Ano, je mensina takych ktore skutocne ziadne vyraznejsie problemy nemali, ale my vacsina si to musime zasluzit.
Sibnuta urcite ale nie si a ked tak len tak normalne ako vela mladych mamiciek...
Pes je ako druhe dieta,myslim,ze v Tvojej situacii to nie je dobry napad.a k tomu ostatnemu Ti baby napisali to co si myslim aj ja.
Prajem vsetko dobre
🙂 ja som bola zaslúžilá mama, ale o 18.00 taká hotová, že to kopnutie z postele.. by sa hodilo.. ale bola som na malého sama, tak som doslova žobrala, aby mi môj muž aspoň zatelefonoval vždy o tej 18.00:) Psa určite nie, ale napr. nejaký program v TV si môžeš obľúbiť (nevravím, že odložiť dieťa) .. u nás vtedy okolo 17.00 išiel na Markíze reflex, aj keď som to nežrala, aspoň mi to odmeralo čas, že už pomaličky bude končiť deň🙂 Keď bol Janík starší a jeho otec bol častejšie doma, tak sme sa dohodli, že uspáva VŽDY on. A ešte že napr. s polievaním kvetov sa môžem na neho celkom spoľahnúť - to mi pomohlo psychicky, že som mohla niečo vypustiť... teraz, aj keď kvety vädnú, ja počkám - na muža🙂 Ešte - môžeš sem-tam spraviť niečo šibnuté - ísť na 2 dni s malou ku kamoške, alebo dať malú mame a od rána do večera sa vyspať🙂 pa
@zszudorova ja tu budem asi za zlu ale ja pre toto nemam pochopenie...naco je decku decko??... Mam pocit ze ta stve,ze si prisla o pohodlie...nechce sa ti to,ani hento...male ma 2dni aj s cestou a hockedy ho aj matke das...navyse mas spave dieta co by za to ine dali....
Moja bola do 2rokov hore 10x za noc, cez den spala 2-3x max pol hodku
Nemala som cas na taky luxus ze namalovat sa..nemala som ju komu posunut a moj muz si robi vysku takze doma len prespava.ani cez vikend nie je doma.
Matersku som milovala.starat sa o malu bolo uzasne...
to je normalne a o chvilu to prejde. ja som bola celé tehu pn a už ked sa malý narodil mi samota prerastala cez hlavu. tiež mi maminka pomáhala. každú noc ked som malého kŕmila a hojdala a mm tam ležal ako zdochlina tak som ho nenavidewla za to že spí a ja sa tu trápim a ráno vstanem a stale ten istý kolotoč a on ide medzi ľudí 😀 malý tiež spal najlepšie v kociku a mne sa tak nechcelo kocikat samej a celé hodiny sa bezcieľne premávať. prist domov unavená a ďalej sa krpcovi venovať. ked som ho máme na pár hodín nechala tak som mala výčitky, nemohla som oddychovať, snažila som sa využiť cas a nakoniec som zistila že som ho asi premrhala. ani sama som nevedela čo vlastne chcem. chýbala mi práca, kamaráti, bezstarostne výlety a prípadne nejaké vecernwe drinky. bala som sa že niesom na materstvo pripravená, že som to pokazila a že som zlá mama. (mám 23) s radosťou tí poviem že všetko to prešlo 😀 teraz sa na tom smejem. užívam si kazdy deň s malym, teším sa z pokrokov. je to aj tým že aj on je už múdrejší, pozoruje a učí sa. materstvo je krásne a ja ľutujem že som prvých pár mesiacov premrhala takýmito pocitmi. ufff nejak som sa rozkecala :-P
Preco nejdes k dr. s bolestami v krizoch?
@zszudorova ako keby som o sebe citala. Tiez som po babene velmi tuzila uz roky, ale planovali sme najskor stavbu domceka a tak mame az teraz. Tiez som sa hned (este pred uplnym skoncenim materskej) hrnula do roboty, lebo taketo rovnake dni ma dokazu zabit. Vsetko sa tocilo okolo malej, nikto sa ani neodvazil malu zobrat odo mna, lebo v tom momente ju napadlo ze chce cici a mohlo sa diat hocico, ona revala kym nebolo cici. Teraz mi ju uz mamina vezme po robote von, ale pred tyzdnom ju seklo v krizoch a teraz chvilu si musim poradit bez nej. Vikend bez malej...to sa este neda, hoci mamina mi slubila ze mi ju bude bravat ked sa uz bude dat. Lenze kojim a tak sa zatial neda. Kedze pracujem a manzel pracuje a studuje, je to niekedy hrozne tazke. Obcas si vsimneme ze len po sebe stekame a to je najhorsie. Ja viem, ked som nervozna, tak ani obloha nie je dost modra, ale toto som takto nechcela. Vzdy som tiez si chcela uzivat tehotenstvo, materstvo a teraz mam pocit ze tehotenstvo som si neuzivala lebo tam bolo kopec problemov (nie zdravotnych, ale skor takeho typu, ze muz stratil robotu na chvilu a vtedy to clovek velmi zle znasa), nikam som kvoli teplam nemohla chodit, proste nemozem povedat, ze som si to nejak uzivala. Materstvo je ok, ale zas nemozem povedat ze najlepsie obdobie mojho zivota, kedze mala ma 8 mesiacov a ja este non stop kojim snad aj celu noc. Takze spanok nehrozi a moj muz mi obcas povie, ze on by radsej isiel na poschodie spat, lebo cez den nevie fungovat....a ja potom co mam povedat? Tiez by som rada bola supermama, mamina ktora vsetko stiha, ale nie je to tak a to ma hrozne frustruje. Take ze navarit.... to vobec nestiham, takze cez vikend navarim viac druhov a potom cely tyzden papkame, inak by sme boli asi na maslovom chlebe cely tyzden. Tiez mi manzel pomaha s upratovanim, ale ja by som to rada stihala sama. Jednoducho so sebou nie som dostatocne spokojna a napriek tomu ze toto bolo moje vysnivane obdobie, tak si ho az tak neuzivam. Vzdy je to o tom, ze ledva cakam ze mala bude sediet, stat, chodit, jest nasu stravu, vediet sa zahrat. Tiez ju nosime vela na rukach, lebo v lahu ju to vobec nebavi, ona musi vsetko vidiet, chytit a ked uz nevladzem, mam pocit ze stale len mrnci. Hoci teda urcite to tak nie je, lebo ked sa s nou blaznime, tak sa vela smeje, reaguje, chodime na zmrzku (ona ma sice len kornutok), rada chodi na prechadzky, miesta kde je vela ludi, proste je spolocenska. To ja som brazdila nasu dedinu celu zimu, aj v hroznych minusoch, pretoze len v kociku mi dobre spavala (aj 3 hodky). Ale na to som mala na stastie jednu partacku s dcerkou.
A este musim povedat, ze my radi cestujeme, obdivujeme krasy okolia a dufame ze aj ona bude rada s nami objavovat nove miesta, atd.
@zszudorova metal za zasluzilu matku este nikto nedostal, takze kludne toho chlapa skopni z postele a dohodnite si pravidla..Povedzme 2x do tyzdna bude k nem vstavat v noci on. Mas mamu, ktora ti bez problemov vezme na 2-3 hodiny dieta. Tak to vyuzivaj a bez zbytocnych vycitiek. Ak ju to zacne obtazovat, tak ti to urcite povie. Myslim,ze 1-2x do tyzdna sa aj babka rada pobavi s vnuckou. Ty si na ten cas naplanuj rehabilitacie s chrbticou. Nie je to sranda. Viem o com hovorim, pretoze som po operacii platnicky. A tiez moje bolesti zacali pred 14 rokmi pri prvej dcere, ktoru som večne nosila, uspavala na rukach..
A v neposlednom rade zacni chodit aj medzi kamosky - aspon raz do tyzdna vybehnut, pokecat a prist na ine myslienky. Ver, ze potom budes znova nabita energiou a aj ta starost o male dieta ta nebude tak vycerpavat, ako ked si sama zavreta medzi 4 stenami. A rastucim vekom to nebude lepsie 🙂. Na tieto casy, ked ti mala iba lezala budes s radostou spominat... Taky zacinajuci vzdor tvoje nervy potiahne do neuveritelnych vysok..
Tvoje stavy su uplne normalne, aj ja som to prezivala a prezivam. Tiez som hrozne unavena, hlavne vecer. Ale rano, hoci noc nebola uplne super, citim sa omnoho lepsie. A ked sa nase srdiecko usmeje, zabudnem na vsetko zle a som stastna. Su dni lepsie a su dni horsie. Aj stereotyp poznam, mne pomohlo velmi materske centrum, kde sa stretavam s mamickami a dcerka ma vela novych podnetov. Snaz sa kazdy den urobit si nejaky program, byt skoro stale doma je na scvoknutie. Psa by som urcite k malemu dietatu nekupovala. Mas malo roboty? 🙂 Drzim palce.
@zszudorova je to uplne normálne, a u nás čo mám 2 a viac detí sa to násobí. su dni kedy rannajsiu kávu pijem na obed, ráno treba do skôlky, potom navarit, niekedy varím den pred tym neskoro večer. ked mam volnu chvilu, tak zehlím, alebo vytiahnem vysávač. čas na seba ako sa namalovat, alebo sediet na kávičke, nepoznám. bude to lepsie, ked deti odrastu, najviac milujem reči, či mám čas sediet tu na modrom koníkovi, to je jediny relax ked si sadnem za pc a čítam niečo iné, mimo mna. ale radsej budem vonku s detmi pol dna a upratovat varit budem večer, ked spia, ako byt zavretá doma a mat domácnost tip-top
@zszudorova heh, no presne je to tak, ako si napisala, nemas sa na co stazovat. Mas to vlastne dost dobre. Mala Ti prespi doobeda 2-4 hodiny? To vazne? Ved to je uplne bomba, mas kopu casu. Stihas sa namalovat? WOW! Spi Ti celu noc? No bohovske, to mozu mnohi len snivat. Pomaha Ti mama, ked nevladzes? Odlozi vsetko ine nabok? Parada, mozes si oddychnut. Takze sa tes z toho, co mas a navyse, mas zdrave dieta.
Ci si nedospela? Mozno. Ci nie si typ mamickovsky? Mozno. Ci si si este nezvykla starat sa o druheho? Mozno. A mozno to proste nie je tak uplne pre Teba. To vsetko zistis casom.
Tes sa z toho, co mas a skus vidiet tie pozitiva. Nie stale len tie negativa. A dakuj bohu, ze nemas dvojcata alebo viacercata, to by si si este nastazovala 😀 .
Jo a na zaver, prosim Ta, nekupuj si psa, ani o tom neuvazuj. A ak mas skutocne zdravotne problemy, zajdi k lekarovi. Alebo zacni kazdy den trosku cvicit na posilennie chrbta, urcite Ti to pomoze.
@zszudorova Ahoj presne takto som sa cítila ja takže to poznám 🙂 Moja malá mávala večer strašné koliky takže sme ju museli celý čas vláčiť po celom dome na rukách...bolel ma chrbát ruky nohy,bola som nevyspatá a unavená..jednoducho som nič nevládala spraviť a keby len ja, ale ešte aj môj priateľ takže to bola katastrofa...prvý mesiac po pôrode som bola doma lebo som rodila cisárskym ale našťastie sa mi jazva dobre zahojila a v celku rýchlo takže s nou problémy neboli...mala som velkú výhodu že som kojila a nemusela v noci vstávať z postele 🙂 veľkou oporou mi bol aj moj starší syn a rodičia mojho priatela (moji rodičia malu nevideli odkedy sa narodila pretože su tam určite rod. problémy)...hned ako mi skončilo šestonedelie tak som opäť začala pracovať...(robím pre jednu nemenovanú poisťovňu takže som musela) ,kedže mam pracu taku aku mam a zaberá dosť vela času tak to bolo ešte horšie...lebo prehovárať ludí nieje v dnešnej dobe lahké 🙂 ked sme prišli a nahodou som nespravila žiadnu zmluvu tak som nervačila (ved peniažky su velmi potrebné) a potom som si to vybíjala na ostatných..ale toto našťastie netrvalo dlho a rýchlo som sa naučila ovládať svoj hnev 🙂 ...týmto všetkým chcem teda povedať že určite niesi sama,a už vobec niesi šibnutá iba by si si trošku potrebovala oddychnuť 🙂 čo tak nechať tatinka s maličkou na hodinku doma (ved aj tatík nech sa postará) a ist si sadnuť s kamoškami na kávičku ? 🙂 určite by ti to prospelo..ale ist na kozmetiku či dobrú masáž ?🙂 ...verím že sa to rýchlo dá do poriadku 😉