Som muž, ktorý je psychicky na dne

chlapecnadne
20. jan 2015

Zdravím, viem že MK slúži pre mamičky ale ja už som tak psychický na dne so svojho stavu že hľadám pomoc úplne všade. Tak dúfam že mi to prepáčite a pomôžete mi.
Prv vysvetlím situáciu. Od puberty trpím sociálnou fóbiou. Neskôr sa na to nabalila aj depresia, keďže som nikam nechodil a stratil všetkých kamarátov. V lete 2014 som sa rozhodol ísť za psychiatričkou, nasadila mi liečbu. Bral som Paretin, prv polovičku ráno, neskôr celú ráno. Cca 3-4 mesiace som trpel, mal som všetky možné vedľajšie účinky a depresie prestali tiež až o nejaké 2 mesiace. V novembri minulého roku som stretol skvelé dievča (moja prvá). Bol som už aj celkom psychicky vyrovnaný a pri nej mi aj sociálna fóbia ustupovala rýchlejšie a cítil som sa perfektne (obdobie december). A celkovo môj život bol konečne po 10 rokoch krásny. Lenže keďže som pracoval na zmeny a paretin a nočné nejako dokopy nejdú + mal som z neho sexuálnu poruchu tak som liečbu musel zmeniť a preradil som sa na inú linku kde sa nočné nerobia a ona ostala na tej starej. A teraz nastávajú najvážnejšie problémy. Psychiatrička mi zmenila liek na Fevarin, ale musel som týždeň abstinovať od Paretinu, a prakticky za ten týždeň som sa úplne psychicky zrútil. Mám strašne depresie ale čo je absolútne najhoršie, stratil som úplnú dôveru k priateľke a som abnormálne žiarlivý a vadí mi úplne všetko. Dnes mi napr. len poslala foto aký pekný rúž si dala do práce, a ja celý deň myslím na to že ma s niekým podvádza. Furt mám pocit že mi klame, že niečo tají, že mi nič nehovorí ... ale pritom ju mám veľmi rád a viem že je to len všetko v mojej pomätenej hlave, proste ten hlas čo mi to furt hovorí, že je zlá, že má niekoho iného, že ma určite podvedie, neviem sa toho zbaviť. V noci s tým mám nočné mory, neviem zaspať, stále na to myslím. Prosím Vás pomôžte mi niekto čo mám robiť. Ja viem že nie je taká ale tie myšlienky stále na to ... neviem sa ich zbaviť. Teraz som začal užívať ešte aj Rivotril kvapky. Dávam si 2 ráno, 2 na obed a 4 pred spaním aby som mal kľudný spánok a nemyslel na hovadiny.

A nakoniec mám pocit že som to všetko spravil ja a naschvál. Vždy keď som bol aspoň trochu šťastný tak som začal robiť úplne hlúposti aby som to posral ako sa len dá. A to mi robilo radosť, že som opäť na dne. A mám strach že zase robím to isté.

thinka001
20. jan 2015

Lasku bez kríža nenajdeš, a kríž bez lásky neunesies..asi tolko..ak ta ma rada bude stat pri tebe, akurat ze ju neobvinuj z nicoho za co nemoze ale uprac si to v sebe a daj sa psychicky do poriadku, pripadne zmen psychiatricku..drzim palce..

fotoarch
20. jan 2015

Mne - laikovi - tvoj opis sedi ze mas i OCD.. Keby aj nie , okrem psychiatra potrebujes kvalitneho psychologa, ktory bude s tebou a tvojou myslou trenovat prekonavat sa... Flasticka je dobra vec ale tvoj zivot nespravi stastnejsim, na to potrebujes odbornu konzultacnu pomoc. ...drz sa 🙂

nefertiti
20. jan 2015

ziadna zena pri tebe neostane ked budes mat taketo stavy....je mi to luto ale musis so svojou chorobou bojovat, pripadne nad nou zvitazit....inak to nepojde....ani laska nebyva taka silna aby zahojila to ublizovanie z tvojej strany....

sasssa
20. jan 2015

Kazdy problem sa da riesit a je super ze ho chces riesit, to je zaciatok uspechu,
fotoarch ma pravdu, potrebujes niekoho aj na pravidelne konzultacie, aby si sa mohol vyrozpravat a odbornik ti povedal co s tym ako na to, len to potrebujes pravidelne, niekedy to pomoze viac ako lieky. Vela stastia

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

chodím k psychiatričke aj k psychologičke, na odporúčanie psychologičky psychiatričku budem meniť. Zo strany priateľky cítim obrovskú podporu, ale viem že jej tie moje stavy ubližujú a nevie pochopiť prečo jej neverím a to neviem ani ja. Sám sa za to cítim ako debil a nenávidim sa kvôli tomu aký som k nej lebo si to nezaslúži. Ale súvisy ta žiarlivosť s tým že som mal vysadené lieky, je to len príznak zníženia sérotonínu a môžu za to aj depky alebo je to niečo úplne nové ?

miadi
20. jan 2015

@chlapecnadne ak priatelka vie o tom ze si na liekoch tak jej ver 100% lebo keby chcela niekoho ineho tak sa s tebou okamzite rozide z obavy zo strachu ze urobis nieco nenormalne.
Uz len to ze je s tebou napriek tomu ze mas takyto zdravotny problem je znamenie ze to stebou mysli vazne ked ju nieco taketo neodradilo. Vacsina zien by sa stebou hnet rozislo vediet tuto dolezitu vec.Cize si ju vaz lebo jej na tebe skutocne zalezi.
To ze si kupila ruz alebo si kupi vonavku nemozes hnet brat ako ze teraz sa na nu vsetci chlapi vrhnu a preco toto robi chce niekoho prilakat zbalit podvadzat ta?to je vsetko v tvojej hlave.Zena si kupi ruz koli sebe aby sa citila pekna. Nie aby bola pekna pre druhych ale aby bola spokojna sama stym ako vyzera. Sam uz iste vies ze zmena liekov ma neziaduce nasledky. Ver tomu ze problem je v liekoch a nie v nej

17alexis
20. jan 2015

@chlapecnadne mala som davno priatela, ktory sa spraval podobne a poradim ti dve veci. Bud navstiv lekara este raz alebo nechaj priatelku. Ja som s podobnym typom chodila nastastie len tri mesiace a uz NIKDY VIAC. Este aj teraz mi je zle, ked si na to spomeniem. Drzim ti palce ci uz urobis to alebo ono.

simculllka
20. jan 2015

@chlapecnadne Radim ti, ak ju lubis, tak ju nechaj tak a najskor sa skus vyliecit. Toto nie je sranda, uz teraz si besny od ziarlivosti, na tom sa vztah nestava..nehnevaj sa, nic v zlom, ale v zivote by som sa nechcela ani len nahodou zapliect s niekym, kto ma podobne psychicke problemy ako ty. Je fajn, ze si uvedomujes svoje zmyslanie, ale este raz moja rada-nechaj ju tak! Lebo ublizis nielen sebe, ale aj jej. Ak nie si sam so sebou vyrovnany a vysporiadany, nie si zrely ani na vztah.

sono2
20. jan 2015

@chlapecnadne jaj jaj jak. no nič len vydržať. dúfam, že priateľka vie o stave. musí byť hlavne ona trpezlivá. stavy a toto všetko nemôže ťa brať vážne. proste musí ťa chápať. a je super, že si to uvedomuješ! proste musíš si vtedy kusnuť do jazyka. nemôžeš si ísť zabehať? kým sa nastavíš na lieky môže trvať. a možnoani nesadnú manželovi to trvalo štyri mesiace teraz má úplne inú diagnóza citi sa po liekoch perfektne už pol roka vyše. a to si zobral už menšie dávky. proste musíš sa niečim zamestnať. svoju myseľ. ja manžela veľmi chápem a ho podporujem. vždy sa mi ospravedlní ak nieje milý alebo nervózny a vždy mi ďakujem že vie že som pri ňom a znášam to. musíš sa o tom s priateľkou baviť a rozprávať ale nie moc to tiež neni dobre. tak skoro si do toho spadol? to sa mi nezdá to hrozne skoro normálne týždeň je nič tak po mesiaci je človek čistý. trocha rozhádzať ale až takto? aké máš ešte pocity? zlosť? predychavas? je ti ťažko na hrudi? čo srdce? ako spis v noci?

sono2
20. jan 2015

@simculllka prepáč ale ako mozes toto napísať... ja som s mojím mm 12 rokov a až teraz sa mu prejavila porucha zo stresu atď. až teraz všetky tie nálady chápem. ale milujem ho. a dá sa to zvládať. si veľmi cinnicka. toto nie je, daj sa do kopy a potom niekoho hľadal. tá žena to vždy musí vedieť lebo to nikdy nebude na stalo dobré . a koľko mužov má kade čo? a sú bez diagnózy teda pár ich poznám hotový pacienti. vôbec nevieš čo prežíva chalan. takýto ľudia potrebujú niekoho. skôr sa z toho dostanú. nie je to žiadna epilepsia. to mi príde horšie. teda teba za ženu by som nechcela! amen ak sa niečo tvojmu mužovi prihodí. v momente ho opustíš.,

simculllka
20. jan 2015

@sono2 no prepac, podla mna je rozdiel, ak si s niekym 12 rokov a ak si s niekym mesiac!!! A uz po mesiaci ta clovek ide prenasledovat a ziarlit na teba za kazdu vec, tak som to myslela. Ak by sa nedajboze stalo nieco take mojmu muzovi, urcite by som to trosku brala inak, ale dobrovolne by som nesla do vztahu s niekym, o kom viem, ze nie je celkom psychicky v poriadku. Tot vsio..

vejula
20. jan 2015

@chlapecnadne tvoj strach a žiarlivosť nieje racionalna a ty si to uvedomuješ. Ani racionalne reči typu musiš jej veriť a bla bla ti nepomôžu, kedže tvoje stavy a uzkosti nemaju žiaden racionalny zaklad a ide čisto a nedostatok serotoninu v tvojom mozgu. Žiť s psychickou poruchou je ozaj ťažke a ja ti držím palce, no bohužial tu na fore ti s tým nikto nepomôže.... rovnako ako keby si bol chromý, alebo trpel nejakou fyzickou chorobou, proste tak ako to je, tak to je... Držím palec, nech sa z toho čim skôr dostaneš a tvojej priatelke prajem vela lasky a trpezlivosti, pretože ked sa človek dobrovolne rozhodne žiť s človekom, ktorý je chorý, chce to ovela viac sily ako vybrať si človeka zdravého. Ale obvinovať sa za to, nema zmysel, tak ako nema zmysel obvinovať sa z toho, že človek dostal rakovinu alebo sklerozu multiplex... alebo hocaku inu chorobu. Drž sa.

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

@sono2 jj mám aj búšenie srdca, zrýchlene dýchanie, tlak na hrudi, hnev, zlosť, niekedy aj plačem, tras rúk, a v noci ak si nedám Rivotril tak nič nenaspím, stále sa budím, mám zlé sny, neviem zaspať, skoro vstávam ... a keď sa v noci prebudím tak mi ide normálne hlavu roztrhnúť,taký vnútorný hlas ako keby som sám so seba chcel vyjsť neviem to ani popísať aký je to strašný pocit v hlave.

K priateľke, vie o všetkých týchto problémoch a stojí pri mne čo si neskutočne vážim, ja som jej aj povedal aby sme si dali pauzu alebo že pochopím ak ma nechá, ale ona o tom ani len nechce počuť, že je to ten najsprostejší nápad aký som kedy mal. Tak som jej len povedal aby ma teraz nebrala vážne, že občas sám neviem čo robím a hovorím, no ak poviem nejakú sprostosť tak sa jej aj ospravedlním, a snažím sa to dať dokopy hlavne kvôli nej lebo stratiť ju nechcem a spravím čokoľvek, hoc by ma to malo stáť neskutočné trápenie ale kvôli nej musím byť zdravý.

stano4000
20. jan 2015

@chlapecnadne toho coho sa presne bojis su blbosti. sam si si ich vykonstruoval v hlave a ide si za tym tvoje podvedomie ako osi za cukrovou vodou. pekne je ze chodis za psychologickou a psychiatrickou ale to ti mali zabezpecit tvoji rodicia/porucnici/domov. neviem z akych si rodinnych a socialnych pomerov, tak prepac ze pisem s moznostami. ak mas rodicov a prdeli na teba su dve moznosti, su jednoduchsi a kaslali na teba, alebo niesu jednoduchsi a kaslali na teba. prva moznost sa da ako tak ospravedlnit druha ani nie. to ze trpis pri liekoch zamena dve veci, bud ich mas zle nasadene, alebo su dobre nasadene ale tvoje podvedomie si stale ide za tymi vykonstruovanymi hlupostami. co citam este niesi uplne vytrety aby si si neuvedomoval co je a co nie je pre teba dobre, takze to aby si sa dal poriadne dokopy vyzaduje uz len dve veci, dalej navstevovat naozaj dobrych odbornikov a plus vela SEBAZAPRENIA. mat denny plan, mat tyzdenny plan, mat mesacny plan, mat rocny plan, mat patrocny plan. nie co kde budes robit a ako sa budes spravat ale CO CHCES DOSIAHNUT A AKO SA K TOMU CHCES DOPRACOVAT. co chces dosiahnut v zmysle ako chces kontrolovat svoje stavy a posuvat sa dalej. na to potrebujes ale naozaj vela SEBAZAPRENIA a podpory. ak mas podporu v priatelke, tak ROB vsetko preto aby ta navigovala a najma aby si CHAPAL ze ONA ma na teba vplyv a ze ONA vidi aky je tvoj stav. zhodnot so clovekom ktoremu doverujes ci priatelka moze mat taku moc v rukach a ak nemas nikoho takeho, tak hladaj priciny svojich stavov prave v tejto veci! drzim palce!

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

@simculllka ale ja som na ňu nežiarlil hneď po mesiaci, proste sa mi to zničoho nič objavilo, pred cca dvomi týždňami a vždy sa to zhoršuje. V robote som mal obrovské stresy, prestával mi účinkovať z toho Paretin a doktorka mi ho úplne vysadila bez akéhokoľvek iného lieku, po dvoch dňoch som sa už cítil príšerne a mal som závraty a pocit na vracanie a bolesti hlavy. Potom mi na odporučenie psychologičky dala na ukľudnenie rivotril aj keď mi mala dať neurol ale ona to odmietla. Aj preto ju budem meniť lebo si robí čo chce, nepočúva čo jej vravím, nič .... a kľudne ma tak ešte aj nechala chodiť do roboty a tam sa to zhoršilo ešte viac, nátlakmi a pod. Teraz som na vymyslenej marodke akože z nádchou aby som aspoň obmedzil stres z vonkajšieho okolia

sunshineka
20. jan 2015

@thinka001 vies,co je vtipne?ked napise zena ako muz ziarli a nedajboze by pisala o psychickom stave svojho chlapa,kazda jedna by jej radila rozist sa

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

@stano4000 čo sa týka rodičov tak tý to odmietajú že mi nie čo je, na takéto choroby vôbec neveria, a od nich nemám absolútne žiadnu podporu. Ani od nikoho iného. Jediná opora je priateľka a psychologička.

edit: práve preto som začal riešiť sociálnu fobiu až vo veku 23 rokov ... ale to som už mal iné stavy a som si povedal dosť. pričom ak by rodičia počúvali čo im vravím takéto veci som mohol mať dávno za sebou. Ale neobvyňujem ich z toho. Proste iná generácia

simculllka
20. jan 2015

@chlapecnadne vies, ja ta chapem, ze je to tazke, a mozno som to tak nemyslela, ako som to napisala, len poznam pripad, kedy chalan tiez nebol uplne okej psychicky a proste, baba ho vsemozne podporovala a nic nebolo dobre, nakoniec to skoncilo tak, ze aj ona bola psychicky uz na dne..takze tak..drzim ti palce, nech sa to zlepsi a nech mas lieky, ktore ti pomozu a aby si bol stastny..

sono2
20. jan 2015

@simculllka ja som si teda žiarlivosti zažila až až a problémových kade čoho! a to bolo veľmi na začiatku. neviem. asi mi môj muž je súdený lebo toto všetko sme prekonali. áno niekedy pením. ale kto je bez chyby. proste by som sa tu nevyjadrovala, nevieš na akú tému reaguješ nezažila si... on môže byť ostatok života fantastický muž.

ivivaiveta
20. jan 2015

@chlapecnadne " A to mi robilo radosť, že som opäť na dne"...
mozes mi prosim, vysvetlit tuto tvoju vetu?

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

@ivivaiveta no ako ti to vysvetliť, proste každý človek chce niečo v živote dosiahnuť, lenže ja keď niečo dobré vo svojom živote dosiahnem tak potom to systematický zničím a cítim sa z toho šťastný ... chvíľu... 7 mesiace som to nepociťoval. Keď som bol na paretine. No cca od vianoc zase začínam mať pocit že sa to vracia. V tej dobe mi začal prestávať fungovať paretin, fungoval len do obeda, po obede už bola depresia a zhoršila sa mi aj sociálna fóbia. A potom začala tá moja prehnaná žiarlivosť.

sono2
20. jan 2015

@chlapecnadne poradím ti len toľko že rob všetko čo ťa zamestná aj pracuj. môj manžel bol v hroznom stave a nemohol ísť na marodku a teraz je z toho rád... ani nevieš, ako toto všetko chápem. keď sa ti chce plakať tak plač! ruky máš z toho lieku zo začiatku aj to srdce. to všetko odznie neboj sa. hlavne nič sa nedeje všetko sú len pocity. môjho tiež rodina nepodržala ani nevie že stále berie lieky. načo. aby trepalh. klasiky-daj sa do kopy atď. ako im narobil starosti! má mňa a ešte moja mama ho chápe ináč nikto a má super psychiatra. a skús nemať stres môjmu mm toto všetko spustilo. keď ti nebude za tri týždne lepšie potrebuješ iné lieky. ináč to čo si dávaš na noc je návykové vieš to. neni to moc dobré čo robíš. aj môj zle spal skoro vstával. teraz má úplne inú skupinu inú diagnózu je mu super nemá už také nálady ako celý život astará doktorka ho diagnostikovaa za 5 minút a on trpel štyri mesiace. držím ti veľmi palce

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

@sono2 ďakujem Ti za podporu

stano4000
20. jan 2015

@chlapecnadne caka ta dlha cesta a bude velmi zla a bolava, musis si s priatelkou vyjastnit co ju caka, musi jej vysvetlit nejaky odbornik ze ak medikamenty tak preco a ako... ale bez discipliny to nepojde... bude sa musiet aj ona obetovat...

sono2
20. jan 2015

@chlapecnadne ja myslím že žiarlivosť není u teba ako tak priznak niečoho aj keď môže. skôr tým niečo potláčaš kompenzuješ. uvedom si, že musíš na sebe pracovať, lebo toto ak budeš cielene robiť tak od teba naozaj priateľka odskočí. viem že to neni mienene, ale proste sa tiež nemôžeš nechávať unášať emóciami ako listy vetrom na ulici!!! to ťa bude len chvíľu ospravedlňovať a bude len krátku dobru talentované. teraz totálne vážne !

ivivaiveta
20. jan 2015

@chlapecnadne necitala som cele,isto ti tu baby uz poradili, ale mozno bola chyba, ze sa problemy zacali riesit uz neskoro...mozno mas aj zle nastavene lieky..vidim, ze sam hovoris o sebe ako o niekom, kto ma psychicky problem,takze este nic nie je stratene...ale nejake to "male zlo" z teba vykuka..to je myslim vacsi problem,ako ten psychicky, viem,preco som ti polozila tu otazku...nic v zlom...to by bolo na dlho...ja len strucne k teme...

luccija
20. jan 2015

@chlapecnadne zmen psychiatricku, alebo aj pracu.Nemozes zakryvat tlak z prace tym, ze budes brat lieky.Tie lieky si pre nieco potreboval a, ked sa to nieco nezmeni budes stale pod tlakom.Paretin je dobry liek mozno tebe nesadol.Ano, myslim si, ze to sposobili lieky, ze si neveris a mas pocit, ze ta podvedie.Velmi pomoze psyvholog terapia a spravne nastavenie liekov drz sa🙂

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

@ivivaiveta mohla by si mi to viac nejako objasniť prečo si sa na to pýtala, a čo si myslela tým malým zlom. Ak nechceš tu tak napíš mi do správy, možno mi to pomôže

chlapecnadne
autor
20. jan 2015

@luccija áno zmením psychiatričku aj prácu. Už sa na tom robí.