Som paranoidný schizofrenik

jaq
9. feb 2022

Ahojte, som paranoidny schizofrenik, depresie, uzkosti...xy hospitalizacii, elektrosokov, liekov...snazim sa byt v nadhlade a neriešit. Idem sa vydavat a trapi ma uzkost, ze po case bude vadit priatelovi, ze som schiza. Sme spolu 3 roky a vraj mu to vobec nevadi, ze ma lubi. Uz som prisla o par priateliek, kt.sa dozvedeli, ze sa liecim na psychiatrii. Je to tak tazke az ponizujuce.

solange7
9. feb 2022

@jaq ked ste spolu 3 roky a nevadi mu to, tak sa v tom neryp a bude to fungovat aj dalej.

maialeo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mirkava
9. feb 2022

@jaq gratulujem k svadbe 😉😊. Priateľ ta ľúbi ved si ta berie. Nikto nevieme co bude.... a to ze sa lieciš je úplne úžasné 👍. Psychika človeka je neskutočne krehká a nikto z nás nevie kedy sa mu nalomi. Tak hlavu hore a chystaj svadbu 💕

kiki68
9. feb 2022

@maialeo toto je nechutne, manzelstvo a deti su dve veci. Pani sa lieci, predpokladam, ze na rizika ochorenia je upozornena. Poznam inu pani, ktora ma tri deti, rovnako diagnoza. Je liecena. Deti su zdrave a vnucata tiez. Predpokladam, ze toto je na konzultaciu s genetikom a psychiatrom, nie panickami z MK.

chupakabra
9. feb 2022

@maialeo niektorí ľudia sú síce zdraví ako napríklad ty, ale chýba im slušnosť a úcta k druhým . Čo si myslím,že v konečnom dôsledku je oveľa horšie ako schizofrénia a jej dedičnosť.

maialeo
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
maialeo
9. feb 2022

@chupakabra no a ty si ďalšia. Ja som sa spýtala slušne... ty tam kde vidíš neslušnosť? Tu je totiž nejaký divný druh matiek, ktoré akúkoľvek inú otázku považujú za chorú, neprípustnú... ale realita je aj dedičná choroba.

zubrienka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lija22
9. feb 2022

@maialeo pocuj. je to netaktna otazka. kocka ma dost starosti, nemusis juzaklincovat este aj tymto

maialeo
9. feb 2022

@lija22 práveže musím... aby okrem svadobných šiat myslela aj na toto. Veď nakoniec nejaký ten LIKE na môj príspevok dostanem... 😀 O to tu ide, nie?

zubrienka1
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alana1
9. feb 2022

@maialeo no len aby sa tebe nenarodilo dieta s nejakym genetickym ochorenim...aj de novo mutacie su velmi caste v dnesnej dobe ....

1andrea111
9. feb 2022

@jaq je veľmi pravdepodobné že to bude po čase problém. Zažil Ťa aj v ťažkých stavoch? Vie vôbec čo to obnáša? Čo nato vraví Tvoj psychiater? Dobré zvážiť manželstvo treba.

alana1
9. feb 2022

@jaq mam kamarata co to ma. kym to neliecil bol cudny aj sa pokusil o samovrazdu. teraz berie cely zivot lieky a je uplne ok, ma rodinku, spokojne si zije, nema s tym ziaden problem. drzim silno palce.

solange7
9. feb 2022

@alana1 a preco by sa jej malo take dieta narodit? A aj keby tak co? Ved sa uplne pragmaticky spytala otazku. Nehovorim ze uplne vhodnym sposobom, ale dnes ked uz niekto neda 10 smajlikov a vopred sa neospravedlni za opytanie sa, tak to kazdeho uraza.

alana1
9. feb 2022

@solange7 lebo ozaj aj zdravym ludom sa rodia chore deti- aj schizofrenici aj s roznymi syndromami atd a castejsie ako si myslis

kiki68
9. feb 2022

@maialeo je to nechutne, je to nechutny shaming tej pani. Nepredklada nam tu pozitivne tehu testy a ani plany s detmi. Mozno deti mat vobec nebudu a jej manzel je s tym vysporiadany. Ona ma pochybosti o tom, ze ju muz chce taku, ak je aj s diagnozou a Ty jej tu este nalozis s tym, ze asi budu produkovat dalsich schizofrenikov. Nechapem ako sa clovek ako Ty moze dostat k ludom bojujucim s tymito diagnozami. Lebo ta otazka bola necitliva.

solange7
9. feb 2022

@alana1 to nieje ziadna trezorova informacia. Stale nerozumiem co to ma s tazatelkou spolocne.
Ale mne je to vlastne uplne sumafuk, ja sa tu ani nejdem zapajat do tejto konkretnej debaty. Cely prispevok je uplne odveci, zenska ma problem a ide sa v nom babrat este viac. Ja som sa vyjadrila uz uplne hore.

jaq
autor
9. feb 2022

Deti zatial neplanujeme. Moj priatel zazil so mnou aj tie zle chvile a drzal ma nad vodou. Lieky beriem poctivo a teraz som stabilna.Akurat mam kus strach co a ako.

ankare
9. feb 2022

@jaq hlavne sa v Tom veľmi neryp a užívaj si pekné chvíle s manželom. Silno držím palce!

jaq
autor
9. feb 2022

@ankare dakujem pekne budem sa snazit

snehulak77
9. feb 2022

@jaq moja sesternica ma schizofréniu. Ma manžela, ktorý ju miluje, hoci sa to dozvedel až po svadbe, čo nebolo správne. Stará sa o ňu, neskutočne ju ľúbi, pekne o nej rozpráva. Chodí s nou do ambulancie, aby sa čo najviac o chorobe dozvedel a bol nápomocný. Chorí ľudia (nielen psychicky) majú občas pocit, že ich druhí nemôžu ľúbiť. Opak je pravdou. Moja sesternica je jedna super úžasná osoba. Pracuje, stará sa o manžela, domácnosť. Áno, má svoje obmedzenia. Ale dnešná medicína pomáha, aby zvládali žiť v pohode.
Nevšímaj si komentáre, ktoré sú útočné a nemajú v sebe štipku citu. Mysli na to, že ten muž ťa ľúbi, lebo máš určite dobrú povahu, srdečne srdce. Možno nie si úplne zdravá ale ľudia tvoju spoločnosť budú vyhľadávať, lebo sa s tebou cítia dobre. Niektorí sú možno psychicky zdraví, ale ich prejav je tak nechutný, že si potrebujú rypnut od závisti a ich spoločnosť je pre druhých utrpením...
Držím palce

1gramofon
9. feb 2022

3 roky je dosť na to aby si uvedomoval ci chce a ci zvládne manželstvo s tebou. A ešte ked ta videl aj v zlom stave... Veľa ľudí by utieklo, ale on nie a to nie preto, že by mal ružové okuliare. Chystaj svadbu a teš sa akého máš snúbenca, lebo naozaj, niektorí zdrhnu už pri malom probléme

gagik
9. feb 2022

@maialeo ty si myslis,ze ked je niekto aktualne zdravy,ze zakonite bude mat zdrave deti?

cherry_cherry
9. feb 2022

@maialeo Kazdy s aspon priemernym IQ vidi, o co ti islo a vidi, ze sposob polozenia tej otazky bol urazajuci a necitlivy. A tie hlupe vyhovorky, ze ved "ja sa iba pytam, co je na tom neslusne"... ked uz chces byt na niekoho sprosta, tak bud sprosta a nes si za to nasledky a nemaj vyhovorky hodne prvaka na zakladnej skole. Celkom trapas. A dost smutne, ze s takymto pristupom si robila na psychiatrii, snad si len menila plachty a utierala dlazku a neposkodila si uz tak dost nastrbenu psychiku pacientov.

meluela
9. feb 2022

@jaq Drzim velmi palce. Poznam par, kde sa muz dlhu dobu liecil a po case mohol aj pod kotrolou lekarov vysadit lieky (resp. cast z nich, neviem presne). Maju zdrave deticky, lubia sa, je uspesny v praci. Aj u vas to tak moze byt a je skvele ze mas oporu v partnerovi.

janetinka27
9. feb 2022

@jaq ahoj, kazdy clovek potrebuje lasku. aj ty. mas obavy, ale to je v tejto chvili normalne. tiez, ked som sa isla vydavat, trapila som sa, lebo som sa prave dozvedela nejake veci o svojom zdravotnom stave a nevedela som, co bude dalej. trapilo ma, co bude s mojim muzom, co bude s nami, ked pridu zdravotne problemy atd. moj muz paradoxne vobec tieto myslienky nemal. chcel si ma vziat. nakoniec sa obavy nepotvrdili a bolo to nakoniec ine ochorenie, nie take zavazne, ale tiez dost vazne, zijeme s tym a uz sme si nejako zvykli. manzelstvo nas oboch naplna, sme tu jeden pre druheho a milujem zivot s nim. okrem toho nemame ani vlastne deti, nemozem mat deti, co som pred svadbou nevedela. a tak 🙂 kazdy mame len jeden zivot, prezi ho najlepsie ako vies, bud sama sebou, bud na ludi mila, dobra, bud citliva, nesnaz sa byt nikym inym, si jedinecna. je uzasne, ze si nasla dobreho partnera, zelam ti vsetko dobre 🙂

modry1985
9. feb 2022

@jaq
@jaq V prvom rade poklona - že si sa na cestu liečby dala. Je to ako s alkoholikom - najskôr si treba uvedomiť že mám problém , potom problém začať liečiť. To všetko máš už za sebou. Je XXX prispievateliek na MK , ktorým chýba kúsok sebareflexie a samé už len z hľadiska ich vyjadrovania trpia nespočetným množstvom porúch osobnosti ( histriánok tu je požehnane , bipolárnych ani nehovorím ). Buď rada že si si našla niekoho kto s tebou chce zdielať nie len tie pekné chvíľky ale je pripravený aj na tie " horšie " dni. Myslím že sebareflexie a snaha - to bude niečo čo aj vďaka tvojej " chorobe " - narozdiel od iných stroskotaných prispievateliek MK ktoré sú bez jedinej chybičky - bude motorom tvojho vzťahu.

chupakabra
9. feb 2022

@maialeo myslím si , že je zbytočné mrhať časom a energiou vysvetľovaním ti niečoho tak zjavného. Pekný deň

hapipa
9. feb 2022

Nestresuj sa zbytočne. Chápem, že je to pre teba ťažké, ale užívaj si, čo máš.