Ahojte, chcela som sa opýtať, či sa niektorá z Vás stretla s neskutočnou únavou počas dňa, respektíve neustálym nutkaním na spanie. Či som v práci, či doma, ak si na chvíľku sadnem, že som v kľude, ihneď sa mi chce spať. Keď pracujem (sedavá práca za počítačom), alebo po práci lietam okolo domácnosti a detí, únavu síce pociťujem, no nezaspávam na nohách. Len keď si na chvíľu v pokoji sadnem/ľahnem (myslím tak bez povinností, ale to je počas dňa pri pol dni strávenom v práci a potom v domácnosti okolo troch detí niekedy naozaj nereálne). Trocha ma to začína desiť, keďže sa mi drieme už aj za volantom a to už vážne nie je sranda. Myslela som si, že to má súvis s nízkou hladinou hemoglobínov, ktorú mi zistili pri pokuse darovať krv (mal to byť môj desiaty darcovský počin, preto ma trocha prekvapilo, že mám zlé hodnoty a nemohla som darovať), ale na odporúčanie lekára, ktorý bol pri odberoch som začala pravidelne užívať železo, kyselinu listovú aj B6, no bez minimálnej zmeny. Unavená som stále, dnes som bola na krv u obvodného lekára, ktorý sa konečne po 3 týždňoch vrátil z dovolenky a zajtra si mám volať o výsledky. Nie som ten typ človeka, čo googli diagnózy, len čo sa mu jemne zakrúti v hlave, no neodolala som a moje hodnoty hemoglobínov boli vo výške pacientov, ktorí majú leukémiu. A tak premýšľam a premýšľam, keďže mám v blízkej rodine veľmi veľa onkologických pacientov (starí rodičia z maminej strany obaja, moja mamka a aj sestra), tak nemám moc dobré pocity. Dúfam, že sa to zmení po zajtrajšom telefonáte, keď mi (dúfam) oznámia, že je všetko v poriadku, no dovtedy by som si rada prečítala Vaše skúsenosti a rady, respektíve názory, čo môže spôsobovať takú silnú únavu okrem vážneho ochorenia🙏
Moze sa ti niekde "trapit" krv...do nejakej nezhubnej cysty, miomu, polypu, ... vacsinou to suvisi aj s gynekologickymi vecami. Mam v okoli viacero zien, ktore takto zistili ze maju cysty alebo polyp...operacie, resp. odstranenie to vyriesilo. Mamine musili zobrat sice aj maternicu, ale je to uz viac ako 20 rokov a ma pokoj.
Takze ti odporucam navstivit aj gyndu a nech poriadne pohlada ci nieco niekde nemas. Ked sa ti takto trati krv do tych polypov, zvysku tela to chyba, potom je anemicke a z toho ta unava moze byt.
Neboj, urcite sa to vyriesi. Drzim palce, aby to nebolo nic vazne a aby si rychlo bola fit. Hlavne treba mysliet pozitivne 👍👍👍
Ahoj ja mám nedostatok železa plus zníženú funkciu štítnej žľazy. Pijes dostatok tekutín?
@lucinika a ako to tvoj lekár riešil? Ja som mala najskôr 10,5 (alebo teda 105) a druhy kontrolný odber ešte nižší, ten som si už ani nezapamätala 😅
@ewelyn3 na gyndu som chodila od začiatku tohto roka ako na klavír, keďže som mala mimocyklové krvácanie (krvacala som počas ovulácie ako pri klasickom menzese) a vždy keď som prišla na kontrolu som mala sliznicu buď moc nízko alebo naopak moc vysoko a stále tam doktorka niečo videla, ale ta sliznica jej bránila vo výhľade 😅 ale v máji sa podaril kontrolný ultrazvuk a vraj je rám všetko v poriadku...ale vďaka za radu a aj za návod k pozitívnemu prístupu, dodala si mi energiu a pocit, že tie výsledky budú v poriadku, verím tomu 😊
@monicka987 je pravda, že s tými tekutinami to donedávna nebola žiadna sláva, ale teraz sa snažím za deň aspoň 2 litre vypiť, zatiaľ to moc nepomáha 😟
105 nie je take hrozne 🙂 ja som mala uz aj 66 🤦♀️
Tak skus viac piť veľmi to pomáha a ja mám napríklad silne krvácanie počas menzes, vtedy mi kázali davat aj dve zeleza denne
nemáš pocit, že máš chronickú únavu? je to také novodobé "ochorenie". Bude to znieť možno smiešne (neviem koľko piješ tekutín), ale skús dodať telu tekutiny, keď na teba príde taká náhla únava, za pokus to stojí. Ak to nepomôže tak si treba prečistiť telo a ono sa naštartuje, treba mu v tom len pomôcť. A čo sa týka obáv z rodinných anamnéz, tak nato by som radšej ani nemyslela. Síce ste mali vážnejšie ochorenia v rodine, ale je už aj lekármi potvrdené, že nie genetika ale epigenetika môže zato, ktorý gén sa v našom živote prejaví. Epigenetika sa dá ovplyvniť zase životosprávou takže hlavu hore, verím že všetko dobre dopadne 🙂
@aaao uff, no vidíš, tomu sa povie nízka hodnota, a to ja som mala pocit, že ma ten doktor už pochováva😅
@eva_evita ďakujem krásne za povzbudivé slová, je pravda, že mám za sebou aj genetické vyšetrenie, kvôli maminej diagnóze, ktoré vyšlo negatívne, čomu som sa veľmi potešila....ale doktor ma zasa "potešil", lebo mi povedal, že výsledok toho vyšetrenia, ktoré som absolvovala znamená, že nemám ten druh rakoviny, ktorý má mama...ale že môžem mať ktorýkoľvek iný druh rakoviny🙈
@monicka987 vyskúšam určite, vďaka za radu👍
ďakujem ženy za vaše slová, dnes mám volať o výsledky, tak dám vedieť, ako som dopadla 🙂
ahojte dievčatá, takže výsledky mám v poriadku, dokonca aj železo, cholesterol, pečeňové testy....ale vraj sa mám zastaviť u pána doktora, že sa porozprávame, z čoho môže vznikať tá neustála únava, vraj by ma pre istotu chcel poslať aj na vyšetrenie štítnej žľazy....no ja som z toho trocha sklamaná, nie, že by som nemala radosť, že mám výsledky v poriadku, ale dúfala som, že sa na niečo príde a následne to budeme riešiť, aby som už nezaspávala už pri pár sekundovom sede alebo ľahu v pokoji....naozaj ma to unavuje a aj dosť rozčuľuje, keďže som úplne nepoužiteľná, a to každý deň....
Ja som mala 80, teraz som 100... No poslali ma na endokrinologiu, predpísali mi lieky na štítnu, a obvodná mi predpísala lieky na anemiu, plus beriem kyselinu listovú a B vitamíny... Po cca mesiaci mi je už lepšie
@lucinika tak dúfam, že budem mať rovnaký priebeh, hlavne tá časť, že po mesiaci je ti už lepšie....ja mám zlosť na seba samú, že som taká nepoužiteľná, strašne to ide na nervy človeku....
Neskúšali ste isť k lekárovi či to nemôže byť len oslabená imunita? Ja som s tým mávala problémy ale známa mi odporučila wobecare enzym a odvtedy, musím poklopať, som únavu zo slabej imunity nepocitovala.
Ak máš dobrú štítnu žľazu, môže to byť prekonaná borelióza..alebo len normálna psychická únava z 3 deti a práce🙂Spiš dostatočne, nemáš nízky tlak ja mám a povedala by som, že celé doobedie som unavená potom ozijem a najlepšie mi je podvečer a večer to mám energie na rozdávanie.
Mne pomáha jedine šport hýbať sa chodiť, bicykel niečo robit pre seba nie len pre druhých, mať z niečoho radosť...vypnúť hlavu psychická únava je najhoršia.Mozno intolerancie?
Koľko hodín spiš si ráno oddýchnutá?
Aj to železo spraví vela
Ja som to mala tiež, akú hodnotu HGB si mala? Okrem toho som mala zníženú funkciu štítnej žľazy.