Som na rodičovskej a ochorela som

nikolamichnacova
25. máj 2017

Potrebujem poradit - Dobrý den. Chcela by som sa opýtať že či by ste mi vedeli poradiť s tým že momentálne som na rodičovskej dovolenke a ochorela som žijem s partnerom ale ešte nie sme zosobášení že či si môže na mňa vybaviť OCER

deti95060810
25. máj 2017

nie ste manželia - nie

dominika6
25. máj 2017
meryika
25. máj 2017

určite nemôže

17alexis
25. máj 2017

@nikolamichnacova Ak bývate v spoločnej domácnosti, tak áno.
@deti95060810 v ZP to je definované, že okrem rodiny sa to vzťahuje aj na osoby, ktoré spolu žijú v spoločnej domácnosti.

deti95060810
25. máj 2017

nám to bolo vysvetlené takto ...

17alexis
25. máj 2017

@deti95060810 nedávno som si robila kurz personalistiky a tam sa presne toto pýtala personalistka jednej firmy, ktorá bola tiež na školení ako to je, lebo ich zamestnanec bol 2 dni na OČR s priateľkou a neuznali mu to. Tá účtovníčka, ktorá nás učila, nám hovorila, že mali šťastie, lebo keby ten zamestnanec vedel, tak ich môže kľudne aj žalovať. V ZP je presne napísané, kto na koho si to môže uplatniť a ešte, že aj na osoby, ktoré spolu žijú v spoločnej domácnosti.

bergsta
25. máj 2017

@17alexis Mohla by si, prosim Ta, uviest znenie toho paragrafu alebo aspon jeho cislo? Dakujem.

17alexis
25. máj 2017

@bergsta večer to pozriem a hodím sem. Ak by som zabudla, tak ma označ v nejakom príspevku, nech mi to pípne.

bergsta
25. máj 2017

@17alexis
Super, dakujem. V §141 ZP sa spomina len osetrovanie clena rodiny. Neviem teda, ci spolocna domacnost je jeden z právnych vykladov/komentárov tohto §. Alebo je to uvedene v inom paragrafe?

zabina27
25. máj 2017

@nikolamichnacova ved si moze dat ocr na dieta. asi teda zalezi, aku mate pediatricku a aku mas ty chorobu, ale tak je kopec zdravotnych problemov, kedy sa nemozes postarat o dieta, vtedy detska lekarka moze vypisat ocr na dieta

nikolamichnacova
autor
25. máj 2017

No žijem v spoločnej domácnosti ...ale ďakujem vám za radu 😀

17alexis
25. máj 2017

@bergsta tu je definovane, kto je clen rodiny a na tieto osoby moze zamestnanec cerpat OCR. Ak chces, poslem ti do ip kontakt na lektorku, ona je ochotna poradit, ujasnit, upresnit a zadarmo 🙂 . Najimaju si ju aj na konzultacie do firiem vramci personalistiky aj uctovnictva.

17alexis
25. máj 2017
17alexis
25. máj 2017

Sorry, som na mobile a nejde mi to otocit

bergsta
25. máj 2017

@17alexis Super, velmi pekne Ti dakujem za podrobne informacie i ponuku kontaktu. Zatial to nie je nutne.

karki123
26. máj 2017

zákon č.461/2003 o sociálnom poistení

OŠETROVNÉ

§ 39

Podmienky nároku na ošetrovné

(1) Poistenec má nárok na ošetrovné, ak osobne a celodenne

a) ošetruje choré dieťa, chorého manžela, chorú manželku, chorého rodiča alebo chorého rodiča manžela (manželky), ktorého zdravotný stav podľa potvrdenia príslušného lekára nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou fyzickou osobou, alebo

b) sa stará o dieťa do desiatich rokov veku, ak

1. dieťaťu bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu,50)

2. predškolské zariadenie alebo zariadenie sociálnych služieb, v ktorých sa poskytuje dieťaťu starostlivosť, alebo škola, ktorú dieťa navštevuje, boli rozhodnutím príslušných orgánov uzavreté alebo v nich bolo nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu50) alebo

3. fyzická osoba, ktorá sa inak o dieťa stará, ochorela, bolo jej nariadené karanténne opatrenie podľa osobitného predpisu50) alebo bola prijatá do ústavnej starostlivosti zdravotníckeho zariadenia, a preto sa nemôže o dieťa starať.

(2) Dobrovoľne nemocensky poistená osoba má nárok na ošetrovné, ak vznikla potreba osobného a celodenného ošetrovania fyzickej osoby uvedenej v odseku 1 písm. a) alebo potreba osobnej a celodennej starostlivosti o dieťa uvedené v odseku 1 písm. b) a v posledných dvoch rokoch pred vznikom tejto potreby bola nemocensky poistená najmenej 270 dní.

(3) Dieťa na účely poskytovania ošetrovného je

a) vlastné dieťa alebo osvojené dieťa poistenca alebo jeho manžela (manželky),

b) dieťa, ktoré bolo poistencovi zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov na základe rozhodnutia príslušného orgánu.