Som stále unavená

26. feb 2022

Dobrý deň!
Viem, že to tu je pre rodičov, no potrebujem poradiť.
Mám 14 rokov a som bez prestávky unavená. Od momentu, kedy vstanem až dokým nezaspím. Zaspávam už aj hocikedy cez deň už aj hocikde (dnes v autobuse (našťastie boli so mnou kamaráti)) a som z toho už zúfalá. Správam neskutočne veľa. V noci minimálne 7 hodín a cez deň som schopná spať aj 4-5 hodín. Denne tak vždy spím minimálne 10 hodín. Kedysi mi stačilo aj keď som spala 6 hodín a bola som vyspatá "do rúzova". Teraz už posledné dni som schopná vstať len vďaka nejakým čiernym či zeleným alebo akým čajom, káve, pred školou už si niekedy dám aj energeťák (max 250ml za deň (to tiež pijem možno raz za celý týždeň, keď už je najhoršie) (ale len s mierou samozrejme všetko, len nech som schopná vydržať 7 hodín v kuse v škole). Nikdy v živote som nebyvala tak moc unavená, nikdy sa mi to nestalo. Vravela som to aj mame, ona si to, samozrejme, aj sama všimla no vraví, že to je normálne, že to ten vývin. No nikto z mojich rovesníkov nikdy nie je tá km unavený a nemá také problémy. A síce chápem, že počas vývinu sa deje x vecí ale tiež si myslím, že všetko má svoje hranice.
Ak som nieco dôležité zabudla napísať tak sa ospravedlnujem a tak isto aj za všetky gramatické chyby a preklepy. Keď tak napíšte a určite odpoviem.
Za každú odpoveď vopred ďakujem.

miriam24
26. feb 2022

Tych dovodov moze byt vela, jednym z nich je napriklad chudokrvnost, ja som mala v tvojom veku problem s chudokrvnostou a jednym z priznakov je aj ospalost .. Urcite zajdi k svojej lekarke a nech ti spravi krvne testy resp ta celkovo vysetri ..

motylik21
26. feb 2022

určite treba ísť k lekárovi, aby vylúčil nejaký zdravotný problém. únavu spôsobuje napríklad nedostatok železa, vitamínu D, problémy so štítnou žľazou... treba zistiť, z čoho si taká unavená.... viem, o čom píšem.... tiež mi únava začala približne v tomto veku....

brendaa
26. feb 2022

Ahoj, určite lekár odobrať krv na krvný obraz, môže byť nízke železo, alebo vysetriť aj štítnu žľazu

mamina1419
26. feb 2022

Mama by ťa mala.zobrat k lekárovi aspoň aj krvné testy aby videli či ti niečo nechýba. Ako sa stravujes ?

anabel2341
26. feb 2022

Napodobne nikdy v živote som nespala cez deň ale napríklad varím upratujem a mna chytí spánok .. alebo sa teším že ideme na prechádzku no ja nemôžem ísť lebo ja chcem spať ale podľa mna my chyba železo alebo nejaké vitamíny ..

fotoarch
26. feb 2022

energetak vysad hned.. Pi vodu prosim, cistu . A zapamataj si , ze po zataze, strese si telo spotrebuje magnezium , z toho sa dostane este vacsia unava ... Rovnaky papaci energie su aj tie energetaky, kava a ine ... robia telu stres ... Mozes mat napor stresu aj zo skoly ? Skryta depresia ? Vitaminmi nic nepokazis ... Cez den nespi, rozhodis si telo .,.. Pred 22,00 spat uz bez telefonu .. A lekar krvne testy ci si OK ak 1 spanok nepomoze ..

nerya
26. feb 2022

Ja mám tento problém tiež od strednej. Železa mám dosť, štítna žľaza ok, všetko ok 🤷 a som schopná zaspať hocikde a hocikedy

autor
26. feb 2022

@mamina1419 raňajky toast s nejakou zeleninou, na desiatu zvyčajne ďalší toast alebo rožok s jablkom, na obed čo navaria v jedálni (zvyčajne nejaká ryža, mäso, zemiaky, cestoviny atď) a na večeru ovocie, biely jogurt, ceralie a podobne.

autor
26. feb 2022

@fotoarch ako ste spomenuli tu depresiu, tak ma ešte napadlo-už rok a pol chodím k psychologičke a za ten čas mi pred rokom povedala, že mám pravdepodobne depresiu, pred niekoľkými mesiacmi bipolárna porucha, pred možno 3 mesiacmi posttraumatická stresová porucha. Ale tiež si pri tom nie som istá, do akej miery to brať vážne a či to "len tak nepovedala". Jediné čo mi už všade od narodenia tlačia, že som hypersenzitivna. A tie energeťáky a káva, to ani ja nechcem, pretože jedna vec je, že mi to nijak moc nechutí a pila som to vlastne len možno zo 3 krát keď sme písali veľké polročné písomky, aby som sa vedela aspoň ako tak sústrediť. Ináč do seba naozaj lejem len čistú vodu, niekedy tie čaje. Sama nemám rada sladené nápoje a ťažké a mastné jedlá, keďze mám na to extremne citlivý žalúdok.

autor
26. feb 2022

@fotoarch a ináč už by som aj dávno spala, ale zobudila som sa asi pred 40 minútami a spala som nejak od 16tej, tak idem byť ešte chvíľu hore, nedá sa mi hneď po tak dlhej dobe zaspať.

autor
26. feb 2022

@motylik21
@miriam24
@brendaa
@mamina1419
@nerya
Na krv chodím pravidelne kvôli reume. Výsledky vždy lekárka chce vždy čo najviac podrobne, dobre že nechce aj obrázok každej jednej krvinky. Tak isto mi robí aj pečeňové testy, kvôli liekom ktoré beriem a všetko je v poriadku.

lyci
26. feb 2022

ak mas reumu, tak unava je jeden z priznakov a asi sa s tym treba zmierit. velka unava je casty priznak pri vsetkych autoimunitnych ochoreniach

akvi
26. feb 2022

V prvom rade musíš upraviť ten spánkový rytmus. V tvojom veku spať v noci 7 hodín je zufalo málo. Potrebuješ minimálne 8 hodín v noci a cez den je ok pol hodina zdriemnutia. Prečítaj si knihu Prečo spíme, je písaná veľmi dobre, určite ju pochopíš a pochopíš aj to, čo teraz potrebuješ a ako to upraviť.

daisylucky
26. feb 2022

Vyzerá to na depresiu z toho co píšeš. Teda aspoň u mňa sa takto prejavovala depresia. Ale najskôr treba vylúčiť iné zdravotné problémy.

daniela2202
27. feb 2022

Tvoj vývin nemusí ísť správnym smerom.... nevysvetliteľná únava - myastenia gravis .... naštudujte si